Gezondheid alle pijlers

Autologe donatie tijdens zwangerschap

22-04-2009 17:28 14 berichten
Alle reacties Link kopieren
Heeft er iemand toevallig ervaring met autologe donatie tijdens zwangerschap? Voor de duidelijkheid, ik bedoel met autologe donatie: voor de bevalling zelf bloed afstaan, zodat je bij eventueel veelvuldig bloedverlies tijdens de bevalling je eigen bloed weer terug krijgt.



Overigens is dit een hypothetische vraag. Ik ben dan wel zwanger, maar ga nog lang niet bevallen. Verder heb ik geen medische indicatie waardoor de kans op bloedverlies groter is. Ik weet echter dat de kans op bijwerkingen na een transfusie vrij groot is (immunologische reacties en infecties komen bijvoorbeeld relatief veel voor; en dan bedoel ik niet HIV-infecties -hoewel dat ook kan, maar bijvoorbeeld onschuldigere zaken als Herpes). Nu zal ik natuurlijk geen bloedtransfusie weigeren als m'n leven ervan afhangt, maar al hypothetiserend in het zonnetje bedacht ik me dat autologe donatie eventueel best een mogelijkheid zou kunnen zijn.



Maar goed, Google bracht me veel theoretische, maar weinig praktische kennis, vandaar mijn vraag: iemand ervaring met autologe donatie?
Bij ons in het ziekenhuis gebeurt het bij een aantal operatie's standaard. Bij bevallingen ken ik het niet. Maar over het algemeen is een bloedtransplantatie na een bevalling natuurlijk wel relatief zeldzaam.

Bovendien laat een bevalling zich niet zo goed plannen als een standaard operatie. Het is nl zo dat het bloed niet eeuwig houdbaar is. Beejte jammer van je bloed als dat kan worden weggegooid omdat jij iets later bevalt dan de uitgerekende datum.
Alle reacties Link kopieren
Ja, ik las inderdaad dat de maximale houdbaarheidstermijn 5 weken is. Enig idee of autologe transfusie bij een bevalling uberhaupt een optie is? Ik weet dat het wel eens gebeurt, maar niet of je er bijvoorbeeld zelf voor zou kunnen kiezen.
wij hebben geen gyn in ons ziekenhuis, ik heb het nog nooit gehoord, maar ik denk dat ze het alleen zouden doen bij een verhoogd bloedingsrisico.
Alle reacties Link kopieren
Je verwacht een bloedbad bij je bevalling?
Alle reacties Link kopieren
Toevallig hoorde ik laatst dat het weleens wordt gedaan bij Jehova's getuigen, omdat die geen bloed (of organen) van een ander in hun lichaam mogen hebben. (Beetje kromme zin, maar je begrijpt hopelijk wel wat ik bedoel).

Maar je loopt toch geen extra risico? Je kunt ook niet álle risico's afdekken. Ik lees meer in je stukje dat je je erg veel zorgen maakt. Misschien is het goed om daar eens over te praten, in plaats van allerlei (in mijn ogen overbodige) voorzorgsmaatregelen te nemen.



Enne: gefeliciteerd met je zwangerschap!
Alle reacties Link kopieren
Tijdens je zwangerschap mag je geen bloed geven en als je het na je bevalling nodig zou hebben, dan begint dat ongeveer vanaf een liter. Dus ik vraag me af of het praktisch eigenlijk wel mogelijk is??
Alle reacties Link kopieren
Nee, ik verwacht geen bloedbad bij m'n bevalling , ik verwacht momenteel nog helemaal niets van die bevalling. Maar naar aanleiding van wat voorvallen met transfusies in mijn omgeving (herpesbesmetting en allergische reactie) heb ik wel over transfusie na zitten denken. Hence mijn vraag over autologe donatie bij zwangerschap, maar ik merk dat weinig mensen er iets mee te maken hebben gehad.



Overigens weet ik dat het praktisch mogelijk is, het gebeurt namelijk wel vaker in situaties waarbij de zwangere geen regulier bloed mag ontvangen.



En Apricot: ik heb even over je opmerking na zitten denken. Ik maak me geen zorgen over de dingen die mis kunnen gaan bij de bevalling, maar ergens heb je wel gelijk: voor zover mogelijk heb ik graag controle over, of liever gezegd inspraak in, de medische handelingen die bij mij verricht worden. Naar mijn ervaring zijn artsen en verplegend personeel tijdens medische situaties liever doortastend dan communicatief en er zijn bepaalde zaken die ik echt niet wil, tenzij onze levens in gevaar zijn, zoals een bloedtransfusie of een knip. Tijdens een bevalling is het medisch personeel echter niet zo geneigd om daar een discussie over aan te gaan, of hebben de handelingen al verricht zonder uberhaupt de bevallende te informeren.



Ik hoop dan ook dat het gewoon een thuisbevalling wordt
Nou bereidt je maar vast voor dan Sophia. Bevallingen gaan meestal niet zoals gewenst



Ik denk overigens dat cijfers over "gevallen waarin transfusies nodig zijn na een bevalling" wel nuttig zijn. Kan je een beetje inschatten of deze vraag uberhaupt zin heeft.

Kijk, je kan je voor je bevalling wel heel druk gaan maken om dit bijvoorbeeld, of om een knip. Maar als de kans klein is dat je een transfusie nodig hebt, waarom zou je er dan de energie in steken?



Wellicht dat je meer (ervaringsdeskundige) reacties krijgt op de kinderenpijler. Je kan de Angel vragen om het topic te verplaatsen, of om een alias te maken op de kinderenpijler.
Alle reacties Link kopieren
Ik had een bloedtransfusie nodig na mijn bevalling. 2 liter verloren. Heb hem alleen geweigerd. Heel dom en totaal niet verantwoord. Geheel op eigen risico, de arts weigerde hier verantwoording voor te nemen. Nu achteraf gezien zou ik hem niet meer weigeren. Ik had me veel sneller, veel fitter en beter kunnen voelen.



Waarom geweigert? Nou gewoon stom en eigenwijs. Ik zou naar huis mogen (woensdag bevallen en op vrijdag naar huis) als ik weer zelfstandig naar het toilet kon en zelfstandig kon douchen en aankleden. Heel de donderdag heb ik me de pestpokke gewerkt (zweten en duizelig niet normaal meer) om zelf naar het toilet te kunnen schuifelen en op vrijdagochtend legde ik bijna het loodje in de douche maar het is me gelukt. Dus tasje ingepakt, kind aangekleed en wachten op man. Komt de arts: we gaan je een bloedtransfusie geven. WAAAAAT, en daar kom je NU mee? Ja dus. Nou dacht het niet. Oh en dat bloedverlies is ontstaan door de placenta die niet losliet, heb al die tijd bloed liggen gieteren, was ook letterlijk een bloedbad in die kamer. Uiteindelijk dus naar de ok voor manuele verwijdering.
Alle reacties Link kopieren
Als iedereen maar herpes zou krijgen van bloed-transfusies dan zouden ze daar echt mee ophouden. Ik zou je dus iets minder druk gaan maken. Bloeddonoren worden goed gescreend en regelmatig wordt het bloed dat ze doneren getest (bovendien worden ze uitgebreid getest voor ze donor mogen worden).
Alle reacties Link kopieren
Sophia, ben zelf ook een klein controlfreakje, dus ik begrijp het ook wel. En helaas kun je het "treffen" met het personeel om je bed, daar heb je geen invloed op. Je kunt het altijd eens bespreken met je vk of gyn, toch? Dan hoor je vanzelf wat de (on-)mogelijkheden zijn. Succes en ik wens je een heel fijne zwangerschap en een mooie thuisbevalling!
Alle reacties Link kopieren
Cijfers over het transfusiepercentage na de bevalling zouden inderdaad handig zijn, helaas heb ik die niet kunnen vinden - en ik kan best goed googlen . Ik kan alleen maar afgaan op de verhalen die ik uit mijn omgeving heb gehoord. Die zeggen statistisch helemaal niets, behalve misschien dat bloedtransfusies bij de bevalling geen zeldzaamheid zijn. Overigens is de indicatie waarop transfusies worden gegeven niet altijd om levens te redden, ook wanneer het herstel kan bespoedigen wordt al bloed gegeven.



Ik sta vrij afwijzend tegenover bloedtransfusies; ik kan er dus maar beter nu over nadenken, dan tijdens de bevalling. Autologe donatie leek me een makkelijke en elegante oplossing: weinig moeite, veel plezier. En mocht ik het bloed niet nodig hebben, kan ik er altijd een ander blij mee maken, nietwaar?



Elmira, natuurlijk krijgt niet iedereen die een bloedtransfusie heeft gehad herpes. Echter, op vele niet-dodelijke infectieziektes wordt niet gescreend.



Apricot, dank je voor je lieve woorden. Ik ga het in ieder geval voorleggen aan de vk.



PS Sarah, ik hou dit topic graag hier. Het gaat me meer om de bloedtransfusie dan om de bevalling.
Alle reacties Link kopieren
.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven