Geld & Recht alle pijlers

Wij willen graag kinderen... maar hoe zit dat financieel?

17-07-2009 18:22 54 berichten
Alle reacties Link kopieren
Wij zijn een 'jong' stel van 30 en 31. Zoals zovelen hebben wij eerst van ons studentenleven genoten voor we ons gingen settelen. Dat heeft geleid tot een studieschuld (alles bij elkaar ongeveer 50.000 euro; deels van hem en deels van mij) die we nu moeten afbetalen. Ook de hypotheek slokt een aardig deel van ons inkomen op.

Wij zouden graag aan kinderen beginnen, maar vooral mijn man vraagt zich af of dat financieel wel haalbaar is met alle vaste lasten die we hebben..



Hoe hebben jullie dit opgelost? Zijn jullie heel bewust met het financiele aspect bezig geweest, of gewoon in het diepe gesprongen? Hoe hebben jullie het minder werken (als jullie dat al gedaan hebben) ingepast?



Ben heel benieuwd!



Alvast bedankt voor jullie antwoord!



Groetjes, Petra
Alle reacties Link kopieren
quote:Skoempie schreef op 17 juli 2009 @ 20:58:

Lieve mensen,



Een kindje is helemaal niet 'duur'. Mijn zoontje van 5 mnd kost hooguit 100 euro per maand en dat is inclusief luiers, voeding, kleertjes e.d. Verder heb je een box, ledikantje en commode nodig, kinderwagen. De overige dingen als hydrofielen, een kruikje, een dekentje, zijn kleine dingetjes. Je hebt 9 mnd de tijd om die beetje bij beetje bij elkaar te sprokkelen. Dus het is niet een grote uitgave, je kan het makkelijk spreiden. Ons ledikantje heb ik zelf nog in gelegen, commode komt bij Ikea vandaan en de box van marktplaats. Een likje verf doet wonderen en daarme maak je alles ook uniek, kinderwagen was 90 euro bij de Blokker. Vooral het eerste jaar vraagt je kindje niet veel. Dus tel daar de zwangerschapsmaanden bij op en je bent 2 jr verder voordat het iets duurder wordt. Dan heb je dus ruim tijd om financieel dingen op orde te hebben. Ook het minder werken is goed te doen. Je zal misschien iets anders moeten gaan leven, maar als je ziet wat je ervoor terug krijgt! Ik wil niet eens meer op stap en leuke dingen doen kan ook met kleintje. Mensen denken altijd maar dat je moet inleveren als je voor kinderen kiest, maar je wordt er alleen maar rijker door. Je leven krijgt zoveel meer betekenis.



Kortom, gewoon doen, als je beide een goed inkomen hebt en een gezond stel hersens, dan gaat het absoluut goed komen.

Tuurlijk is een kind wel duur. Zelfs als je eindeloos borstvoeding geeft, meubeltjes vierdehands koopt en alle kleertjes weghaalt bij het Leger des Heils, zal dat kindje straks toch op clubjes willen. Om wat bedragen te noemen, een kind zit hier op basketbal, kosten 250 euro per jaar aan contributie. Klarinetles bij muziekschool ¤ 550,-- per jaar. Op tennis met de eerste jaren natuurlijk lessen ¤ 300,--. Daarna komen de fietsen om naar de middelbare school te fietsen en de schoolkosten. Ze gaan helaas ook wat meer eten als dat ze de eerste vijf maanden deden, vooral pubers lijken wel bodemloze putten. Je gaat minder werken, hebt professionele kinderopvang nodig als je niet bij opa en oma wilt bedelen en hebt een grotere auto nodig.

Al met al kosten ze dus gewoon heel veel geld. Daar staat tegenover dat je het leven gaat relativeren en dat je uitgavenpatroon anders wordt ( dat tiende paar schoenen is opeens niet meer nodig en je hebt toch geen tijd om elke week uit eten te gaan. Door Australie reizen met kind is ook niet handig dus wordt het gewoon Frankrijk). Kinderen zijn dus heel duur maar als ik jullie was, zou ik het uitgavenpatroon aanpassen en er gewoon voor gaan.
Alle reacties Link kopieren
Altijd dat gezeik over geld als je kinderen wil.

Gewoon neuken.
Alle reacties Link kopieren
Wanneer je op het moment wilt wachten dat je financieel "klaar" bent voor kinderen.. kun je volgens mij erg lang wachten.



Wanneer ik op onze eigen situatie terug kijk (3 kinderen inmiddels) hebben wij er nooit echt bij stilgestaan.

We wisten dat we financieel flink zouden moeten inleveren.

Ik zou partime gaan werken etc...



Gek.. het is net of op dat moment de automatische piloot aangaat en je vrijwel zelf groeit in je nieuwe leven waar uitgaan, uit eten gaan, regelmatig nieuwe kleren kopen niet meer belangrijk zijn. Wij zijn er minder materialistisch onder geworden en gaan heel anders met geld om.

Ook moet je,je "biologische"klokje natuurlijk in de gaten houden.

Overigens moet ik wel toegeven dat meer als drie kinderen tegenwoordig financieel zwaar is.

Ik dacht dat baby's een zware financiele belasting zouden zijn. (excuus voor mijn omschrijving, maar vermoedelijk begrijpen jullie wel waar ik op doel) maar vanaf 10 jaar gaan de prijzen pas stijgen.

Dan haal je niet zonder protest de spijkerbroeken bij de Wibra, maar duik je toch echt de Coolcat in. Hier gebeurd dat vrijwel uitsluitend in de uitverkoop.



Kortom wees creatief, en maak je niet bij voorbaat al te veel zorgen, maar wees wel realistisch en probeer een buffer op te bouwen.



Vickey
Alle reacties Link kopieren
quote:_Sungirl_ schreef op 17 juli 2009 @ 22:50:

Altijd dat gezeik over geld als je kinderen wil.

Gewoon neuken.......ach wat een sneue reactie
anoniem_86650 wijzigde dit bericht op 17-07-2009 23:28
Reden: avator toegevoegd
% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Volgens mij begint niemand meer aan kinderen als je gaat berekenen wat één kind voor 21 jaar kost (ervan uitgaande dat je een studie voor een groot deel betaalt!). En dan natuurlijk alles mee rekenen, van minder werken, sport, muziek, opleiding, en stroom voor het computergebruik aan toe!
Alle reacties Link kopieren
Iedereen super bedankt voor het reageren..

Juist omdat we weten dat er de nodige vaste lasten per maand zijn die we moeten betalen (en het is niet zo dat we krap zitten; onze hypotheek is gelukkig niet het maximale dat we hadden kunnen lenen met ons inkomen), willen we ons eerst goed laten informeren wat er zoal nodig is en vragen we tips aan anderen hoe zij er mee omgaan. Ik wil juist koste wat kost voorkomen dat een kindje iets te kort komt omdat zijn/haar ouders niet eerst goed hebben gekeken naar de gevolgen!

Wat dat betreft dus eigenlijk twee kampen: mensen die er niet bij stil gestaan hebben en in het diepe gesprongen zijn (heel dapper!!) en anderen die juist wel zeggen eerst de studieschuld af te betalen (daar zijn we overigens al mee bezig!) voordat we aan kinderen zouden moeten denken... Het blijft dus een lastig onderwerp!



En ik blijf op twee gedachten hinken.. het zou zo geweldig zijn... maar misschien is het nu niet het juiste moment...
Alle reacties Link kopieren
Skoempie, ik lees net jouw reactie op het topic "samen uit het rood komen en de financiën op orde brengen"; dan kan ik je reactie in dit topic helemaal niet rijmen.

Je kunt je studie niet betalen, ziet al een molensteen hangen voor jullie auto, weet een schuld niet af te betalen.....
Alle reacties Link kopieren
quote:krokusje schreef op 17 juli 2009 @ 21:48:

[...]



Wij zijn alleen aan crechekosten al een goeie 200 euro per maand kwijt.



krijg je hier niet ook een gedeelte van terug van de belasting?
Alle reacties Link kopieren
.
pauline65 wijzigde dit bericht op 18-07-2009 20:14
Reden: 1x is wel genoeg
% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Dat denk ik niet. Als je kind 3 dagen op een KDV zit ben je bruto zo'n 900 tot 1100 Euro kwijt, dus 200 Euro zelf betalen lijkt me dan niet vreemd.

Hier geldt natuurlijk wel: hoe hoger het (gezamelijk) inkomen is, hoe meer je zelf moet betalen.
Alle reacties Link kopieren
Bij ons in een kindje op komst in november. Ook wij hebben eerst op een rijtje gezet wat het ongeveer zou gaan kosten. Al met al valt het ons heel erg mee. De voornaamste 'kostenpost' zit hem in het inleveren van salaris: wij gaan van 2 FTE terug naar 1,5 FTE als ons kindje er is, en leveren dus een kwart van ons inkomen in.



Verder wegen de kosten die we voor ons kindje moeten maken behoorlijk op tegen de kosten die we voorheen gewend waren voor onszelf te maken: wij zijn allebei nogal van de dure gadgets, luxe etentjes en vakanties. Zelfs nu al, voor de geboorte, blijkt dat we een babykamer, wandelwagen, box e.d. hebben kunnen kopen door gewoon wat kritischer te kijken naar onze andere uitgaven... En wat dat betreft is het makkelijk; onze voorkeur gaat uit naar ons kind dus de behoefte om geld uit te geven aan onszelf wordt vanzelf al minder (dat, plus dat ik me niet al te fit voel en dus weinig zin meer heb in etentjes/vakantie).



Moet er wel aan toevoegen dat ik ook wel schrik van het bedrag dat jullie aan studieschuld hebben staan: ook ik heb mijn studie zelf moeten betalen maar die is nu (4 jaar na afstuderen) allang afbetaald, en bovendien ook nooit zo hoog geweest. Dus hoe ik er tegenaan zou kijken als er nog zo'n hoge schuld stond, dat weet ik niet...!
Alle reacties Link kopieren
quote:Pauline65 schreef op 18 juli 2009 @ 20:14:

Dat denk ik niet. Als je kind 3 dagen op een KDV zit ben je bruto zo'n 900 tot 1100 Euro kwijt, dus 200 Euro zelf betalen lijkt me dan niet vreemd.

Hier geldt natuurlijk wel: hoe hoger het (gezamelijk) inkomen is, hoe meer je zelf moet betalen.nee dan niet inderdaad. Ik dacht dat ¤200 het totaalbedrag was wat ze kwijt zijn aan kinderopvang
Alle reacties Link kopieren
Als mensen met een modaal salaris kinderen kunnen krijgen zonder dat ze failliet gaan, waarom zouden jullie dat dan niet kunnen?



Of wat is het alternatief? Wachten tot de schuld is afbetaald en dan pas kinderen krijgen? Dan ben je een flink stuk ouder, zijn er meer gezondheidsrisico's, is je vruchtbaarheid verminderd, etc.



Als je graag genoeg wilt is geld geen issue met twee goedbetaalde banen.
Alle reacties Link kopieren
@shisensa (sorry, late reactie): idd een bewuste keuze dat het geld allemaal op gaat naar de verbouwing deze jaren! Wij hebben niet beide een fulltime baan... Ik werk in de kinderopvang en heb 22 uren, daarnaast pedicuur ik 1 dag in de week (maar alles moet nog goed opstarten en kan pas als de pedicuresalon klaar is). Wij roeien met de riemen die we hebben en kunnen ons dus op dit moment geen kind veroorloven. En verder willen geen kind op laten groeien, met schimmels e.d. in de caravans... Niet goed voor de gezondheid van een kind en hebben geen ruimte over in de caravans.
Alle reacties Link kopieren
[quote]shisensa schreef op 17 juli 2009 @ 22:00:

[...]



Tuurlijk is een kind wel duur. Zelfs als je eindeloos borstvoeding geeft, meubeltjes vierdehands koopt en alle kleertjes weghaalt bij het Leger des Heils, zal dat kindje straks toch op clubjes willen. Om wat bedragen te noemen, een kind zit hier op basketbal, kosten 250 euro per jaar aan contributie. Klarinetles bij muziekschool ¤ 550,-- per jaar. Op tennis met de eerste jaren natuurlijk lessen ¤ 300,--. Daarna komen de fietsen om naar de middelbare school te fietsen en de schoolkosten. Ze gaan helaas ook wat meer eten als dat ze de eerste vijf maanden deden, vooral pubers lijken wel bodemloze putten. Je gaat minder werken, hebt professionele kinderopvang nodig als je niet bij opa en oma wilt bedelen en hebt een grotere auto nodig.

Al met al kosten ze dus gewoon heel veel geld.



Zoals ik al zei, de kosten voor het eerste jaar vallen heel erg mee. Dus je hebt nog even tijd om financieel een en ander te regelen en toch je kinderwens te vervullen. Maar misschien is dat wel te kort door de bocht.



En Pauline, wij kunnen rondkomen met ons inkomen, maar hebben geen buffer op gebouwd en sparen gaat moeizaam. Dus idd, ik vroeg om tips om ons te helpen sparen zodat we straks wel een auto kunnen kopen en toch die opleiding te doen, zonder ervoor te hoeven lenen. Maar onze situatie is niet dramatisch. Maar we hebben altijd voldoende voor boodschappen en overige dagelijkse dingen, maar als de wasmachine kapot gaat wordt het lastig.



Kinderopvang kost ons 10 euro in de maand na teruggave belasting en oma past 1 dag op. Dus dat valt reuze mee.



Battleangel, succes, ik hoop dat jullie eruit komen..
Alle reacties Link kopieren
Lijkt me nogal onzinnig om met kinderen te wachten tot je studieschuld is afbetaald. Je kan daar 15 jaar over doen. Heb je al berekend hoeveel jullie per maand moeten aflossen?



Je kan toch gewoon kijken wat je per maand overhoudt en wat je zou kunnen laten? Bijv. vaak uit eten gaan oid.



Wat hiervoor werd gezegd, ben ik het ook mee eens: Als iedereen zou kijken hoeveel een kind tot het 21e jaar kost, zou niemand meer aan kinderen beginnen. Concentreer je eerst maar op de 1e paar jaar.
Alle reacties Link kopieren
Ik vind het heel verstandig dat jullie goed nadenken voor je aan kinderen begint. Helaas zijn er tegenwoordig (te) weinig mensen die dat doen met alle gevolgen van dien... Een kind kan niet van liefde alleen leven. Kinderen hebben bepaalde zaken gewoon nodig. En hoe ouder ze worden hoe duurder.



Ik zou aanraden om een overzicht te maken van alle vaste lasten die jullie op dit moment hebben. Een overzicht op papier geeft vaak veel duidelijkheid. Kijk hoeveel rek er nog in die begroting zit en wat de bijkomende kosten zijn voor een kind. Denk daarbij ook aan bijkomende kosten waar je nu nog geen rekening mee hoeft te houden (opvang kan erg duur zijn, en als jij of jullie beiden minder gaan werken komt er natuurlijk ook minder binnen). Verder zijn er natuurlijk kosten als opknapkosten en de inrichten van de kamer en misschien een andere auto.



Verder zou ik alvast beginnen met sparen tot je een mooi startbedrag hebt. Dan is er in ieder geval een buffer voor de aanschaf van alle benodigheden.



Over die studieschuld zou ik mij niet al te druk maken. Die aflossing blijft wel doorlopen en daar ben je voorlopig nog niet van af. Helaas is een hoge schuld ook een hoog maandbedrag aan aflossing (ik ken mensen die 300 pm per persoon) aflossen. Misschien kan je bij de IB groep informeren of je maandbedrag veranderd als jullie inkomen lager gaat worden (parttime werken).



Als je de eigen en de toekomstige situatie goed in kaart hebt, en een redelijk spaarbedrag voor de kleine zou ik niet al te lang meer wachten. Je weet bij dit soort dingen natuurlijk niet hoe het gaat verlopen.
Alle reacties Link kopieren
Je hebt een studieschuld, maar je bent ook 30.

Op deze leeftijd zou ik niet te lang wachten met kinderen krijgen.

Mensen zeggen altijd; je bent nog zo jong.

Dat vind ik bij 30 wel meevallen, zoveel tijd heb je niet om op een 'gezonde' leeftijd kinderen te krijgen.

Hoe eerder hoe beter.



En kijk eens om je heen. De mensen met de minste opleiding en het laagste salaris (of geen...) hebben kinderen. Dan lukt het jullie financieel zeker wel.
Alle reacties Link kopieren
Ik vind sommige redenaties ook wel wat kort door de bocht. Manlief en ik willen ook best graag kinderen. Ik ben 28, dus nog alle tijd, maar manlief wordt dit jaar 40 en ik wil ook weer niet dat ons kindje een hele oude papa krijgt. We stellen het echter bewust nog wel even uit, met name om het financiele gedeelte.



We hebben een half jaar geleden een huis gekocht, maar niet ons volledige inkomen meegerekend, want manlief deed toen een studie, dus voor hem met 3 dagen gerekend en met extra studiekosten. Nu hij gestopt is met zijn studie en wel 5 dagen werkt, kunnen we makkelijk rondkomen en ook nog redelijk sparen (we zijn nog veel in huis bezig en dat kost zo een paar honderd euro per maand, dus dat houden we straks ook over). We hebben 0 schulden (behalve natuurlijk hypotheek) en flink wat spaargeld.

Wat het kindje 'kost' per maand kunnen we ook best missen, maar we werken nu 5 dagen (manlief) en ik 4 dagen (wel 36 uur). Ik ga ons kindje geen 4 dagen wegbrengen, dus 1 of beiden zal minder gaan werken en dat merk je ook flink aan de inkomstenkant.

Verder zijn we bewust niet aan de top gaan zitten qua hypotheek, omdat ik financieel ruimte wil houden voor het geval het tegenzit (1 van beiden werkloos of arbeidsongeschikt wordt oid). Als je het heel zakelijk bekijkt en de kostenkant verhoogt en de inkomstenkant verlaagt, ga je dat wel doen. En dat vind ik een heel naar idee. Ik heb om mij heen en in mijn werk teveel ellende gezien door financiele problemen en ik zal er alles aan doen dat nooit mee te hoeven maken.

Ik ben echt wel bereid dingen te laten voor een kindje, maar wij doen al niet heel veel gekke dingen (heb ik niet zo'n behoefte aan en de energie niet meer voor naast werken en een eigen huis bijhouden), dus veel schrappen in de vaste lasten kan niet.
Alle reacties Link kopieren
quote:Skoempie schreef op 19 juli 2009 @ 16:32:

[quote]shisensa schreef op 17 juli 2009 @ 22:00:

[...]





Kinderopvang kost ons 10 euro in de maand na teruggave belasting en oma past 1 dag op. Dus dat valt reuze mee.



Battleangel, succes, ik hoop dat jullie eruit komen..



Das wel heel weinig en dat gaat voor TO niet op. Als je beiden een goedbetaalde baan hebt, dus meer inkomen, krijg je minder vergoed. En daarnaast heeft niet iedereen oppasopa's of oma's.

Ik hou er bv rekening mee dat wij volledig afhankelijk zullen zijn van betaalde opvang, omdat wij geen ouders hebben die dat kunnen (1 overleden, 1 in verzoringstehuid, 1 slechte gezondheid en 1 qua leeftijd eigenlijk ook niet zodanig dat ik hem nog met een baby op kan zadelen).
Alle reacties Link kopieren
Ik lees mee ! Leuk topic.



Ik was net overigens totaal verbaasd over het geld wat je nog terugkrijgt van de belastingdienst (kinderopvangtoeslag)....



Is dat echt zoveeel????



Van de 900 euries .. betaal ik er maar 150 ? Vond het nogal een verschil... wel heerlijk natuurlijk als dit blijkt te kloppen. Ik heb het berekend op de site van de belastingdienst, dus ...
Alle reacties Link kopieren
.
Alle reacties Link kopieren
.
Alle reacties Link kopieren
Op nu.nl



Gezinsuitbreiding vaak duurder dan gedacht

Uitgegeven: 27 augustus 2009 06:12

Laatst gewijzigd: 27 augustus 2009 09:10

UTRECHT - De komst van kinderen is vaak duurder dan gedacht. Ouders zijn er vaak financieel niet op voorbereid. Zij staan na de gezinsuitbreiding vaker rood, hebben vaker betalingsachterstanden en halen vaker geld van hun spaarrekening dan voor de gezinsuitbreiding.

© ANP



Dit blijkt uit onderzoek van het Nationaal instituut voor budgetvoorlichting (Nibud).



Bij ruim de helft van de gezinnen daalt het besteedbaar inkomen na de gezinsuitbreiding met honderden euro's per maand, terwijl de uitgaven met een zelfde bedrag stijgen. Een kwart van de ouders vindt de kosten hoger dan zij van te voren hadden gedacht.



Voor de komst van kinderen hadden zeven op de tien ouders geen geldproblemen. Daarna komt nog maar 43 procent goed rond. Zes op de tien hebben zich niet voorbereid op de financiële gevolgen van gezinsuitbreiding.



Alleenstaande moeders



Bij de geboorte van het eerste kind gaat 40 procent van de ouders minder werken en 14 procent stopt helemaal. Zo loopt het aantal uren dat mannen werken gemiddeld terug van 39 naar 37 uur en bij vrouwen van 23 naar 15. Getrouwde moeders gaan van 22 naar 14 uur en alleenstaande moeders van 24 naar 20 uur. Bij ruim de helft van de ouders is degene die het minst verdient, minder gaan werken.



Ouders gaan ook meer uitgeven, vooral aan kinderopvang, energie en kleding. Jonge ouders komen ook veel minder aan sparen toe.
Alle reacties Link kopieren
Ik denk dat er teveel nagedacht en gerekend wordt. Als je als koppel vaste inkomsten hebt, een huis en een kinderwens, kan er een kind komen. Als het per ongeluk gebeurt kan het ineens ook, dan pas je overal wel een mouw aan, hoor. Het wordt zo ingewikkeld gemaakt tegenwoordig.



Ook mensen met minimuminkomens hebben kinderen en dat lukt allemaal, en er zijn ook mensen met hoge inkomens die in de schulden raken. Het gaat allemaal om het om kunnen gaan met geld, of je nu weinig of veel te besteden hebt.



Ik weet het, beetje ongenuanceerde posting, maar das even om duidelijk te maken wat ik bedoel.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven