Geld & Recht alle pijlers

Vermogensbeheer, ervaringen gezocht

21-04-2022 13:38 35 berichten
Alle reacties Link kopieren
Een 'luxe' probleem van mijn kant waar ik dus ook geen ervaring mee heb. Ik heb mijn huis verkocht met een hele grote overwaarde :-D . Ik had wel iets verwacht, maar niet zoveel... Ik ben dus nog een beetje in shock en euforisch. Deze gaat niet in een nieuw huis gestoken worden ivm langdurig reizen. Maar, wat moet ik met al dit geld om het 'veilig' te stellen? Op dit moment doen we ons geld zelf regelen (voordat we de som uitgekeerd krijgen) zit er 25k in crypto, staat er 8 op de spaarrekening en doen we verder niks er mee (behalve dus crypto verschuiven). Straks komt er dus een bedrag van 170.000 euro bij. Ik vind het idee dat alles op één rekening staat niet prettig. Er zal waarschijnlijk een deel in crypto bij gaan, een deel studieschuld afbetaald worden, en wellicht nog een deel beleggen, een deel laten staan...

Waarom schakelde jij ooit een vermogensbeheerder in? Wat zijn de voor en nadelen?
Wanneer schakel je een vermogensbeheerder in? Bij wat voor soort bedragen?
Kan je dit ook makkelijk zelf doen? Ik vind wat ze vragen best een hoop geld... zeker wat ze van de winst afromen.
Welke is in jullie ervaring prettig?
Alle reacties Link kopieren
nootboek schreef:
22-04-2022 09:59
Dat kun je niet zo stellen.
Het kan zeker wat opleveren, denk aan 4-5% netto. Meer dan je op een spaarrekening krijgt maar niet life-changing. Daartegenover heb je er geen omkijken naar, wel zo handig als je op wereldreis bent.

Meestal kun je wel tussentijds opnemen maar dat komt het rendement t niet ten goede. Als je het wilt uitgeven is het dus een minder goede optie, maar 5 jaar parkeren kan prima.
Maar het punt is dat een vermorgensbeheerder geld kost en dat is procentueel op dat vermogen vrij hoog. Dan moet die vermogensbeheerder het wel zoveel beter als de markt doen wil het voordeliger zijn dan index beleggen.
Alle reacties Link kopieren
Natuurlijk maar alles kost geld. Op je spaarrekening zetten ook,want dan verdampt het.

Het is een dienst waarvoor je betaalt, zij strijken wat op en jij ook. Zelf (index)beleggen kost ook geld én tijd. Waarvan TO zich moet afvragen of ze dat wil en kan terwijl ze op reis is.

Maar zoals ik al zei iedere dienstverlener heeft zijn eigen service(levels) en kosten. Sommigen zullen te duur zijn voor TO's simpele wens/relatief lage bedrag en anderen zij wellicht wel het geld waard. Maar dat kan TO alleen zelf afwegen en beslissen.

In elk geval vind ik de vraag of Je met 170k naar een vermogensbeheerder kunt,niet gek. Het lijkt mij een goede stap om je daar iig op te oriënteren, zodat je een weloverwogen besluit kunt nemen.
Alle reacties Link kopieren
Tja lastige situatie, aangezien jullie geen recht hebben op ziektewet of arbeidsongeschiktheidsuitkering zou ik zeker wat geld achter de hand houden waar je direct bij kunt. Jullie zijn jong natuurlijk maar je weet maar nooit.

Veel zal afhangen van de huizenprijzen en rentes als jullie terug komen, dat is lastig te voorspellen. Beleggen is wel iets voor de lange termijn, 10+ jaar. Als jullie over vijf jaar een huis willen kopen en de beurs staat slecht is dat ook niet prettig.

Ik zou ook de studieschuld aflossen, zeker als je misschien weer een huis wilt kopen over vijf jaar. Misschien niet de meest financieel gunstige keuze maar het geeft wel rust.

Ik zou een deel beleggen in ETFs, een kwart ofzo en de rest veilig wegzetten. Ik geloof zelf in beleggen in vastgoed maar dat heb je net verkocht ;)
Alle reacties Link kopieren
TiumPerfectum schreef:
22-04-2022 11:29


Ik zou een deel beleggen in ETFs, een kwart ofzo en de rest veilig wegzetten. Ik geloof zelf in beleggen in vastgoed maar dat heb je net verkocht ;)
Jep, hier plukken we juist de vruchten van. We hebben het huis 2 jaar geleden gekocht Voor minder dan de helft van de verkoopprijs nu en hebben er nog een ton ingestopt om op te knappen. Ik denk dat we het goed gedaan hebben en vooral geluk hebben...

Ik zou best graag vastgoed aankopen in het buitenland... maar daar heb ik me amper over ingelezen nog.
Alle reacties Link kopieren
Dus, even een snelle berekening:
Je hebt nu 170.000 + 8.000 + 25.000 = plm. 200.000

Minus studieschuld (want, is geen 'bezit') ad ? 20.000 ? = 180.000

Vier jaar reizen, per jaar nodig 30.000 = 120.000
Minus inkomen man ad 4 x 20.000 = 80.000 (nodig: 40.000)

180.000 min 40.000 = 140.000
waarvan 25.000 nu al in crypto zit = plm. 115.000 'besteedbaar' over

Stel, over 4 jaar terug in NL (want kind moet naar school) dus dan moet je ergens kunnen gaan wonen. Ook als jullie allemaal gezond blijven en dan allebei kunnen gaan werken, zal je in 1e instantie geld nodig hebben voor huur, huisraad, e.d.
Dus als je daar 15.000 voor gereserveerd houdt, lijkt dat niet gek, toch?

Ik zou er vanuit gaan dat je (naast die 25.000 crypto die neem ik aan daarin blijft) dus ongeveer 100.000 zou kunnen investeren in iets anders.
Maar misschien wel handig om dat zodanig te doen dat je de komende vier jaren in geval van nood eventueel X bedrag (van die in totaal 125.000) kunt opnemen.
Maída schreef:
22-04-2022 10:32
Ik ben best bereid wat aan info te geven. Ik ben zelf 25. Partner 33. Vooruitzichten op de arbeidsmarkt zijn al jaren goed (hbo verpleegkundige) en met mijn beroep blijft dat ook nog wel even zo. De baan die ik heb opgezegd was overigens niet in de zorg, maar in de financiele hoek. Maar daar heb ik nu wel ervaring en opleiding voor gedaan. Inkomen 3300 bruto obv 32 uur. Leidinggevende benoemt dat ik mag terugkomen indien ik dat wil. Beroep van mijn man (techniek) ook. Er zijn weinig mensen die zijn baan kunnen uitvoeren en er is een hoop vraag naar. Zijn inkomen ligt rond de 3000 netto (ik weet zijn bruto niet precies) obv 32 uur. En heel eerlijk waar een wil is, zie ik een weg. Ik trek mijn neus niet op voor ander werk op een ander niveau of fysiek werk. Of een klein huis oid in een goedkopere provincie oid. Ik geloof er in dat als er een wil is, ook een weg is en dan beginnen we maar klein en bouwen we opnieuw op. Daarvoor hebben we ook een ondergrens gehanteerd die we, in het geval dat dat echt niet lekker loopt, kunnen inzetten.

Toekomstplannen hebben we niet echt. Uiteindelijk settelen, al dan niet in NL en weer leuk werk vinden. Partner wil met 60 met pensioen heeft hij al besloten. Dus we moeten nu wel alvast daar een investering voor doen met dit geld. Ik weet dat nog niet. Het zou leuk zijn om een hoop geld over te houden of winst te maken op investeringen, maar dat is niet ons doel met dit geld per se. We willen het geld voornamelijk gebruiken voor deze droom die we waarmaken. De bedoeling is om op zijn laagst met 50k naar huis te keren en dan weer op te bouwen. Maar liever meer. Partner blijft daarom ook iets aan werk doen waar hij naar alle waarschijnlijkheid tussen 15 en 20k per jaar blijft verdienen. Dan houden we idd een hoop over.

Zelf denk ik aan een vakantiehuisje kopen in het buitenland en deze laten verhuren als wij het niet gebruiken.

Ik moet zeggen dat ik het ook lastig vind.Onze keuze om dit te doen is sowieso niet een 'verstandige' keuze omdat het vooral geld kost en niks oplevert financieel. Ik heb tot mijn 25e best veel verstandige keuzes gemaakt die zekerheid boden, en dat is dit gewoon niet. Wat ik juist ook wel weer heel leuk vind hoor :-D

OK En jullie willen mss jarenlang reizen en man kan inkomen van 20K pr jaar behouden via online en ZZP.

Leuke plannen!
Ik zou een relatief hoog bedrag spaargeld behouden om financiële tegenvallers, ziekte e.d. financieel te kunnen opvangen zonder dat er acute geldproblemen zijn. Plus vooral ook dat de beurs heel onzeker is nu. Dit vanwege de oorlog, hoge inflatie, consumenten die minder uitgeven en wie weetopleving van corona.

Voor vermogensbeheer moet je denk ik wel je meerdere jaren verbinden. Ene jaar is beter dan het andere. Die vermogensbeheerders kijken naar bepaalde indexen. Als die indexen 30 % zijn gezakt en zijzelf 20 % dan vinden ze dat het goed hebben gedaan want de index verslagen. Daar gaat het om, of de index is verslagen.

Via de banken kun je via zelfbeheer beleggen maar resultaten zijn niet zo geweldig.

Mocht je in het buitenland wat willen opstarten of onroerend goed kopen dan is het ook handig om spaargeld te hebben.

Persoonlijk zou ik ervoor kiezen om met een deel van vermogen zelf te gaan beleggen. Overal is internet. Wat je nu vanuit je woonplaats kunt, kun je ook vanaf de andere kant van de wereld. Langzaamaan een gespreide portefeuille opbouwen. Niet in eenmaal maar de tijd nemen. Alles in eigen hand houden en geen dure vermogensbeheerder die een deel van het rendement afsnoept, allerlei eisen stelt en niet thuis is als er verlies wordt geleden. Bedenk dat als je zelf gaat beleggen, verliezen er ook bij horen .... .

Verder lijkt het wel veel om 170K aan spaargeld te hebben, maar bij nogal wat private vermogensbeheerders ben je pas welkom vanaf 500K ... .
Alle reacties Link kopieren
EHV1981 schreef:
22-04-2022 10:56
Maar het punt is dat een vermorgensbeheerder geld kost en dat is procentueel op dat vermogen vrij hoog. Dan moet die vermogensbeheerder het wel zoveel beter als de markt doen wil het voordeliger zijn dan index beleggen.
Vermogensbeheerders kosten niet altijd geld. Een van de banken waar mijn ouders bij bankieren hebben zo’n financial planner die geregeld bij mijn ouders over de vloer komt. Daar betalen ze niets voor (althans niet direct) en is onderdeel van de service van het wealth management van de bank. Geloof dat dit begint bij een discretionair vermogen van €750 k.
Eerlijk gezegd vind ik het een beetje een overschatte functie, te meer omdat zo iemand bijvoorbeeld de aandelenmarkt en de adviezen voor de portefeuille ook niet kan voorspellen en voordeel heeft bij bepaalde voorstellen, omdat de bank aan bepaalde transacties verdient. Het is al eerder geschreven: €170k is, hoewel een zeer groot bedrag, voor wealth management, echter niet zo significant. Ik zou wel de studieschuld en eventueel andere schulden zo snel mogelijk aflossen. Voorts zou ik ook het bedrag spreiden over tenminste 2 banken (deposito garantie stelsel) en nadenken over wat te doen bij een terugkeer naar Nederland.
A lie doesn't become truth, wrong doesn't become right, and evil doesn't become good, just because it's accepted by a majority.
Alle reacties Link kopieren
Het is al gezegd, maar vermogenbeheer gaat je te duur uitkomen. Je hebt te weinig om het rendabel te maken (je hebt 170k maar eigenlijk minder aangezien je een stuk vlot beschikbaar wil houden, en je termijn is te kort. Je bent vooral op zoek naar een betere plek dan een spaarboekje om het te stallen.

Hoe een stuk liquide beschikbaar bij de bank (alles wegzetten en dan alsnog moeten aanspreken, is rotslecht voor je rendement), en ga met de rest gewoon zelf de beurs. Crypto is leuke speculatie, maar te volatiel om je volledige vermogen in te gaan parkeren. Fondsen kunnen je helpen als je niet teveel omzien wil hebben naar het verdere verloop. In deze tijden: splits tussen edelmetaal en commodities en zoek je verder wat bedrijven waar je in gelooft. Obligaties, termijnzaken en vastgoed zetten je te lang vast.
Alle reacties Link kopieren
Wij gebruiken sinds 2017 een financieel adviseur/vermogens beheerder, maar de situatie was anders. Wij hadden een pensioen gat ivm verhuizing naar het buitenland en we wouden bewust een financiële planning opstellen om te zorgen dat we als met pensioen gaan voldoende financiële middelen hebben. Plan opgesteld en bijgesteld naar aanleiding van veranderende situaties. Ook actief beleggen.
Ik heb 2x met een vermogensbeheerder gesproken en hun professionele advies was exact wat ik al deed: spreiden. Aflossen, beleggen, pensioen, huis verduurzamen, crypto’s en sparen. En wat zij willen is hun beleggingsfondjes verkopen.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven