Geld & Recht alle pijlers

Wanneer stoppen met kleedgeld bij jong volwassen kind

05-09-2021 16:22 121 berichten
Alle reacties Link kopieren
Wanneer stop je met financiel ondersteunen van een jong volwassen kind.
Mijn dochter is pas 21 jaar geworden en ze studeert.
Ze gaat haar scriptie nog doen en dan is ze met deze studie klaar.
Daarna gaat ze waarschijnlijk nog verder studeren.
Ze vind deze studie toch niet zo leuk en wil een andere HBO opleiding gaan doen.
Ze maakt het wel af , ze kwam er achter toen ze het hele 4e jaar stage moest lopen dat dit niet is wat ze wil. Ik denk dat ze door alle corona gedoe geen goed beeld heeft hoe het "normaal" gaat. Maar ja ...heel erg jammer.

Ze werkt erbij in een supermarkt.

Op zondag krijgt ze dubbel betaald, ze werkt vaak op zondag ongeveer 5 tot 7 uren en dan nog een avond in de week, en ze springt vaak bij als ze dat vragen. In de vakanties werkt ze meer. In de maand komt er best wat inkomsten binnen.

Wij storten automatisch iedere maand kleedgeld maar denken ermee te gaan stoppen.
Voor haar dure turnlessen betalen we nog een deel de rest betaald ze zelf van turnen omdat het belachelijk hoog is 112 euro per maand.
Ook lenzen en medische kosten betalen wij.
Deze studie hebben we betaald en het rijbewijs.
Volgende studie gaan we niet betalen, het houd ook voor ons op..
Ik heb geen idee wat normaal is wat ouders nog betalen voor hun volwassen studerende kind.
Hoe zit dat bij andere ouders? Tot wanneer kleedgeld? Ze betaald zelf ook mee aan haar klednguitgaven want ze vind mooie kleding mooi en met wat wij geven red ze het niet.

Zelf betaald ze dus haar telefoon, groot deel turnlessen, resterende deel kleding verder alle uitjes enz betaald ze zelf.

Ik merk dat wij ook ons eigen leven financieel ruimer willen hebben.
Wij zijn zijn halverwege vijftigers en wil graag meer overhouden.
Stom gezegd misschien maar ik kijk er naar uit dat mijn kinderen financiel zelfstandig zijn.
Ik wil ze graag schuldenvrij laten beginnen dus geen studieschuld maar nu ze een andere studie wil gaan doen gaat het ons niet lukken om nog eens een hbo studïe te betalen. Onze andere dochter leent voor haar kamerhuur bij Duo en ik vind het eigenlijk heel erg.

Onze jongste hebben we ook nog die studeert ook en ondersteunen we net zoals de oudste financiel met studie, lenzen, leefgeld en kleedgeld ze is 18 jaar en woont op kamers. De huur leent ze.


Wat is normaal ? Wanneer stop je met kleedgeld?
Alle reacties Link kopieren
zusanne1968 schreef:
06-09-2021 08:14
Bedankt voor jullie tip over het beter niet afmaken van de eerste HBO studie.
Daar had ze het zelf ook al over dat ze 1 punt moest laten staan.
Ze hoeft alleen nog haar scriptie te doen verder is ze klaar.
Ze had vertraging met haar stages door de corona en is daar nu een paar weken.mee klaar. . Nu zit ze in haar 5e leerjaar en zou dan volgend jaar na de zomervakantie starten met een nieuwe HBO opleiding.
Ik wist dit ook niet hoor dat je dan instellingsgeld moet betalen, die bedragen die ik zie dat is helemaal niet op te brengen. Oké dus dan niet haar scriptie helemaal af gaan maken .
Misschien kan ze dan wel al eerder beginnen.met een nieuwe opleiding maar meestal begint dit in een nieuw schooljaar
Bedankt in ieder geval voor alle berichten en tips!

Je dochter had zich beter dit jaar al kunnen inschrijven voor de nieuwe studie. Dan had ze alleen nog haar scriptie hoeven af te ronden en had ze gewoon in september kunnen starten aan haar nieuwe studie. Nu gaat ze ontzettend lang doen over haar scriptie (ze kan deze dan pas volgend jaar september inleveren). Afhankelijk van de school moet ze dan zelfs starten met een nieuwe scriptie. Op sommige onderwijsinstellingen mag je namelijk maar 1 jaar over het scriptieproces doen.
Heeft je dochter zich wel goed voorbereid en ingelezen? Dit klinkt niet echt zo namelijk.
Alle reacties Link kopieren
Heeft de opleiding niet ook een instroom moment in februari? En ze kan met haar betaalde collegegeld van haar huidige opleiding een BBC aanvragen en dan alvast vakken van die andere opleiding volgen, levert weer inloop op het programma op. En laat haar informeren bij de examencommissie of ze ook vrijstellingen voor bijv de minor of algemene vakken kan krijgen met haar afgeronde opleiding. Dat scheelt allemaal weer in studietijd.
Alle reacties Link kopieren
wij betalen studie en zorg, de rest is voor eigen rekening. Daar zijn bijbanen voor uitgevonden
Alle reacties Link kopieren
Zodra de studie stopt, stoppen met kleedgeld. Ze kan immers gaan werken.

Het is al mooi dat ze gratis kan wonen en kan mee-eten.
Alle reacties Link kopieren
Dochter kan ook niet zomaar wachten met afstuderen, uiteindelijk vervallen haar cijfers.
Alle reacties Link kopieren
Bedankt allemaal!

Ik heb steeds tegen dochter de laatste maanden gezegd maak je studie af, anders heb je straks een studieschuld. Het OV moet je allemaal terug betalen als je het niet afmaakt. Dit hebben we meegemaakt bij onze neef, die maakte het niet af en heeft een grote studieschuld. Misschien dus geen goede raad dan had ze beter nu met een andere studie kunnen beginnen en rustig haar scriptie afmaken begrijp ik.

Dus dat had ik dan beter niet kunnen zeggen als ik de laatste berichtjes lees. Daar had ik en mijn dochter natuurlijk ook beter in moeten verdiepen hoe dat zit met een tweede HBO studie.

Wij gaan ons goed inlezen of ze misschien dan nog in februari kan beginnen met een andere studie.

Maar misschien een domme vraag, maar geld het instellingsgeld ook voor als ze naar de universiteit gaat?
Ik begrijp dat ze haar scriptie dus pas in september mag inleveren als ze een tweede HBO opleiding gaat doen. ?

Ze heeft nu een HBO opleiding die bijna klaar is afgezien van haar scriptie.
Ik weet niet of ze dat gaat doen hoor die universiteit , zomaar een vraag
.
Ze doet nu de MBRT opleiding, medische radiologische technieken, ze dacht aan fysiotherapie te gaan doen dat is HBO, of geneeskunde of iets met bewegingswetenschappen dat is op de universiteit ik weet niet de juiste benaming.

Bedankt allemaal!
Alle reacties Link kopieren
Ja instellingscollegegeld is ook voor de universiteit, althans een bachelor. Als ze met haar huidige bachelor hbo een schakelprogramma wo en een master wo gaat volgen is er geen instellingscollegegeld.
Het klinkt alsof ze alle kanten nog op wil. Bij fysiotherapie kan ik ik voorstellen dat er best wel wat vrijstellingen worden gegeven voor een mbrt. Bij een wo opleiding niet. Voldoet ze aan de toelatingseisen van Geneeskunde? Heeft ze een vwo diploma? Anders moet ze die sowieso behalen, vaak moeten die afgerond zijn voor de inschrijving, die al in januari is.
Het klinkt alsof ze er nog niet echt uit is.
Alle reacties Link kopieren
Misschien een goed moment om er iets dichter bovenop te gaan zitten en er samen in te duiken, qua vervolg studie? Klinkt alsof het voor je dochter nu iets te groot is om te behappen, en de consequenties zijn best groot. Wie weet had ze zelfs al per dit studiejaar een overstap kunnen maken? Da's achteraf natuurlijk en daar heb je nu niks aan. Maar zou toch fijn zijn als ze nu de meest handige route kan kiezen.
Misschien kunnen de studieadviseurs ook helpen hierbij?

Iets anders: ik meen dat (iig sommige) opleidingen Geneeskunde een selectie maken van de aanmeldingen. Dus mocht ze dat willen en mocht het onverhoopt niet lukken, dan is een plan B fijn om te hebben.
MaeveS schreef:
05-09-2021 17:02
Misschien een leuke tip of ter overbrugging: toen mijn kleedgeld stopte, nam mijn moeder mij en m'n zusje ieder jaar mee naar een grote kledingwinkel in het dorp waar we voor een bepaald bedrag wat uit mochten zoeken. Na het shoppen sloot m'n vader ook aan voor een gezamenlijke lunch en 's avonds gingen onze vriendjes / mannen mee uit eten.

Ik ga richting 30 en ze doen dit nog steeds. Het bedrag is een beetje afhankelijk van wat ze dat jaar kunnen missen. Mijn kast bestaat denk ik voor meer dan de helft uit kleding van dat jaarlijkse uitje en het is altijd heel gezellig. Zusje en ik trakteren de laatste jaren de lunch :-)
Ik vind dit echt ontzettend leuk!
Alle reacties Link kopieren
Op het moment dat de kinderbijslag stopt, stopt het kleedgeld. Ook zorgverzekering betalen ze zelf, zorgtoeslag krijgen ze ook zelf.
Van mij krijgen ze eten en onderdak.
College geld betalen ze zelf door bijbaantje(s).
Af en toe spring ik bij als mijn portemonnee dat toelaat, zoals voor een jas, schoenen of laptop die nodig is voor school.
Volgens mij zijn mijn kinderen prima tevreden met dit pakket… ik hoor ze in elk geval niet klagen.
Alle reacties Link kopieren
mallebeppie schreef:
07-09-2021 12:02
Ik vind dit echt ontzettend leuk!
Echt? Ik vind het ergens een beetje gênant. Je bent bijna 30 en je laat je ouders nog steeds je kleding betalen? Zeker omdat ze zegt ‘afhankelijk van wat ze dat jaar kunnen missen’, klinkt het niet alsof ze bulken van het geld. Laat ze zelf lekker leuke dingen doen van dat geld.
Lach hard, duik diep, kom terug..
Alle reacties Link kopieren
bumbly schreef:
07-09-2021 16:16
Echt? Ik vind het ergens een beetje gênant. Je bent bijna 30 en je laat je ouders nog steeds je kleding betalen? Zeker omdat ze zegt ‘afhankelijk van wat ze dat jaar kunnen missen’, klinkt het niet alsof ze bulken van het geld. Laat ze zelf lekker leuke dingen doen van dat geld.
Dit.. mensen liggen misschien wel krom voor je mooie setjes…
ach.. ik doe ook maar wat..
Alle reacties Link kopieren
Kind kreeg vanaf de brugklas kleedgeld. Dat was een goede leerschool om te leren om met geld om te gaan. Gestopt met kleedgeld en zakgeld toen kind 18 werd.
Krijgt nu tegemoetkoming scholieren en zorgtoeslag. Kind betaalt alles zelf.
Pakket met rijlessen en eerste examen wordt door mij en vader betaald.
Financiële zelfstandigheid is iets wat een kind pas kan leren zodra de geldkraan wordt dichtgedraaid.
Alle reacties Link kopieren
Dit is dus echt een cultuurverschil met België. Hier is het heel gewoon om zowat alles voor je kinderen te betalen tot ze volledig afgestudeerd zijn (ook al doen ze 2 studies of meer). Enkel extraatjes (uitgaan,...) betalen ze zelf met wat ze verdienen met hun studentenjobs.
Alle reacties Link kopieren
bumbly schreef:
07-09-2021 16:16
Echt? Ik vind het ergens een beetje gênant. Je bent bijna 30 en je laat je ouders nog steeds je kleding betalen? Zeker omdat ze zegt ‘afhankelijk van wat ze dat jaar kunnen missen’, klinkt het niet alsof ze bulken van het geld. Laat ze zelf lekker leuke dingen doen van dat geld.
Bieden ze toch zelf aan? Ik bedoel je kinderen iets leuks gunnen stopt niet wanneer ze 18 zijn he en deze mensen vinden het kennelijk zo leuk; winkelen met moeder en daarna met vader erbij lekker ergens eten.

Nou bah, wat een nare mensen en wat een uitvreter die forumster. Dom geoordeel altijd.
Teotihuacan schreef:
07-09-2021 18:23
Kind kreeg vanaf de brugklas kleedgeld. Dat was een goede leerschool om te leren om met geld om te gaan. Gestopt met kleedgeld en zakgeld toen kind 18 werd.
Krijgt nu tegemoetkoming scholieren en zorgtoeslag. Kind betaalt alles zelf.
Pakket met rijlessen en eerste examen wordt door mij en vader betaald.
Financiële zelfstandigheid is iets wat een kind pas kan leren zodra de geldkraan wordt dichtgedraaid.

Bijzondere gedachtegang dat financiële zelfstandigheid pas kan worden geleerd als de geldkraan wordt dichtgedraaid...

Valt voor onder dezelfde noemer 'pas als je zelfstandig en/of alleen hebt gewoond kun je een huishouden runnen'. Ook zo idioot achterhaald.

Want wake UP call. Er is veel betaald door mijn ouders en ik ging op mijn 26ste vanuit mijn ouderlijk huis samenwonen en ben prima in staat mijn rekeningen te beheren en het huishouden te runnen.
Star⁴ schreef:
07-09-2021 18:53
Bieden ze toch zelf aan? Ik bedoel je kinderen iets leuks gunnen stopt niet wanneer ze 18 zijn he en deze mensen vinden het kennelijk zo leuk; winkelen met moeder en daarna met vader erbij lekker ergens eten.

Nou bah, wat een nare mensen en wat een uitvreter die forumster. Dom geoordeel altijd.
Amen. De termen ook 'gênant' zelfs terwijl daar vier mensen een heerlijke middag beleven! Poeh Poeh!
Alle reacties Link kopieren
ClaireSophie schreef:
07-09-2021 21:07
Bijzondere gedachtegang dat financiële zelfstandigheid pas kan worden geleerd als de geldkraan wordt dichtgedraaid...

Valt voor onder dezelfde noemer 'pas als je zelfstandig en/of alleen hebt gewoond kun je een huishouden runnen'. Ook zo idioot achterhaald.

Want wake UP call. Er is veel betaald door mijn ouders en ik ging op mijn 26ste vanuit mijn ouderlijk huis samenwonen en ben prima in staat mijn rekeningen te beheren en het huishouden te runnen.

Ergens snap ik wel wat er mee bedoelt wordt. Als ik extra geld toegestopt zou krijgen zou het gewoon op gaan. Net als wanneer je loonsverhoging krijgt. Ik heb meer te besteden dan 10 jaar terug, en het wordt besteed ook ipv alles op een spaarrekening. En heus niet alleen maar duurzaam.
Ik zeg maar zo, ik zeg maar..
Alle reacties Link kopieren
Ik ben mijn ouders ontzettend dankbaar dat zij mij tijdens studie financieel zo goed konden ondersteunen. Opleiding, zorgverzekering en een bijdrage voor kamer betaalde zij. Ik werkte daarnaast +-12-16 uur per week bij. Ik had het heel goed tijdens studie maar vooral als starter was het fijn om met een schone lij te kunnen beginnen zonder schulden. Ik had in de eerste jaren na mijn opleiding minder te besteden dan tijdens. Echter door samenwonen kwam er meer ruimte. Na afstuderen ging de geldkraan dicht en ik heb nooit financiële problemen gehad.

Ik zou zeggen, bespreek met je partner wat jullie willen/kunnen en leg dit voor aan je dochter.

Wat betreft opleiding hebben mbrt en fysio weinig met elkaar te maken. Reken ook niet op vrijstellingen. Fysio is echt enorm sociaal en praktische/fysieke opleiding en werk en veel minder theoretisch als mbrt. Als ik haar was zou ik opleiding afmaken en een tijdje gaan werken, daarna kan je wellicht altijd nog vanuit een ziekenhuis operatieassistent oid doen, krijg je ook meteen betaald. Mbrt heeft toch ook verschillende richtingen en lijkt mij sterk afhankelijk van soort stage. Een groot academisch ziekenhuis of streekziekenhuis maakt groot verschil. Misschien kan ze 1 dag per week stage lopen bij iets totaal anders om te kijken? Ik kan mij niet voorstellen dat je na zo’n lange en intensieve studieperiode geen goed beeld hebt gekregen van het werk.
Alle reacties Link kopieren
Helaas heeft die studie je taalvaardigheid dan weer niet ondersteund, mijn hemel wat een fouten!
Am Yisrael Chai!
Alle reacties Link kopieren
fashionvictim schreef:
09-09-2021 10:12
Helaas heeft die studie je taalvaardigheid dan weer niet ondersteund, mijn hemel wat een fouten!
Bedankt voor jouw inhoudelijke bijdrage aan dit topic! :-?

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven