Gezondheid alle pijlers

Buikoperatie en kind thuis

27-01-2009 09:58 25 berichten
Hoi,

Er komt een buikoperatie voor mij aan binnen niet al te lange tijd. En ik heb een kindje van 3 maanden. Vraag me af hoe anderen dit hebben gedaan of doen, mag namelijk 6 weken niets tillen. Tijdens de keizersnede had ik dit probleem niet, want toen lag mijn kindje in het ziekenhuis. Na de keizersnede kon ik na twee weken ook al weer van alles, maar weet niet of het nu ook zo zal gaan. Hij komt binnenkort thuis en dan moet ik onder het mes. Hebben jullie nog tips voor mij, wat ik van te voren kan regelen, of wat handig is in huis? Door de ziekenhuisperiode van mijn kind, kan mijn man ook niet zomaar weer een paar weken vrij nemen.
Alle reacties Link kopieren
heb je geen recht op thuiszorg, toffi?

Sterkte!



Oja, boodschappies via albert.nl, kost wel wat meer maar heel veel gemak!
Alle reacties Link kopieren
Moeder/vriendin/buurvrouw die kan helpen?
Alle reacties Link kopieren
Thuiszorg aanvragen, maar daarnaast een schema maken wie je wanneer wil/kan komen helpen voor elke week. Misschien wil men niet de hele week, maar wel bijv een vaste dag komen voor die 6 weken.

En kind naar een kinderdagverblijf of gastouder laten brengen?
Alle reacties Link kopieren
Je hebt idd recht op een aantal uren thuiszorg maar dat is nooit genoeg om die hele tijd te overbruggen die je niet mag tillen etc.

Maar als ik je goed gebrijp ligt je kindje nog in het ziekenhuis.

Heb je daar geen contactpersoon op de afdeling van bijvoorbeeld maatschappelijk werk?

Zoja dan zou ik eerst daar eens mee gaan praten die hebben veel meer ervaring op dat gebied en kunnen je vaak gelijk helpen met het regelen van dingen.
Bedankt al voor de reacties. Ik ga zo meteen even langs maatschappelijk werk!
Alle reacties Link kopieren
wa voor buikoperatie is het? Er zit qua hersteltijd namelijk nogal wat verschil in tussen een kijkoperatie voor bv galstenen of een operatie met een grote snee in de middenlijn van je buik..... Bij de laatste kan je wel meer dingen even niet dan 6 weken niet tillen.



Hoe dan ook: een praatje met het maatschappelijk werk lijkt me een heel goed idee.
Alle reacties Link kopieren
Ik gok dat het geen kijkoperatie is. Die heb ik laatst gehad (blinde darm), en ik heb niks gehoord over 6 weken niet tillen oid (kon me met een kleine week redelijk redden in en om huis met peuter van bijna 3).
Alle reacties Link kopieren
Buikwandcorrectie?



Ik ken het probleem zelf (en heb naast een baby ook nog 2 zoontjes van 4 en 7). Mijn/onze aanpak...manlief verzorgt baby 's morgens en legt hem gezellig beneden op de mat om te spelen en brengt andere jongens naar school.



Rond 11 uur ging baby slapen en dan kwam schoonvader/moeder/vriendin/buurvrouw even langs en legde hem in zijn bedje.



Rond 2 uur zelfde ritueel maar dan weer terug op de mat (op de grond, daar kun je hem ook zelf verzorgen). Baby's doen eventueel nog wel een dutje tussendoor op de buik op de grond. Wij hadden wel vloerverwarming.

Let op tocht.



Heel veel sterkte met je operatie.

Mag ik nog vragen wat er met je kindje aan de hand was/is?
Alle reacties Link kopieren
je krijgt geen thuiszorg voor de zorg voor een baby vanwege het niet zwaar mogen tillen , die zouden dan nl. van 's morgen 8 uur tot 'savonds 17 uur (werktijden van je man) bij jouw thuis moeten zijn, omdat de zorg niet planbaar is.



waarom neemt je man geen zorgverlof op? heb je familie/vrienden die kunnen helpen? mantelzorgers?
Alle reacties Link kopieren
Laat je man voordat hij weggaat je kindje in de box leggen. Daar kan niks gebeuren en je kunt er zelf goed bij.



Daar kun je je kindje verzorgen, de fles geven, laten slapen, voor zingen, verhaaltje lezen.... En nee, ik zou zelf in normale omstandigheden mijn kind geen hele dagen in de box laten liggen, maar dit valt niet onder de noemer normale omstandigheden.



En dan heb je vast nog wel ouders/buren/kennissen/vrienden die af en toe langs willen komen en je kindje op de arm nemen, of in de wandelwagen willen leggen en samen een blokje om willen.



Beter nu, met 3 maanden kunnen ze nog niet zoveel. Een kind van pakweg een jaar....... lijkt me een flink stuk lastiger.
Alle reacties Link kopieren
Ik adviseer je om te informeren bij het Wmo-loket (Wmo is Wet maatschappelijke ondersteuning) van jouw gemeente. Mogelijk heb je tijdelijk recht op hulp bij het huishouden, maar er zal zeker ook gekeken worden wat jouw man kan doen. Aangezien het beleid per gemeente verschilt, kun je het beste bij je eigen gemeente informeren wat de mogelijkheden zijn.
Alle reacties Link kopieren
quote:moon2 schreef op 27 januari 2009 @ 13:19:

Ik adviseer je om te informeren bij het Wmo-loket (Wmo is Wet maatschappelijke ondersteuning) van jouw gemeente. Mogelijk heb je tijdelijk recht op hulp bij het huishouden, maar er zal zeker ook gekeken worden wat jouw man kan doen. Aangezien het beleid per gemeente verschilt, kun je het beste bij je eigen gemeente informeren wat de mogelijkheden zijn.Ik zou dit door iemand van maatschappelijk werk vanuit het ziekenhuis laten doen. Zij hebben dit soort dingen vaker aan de hand gehad en weten vaak precies wat ze moeten zeggen om de aanvraag ingediend en toegewezen te krijgen. Vooral dat laatste is nog niet zo eenvoudig dus ik zou het door een professional laten doen.
Poep, wie heeft jou gescheten?
Dank voor de reacties!

Er gaat een eierstok uit. Er is iets op ontdekt en dat moet eruit.

Zorgverlof is geen optie. Door de ziekenhuis periode van ons kind heeft mijn man eind vorig jaar al zorgverlof opgenomen, daarnaast gaat het niet goed met het bedrijf waar hij werkt en wil hij niet al te veel risico lopen om weer zorgverlof op te nemen. Bovendien wil hij vrij nemen als de kleine eindelijk thuiskomt, we rennen ons al drie maanden rot van werk naar onze kleine in het ziekenhuis. En hebben geen kraamperiode gekend. Eerlijk gezegd schuif ik de hele operatie het liefst door naar eind dit jaar of van de zomer, maar de artsen vinden dat het eruit moet (en ik hierdoor natuurlijk ook).
Alle reacties Link kopieren
Louise, de Wmo indiceert sinds 2007 de aanvragen hulp bij het huishouden. Zij beoordelen dus de aanvraag. De cliënt dient zelf de aanvraag in te dienen. De maatschappelijk werkster van het ziekenhuis kan uiteraard wel aanvullende informatie geven. Persoonlijke verzorging wordt weer door het Centrum Indicatiestelling Zorg geïndiceerd.



Toffifee, mocht je een aanvraag gaan doen bij de Wmo, dan moeten jullie heel duidelijk zijn wat jouw man wel/niet kan bijdragen. Wat jij nu noemt (heeft al zorgverlof genomen situatie bedrijf e.d.), zal zeker bijdragen. Weet je de datum van de operatie al?
Hoi Toffifee,



Ik ga er maar even vanuit dat je een open buikoperatie krijgt (laparotomie). Het herstel is best pittig! Je zult de eerste tijd nog best last van de wond hebben en vooral van binnen voelt het niet fijn. Je kunt wel weer voor jezelf zorgen als je thuis bent, al zal je nog regelmatig moeten rusten. Ik moet erbij zeggen dat ik na een week of 3 a 4 echt wel weer wat kon tillen. Geen kratten bier ofzo, maar bijvoorbeeld wel een lichte boodschappentas. Wat mij erg tegen is gevallen, is de vermoeidheid. Ik was de eerste 3 maanden na de operatie veel sneller moe dan voorheen. En ik had geen kindje om voor te zorgen. Het lijkt me dus inderdaad goed dat je zo veel mogelijk hulp inschakelt. Al is het maar voor de boodschappen of om de zorg voor je kindje af toe even over te nemen. Succes!
Alle reacties Link kopieren
Toffifee, wat naar, ook dat nog!



Kun je niet onder het mes terwijl je zoontje nog in het ziekenhuis ligt? Grof gezegd heb je nu nog opvang, straks niet meer. Zeker als je in hetzelfde ziekenhuis geopereerd wordt als waar hij ligt, kun je dan gewoon bij hem langs. En misschien valt er zelfs wel wat te regelen met de kraamafdeling, dat hij daar naartoe verhuisd wordt terwijl jij daar ook ligt bijvoorbeeld. Ik bedoel: daar komen de gynaecologen ook op hun ronde natuurlijk.



Ik ben zelf tijdens mijn eerste borstontsteking opgenomen in het ziekenhuis terwijl mijn dochter daar ook nog lag. Het is niet vergelijkbaar met een operatie natuurlijk, maar toch: ik kon gewoon met infuus en al in de rolstoel naar mijn dochter toe (die toen nog op de High care lag). De artsen hebben bij hun behandelplan rekening gehouden met het feit dat mijn dochter ook in het ziekenhuis lag.



Misschien dat zoiets bij jou ook nog kan...
Alle reacties Link kopieren
Oh, ook even bij de artsen / maatschappelijk werk aankaarten dat het de hechting niet ten goede komt als je zo snel na thuiskomst weer weg moet bij je kind. Dus dat het ook daarom beter is om nu meteen onder het mes te gaan.



Toen Qtie thuiskwam, hebben wij ons in eerste instantie eerst samen opgesloten om elkaar eens te leren kennen en dat was hard nodig. Dat proces zou ik niet graag laten verstoren door een operatie. Niet als de operatie ook eerder kan althans.
Alle reacties Link kopieren
Qwertu heeft een goede oplossing. Hopelijk vinden de artsen en de mensen van de OK-planning dat ook!



Moon2; toen ik in 2007 in het ziekenhuis lag heeft de maatschappelijk werkster het verzoek ingediend. Het was nog een heel gedoe hoor, uiteindelijk wel gekregen omdat mijn man al had laten zien dat hij een dag minder is gaan werken, van 5 naar 4 dagen en dochter van 1 jaar is van 3 crechedagen naar 4 gegaan. De hulp die wij kregen was een studente (pedagogiek toevallig) die 4 dagen per week 's middags mijn dochter ging ophalen van de creche en alvast aan het koken begon tot mijn man thuiskwam.
Poep, wie heeft jou gescheten?
Alle reacties Link kopieren
Overigens, mocht het niet lukken om de operatie gepland te krijgen voor je zoontje thuis komt: ik lag de eerste weken dat Qtie thuis was nog vaak hele dagen met haar op bed. Qlief moest ook weer aan het werk (had al z'n vrij en zorgverlof al opgemaakt toen ik in het ziekenhuis lag en daarna toen ik volledig hulpbehoevend in het Ronald McDonaldhuis zat) en die liet me dan thuis achter op bed met Qtie naast me. Ook boterhammen en drinken stonden naast mijn bed. Tegen de tijd dat hij thuiskwam, stond ik eens op. Verschonen deed ik ook vaak op bed (matje uit de luiertas eronder, badhandoek daar weer onder tegen het natpiesen ) en met de telefoon en de laptop binnen handbereik vermaakte ik me zo wel.

Bovendien: ik weet niet hoe zwaar jouw zoontje inmiddels is, maar Qtie was maar net twee kilo toen ze thuis kwam. Ik weet niet hoe veel je niet mag tillen, maar een incidentele loop met twee kilo tegen je borst aangedrukt is natuurlijk heel wat anders dan een echt zwaar kind waar je mee moet rondsjouwen.



Leuk is anders, ik ben de eerste om dat toe te geven. Maar als je lichamelijk gewoon tot niet meer in staat bent dan dat, dan houd je het best een paar weken samen met je zoontje op bed uit. Mij lukte dat in ieder geval prima met mijn dochter. Misschien dat het in je zorgen ook al scheelt als je weet dat het dus wel kán.
Alle reacties Link kopieren
klinkt heel lullig mss, maar sinds begin dit jaar zijn de regels voor de aanvraag van thuiszorg opnieuw aangescherpt...er wordt echt een beroep gedaan op de gezonde echtgenoot en op mantelzorg...maar je zou gewoon ff moeten informeren, mss is er in jullie situatie wel iets waardoor je er wél recht op hebt! succes met alles!!
Alle reacties Link kopieren
Klopt, het was in 2007 al moeilijk want man moest alles opvangen en anders moest familie of andere mantelzorgers het maar doen. Pas toen wij duidelijk lieten zien dat man ook al extra moeite had gedaan (1 dag minder werken, kind 1 dag extra naar creche) en wij aangaven dat familie te ver weg woonden om dagelijks of wekelijks op te kunnen bouwen ging men akkoord met huishoudelijke hulp. Dit had al veel voeten in aarde.



Omdat wij sowieso al één keer per week poetshulp hadden leek ons dit overbodig. Wij zouden veel beter geholpen worden met dagelijks twee uur "oppas" voor onze dochter zodat mijn man die al een dik uur reistijd heeft wat ontlast werd. Hij bracht dochter 's ochtends naar creche en omdat die pas om kwart voor 8 openging was hij pas tegen 09.15-09.30 op zijn werk. Zo hoefde hij 's middags dan niet nog eens eerder van huis weg. Gelukkig deed zijn werkgever niet moeilijk maar het haalde wel de druk er van af.



Goed, het was al moeilijk om deze hulp te krijgen (moesten zelf ook een deel bijbetalen) en als de regels sindsdien zijn aangescherpt zal het helemaal moeilijk worden.



Weet je inmiddels al wat je gaat doen?
Poep, wie heeft jou gescheten?
Alle reacties Link kopieren
Oh ja, ik heb dit aangevraagd toen ik net in het ZH lag en de hele aanvraagprocedure duurde wééééééééken. Sowieso zou de hulp pas ingaan op het moment dat ik naar huis zou komen en niet eerder terwijl het aan de situatie voor vriend en dochter niets veranderde want ik moest absoluut in bed blijven liggen.
Poep, wie heeft jou gescheten?
WMO-procedure kan makkelijk 8 weken overheen gaan, reken daar dus niet al teveel op.
Alle reacties Link kopieren
Nee, maar sluit het ook niet uit. Ik had tijdens mijn zwangerschap ook nergens recht op, zo werd me aan alle kanten verteld. Tot ik in tranen mijn huisarts belde. Toen was het binnen een dag geregeld en had ik een indicatie. En dat was zónder kind. Met kind, zo werd me verteld, zou het allemaal een stuk makkelijker zijn, omdat je er dan niet zo makkelijk buiten valt. (Wij wilden alleen nadat het Qrummeltje thuis was gekomen geen gebemoei meer aan onze kop, dus toen hebben we er geen gebruik meer van gemaakt ondanks dat ik nog steeds een indicatie had.)

Ik zou het dus wel proberen en in gang zetten, net als de mogelijkheid om te opereren terwijl je zoon nog in het ziekenhuis ligt: gewoon aankaarten.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven