Gezondheid
alle pijlers
Buikgriep of voedselvergiftiging?
dinsdag 29 januari 2008 om 12:21
Gisteren heb ik de hele dag op de plee doorgebracht, altijd gezellig. Gelukkig gaat het nu een stuk beter, maar ben ik uiteraard nog wel heel slapjes. Nu vraag ik me af hoe je weet of je buikgriep hebt gehad, of dat het een voedselvergiftiging was. Op zich niet heel interessant, want vervelend is het toch wel, maar ik ben nu 11 weken zwanger en heb begrepen dat buikgriep niet, maar voedselvergiftiging wel schadelijk kan zijn voor de baby. Wie weet dit?
dinsdag 29 januari 2008 om 12:24
dinsdag 29 januari 2008 om 12:26
Ik heb bij zo'n gezellig all inclusive resort in Turkije voedselvergiftiging opgelopen.... en dus vervolgens tien dagen lang darmkrampen gehad en hevige diarree. Ik heb toen mijn huisartsenpraktijk opgebeld om te vragen of ik kans had op uitdroging, maar ze zeiden dat als je gewoon ook genoeg dronk en regelmatig moest plassen, dat tien daagjes iets minder vocht in je lijf geen probleem was.
Ik heb toen gedurende die tien dagen 48 uur niet gegeten, maar dat hielp overigens niks.
Ik heb toen gedurende die tien dagen 48 uur niet gegeten, maar dat hielp overigens niks.
dinsdag 29 januari 2008 om 12:45
quote:misschicken schreef op 29 januari 2008 @ 12:22:
Heb je iets geks gegeten? Heb je iets gegeten wat anderen ook gegeten hebben maar die niet ziek zijn geworden?
Dat hoeft niets uit te maken.
Ben laatst naar een verjaardag geweest waar de dag erna een aantal gasten voedselvergiftiging opgelopen bleken te hebben.
En een aantal niet, terwijl we toch allemaal hetzelfde op hadden...
Heb je iets geks gegeten? Heb je iets gegeten wat anderen ook gegeten hebben maar die niet ziek zijn geworden?
Dat hoeft niets uit te maken.
Ben laatst naar een verjaardag geweest waar de dag erna een aantal gasten voedselvergiftiging opgelopen bleken te hebben.
En een aantal niet, terwijl we toch allemaal hetzelfde op hadden...
dinsdag 29 januari 2008 om 13:47
Bron: RIVM
1. Wat is het norovirus?
Norovirussen zijn zeer besmettelijke virussen die een ontsteking van het slijmvlies van het maagdarmkanaal veroorzaken. In de volksmond wordt dit vaak ‘buikgriep’ genoemd. Per jaar krijgen ongeveer 4,5 miljoen Nederlanders buikgriep waarvan ongeveer een half miljoen gevallen wordt veroorzaakt door het norovirus.
2. Wat zijn de ziekteverschijnselen van het norovirus?
Braken en diarree zijn het meest opvallend. Meestal beginnen deze klachten tussen de 1 à 3 dagen nadat iemand het virus binnen krijgt. Het braken is vaak heftig, en kan heel plotseling optreden. Deze vorm van braken wordt ook wel projectielbraken genoemd. Ook misselijkheid, koorts, hoofdpijn, buikpijn, en buikkramp komen voor. Er zijn ook mensen die geen klachten krijgen maar wel het virus uitscheiden en kunnen overdragen.
3. Hoe kun je het oplopen en hoe kun je anderen besmetten?
Norovirus is erg besmettelijk, het wordt overgedragen via de fecaal-orale route. Dat wil zeggen dat ontlasting en braaksel de besmettelijke virusdeeltjes bevatten en deze op de een of andere manier (meestal via de handen) in de mond terecht komen. Ook besmetting via de lucht als gevolg van braken is mogelijk. Al enkele dagen voor het ziek worden tot dagen erna kan het virus in de ontlasting zitten. Het norovirus wordt onder meer overgebracht via handen die na toiletbezoek niet of niet goed zijn gewassen. Als een besmette persoon voedsel klaarmaakt kan het virus ook in het eten terecht komen en zo weer nieuwe mensen besmetten. In Nederland is het voedsel zelf zelden een bron van het virus. In het buitenland komt dit vaker voor. Voorbeelden daarvan zijn besmette oesters of mosselen.
4. Wie kunnen ziek worden van het norovirus en wie lopen extra risico?
Voor zover bekend komt het norovirus alleen bij de mens voor. Bij jonge kinderen, ouderen en mensen met een verzwakte afweer kunnen de klachten ernstiger zijn en aanzienlijk langer duren.
5. Welke maatregelen kun je nemen om het norovirus te voorkomen?
Het is belangrijk dat iemand met diarree beseft dat hij of zij deze ziekte gemakkelijk kan overbrengen op anderen in de dagelijkse omgang of bij het klaarmaken van bijvoorbeeld een boterham. Daarom zijn de volgende voorzorgsmaatregelen in huishoudens met een zieke die diarree heeft belangrijk:
- Laat de zieke tot drie dagen nadat men klachtenvrij is geen voedsel bereiden.
- Voor alle gezinsleden: goed handen wassen na toiletgebruik, voor voedselbereiding,voor het eten, en na het
schoonmaken bij en opruimen van braaksel en diarree.
- Gebruik bij voorkeur papieren handdoekjes na het handenwassen, als dat niet kan verschoon dan dagelijks de handdoek.
- Zorgen dat de zieken indien mogelijk een apart toilet gebruiken (bij voorkeur tot 3 dagen na het stoppen van de klachten).
- Maak minimaal dagelijks het toilet schoon met een chlooroplossing (40 delen water op 1 deel chloor). Maak schoon in de juiste volgorde van schoon naar vies. Vergeet daarbij niet de deurklink, de lichtschakelaar, de kraan en de spoelknop van het toilet schoon te maken.
- Was met braaksel of ontlasting bevuilde kleding of beddengoed in een niet te volle wasmachine op een zo hoog mogelijke temperatuur volgens een standaardwasprogramma te weten de kookwas van 90 graden of 2 x op 60 graden. Bij die laatste de was in de droger drogen en zo heet mogelijk strijken.
6. Is het norovirus te behandelen?
Er is geen geneesmiddel tegen deze vorm van buikgriep. De symptomen gaan in de meeste gevallen vanzelf over na één tot vier dagen.
Het belangrijkste is dat de zieke voldoende vocht, suikers en zouten (ORS) binnen krijgt om uitdroging te voorkomen. Als de zieke het kan verdragen kunnen kleine hoeveelheden licht voedsel worden gegeten. Het is beter om alcohol en koolzuurhoudende dranken te vermijden.
Bij twijfel over het herstel kan de huisarts worden geraadpleegd.
7. Kan iemand met het norovirus naar kindercentrum, school of werk?
Zieke personen die betrokken zijn bij voedselbereiding of patiëntenzorg wordt dringend aangeraden om niet te werken zolang er klachten zijn. Informeer de leidinggevende en de arbodienst en overleg over werk aanpassing of hervatting (48 tot 72 uur na het stoppen van de klachten).
Kinderen met buikgriep voelen zich vaak te ziek om naar een kindercentrum of school te kunnen gaan. Wanneer er sprake is van diarree zonder dat een kind echt ziek is dan is wering niet nodig. Wel is dan de toilet- en handhygiëne extra belangrijk op de school of het kindercentrum. Informeer daarom de leiding van school of kindercentrum als een kind diarree heeft.
8. Wat doet de GGD?
De GGD kan bij een uitbraak van het norovirus worden ingeschakeld om onderzoek te doen naar de verwekker. Daarnaast zal de GGD adviseren over passende maatregelen om te voorkomen dat meer mensen besmet raken.
Bron: Voedingscentrum
Voedselinfecties
Soms is bedorven voedsel gemakkelijk te herkennen; het ziet er rot of beschimmeld uit of ruikt vies. Maar schadelijke micro-organismen zijn vaak onzichtbaar en kunnen mensen via besmet eten behoorlijk ziek maken. Jaarlijks komt dit in Nederland 300.000 tot 750.000* keer voor, met maagdarmklachten als buikpijn, diarree en braken tot gevolg.
Met ‘voedselinfecties’ wordt hier gemakshalve gedoeld op alle ziektegevallen die worden veroorzaakt door eten. Strikt genomen is er een verschil tussen voedselinfecties en voedselvergiftigingen. Voedselinfecties worden veroorzaakt door eten met een ziekmakende hoeveelheid micro-organismen zoals bacteriën, schimmels en virussen. Voedselvergiftigingen komen minder vaak voor. Voedselvergiftigingen ontstaan meestal door eten dat besmet is met bacteriën of de giftige stoffen die bacteriën erin aanmaken.
Bij een voedselinfectie komt de bacterie of het virus in de darm terecht. Dit verstoort het natuurlijk evenwicht waardoor de darmwand wordt geprikkeld of aangetast. Dit veroorzaakt na ongeveer 8-24 uur buikpijn en diarree. De bacterie of het virus kan nog enige weken in de ontlasting voorkomen waardoor een slechte (toilet)hyiëne ook anderen kan besmetten.
Bij een voedselvergiftiging nestelen ziekmakende bacteriën zich in maag of darmen waar ze ontstekingen veroorzaken met diarree en soms koorts tot gevolg. Deze klachten ontstaan meestal pas na meer dan twaalf uur. Ook de giftige stoffen die sommige bacteriën aanmaken, kunnen klachten zoals diarree en braken veroorzaken. Deze klachten ontstaan meestal binnen acht uur na besmetting.
Ik heb nog nooit gehoord dat je van een echte voedselvergiftiging in het ziekenhuis dient opgenomen te worden. Wel is zo dat of je nu voedselvergiftiging hebt of buikgriep je moet blijven drinken hoe lastig ook. Je mag namelijk niet uitdrogen. Dagen lang niet eten is geen enkel probleem zolang je maar ruim voldoende drinkt. Mijn persoonlijke ervaring is dat ik van een voedselvergiftiging sneller op de been ben dan van een buikgriep. Zeker ook omdat (in mijn geval) een voedselvergiftiging korter -letterlijk maar een aantal uren tot max 24 uur- duurt dan een buikgriep- duurt dagen bij mij-. Ik kan na een voedselvergiftiging snel al wel weer wat eten. Bij een buikgriep kan ik enkel water verdragen en zelfs dat met erg veel moeite. Maar iedereen is anders, reageert anders. Ik ben nog nooit zwanger geweest dus als je zeker wilt zijn Siep dan kun je het beste toch even contact opnemen met de huisarts. Voedselvergiftiging en buikgriep lijken veel op elkaar dus neem geen enkel risico! Beterschap
1. Wat is het norovirus?
Norovirussen zijn zeer besmettelijke virussen die een ontsteking van het slijmvlies van het maagdarmkanaal veroorzaken. In de volksmond wordt dit vaak ‘buikgriep’ genoemd. Per jaar krijgen ongeveer 4,5 miljoen Nederlanders buikgriep waarvan ongeveer een half miljoen gevallen wordt veroorzaakt door het norovirus.
2. Wat zijn de ziekteverschijnselen van het norovirus?
Braken en diarree zijn het meest opvallend. Meestal beginnen deze klachten tussen de 1 à 3 dagen nadat iemand het virus binnen krijgt. Het braken is vaak heftig, en kan heel plotseling optreden. Deze vorm van braken wordt ook wel projectielbraken genoemd. Ook misselijkheid, koorts, hoofdpijn, buikpijn, en buikkramp komen voor. Er zijn ook mensen die geen klachten krijgen maar wel het virus uitscheiden en kunnen overdragen.
3. Hoe kun je het oplopen en hoe kun je anderen besmetten?
Norovirus is erg besmettelijk, het wordt overgedragen via de fecaal-orale route. Dat wil zeggen dat ontlasting en braaksel de besmettelijke virusdeeltjes bevatten en deze op de een of andere manier (meestal via de handen) in de mond terecht komen. Ook besmetting via de lucht als gevolg van braken is mogelijk. Al enkele dagen voor het ziek worden tot dagen erna kan het virus in de ontlasting zitten. Het norovirus wordt onder meer overgebracht via handen die na toiletbezoek niet of niet goed zijn gewassen. Als een besmette persoon voedsel klaarmaakt kan het virus ook in het eten terecht komen en zo weer nieuwe mensen besmetten. In Nederland is het voedsel zelf zelden een bron van het virus. In het buitenland komt dit vaker voor. Voorbeelden daarvan zijn besmette oesters of mosselen.
4. Wie kunnen ziek worden van het norovirus en wie lopen extra risico?
Voor zover bekend komt het norovirus alleen bij de mens voor. Bij jonge kinderen, ouderen en mensen met een verzwakte afweer kunnen de klachten ernstiger zijn en aanzienlijk langer duren.
5. Welke maatregelen kun je nemen om het norovirus te voorkomen?
Het is belangrijk dat iemand met diarree beseft dat hij of zij deze ziekte gemakkelijk kan overbrengen op anderen in de dagelijkse omgang of bij het klaarmaken van bijvoorbeeld een boterham. Daarom zijn de volgende voorzorgsmaatregelen in huishoudens met een zieke die diarree heeft belangrijk:
- Laat de zieke tot drie dagen nadat men klachtenvrij is geen voedsel bereiden.
- Voor alle gezinsleden: goed handen wassen na toiletgebruik, voor voedselbereiding,voor het eten, en na het
schoonmaken bij en opruimen van braaksel en diarree.
- Gebruik bij voorkeur papieren handdoekjes na het handenwassen, als dat niet kan verschoon dan dagelijks de handdoek.
- Zorgen dat de zieken indien mogelijk een apart toilet gebruiken (bij voorkeur tot 3 dagen na het stoppen van de klachten).
- Maak minimaal dagelijks het toilet schoon met een chlooroplossing (40 delen water op 1 deel chloor). Maak schoon in de juiste volgorde van schoon naar vies. Vergeet daarbij niet de deurklink, de lichtschakelaar, de kraan en de spoelknop van het toilet schoon te maken.
- Was met braaksel of ontlasting bevuilde kleding of beddengoed in een niet te volle wasmachine op een zo hoog mogelijke temperatuur volgens een standaardwasprogramma te weten de kookwas van 90 graden of 2 x op 60 graden. Bij die laatste de was in de droger drogen en zo heet mogelijk strijken.
6. Is het norovirus te behandelen?
Er is geen geneesmiddel tegen deze vorm van buikgriep. De symptomen gaan in de meeste gevallen vanzelf over na één tot vier dagen.
Het belangrijkste is dat de zieke voldoende vocht, suikers en zouten (ORS) binnen krijgt om uitdroging te voorkomen. Als de zieke het kan verdragen kunnen kleine hoeveelheden licht voedsel worden gegeten. Het is beter om alcohol en koolzuurhoudende dranken te vermijden.
Bij twijfel over het herstel kan de huisarts worden geraadpleegd.
7. Kan iemand met het norovirus naar kindercentrum, school of werk?
Zieke personen die betrokken zijn bij voedselbereiding of patiëntenzorg wordt dringend aangeraden om niet te werken zolang er klachten zijn. Informeer de leidinggevende en de arbodienst en overleg over werk aanpassing of hervatting (48 tot 72 uur na het stoppen van de klachten).
Kinderen met buikgriep voelen zich vaak te ziek om naar een kindercentrum of school te kunnen gaan. Wanneer er sprake is van diarree zonder dat een kind echt ziek is dan is wering niet nodig. Wel is dan de toilet- en handhygiëne extra belangrijk op de school of het kindercentrum. Informeer daarom de leiding van school of kindercentrum als een kind diarree heeft.
8. Wat doet de GGD?
De GGD kan bij een uitbraak van het norovirus worden ingeschakeld om onderzoek te doen naar de verwekker. Daarnaast zal de GGD adviseren over passende maatregelen om te voorkomen dat meer mensen besmet raken.
Bron: Voedingscentrum
Voedselinfecties
Soms is bedorven voedsel gemakkelijk te herkennen; het ziet er rot of beschimmeld uit of ruikt vies. Maar schadelijke micro-organismen zijn vaak onzichtbaar en kunnen mensen via besmet eten behoorlijk ziek maken. Jaarlijks komt dit in Nederland 300.000 tot 750.000* keer voor, met maagdarmklachten als buikpijn, diarree en braken tot gevolg.
Met ‘voedselinfecties’ wordt hier gemakshalve gedoeld op alle ziektegevallen die worden veroorzaakt door eten. Strikt genomen is er een verschil tussen voedselinfecties en voedselvergiftigingen. Voedselinfecties worden veroorzaakt door eten met een ziekmakende hoeveelheid micro-organismen zoals bacteriën, schimmels en virussen. Voedselvergiftigingen komen minder vaak voor. Voedselvergiftigingen ontstaan meestal door eten dat besmet is met bacteriën of de giftige stoffen die bacteriën erin aanmaken.
Bij een voedselinfectie komt de bacterie of het virus in de darm terecht. Dit verstoort het natuurlijk evenwicht waardoor de darmwand wordt geprikkeld of aangetast. Dit veroorzaakt na ongeveer 8-24 uur buikpijn en diarree. De bacterie of het virus kan nog enige weken in de ontlasting voorkomen waardoor een slechte (toilet)hyiëne ook anderen kan besmetten.
Bij een voedselvergiftiging nestelen ziekmakende bacteriën zich in maag of darmen waar ze ontstekingen veroorzaken met diarree en soms koorts tot gevolg. Deze klachten ontstaan meestal pas na meer dan twaalf uur. Ook de giftige stoffen die sommige bacteriën aanmaken, kunnen klachten zoals diarree en braken veroorzaken. Deze klachten ontstaan meestal binnen acht uur na besmetting.
Ik heb nog nooit gehoord dat je van een echte voedselvergiftiging in het ziekenhuis dient opgenomen te worden. Wel is zo dat of je nu voedselvergiftiging hebt of buikgriep je moet blijven drinken hoe lastig ook. Je mag namelijk niet uitdrogen. Dagen lang niet eten is geen enkel probleem zolang je maar ruim voldoende drinkt. Mijn persoonlijke ervaring is dat ik van een voedselvergiftiging sneller op de been ben dan van een buikgriep. Zeker ook omdat (in mijn geval) een voedselvergiftiging korter -letterlijk maar een aantal uren tot max 24 uur- duurt dan een buikgriep- duurt dagen bij mij-. Ik kan na een voedselvergiftiging snel al wel weer wat eten. Bij een buikgriep kan ik enkel water verdragen en zelfs dat met erg veel moeite. Maar iedereen is anders, reageert anders. Ik ben nog nooit zwanger geweest dus als je zeker wilt zijn Siep dan kun je het beste toch even contact opnemen met de huisarts. Voedselvergiftiging en buikgriep lijken veel op elkaar dus neem geen enkel risico! Beterschap
dinsdag 29 januari 2008 om 13:53
dinsdag 29 januari 2008 om 13:56
quote:Josje75 schreef op 29 januari 2008 @ 13:53:
Door voedselvergiftiging kan je zeker worden opgenomen in het ziekenhuis. Ik heb mensen binnen zien komen die meer dood dan levend waren door bijvoorbeeld een salmonella infectie die door voeding is gekomen. Deze mensen verbleven weken bij ons op de afdeling. Echt doodziek waren ze er van....klopt!
Door voedselvergiftiging kan je zeker worden opgenomen in het ziekenhuis. Ik heb mensen binnen zien komen die meer dood dan levend waren door bijvoorbeeld een salmonella infectie die door voeding is gekomen. Deze mensen verbleven weken bij ons op de afdeling. Echt doodziek waren ze er van....klopt!
dinsdag 29 januari 2008 om 14:02
Klinkt inderdaad als dat Noro virus, dat heerst heel erg. Hier hebben we het ook allemaal gehad, ook familie en vrienden hebben het bijna allemaal gehad plus ik hoor het ook van veel andere mensen... Heel gezellig ja
Ik had het een dag heel erg, tweede dag ging het alweer wat beter en dan nog wat dagen wat slapjes maar niet meer de hele tijd naar de WC. Zo ging het bij de meeste mensen en het lijkt er erg op dat jij hetzelfde had. Maar als je het niet vertrouwd kun je naar je huisarts gaan.
Ik had het een dag heel erg, tweede dag ging het alweer wat beter en dan nog wat dagen wat slapjes maar niet meer de hele tijd naar de WC. Zo ging het bij de meeste mensen en het lijkt er erg op dat jij hetzelfde had. Maar als je het niet vertrouwd kun je naar je huisarts gaan.
dinsdag 29 januari 2008 om 14:39
quote:TanteTulp schreef op 29 januari 2008 @ 13:47:
Ik kan na een voedselvergiftiging snel al wel weer wat eten. Bij een buikgriep kan ik enkel water verdragen en zelfs dat met erg veel moeite. Maar iedereen is anders, reageert anders.
Hoe vaak heb jij voedselvergiftiging gehad?
Ik kon juist bij mijn vergiftiging nog geen water naar binnen krijgen...
Ik kan na een voedselvergiftiging snel al wel weer wat eten. Bij een buikgriep kan ik enkel water verdragen en zelfs dat met erg veel moeite. Maar iedereen is anders, reageert anders.
Hoe vaak heb jij voedselvergiftiging gehad?
Ik kon juist bij mijn vergiftiging nog geen water naar binnen krijgen...
dinsdag 29 januari 2008 om 15:02
Ik heb in mijn leven nu twee keer voedselvergiftiging gehad, waarbij ik zeker 10 dagen diarree had. In het stukje van het voedingscentrum hebben ze het over 'projectielbraken', maar mijn vakantie in Turkije leidde tot de uitdrukking 'shitting up the wall' (tip: ALTIJD gaan zitten bij diarree, niet schuin erboven hangen )
dinsdag 29 januari 2008 om 21:24
quote:kitty elastic schreef op 29 januari 2008 @ 14:39:
[...]
Hoe vaak heb jij voedselvergiftiging gehad?
Ik kon juist bij mijn vergiftiging nog geen water naar binnen krijgen...Gelukkig maar twee keer in mijn leven. En inderdaad de eerste uren/ dag kon ik ook niets binnen houden. Zelfs geen water. Maar ik zelf merk wel dat het bij mij sneller over is dan buikgriep. Want of het nu buikgriep is of voedselvergiftiging beroerd ben je er zeker van. Zoals ik al eerder had gezegd bij iedereen is het anders. En ik vind zeker dat je even contact op moet nemen met de huisarts als je het niet vertrouwd. Ben je zwanger dan zou ik daar niet eens over twijfelen maar zeker bellen.
[...]
Hoe vaak heb jij voedselvergiftiging gehad?
Ik kon juist bij mijn vergiftiging nog geen water naar binnen krijgen...Gelukkig maar twee keer in mijn leven. En inderdaad de eerste uren/ dag kon ik ook niets binnen houden. Zelfs geen water. Maar ik zelf merk wel dat het bij mij sneller over is dan buikgriep. Want of het nu buikgriep is of voedselvergiftiging beroerd ben je er zeker van. Zoals ik al eerder had gezegd bij iedereen is het anders. En ik vind zeker dat je even contact op moet nemen met de huisarts als je het niet vertrouwd. Ben je zwanger dan zou ik daar niet eens over twijfelen maar zeker bellen.
zondag 17 februari 2008 om 14:57
zondag 17 februari 2008 om 15:03
Een voedselvergiftiging kán hartstikke lang duren hoor. Eén of twee daagjes niet lekker omdat je iets verkeerds gegeten hebt is een hele milde voedselvergiftiging.
Tante tulp, wees dus maar blij met je milde voedselvergiftiging.
(Wat overigens idd vaker voorkomt dan veel mensen denken)
Ik heb zelf eens een week of 2 platgelegen met een voedselvergifting, waarvan ik de eerste dááágen mijn kopjes thee en glaasjes water nog niet eens binnen kon houden. Hártstikke ziek was ik ervan. Liever een buikgriep dan nog eens zo'n dramatische voedselvergiftiging.
Tante tulp, wees dus maar blij met je milde voedselvergiftiging.
(Wat overigens idd vaker voorkomt dan veel mensen denken)
Ik heb zelf eens een week of 2 platgelegen met een voedselvergifting, waarvan ik de eerste dááágen mijn kopjes thee en glaasjes water nog niet eens binnen kon houden. Hártstikke ziek was ik ervan. Liever een buikgriep dan nog eens zo'n dramatische voedselvergiftiging.