Geld & Recht alle pijlers

Waarom gaat het vaak over geld/bezittingen?

25-05-2020 10:48 183 berichten
Hoi!

Het valt mij de laatste tijd op dat veel mensen in mijn omgeving graag delen hoeveel geld ze bezitten. Wat de maximale hypotheekhoogte kan gaan zijn van hun huis. Dat er spaargeld in overvloed is. Dat wordt dan ook in bedragen genoemd. Ik voel me hier best ongemakkelijk bij want: 1. ik wil het niet weten en 2. soms steekt het want ik heb helaas niet een oneindig hoge spaarrekening of veel bezit. (Vergelijken moet niet maar gebeurt dus wel onbewust.)

Wat zou de reden zijn dat mensen zoveel delen over hoeveel ze bezitten? Herkennen jullie dit ook in jullie omgeving?
anoniem_310511 wijzigde dit bericht op 25-05-2020 10:54
21.74% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Betty_Slocombe schreef:
26-05-2020 15:07
Misschien zit daar dan de crux. Ik verdien vergelijkbaar als het om onze vrienden gaat (behalve de medisch specialist en de internationale technicus dan), maar in ons beider families is er niemand die in de buurt komt, zijn er best wat mensen die aan het einde van de maand goed moeten nadenken wat wel en niet kan. Dan vind ik het ook gewoon ongemakkelijk om heel enthousiast over dingen te praten die zij niet kunnen betalen.
Echt? Ik heb dat zelf dus weer niet, omdat ik dan het idee zou hebben dat ik niet mag genieten van mijn geld.
Als voorbeeld; ik ga elk jaar ver en lang op vakantie voor een bedrag per persoon dat over het algemeen meer is dan een reguliere gezinsvakantie. Ik zou het heel ongemakkelijk vinden als ik niet over die gave reis zou mogen vertellen, omdat andere mensen die reis waarschijnlijk nooit zullen/kunnen maken. En nee, over het algemeen gaat het niet over hoe duur die reis was, want de meeste mensen weten heus wel dat vier weken naar Nieuw-Zeeland/Thailand/ed niet goedkoop is.

Wel zal ik in gezelschap van mensen die het minder makkelijk/breed hebben niet zo snel klagen over bijvoorbeeld het er niet bij krijgen van een trede ondanks goed werk, terwijl zij zelf op de nul zitten of een laag salaris dat niet stijgt. Want ik begrijp wel dat zij kunnen vinden dat ik verwend ben of niet tevreden, terwijl het best kan zijn dat mijn salaris lager dan marktconform is. Daar klaag ik dan liever over tegen mensen die begrijpen dat het niet om de hoeveelheid gaat, maar om dat het oneerlijk is ivm mijn collega's/mensen met hetzelfde beroep. Maar over het algemeen begrijpen de mensen in mijn omgeving wel dat het bij mij niet op het geld, maar om het principe gaat. :biggrin:

Ik heb wel in mijn omgeving gemerkt dat mensen die vroeger in een armer gezin zaten, anders reageren op bepaalde zaken. Je krijgt dan sneller de opmerking; goh, had je dat echt nodig? Dat is erg duur! Best zonde van het geld. Sowieso gaat het dan vaker over geld. Een beetje zoals iemand die op dieet het vaker over eten heeft.
Als klagen telde als werk, dan had mijn ex zich ook moeiteloos een Mercedes kunnen veroorloven.
Alle reacties Link kopieren
raindance schreef:
26-05-2020 13:20
Maar waarom omring je jezelf met zulke mensen dan? Dat snap ik echt niet. Als je er zo'n last van hebt, waarom pak je dan niet zelf de verantwoordelijkheid om jezelf te distantiëren van zulke karakters? Je bent er toch zelf bij? Dan kan je óf je mond opentrekken óf afstand nemen en oppervlakkig contact behouden (of helemaal afbreken als het geen familie is) óf lijdend op visite gaan bij mensen die je helemaal niet eens leuk vind op je enige vrije middag. Het is niet alsof je geen enkele vrije keus hebt om hier zelf wat aan te doen. Kan je lopen miepen op zulke mensen die opscheppen, maar zo zijn ze nou eenmaal. Die veranderen echt niet zomaar. Aan jou de keus of je daarmee wil dealen of niet.
Ja, daar heb je ook weer gelijk in. Maar soms kan dat niet. Het kunnen vrienden van je man zijn, buren, familie, of collega's.


Ik heb zelf vrienden in alle lagen. Sommige mensen ken ik al heel lang. Vroeger waren we allemaal jong met zo'n beetje dezelfde vooruitzichten, maar de één heeft wat beter geboerd dan de ander, zeg maar. En nieuwe vriendschappen maak je vaak op grond van gedeelde interesses, niet op basis van het salaris. Mensen die zich echt laten voorstaan op hun inkomen of geld vind ik niet leuk, en zij mij ook niet denk ik, dus die zitten niet in mijn vriendenkring. En mijn familie doet dat gelukig ook niet.

Maar vaker is het geen nare karaktertrek, en hebben mensen gewoon niet in de gaten dat inkomensverschil toch een kloof schept. De meeste collega's op mijn werk zijn bv. hoog opgeleide tweeverdieners. Die gaan vijf weken trekken met een camper door de US en denken dan dat iedereen in hun omgeving dat even makkelijk kan doen. Daar roep ik dus regelmatig: Nee hoor, dat kan ik niet betalen. Dan moet ik er eerst een krantenwijkje bij nemen.

Ik hoop dat mensen die minder verdienen dan ik, mij ook even wijzen op mijn eigen te gemakkelijke aannames. Want de bedragen die ik zonder nadenken bij de kapper of in een restaurant uitgeef zijn voor iemand met een uitkering natuurlijk ook best veel geld.
If none of us is prepared to die for freedom, then all of us will die under tyranny.

Alle reacties Link kopieren
Ik praat ook liever niet over geld met anderen. Maar meestal kun je wel gokken of ze riant in geld zitten of niet. Als beide fulltime werken zit het vaak wel goed.

Als ik de loterij win zou ik niet snel zeggen tegen mijn familie en vrienden. Hou het liever geheim voor iedereen.
Ik heb geen idee wat mijn vrienden aan hypotheek of spaargeld hebben of wat dingen gekost hebben. Wij hebben het daar nooit over.

Natuurlijk, als iemand een huis op het oog heeft, dan kunnen we ook op Funda zien wat dat ongeveer kost, en als iemand vertelt over een verre reis, dan snap ik ook wel dat dat meer kost dan een dagje Artis. Maar dat is bij ons nooit echt onderwerp van gesprek.
anoniem_639a9136a72af wijzigde dit bericht op 27-05-2020 11:23
0.51% gewijzigd
Ik herken het niet. Hebben jullie geen andere gespreksonderwerpen?
.
anoniem_639a9136a72af wijzigde dit bericht op 27-05-2020 10:07
Reden: verkeerd gequote
99.61% gewijzigd
Kaaaaaaaatje schreef:
25-05-2020 16:34
Ik vind dat krampachtige over geld altijd zo raar. Waarom kun je het niet gewoon hebben over hoe duur een huis was en hoeveel hypotheek je daar voor nodig hebt en of het wel of niet lukt om te sparen.

Ik heb toevallig gisteren nog benoemd wat mijn inkomen is elke maand. En mijn inkomen is hoog dus er zullen vast mensen zijn die het pochen vinden, maar ik vind het eigenlijk raar dat we er zo krampachtig over doen. Daarna ging het over sparen, en had ik het over dat ik eigenlijk vind dat we niet verder hoeven sparen, en hoeveel spaargeld we dus hebben en waar dat voor bedoelt is en daarna hadden we het erover of we dan de hypotheek moesten aflossen en toen ging het erover hoe hoog de hypotheek is, wat voor hypotheek we hebben, en toen kwam de WOZ waarde ook ter sprake. Zou je ook allemaal kunnen zien als pochen met ons dure huis en vele spaargeld. Of als een interessant gesprek over hoe je met geld om gaat en wat dat met je doet.

Ik vind het zo raar dat mensen dat nooit hardop willen zeggen, alsof je er voor moet schamen dat je goed verdiend, of niet goed verdiend, dat je op het juiste moment een goede beslissing hebt genomen of juist niet. Mensen hangen er veel te veel waarde aan vind ik juist.
Ik vertel vrienden mijn inkomen niet, want ik ga niet echt verstandig met mijn geld om en daar hebben mensen een oordeel over. Zeker mensen die braaf sparen en alles altijd keurig voor elkaar hebben. Ik zou waarschijnlijk beter om moeten gaan met mijn inkomen. Zodra mensen weten wat je verdient, gaan ze meteen meedenken over wat voor hypotheek je dan zeker zou moeten kunnen krijgen enzo.

In zo'n gesprek waar jij zit te vertellen hoe lekker je gespaard hebt zou ik het meteen al spaans benauwd krijgen.

Daarbij zegt inkomen niets. Over (creditcard)schulden hoor je dan weer weinig mensen.
Ik heb het eigenlijk alleen over wat ik allemaal niet heb en kan.

Maar heb het wel eens over geld met vriendinnen maar van niemand weet ik exacte salaris, hoogte hypotheek, laat staan de rente en spaargeld weet ik ook van niemand. Hooguit dat ze, wat, spaargeld hebben.


En als iemand zegt dat de rente gunstig is, ze zich geen zorgen hoeven te maken omdat er genoeg is dan is dat fijn voor diegene.
Het heeft alleen geen enkele invloed op wat ik wel of niet heb.
Alle reacties Link kopieren
Ik leg best vaak aan mensen uit waarom ik bepaalde dingen niet doe. Ook omdat ze lijken te verwachten dat iedereen dat toch wel zo'n beetje doet/kan. Bv. minder werken, die vijf weken met een camper door de US, een huis kopen....

Dat heeft met financiën te maken, maar ook met alleenwonen waardoor je vaste lasten relatief echt een heel stuk hoger zijn. Ik doe dat met concrete bedragen zodat ze zich er een voorstelling van kunnen maken en die vertalen naar hun eigen situatie.

Is denk ik nuttig om hun kijk op de wereld een beetje te verbreden. Die mensen zijn tenslotte ook lid van politieke partijen, stemmen, doen wat in maatschappelijke organisaties, enz.

Denk dat veel werkende Nederlanders zich bv ook amper een voorstelling kunnen maken van rondkomen met met een uitkering. Niet iedereen kijkt Een dubbeltje op zijn kant (of juist wel en krijgt een verkeerd beeld), of leest op een forum.
If none of us is prepared to die for freedom, then all of us will die under tyranny.

Alle reacties Link kopieren
Ik heb het wel over lifestyle enzo met vrienden, en dat is snel gerelateerd aan geld.

Zo zei de ene vriend nog deze week tegen mij dat ik toch eigenlijk nooit ECHT dure dingen koop of doe.
En met een andere vriendin had ik het erover dat ik toch een stuk decadenter ben dan zij is.
Beiden verdienen ruim meer dan ik.

Ik heb een fors aantal twee verdienende kinderloze stellen op leeftijd in mijn vriendenkring. Dan hoor ik wel eens wat.

Van de een dat de nieuwe keuken in het nieuwe huis van 1,2 miljoen (dat zeiden ze niet, dat zag ik op Funda) 80.000 euro kost. Niet zozeer om te pochen maar omdat de keukenboer voor dat geld best wat beter zijn best mag doen.

Een ander stel dat ze ooit onverwacht 80.000 euro ge-erfd hadden van een tante en toen een Auping bed voor 8.000 kochten. Fijnste bed ooit. Vertelt de volgende (die 3 huizen hebben en met 59 met pensioen zijn) dat ze de matrassen uit een faillissementsboedel voor 400,- per stuk hebben.

Soms wel vervelend dat ik altijd de armste en de eenvoudigste ben. Terwijl ik het super goed heb.
Konijnmetbril schreef:
27-05-2020 10:50


Soms wel vervelend dat ik altijd de armste en de eenvoudigste ben. Terwijl ik het super goed heb.


Bunny, jij bent vast de knapste van allemaal, helemaal als je zo'n mooie bril op hebt :P
Alle reacties Link kopieren
merano schreef:
27-05-2020 10:42
Ik leg best vaak aan mensen uit waarom ik bepaalde dingen niet doe. Ook omdat ze lijken te verwachten dat iedereen dat toch wel zo'n beetje doet/kan. Bv. minder werken, die vijf weken met een camper door de US, een huis kopen....

Dat heeft met financiën te maken, maar ook met alleenwonen waardoor je vaste lasten relatief echt een heel stuk hoger zijn. Ik doe dat met concrete bedragen zodat ze zich er een voorstelling van kunnen maken en die vertalen naar hun eigen situatie.

Is denk ik nuttig om hun kijk op de wereld een beetje te verbreden. Die mensen zijn tenslotte ook lid van politieke partijen, stemmen, doen wat in maatschappelijke organisaties, enz.

Denk dat veel werkende Nederlanders zich bv ook amper een voorstelling kunnen maken van rondkomen met met een uitkering. Niet iedereen kijkt Een dubbeltje op zijn kant (of juist wel en krijgt een verkeerd beeld), of leest op een forum.
Ja, of waarom je bepaalde dingen wel kunt doen. Sommige mensen denken inderdaad dat de meeste mensen dezelfde wensen/levenstijl hebben. Dus dan zien ze een verre reis, dan denken ze dat het én die reis is én een nieuwe auto én vul maar in. Terwijl de meeste mensen gewoon gewoon keuzes moeten maken. Voor mij geldt bijvoorbeeld wel een dure vakantie, maar niet regelmatig een nieuwe telefoon/tv/computer/auto/dure abonnementen ed. Dus dat het bij mij ook niet én/én kan.

Een voorbeeld tijdens een reis spraken we een Nederlander die daar een klein hostel was begonnen en deze vertelde dat hij meer dat 1000 dollar per maand aan elektra kosten kwijt was. Sommige mensen vonden dat echt niet geloofwaardig, want elektra was super goedkoop! Pas toen ze uitgelegd kregen dat in dit soort kleine gemeenschappen de kosten vaak hoger zijn, omdat de vaste kosten van de opwekking door een kleinere groep opgebracht moet worden (en ik met een voorbeeld kwam wat wij ooit betaalde in zo'n gemeenschap) toen viel pas het dubbeltje.
Als klagen telde als werk, dan had mijn ex zich ook moeiteloos een Mercedes kunnen veroorloven.
Zenzeo schreef:
26-05-2020 14:58
Ja, echt. Ze is niet Nederlands, misschien heeft dat ermee te maken?
Ik moet ook niet vertellen dat ik een taxi heb genomen. Dat vindt ze echt vreemd.
Enzovoort!
Oh jaaaa! Taxi's, daar hebben mensen een heel uitgesproken mening over. Soms laat ik me expres op de hoek van de straat afzetten zodat mensen niet zien dat ik met de taxi was, haha!
Sinds een paar jaar hebben wij ineens redelijk wat geld te besteden en het valt me op dat vooral anderen daar vaak opmerkingen over maken. We hebben een mooi huis kunnen kopen, een nieuwe auto en zo nog wat dingen. We genieten van de ruimte en het comfort, maar het zijn juist anderen die over het geld beginnen.

Ik voel me daar ongemakkelijk onder. In Nederland is het behoorlijk not done, je moet vooral normaal doen. Grote uitgaven worden al snel gezien als pochen. Ik vind het moeilijk daarmee om te gaan.
Ik geef vooral geld uit aan dingen die mensen er niet aan afzien, dus daar steek ik niemand de ogen mee uit. De meesten zullen het ook totaal onzinnig vinden dat ik aan bepaalde dingen zoveel geld uitgeef. Maar ik woon dan weer eenvoudig, en mijn autootje is 20 jaar oud en ik rijd er misschien 1x per week in.
Maar waarom zou het direct ´de ogen uitsteken´ zijn als ik in een degelijke auto rij, of in een mooi huis woon? Alsof je die uitgaven doet om anderen eens lekker de loef af te steken? Het zou toch stom zijn als we niks van ons verdiende geld kunnen uitgeven, alleen maar omdat anderen dat misschien vervelend vinden?

Wel ben ik erg voorzichtig geworden met praten over geld, omdat ik weet dat het in Nederland snel wordt opgevat als opscheppen. Ik praat er het liefst helemaal niet over. Alleen als iemand er rechtstreeks naar vraagt, geef ik eerlijk antwoord. Gek genoeg gebeurt dat wel eens. Mensen zijn erg nieuwsgierig en willen het graag weten, maar als je er zelf over vertelt, dan wordt het opgevat als opscheppen. Ergens is het raar dat er zo´n taboe op rust.
Alle reacties Link kopieren
TanteOlivia schreef:
27-05-2020 11:14
Sinds een paar jaar hebben wij ineens redelijk wat geld te besteden en het valt me op dat vooral anderen daar vaak opmerkingen over maken. We hebben een mooi huis kunnen kopen, een nieuwe auto en zo nog wat dingen. We genieten van de ruimte en het comfort, maar het zijn juist anderen die over het geld beginnen.

Ik voel me daar ongemakkelijk onder. In Nederland is het behoorlijk not done, je moet vooral normaal doen. Grote uitgaven worden al snel gezien als pochen. Ik vind het moeilijk daarmee om te gaan.
Dat is wel waar. Het wordt inderdaad vaak als pochen gezien. Aan de ene kant zeggen veel mensen dat als ze de staatsloterij winnen ze bijvoorbeeld een nieuw huis gaan kopen, maar als ze dat doen en naar een andere wijk verhuizen, dat mensen dan weer zeggen dat ze zich te goed voelen voor de oude buurt.

Het is gewoon afgunst. Want is het echt zo moeilijk om een ander een voordeel te gunnen die ze op een normale/legale manier hebben verkregen, dus door hard te werken/een goede baan/loterij winnen?

Misschien is dat ook wel de reden dat mensen al snel roepen dat iets in de aanbieding was toen ze het kochten. Zodat mensen niet denken, dat zij vinden dat ze meer zijn of zo?
Als klagen telde als werk, dan had mijn ex zich ook moeiteloos een Mercedes kunnen veroorloven.
Ik schaam me alleen een beetje omdat ik, naar mijn mening, best wel wat binnenkrijg en een uitkering heb. Ik kan (in theorie) goed sparen en studeer zodat ik over een paar jaar mezelf kan bedruipen.

Ik merk wel dat als ik tegenover vrienden met een soortgelijk inkomen zeg dat ik niets van de Primark of Ome Ali wil omdat ik naarmate ik ouder word duurzaamheid en minimalisme steeds belangrijker vind, dat ze er een beetje raar op reageren. Ik ben "arm" dus zou ik de Primark leeg moeten kopen.
Alle reacties Link kopieren
Ik snap niet dat er altijd zo krampachtig over geld wordt gedaan. Je kan daar toch prima over betalen. Het zijn vak de minder succesvolle mensen in het leven die daar dan moeite mee hebben omdat ze denken dat je aan het opscheppen bent.
Ik heb er totaal geen probleem mee als een vriendin, kennis, familielid dingen kopen, doen die ik nooit zou kunnen doen.
Ben blij voor ze.
Als mensen gaan doen dat een vakantie van duizenden euro 's per persoon een basis en levensbehoefte is dan vraag ik me wel af hoe hoog ze denken dat een uitkering is.
Of als je fiets stuk, 3 jaar oud, je gewoon een nieuwe koopt..

Nou nee, zo werkt dat niet voor iedereen! Ook niet voor iedereen die werkt.


Als ik het financieel goed zou hebben zou ik ook nieuwe meubels kopen ipv marktplaats.
En in een ander huis wonen, enz.
Alle reacties Link kopieren
TanteOlivia schreef:
27-05-2020 11:14
In Nederland is het behoorlijk not done, je moet vooral normaal doen. Grote uitgaven worden al snel gezien als pochen. Ik vind het moeilijk daarmee om te gaan.
Nou inderdaad, ik las hier ook in dit topic dat een vriend zou pochen/brallen over zijn nieuwe Iphone
Jammer dat dat zo wordt gezien, waarschijnlijk was die man gewoon blij en enthousiast

maar inderdaad heel bekrompen om dat dan weer opscheppen te noemen
Ik heb altijd het gevoel dat daar dan toch een beetje afgunst bij zit
Alle reacties Link kopieren
benmamma schreef:
27-05-2020 12:23

Als mensen gaan doen dat een vakantie van duizenden euro 's per persoon een basis en levensbehoefte is dan vraag ik me wel af hoe hoog ze denken dat een uitkering is.


Wij geven soms ook veel uit aan reizen. Waarom moet ik daarbij dan denken aan een uitkering? Die heb ik niet. Dus ik weet ook niet hoe hoog een uitkering is, en eerlijk gezegd hoef ik dat ik niet te weten, want ik kan er niets mee.
Moet ik dan mijn reis aanpassen ofzo?
Alle reacties Link kopieren
benmamma schreef:
27-05-2020 12:23


Als ik het financieel goed zou hebben zou ik ook nieuwe meubels kopen ipv marktplaats.
ik ben juist dol op koopjes en 2ehandsjes
ga erg graag naar de kringloop, koop er leuke kleding, en mijn servies is zo oud, dat het niet in de vaatwasser kan

geld voor nieuw, maar ik vind dit leuker
Alle reacties Link kopieren
lilalinda schreef:
27-05-2020 12:41
ik ben juist dol op koopjes en 2ehandsjes
ga erg graag naar de kringloop, koop er leuke kleding, en mijn servies is zo oud, dat het niet in de vaatwasser kan

geld voor nieuw, maar ik vind dit leuker
Oh dit herken ik zo, het is gewoon een hobby'/sport an sich; snuisterijtjes en servies spotten. Ik vraag me ook weleens af of ik met deze hobby daadwerkelijk goedkoper uit ben :facepalm: .
pearle schreef:
27-05-2020 12:33
Nou inderdaad, ik las hier ook in dit topic dat een vriend zou pochen/brallen over zijn nieuwe Iphone
Jammer dat dat zo wordt gezien, waarschijnlijk was die man gewoon blij en enthousiast

maar inderdaad heel bekrompen om dat dan weer opscheppen te noemen
Ik heb altijd het gevoel dat daar dan toch een beetje afgunst bij zit
Ik vind het ook jammer dat je niet mag laten zien dat je ergens blij mee bent.

We hebben jarenlang hard gewerkt en dan is het moment daar dat je de vruchten mag plukken en moet je die vruchten direct onder de grond verstoppen, want wat zou de buurman ervan denken, of je familie? Zo jammer!

Waarom gunnen mensen elkaar niet iets?

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven