Gezondheid alle pijlers

Bloeddruk, hoe zit het?

14-08-2008 17:46 20 berichten
Ik heb zelf een prima bloeddruk dus heb me er eigenlijk nooit meebezig gehouden. Totdat mijn moeder een te hoge bloeddruk kreeg: 240/70. Ze wordt hier voor behandelt door een internist. Veel medicatie, veel bijwerkingen en bloeddruk blijft rond de 180/60. De bovendruk blijft eigenlijk altijd te hoog terwijl ze al een jaar of twee verschillende medicatie slikt.



Afgelopen week waren we voor een extra bloeddrukcontrole bij een vervangende huisarts: 180/60 (de onderdruk blijft altijd laag/constant). Volgens deze assistente is de bovendruk belangrijker dan de onderdruk terwijl we eigenijk altijd van artsen/verpeegkundigen horen dat het andersom is. Ook vertelde een cardiologie-assistente ons dat de bovendruk de leeftijd + 120 mag zijn. Dit lijkt me erg raar want dan zou mijn moeder haar bovendruk 187 mogen zijn. Een tijdje geleden, op controle bij de internist, was de bloeddruk iets lager : 155/60. De internist vond dit nog erg hoog terwijl een vriendinnetje van mij die verpleegkundige is zegt dat zij daar in het ziekenhuis niet moeilijk over zouden doen.



Kortom, wat is nu de waarheid eigenlijk? Ik zou dit graag willen weten omdat het lijkt alsof mijn moeder meer last heeft van de bijwerkingen van de medicijnen dan dat ze opleveren en wat is dan wijsheid op die leeftijd (77) ?



Bedankt!!!
Alle reacties Link kopieren
De ideale maat is 80/120, waarbij 80 de onderdruk is en 120 de bovendruk. Ze zeggen altijd dat de onderdruk de belangrijkste is, maar ik vind ook vooral het verschil van onder- en bovendruk bij jouw moeder erg opvallend. Wel is het zo dat oudere mensen vaak een iets hogere bovendruk hebben, 140-150 schijnt normaal te zijn, maar ik vind het verschil met 60, wat haar duizelig kan maken, opvallend....
Alle reacties Link kopieren
Ik kwam gisteren in het ziekenhuis iemand tegen die een enorm hoge bloeddruk had, ook iets in de richting van 240. Hoe gevaarlijk is een dergelijke bloeddruk eigenlijk op zo'n moment en tot hoe hoog kan het gaan zonder echt onherstelbaar te hoog te zijn?
Mijn moeder heeft nooit iets gemerkt van haar bloeddruk. Totdat ze ineens een bloedneus kreeg die niet wilde stoppen en heel erg was. Naar het ziekenhuis en toen kwam die 240 aan het licht (onderdruk rond de 60/70, zoals altijd). Door die bloedneus is ze bij de internist terecht gekomen en toen bleek ze ook hoog cholesterol te hebben en net geen suikerziekte. Na een echo van de nieren bleek een schrompel of lekkende nier (??? weet eerlijk gezegd niet precies *schaam*). De internist heeft haar ook doorgestuurd naar de cardioloog en na een hartecho bleek een licht lekkende hartklep wat vrij normaal is blijkbaar bij oudere mensen. 1x per jaar moet ze hier voor terug naar de cardioloog. Heel af en toe (echt eens in de zoveel maanden) krijgt ze een soort van zuurbranding gevoel en heeft ze een spuitje voor onder de tong. Of dit alles door de hoge bloeddruk komt weet geen enkele arts met zekerheid te zeggen.



Wat ik vooral raar vind is dat haar bloeddruk maar niet wil zakken, ondanks alle medicijnen.
Alle reacties Link kopieren
Hallo!



De oorzaak van een verhoogde bloeddruk is zeer divers. Ook wat bij een individu hoog is, verschilt nou eenmaal per persoon en is onder andere afhankelijk van leeftijd en bijkomende ziekten.



Het is dus lastig tot onmogelijk om een goed antwoord te kunnen geven op je vragen. Wend je tot de internist en leg je vragen voor. Je vriendin (verpleegkundige) kent evenmin alle ins en outs en kan je dus ook onmogelijk iets zeggen wat goed, te hoog of te laag is.



Greets,



Fem
Alle reacties Link kopieren
Even iets dat mij te binnen schiet. Ik heb zelf redelijk stevige bovenarmen en het maakt wel uit met welke 'cuff' ik gemeten word. Met een gewone cuff heb ik altijd een iets hogere, met een wat langere die dus beter is, wordt de mijne beter gemeten. Is dat even iets om mee te nemen, maw. is je moeder stevig van postuur?
Alle reacties Link kopieren
http://nl.wikipedia.org/wiki/Bloeddruk



http://www.bloeddrukverla...oeddruk/hogebloeddruk.asp
Alle reacties Link kopieren
Ah je moeder heeft dus een nier die minder functioneert...Dat kan wel degelijk samenhangen met haar hoge bloeddruk...Lees maar eens wat over het RAAS. Wel ingewikkeld verhaal hoor dus be prepared! Tel daarbij haar hoge cholesterol op, een lekkende hartklep en kantje boord diabetes...dat is een beste opstapeling.



Lijkt mij niet zo gek dat de bloeddruk aan de hoge kant is? Wel goed dat haar diastolische druk laag blijft. Das gunstig.
Ik ga zo de links lezen, dank je wel!



Nee, dat ze een hoge bloeddruk heeft vind ik ook niet ze gek hoor. Ze heeft ook overgewicht en alles bijelkaar klopt het plaatje wel. Wat ik wel vreemd vind is dat de bloeddruk niet daalt ondanks alle medicijnen die ze slikt.



Mijn moeder is wel dik maar heeft geen dikke bovenarmen.



Oh en ik check zo'n beetje altijd alles wel met de internist hoor, dus dit topic is niet bedoelt als vervanging voor! :-)
Alle reacties Link kopieren
hallo allemaal,



bloeddruk lijkt iets heel simpels: een boven en een onderdruk en klaar. Maar goed een bloeddruk meten opzich is al een kunst.



Uit heel veel onderzoeken bleek dat een hogere bloeddruk een grotere kans geeft op allerlei hart en vaatziekten. Daarom is het wenselijk om geen hoge bloeddruk te hebben. In eerste instantie zou de bovendruk dit risico het meest bepalen.



Later bleek dat de onderdruk misschien wel een belangrijkere aanwijzing was voor risico op hart/vaatziekten. Nu lijkt het dat voor sommige mensen de gemiddelde bloeddruk (ook wel MAP= mean arterial pressure) het meest zegt over bepaalde risico's, uit weer andere onderzoeken komt dat het verschil tussen boven en onderdruk het meest zegt.



In het algemeen blijkt dus nog steeds dat hoe hoger de bloeddruk is: des te hoger het risico (dus onwenselijk, dus het liefst de bloeddruk proberen te verlagen). Maar welke druk nou het allerbelangrijkste is daar is nog wel discussie over.



Daarnaast verschilt het ook nog per persoon z'n gezondheid (heeft iemand suikerziekte, een nierprobleem of een hartaanval gehad, dan kunnen andere "waardes" gelden).
Ik heb wel 'ns gehoord dat 'n hoge onderdruk kwalijker is dan 'n hoge bovendruk. Hoe zit dat precies? Mijn bloeddruk is meestal zo'n 90/120 (ik rook niet, eet geen drop, drink geen koffie etc.)
Alle reacties Link kopieren
quote:elninjoo schreef op 14 augustus 2008 @ 20:03:

Ik heb wel 'ns gehoord dat 'n hoge onderdruk kwalijker is dan 'n hoge bovendruk. Hoe zit dat precies? Mijn bloeddruk is meestal zo'n 90/120 (ik rook niet, eet geen drop, drink geen koffie etc.)



Dat ligt er dus helemaal aan... er zijn risicoprofielen. als je niet rookt, een gezond gewicht hebt, jong bent, normaal/laag cholesterol en een druk van 90/120 lijkt me dat het allemaal wel meevalt.



hier kan je eent tabeltje zien

http://www.nhf.org.nz/images/risk_level_for_women.gif

voor vrouwen!



Het is misschien een beetje koud/afstandelijk, maar het gaat hier dus om het risico op hartvaatziekte binnen 5 jaar.



Je ziet ook dat roken en/of het hebben van diabetes je situatie behoorlijk verslechtert.
Alle reacties Link kopieren
Elninjoo, ik neem aan dat je bloeddruk 120/90 is....(je noemt eerst de bovendruk en daarna de onderdruk).



Je bloeddruk is niet gevaarlijk hoog hoor...Alleen je onderdruk (die 90 dus) is iets verhoogd. Meten ze links en rechts? Waarom wordt je bloeddruk gemeten? Heb je veel last van stress of heeft het te maken met erfelijkheid?
Mijn bloeddruk wordt vanaf ongeveer mijn 18e af en toe gemeten (toen ik aan de pil ging) en altijd is de stand dus ongeveer hetzelfde. Cholesterol is prima, geen diabetes, nooit gerookt, wisselend gewicht en conditie (maar daardoor niet lager of hoger) Dus het zal wel 'n vaste waarde zijn voor mij. De dokter zegt wel 'ns dat 't aan de hoge kant is maar blijkbaar niet hoog genoeg om er pillen voor te slikken.
Alle reacties Link kopieren
En wel of geen last van stress?
quote:Enigme schreef op 14 augustus 2008 @ 20:24:

En wel of geen last van stress?

nee, wel 'ns incidenteel, maar zeker niet vaak en dus waarschijnlijk ook niet op de momenten dat mijn bloeddruk werd gemeten



volgens mij was ie wel lager toen ik geopereerd was (gewoon een botbreuk in mijn hand) maar toen was ik vast nog relaxed door de narcose dus vandaar waarschijnlijk dat ie toen onder de 90 zat
Alle reacties Link kopieren
Momenteel wordt de bloeddruk gebruikt om een cardiovasculair risicoprofiel op te stellen. Het geslacht, leeftijd, cholesterol/HDL ratio, bloeddruk en wel of niet roken bepalen het risico.

Vanaf een 10% risico (dat je overlijdt aan een hart of vaatziekte binnen 10 jaar) wordt je behandeld met medicijnen.



De bovendruk is de maat die momenteel gebruikt wordt. Eigenlijk kan je in de meeste gevallen stellen dat de bovendruk evenredig is met de onderdruk. Bij TO dus niet.



Dus een 120/90 is echt niks om je zorgen om te maken.

Kijk eens op www.kiesbeter.nl Daar kan je dat risico berekenen.



Daarbij is het meten van de bloeddruk een momentopname. Je moet hem echt een aantal keer meten voordat je een representatieve waarde hebt. Bij sommige mensen stijgt de bloeddruk ook wanneer ze bij een dokter komen, is dus ook niet zo representatief voor de werkelijke waarde.



Tjilla, het is erg moeilijk om mensen dmv medicatie op een acceptabele bloeddruk te krijgen, vaak wordt er gepuzzeld met medicatie die op verschillende systemen in het lichaam werken. Het is soms een kunst om precies de juiste combi te vinden.
quote:myranda schreef op 14 augustus 2008 @ 20:34:

Momenteel wordt de bloeddruk gebruikt om een cardiovasculair risicoprofiel op te stellen. Het geslacht, leeftijd, cholesterol/HDL ratio, bloeddruk en wel of niet roken bepalen het risico.

Vanaf een 10% risico (dat je overlijdt aan een hart of vaatziekte binnen 10 jaar) wordt je behandeld met medicijnen.De bovendruk is de maat die momenteel gebruikt wordt. Eigenlijk kan je in de meeste gevallen stellen dat de bovendruk evenredig is met de onderdruk. Bij TO dus niet.



Dus een 120/90 is echt niks om je zorgen om te maken.

Kijk eens op www.kiesbeter.nl Daar kan je dat risico berekenen.



Daarbij is het meten van de bloeddruk een momentopname. Je moet hem echt een aantal keer meten voordat je een representatieve waarde hebt. Bij sommige mensen stijgt de bloeddruk ook wanneer ze bij een dokter komen, is dus ook niet zo representatief voor de werkelijke waarde.



Tjilla, het is erg moeilijk om mensen dmv medicatie op een acceptabele bloeddruk te krijgen, vaak wordt er gepuzzeld met medicatie die op verschillende systemen in het lichaam werken. Het is soms een kunst om precies de juiste combi te vinden.



Oh...dat klinkt eng zeg.



Mijn moeder krijgt binnenkort een 24uurs bloeddrukmeting. Mss dat dat verschil maakt?
Alle reacties Link kopieren
Tja, het is inderdaad confronterend.



En inderdaad zegt zo'n 24-uursmeting meer dan een enkele keer meten.

Misschien komt er ook wel een witte-jassenhypertensie uit bij jouw moeder.
Alle reacties Link kopieren
Ik was een aantal weken geleden bij de internist(mld arts) en die meette mijn bloeddruk, ik heb altijd een wat hogere bloeddruk(onderdruk) dus zei dit tegen hem, hij zei dat het om de bovendruk gaat en dat dat ernstig is als tie te hoog is en niet om de onderdruk.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven