Gezondheid alle pijlers

Ambulance heen, hoe terug?

23-05-2023 13:30 308 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
Er wonen wat oudere familieleden in mijn omgeving, ik ben dan ook regelmatig (meerdere keren per jaar) 'de klos' om ze op te halen uit het ziekenhuis.

Inmiddels heb ik al een paar keer meegemaakt dat er midden in de nacht iemand helemaal alleen in de wachtkamer zat. Met de pleisters van het infuus nog op de hand. Familie en vrienden namen niet op. En iedere keer als ze weer willen proberen iemand te bellen moet dat via de bali, want de mobiel is leeg of vergeten. Taxi moet van ver komen, dat is niet te betalen. Als diegene maar een beetje in de richting woont neem ik hem/haar dan maar mee om naar huis te brengen. Maar niet iedereen woont in mijn richting.

Hoe is dit eigenlijk formeel geregeld? Als iemand om 3 uur s nachts klaar is op de spoedeisende hulp, vervalt dan de verantwoordelijkheid van het ziekenhuis? Vergoedt de basis zorgverzekering de taxikosten? En wat als iemand dat niet kan voorschieten? En hoe gek ben ik dat ik een wildvreemde bejaarde met gezondheidsproblemen in mijn auto meeneem?
Alle reacties Link kopieren Quote
ninanoname schreef:
23-05-2023 14:47
Ik denk dat die timmerende mbo’er best een groot netwerk heeft. Volgens mij zit het probleem meer bij hoogopgeleide millenials die gewend zijn alles vanaf een scherm te regelen.
Ik denk dat het probleem meer ligt bij ouderen die niemand tot last willen zijn.
Ik kan me geen een hoogopgeleide millennial bedenken die dat niet even regelt, al is het maar door in al je app-groepen een berichtje te dumpen wie je komt halen. En no way dat iemand zonder telefoon de deur uit gaat, en anders leen je er een en log je van daaruit in op je socials.
Alle reacties Link kopieren Quote
Dubbel
Alle reacties Link kopieren Quote
Dit soort problemen spelen vooral in het weekend en de nacht als ov niet rijdt en familie niet bereikbaar zijn.

De arts kan bepalen dat een persoon met zittend of liggend ziekenvervoer naar huis moet, dan wordt het vergoed vanuit de zorgverzekering en wordt er vanuit het ziekenhuis een gecontracteerde vervoerder gebeld voor een (rolstoel)taxi of een ambulance als het liggend moet.

Zo hebben ze mijn oma ook teruggebracht nadat ze een paar dagen was opgenomen na een delier, binnen gebracht per ambulance. Haar aangepaste, niet inklapbare rolstoel was nog in het tehuis en past niet in een auto en zelf was ze niet in staat om in en uit een auto te stappen. Ik was in het ziekenhuis en sprak de arts en hoorde dat ze de volgende dag weg mocht en stelde de simpele vraag; hoe dan? Wil je een zieke, 91 jarige vrouw echt een half uur laten wachten in een hal voor de Regiotaxi om met een inklapbare rolstoel en een omweg thuis te komen. Ze had niet lang meer, oma had besloten alle behandelingen te stoppen, maar dat hoef je niet meteen te bespoedigen. De arts heeft toen geregeld dat ze via vergoed ziekenvervoer in een ambulance (bestelde rit) terug ging.

De arts van de SEH kan dat ook bij schrijnende gevallen. Dat is niet als de chauffeur parkeergeld wil besparen en niet binnen op haalt met extra kleding, maar bij alleenwonende ouderen mag je best even wat meedenken als midden in de nacht niemand bereikbaar is en het ov er niet is. Neem dan iemand op voor de nacht ter observatie en regel het overdag als het ov, de regiotaxi etc. weer rijdt.
Alle reacties Link kopieren Quote
belgali schreef:
23-05-2023 14:56
Waarom kan er dan geen groepje 60+ met rijbewijs in een klappertje genoteerd worden, die in geval van overmacht iemand zouden kunnen helpen met een kort ritje ?
Kaart het aan bij je lokale vrijwilligersorganisatie. Maar het zou zomaar kunnen dat niet overal zomaar een blik vrijwilligers kan worden opengetrokken.
Het aanbod schept ook de vraag he. Op het moment dat men weet dat je door een vrijwilliger thuisgebracht wordt, mogen die vrijwilligers de hele nacht gaan rijden. Want dan hebben buren en kinderen en vrienden ook geen zin om uit hun bed gebeld te worden. Of mag de verpleging daar de selectie in gaan maken?
Alle reacties Link kopieren Quote
belgali schreef:
23-05-2023 14:56
Ik kom wel eens in een ziekenhuis en daar buitelen dan een aantal vrijwilligers over mekaar heen om me de weg te wijzen die ik al ken of om me nogmaals de tablet te komen uitleggen waarop ik wat gegevens moet invullen. Net zo in de bieb waar ik ook best mijn plan kan trekken bij het retourneren van de boeken.
Ook 's nachts? Want wij moeten vaak midden in de nacht weer terug en dan is het uitgestorven in de centrale hal. Op een paar naar buiten schuifelende rokers in pyjama met infuus kar na dan.
Stressed is just desserts spelled backwards
Wij hebben gelukkig nog nooit een ambulance nodig gehad, maar ik zou ook niet weten hoe dit 123 op te lossen als je daar staat.

Mijn partner werkt bijvoorbeeld best vaak in de nacht en is dan niet altijd direct bereikbaar. De buren waar we goed contact zijn allen ook al op leeftijd en verder heeft bijna niemand in de straat een auto. Familie woont ver weg. Ik heb een vriendin die in de buurt woont met een auto, maar zij heeft 2 jonge kinderen en kan dus niet zomaar uit huis.

Dus stel dat ik zonder telefoon (want dat is mijn betalingsmiddel + OV-kaart zit erbij) midden in de nacht in het ziekenhuis zou staan, zou ik naar huis moeten lopen. Gelukkig is dat redelijk dichtbij, maar ja daar moet je dan maar wel net toe in staat zijn.

Heb ik mijn telefoon en/of portemonnee gewoon bij me, regel ik natuurlijk een taxi. Zo hebben we het ook gedaan alle keren dat ik met mijn vriend naar de SEH moest.
anoniem_646f50a3aa01a wijzigde dit bericht op 23-05-2023 15:09
14.02% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren Quote
kerst71 schreef:
23-05-2023 14:53
Taxi wordt toch vergoed door ziektekostenverzekering bij ziekenhuis?
Gewoon je bankpas altijd meenemen en minstens 50 euro cash.
Nee dat is niet zo als het eenmalig is.
Stressed is just desserts spelled backwards
Alle reacties Link kopieren Quote
vaniteifear schreef:
23-05-2023 14:32
Ik denk dat je je daar echt op verkijkt. Ik zou zo niemand weten wie ik in die situatie zou kunnen bellen. Of degene heeft zelf geen auto, of degene woont 100km verderop, of het is een té vage kennis om 's nachts uit bed te bellen voor zoiets. Niet iedereen heeft een gigantisch netwerk.
Zoals gezegd, uitzonderingen zijn er. Maar ik vind het ook belangrijk dat mensen zelf er wat aan doen om een netwerk om zich heen op te bouwen. Dat kan je al doen door anderen af en toe hulp aan te bieden, bijvoorbeeld je buren. In geval van nood kun je daar vast ook wel terecht. Het is in mijn ogen te makkelijk om het af te schuiven op de maatschappij (gemeente, ambulance, medewerker van de SEH).
Alle reacties Link kopieren Quote
thistle schreef:
23-05-2023 14:57
Vraag je dat aan mij? Noch ik noch andere schrijvers in dit topic hebben terugbrengen met de ambulance als suggestie geopperd.
Ik ben op zoek naar het vangnet voor deze mensen. We hebben namelijk van alles goed geregeld in NL, als ik mijn rekeningen niet betaal, geen werk heb, niet goed voor mijn kinderen zorg, enz enz. Maar op het moment dat je dus urgent medische hulp nodig hebt wordt er dus kennelijk van je verwacht dat je zo zelfredzaam bent dat je de telefoonummers van je netwerk, je volgeladen telefoon, je jas en schoenen, je leesbril, een pinpas van een rekening met voldoende saldo voor een broodje, enz bij je hebt op het moment dat je die ambulance wordt ingeschoven. Want he, denk even vooruit, wat heb je nodig als je klaar bent op de SEH. En dat vind ik gek.
Dat vooruitdenken moet je dan ook doen op een moment dat er geen paniek is. Wat doe ik bij brand, wat doe ik als mijn kind/mijn partner in nood is, wat als ik dat zelf ben?
Mijn telefoon staat bijvoorbeeld ‘s nachts op stil, maar wel zo dat mijn ouders en kinderen daar bij nood doorheen komen. Dat soort dingen regel je juist als er (nog) niets aan de hand is.
Tegen de tijd dat je uit het ziekenhuis naar huis gestuurd wordt, is de paniek ook weer over (al voel je je dan wellicht niet geweldig), en kun je, mocht je in het heetst van de strijd toch dingen vergeten zijn, even rustig nadenken hoe het dan wel moet.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik ken wel een aantal telefoonnummers uit mijn hoofd, bijvoorbeeld die van man, zus en ouders. Die zou ik kunnen proberen te bellen en die kunnen dan wel iemand proberen te regelen, ook als ze zelf niet kunnen komen.
Maar dan zou ik nog steeds eerder de receptie de taxi laten bellen en bij thuiskomst mijn portemonnee pakken om te betalen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ginevra schreef:
23-05-2023 14:56
Er zijn heus schrijnende problemen, maar problemen uit het genre "ik was mijn telefoon en mijn pinpas en mijn schoenen vergeten" gaan nooit door het ziekenhuis opgelost kunnen worden.

Een systeem optuigen om via het ziekenhuis de taxi te betalen (en alle bijbehorende incassoproblemen) is schieten met een kanon op een mug. En dan nog: hoe ga je voorkomen dat iemand anders op jouw kosten de taxi neemt? Dan moet je je kunnen legitimeren. Oh shit...... legitimatie vergeten.

Sommige problemen zijn gewoon niet door anderen op te lossen. Er moet heus voorkomen worden dat een 80-jarige midden in de nacht op straat gezet wordt, maar dat je moet zoeken naar je ophalende man omdat je je telefoon niet bij je hebt is niet iets dat het ziekenhuis op kan lossen.

Nou dat. Ik denk dat het merendeel het gewoon zelf kan regelen, op welke manier dan ook.
Ik heb geen wespentaille, ik heb een bijenrompje
Alle reacties Link kopieren Quote
kerst71 schreef:
23-05-2023 14:53
Taxi wordt toch vergoed door ziektekostenverzekering bij ziekenhuis?
Gewoon je bankpas altijd meenemen en minstens 50 euro cash.
Waar heb je die cash voor nodig?
Ik heb 90% van de tijd niet meer dan 10€ cash in huis, laat staan op zak.
Dat je geen cash bij je hebt is tegenwoordig niet gek.
Nog niet alles gelezen maar ik vind sommige verhalen wel bizar hoor. Ik snap helemaal dat ze geen vervoer naar huis kunnen regelen want dat lijkt me niet te doen. Nog afgezien van de kosten die erbij komen kijken. Maar je kunt iemand toch niet zomaar aan zijn of haar lot overlaten.

Als je met een ambulance mee moet dan is er vaak spoed dus mensen kunnen dan niet zo snel alle benodigdheden pakken, als men er al aan denkt, maar om nou iemand in pyjama op geleende sokken anderhalf uur naar huis laten lopen?! Dat is wel het andere uiterste.
Alle reacties Link kopieren Quote
thistle schreef:
23-05-2023 14:57
Maar op het moment dat je dus urgent medische hulp nodig hebt wordt er dus kennelijk van je verwacht dat je zo zelfredzaam bent dat je de telefoonummers van je netwerk, je volgeladen telefoon, je jas en schoenen, je leesbril, een pinpas van een rekening met voldoende saldo voor een broodje, enz bij je hebt op het moment dat je die ambulance wordt ingeschoven. Want he, denk even vooruit, wat heb je nodig als je klaar bent op de SEH. En dat vind ik gek.

Je hebt sowieso de huissleutel nodig, dus doe een sleutelhanger eraan met 50 euro en een briefje met belangrijke telefoonnummers en je bent al een heel eind.
Alle reacties Link kopieren Quote
TsumTsum schreef:
23-05-2023 15:11
Nog niet alles gelezen maar ik vind sommige verhalen wel bizar hoor. Ik snap helemaal dat ze geen vervoer naar huis kunnen regelen want dat lijkt me niet te doen. Nog afgezien van de kosten die erbij komen kijken. Maar je kunt iemand toch niet zomaar aan zijn of haar lot overlaten.

Als je met een ambulance mee moet dan is er vaak spoed dus mensen kunnen dan niet zo snel alle benodigdheden pakken, als men er al aan denkt, maar om nou iemand in pyjama op geleende sokken anderhalf uur naar huis laten lopen?! Dat is wel het andere uiterste.
Maar waarom kon in zo'n geval het ziekenhuis niet gewoon een taxi bellen? Ik zie het issue echt niet.
Alle reacties Link kopieren Quote
thistle schreef:
23-05-2023 14:43
Voor een gewoon ritje naar het ziekenhuis kan je de regiotaxi gebruiken. Op het moment dat je terugkomt uit het ziekenhuis en je kan niet zelfstandig het vervoer naar huis regelen, dan heb je eigenlijk al recht op een WMO-indicatie voor het goedkope tarief. Leg bij de balie een paar beschikkingen neer, vul de gegevens van de burger erin en geef ze die indicatie voor 24 uur. Als je overdag vervoer nodig hebt kan het kennelijk wel vanuit de WMO worden geregeld, waarom s nachts en bij spoed dan niet?
Regiotaxi rijdt niet 's nachts.

In sommige regio's is geen wmo verklaring nodig om te reizen op ov tarief terwijl in andere regio's er alleen maar gereisd kan worden met wmo verklaring. Regiotaxi is overal een beetje anders.
Alle reacties Link kopieren Quote
kerst71 schreef:
23-05-2023 14:53
Taxi wordt toch vergoed door ziektekostenverzekering bij ziekenhuis?
Gewoon je bankpas altijd meenemen en minstens 50 euro cash.
Nee, zeker niet voor alle situaties.
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpe ... erzekering
Alle reacties Link kopieren Quote
Maleficent schreef:
23-05-2023 15:00
Ook 's nachts? Want wij moeten vaak midden in de nacht weer terug en dan is het uitgestorven in de centrale hal. Op een paar naar buiten schuifelende rokers in pyjama met infuus kar na dan.
Neen dat is inderdaad overdag. Ik bedoel meer: als dit een bekend vaker voorkomend probleem zou zijn - dan kan dat toch eens geagendeerd worden binnen zo'n vrijwilligers team ? En dan steekt vast iemand zijn vinger wel op - die desgevallend in extreme gevallen dit zou kunnen/willen doen. Dat nummer kan dan toch bekend zijn bij de ontslagbalie.
Niet voor elke wissewas, maar om te voorkomen dat een alleenstaand oudje met hernia door de nacht moet schuifelen.

En neen, dat moet je inderdaad niet adverteren, want ik neem aan dat 98% van de mensen dit prima zelf geregeld krijgt op een of andere manier.
Even if you are on the right track, you will get run over if you just sit there.”
Irregular_Choice schreef:
23-05-2023 14:40
Als die taxi je naar huis brengt, ben je dan toch bij je pinpas en kan je die taxi betalen als je thuis bent? Ik neem tenminste aan dat je pinpas gewoon thuis ligt, als je die niet hebt meegenomen naar het ziekenhuis. Waarom moet er dan moeilijk gedaan worden met een rekening via het ziekenhuis ofzo?
Omdat de gemiddelde taxichauffeur je niet zomaar uit de auto laat stappen zonder te betalen. Althans, die ervaring hebben wij eens gehad ‘s nachts. Geen idee of dat de standaard is, maar ik kan me voorstellen dat zo’n taxichauffeur zo wel eens is genaaid.
nerdopviva schreef:
23-05-2023 15:12
Je hebt sowieso de huissleutel nodig, dus doe een sleutelhanger eraan met 50 euro en een briefje met belangrijke telefoonnummers en je bent al een heel eind.
Ik ben nog nooit meegenomen door een ambulance. Zouden die ambulancemedewerkers je aan zoiets helpen herinneren? Dat zou al veel verschil maken!
Alle reacties Link kopieren Quote
Maleficent schreef:
23-05-2023 14:25
Was je op de SEH dan?
ja (breuk)
Alle reacties Link kopieren Quote
plekk schreef:
23-05-2023 15:20
Omdat de gemiddelde taxichauffeur je niet zomaar uit de auto laat stappen zonder te betalen. Althans, die ervaring hebben wij eens gehad ‘s nachts. Geen idee of dat de standaard is, maar ik kan me voorstellen dat zo’n taxichauffeur zo wel eens is genaaid.
Ik denk dat dat bij mensen die vanuit het ziekenhuis komen wel anders is, en anders ben je behoorlijk riskant bezig als je probeert iemand te belazeren die weet waar je woont.
Alle reacties Link kopieren Quote
plekk schreef:
23-05-2023 15:22
Ik ben nog nooit meegenomen door een ambulance. Zouden die ambulancemedewerkers je aan zoiets helpen herinneren? Dat zou al veel verschil maken!
als mijn zoon wordt opgehaald dan willen ze altijd zijn bsn zien, dus ik kan me voorstellen dat je op dat moment misschien toch even je portemonnee moet pakken?
Stressed is just desserts spelled backwards
AnAppleADay schreef:
23-05-2023 15:24
Ik denk dat dat bij mensen die vanuit het ziekenhuis komen wel anders is, en anders ben je behoorlijk riskant bezig als je probeert iemand te belazeren die weet waar je woont.
Ja, vanuit een ziekenhuis is wellicht een ander verhaal.

Wij wonen in een appartementencomplex, dus dan weet je eigenlijk alsnog niet veel.
Alle reacties Link kopieren Quote
AnAppleADay schreef:
23-05-2023 15:15
Maar waarom kon in zo'n geval het ziekenhuis niet gewoon een taxi bellen? Ik zie het issue echt niet.
Eens. Als je aan het eind van die wandeling ergens naar binnen kunt, kun je daar ook geld/een pinpas pakken om een taxi te betalen.

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven