![](/styles/viva/public/images/pijler_images/150x150rounded/icons-150x150-gezondheid-01.png)
chronische hyperventilatie
dinsdag 25 november 2008 om 14:12
Hoihoi,
twee weken geleden heeft de huisarts me verteld dat ik chronische hyperventilatie heb. Omdat ik zelf denk dat dat een reactie is op te lang te veel stress, ben ik thuis van het werk om bij te tanken. Ik kan er nog niet echt van genieten, maar goed.
Nou wil ik graag weten hoe ik hier het beste mee om kan gaan, wie heeft ervaringen en tips voor mij??
twee weken geleden heeft de huisarts me verteld dat ik chronische hyperventilatie heb. Omdat ik zelf denk dat dat een reactie is op te lang te veel stress, ben ik thuis van het werk om bij te tanken. Ik kan er nog niet echt van genieten, maar goed.
Nou wil ik graag weten hoe ik hier het beste mee om kan gaan, wie heeft ervaringen en tips voor mij??
dinsdag 25 november 2008 om 15:43
Ik heb dit ook en ben doorverwezen naar een fysio therapeut om mij anders te leren ademhalen. Ik kreeg oefeningen die ik ook thuis moet doen en nu nou een paar jaar gebruik ik deze oefeningen nog steeds. Merk dat het moeilijker wordt als ik verkouden ben. Wat heeft de huisarts dan voor tips gegeven en heb je ook een doorverwijzing?
Ze bestaan, het is moeilijk te verstaan. Je wilt het niet horen, toch ben je samen met een geest geboren. In je zit een geest die leeft, die je soms moeilijkheden geeft. Eigenlijk is een geest heel fijn, anders zou je toch nooit geboren zijn?
![](https://forum.viva.nl/styles/viva/theme/images/placeholder.gif)
dinsdag 25 november 2008 om 15:43
Ademhalingsoefeningen hebben niet zoveel zin bij chronische hyperventilatie. Je moet het bij de wortel aanpakken en dus eerst uitzoeken wat je probleem is. Overspannen? Angst? Vermoeidheid? Als je je aanmeldt bij een instelling als bijvoorbeeld Psyq (even een verwijsbrief vragen aan je huisarts) dan lopen ze het hele traject met je door, en door een hele gedegen en uitgebreide intake komen jullie er samen achter wat je mankeert en wordt er samen met jou een behandelplan emt een einddoel opgesteld.
Van zomaar een beetje thuis zitten en ademahlingsoefeningen word je echt neit beter, helaas.
Sterkte.
Van zomaar een beetje thuis zitten en ademahlingsoefeningen word je echt neit beter, helaas.
Sterkte.
dinsdag 25 november 2008 om 16:22
Bij mij was het probleem voor een heel groot deel verholpen met de ademhalingsoefeningen.
www.chronischehyperventilatie.nl/
Oefeningen
De onderstaande 3 ademhalingsoefeningen kunnen je helpen bij het verlichten van je hyperventilatieklachten en bij het weer herstellen van je goede ademhaling. De oefeningen zijn afkomstig uit het boekje 'Op adem komen' van de Nederlanse Hyperventilatie Stichting. Voor meer ademhalings- en ontspanningsoefeningen kun je dit boekje bestellen via hun website. Heb je zelf ademhalings- en ontspanningsoefeningen die je wilt delen met anderen, mail deze dan naar info@hyperventilatie.nl.
Het is heel belangrijk dat je onderstaande ademoefeingen maar kort achter elkaar doet, maar doe ze wel regelmatig, bijvoorbeeld ieder uur of ieder half uur voor 2 of 3 minuten. Voor onderstaande oefeningen kun je ook het mp3 bestand afluisteren. Klik daarvoor op de link na elke oefening-titel.
Oefening 1 Liggend ademen ( klik hier voor mp3)
Je begint met het in beweging krijgen van je middenrif door te gaan liggen op je rug ... je benen iets uit elkaar ... en je voeten vallen wat naar buiten.. je handen liggen naast je lichaam ... met de handpalmen naar de grond... en je ellebogen iets naar buiten .. je neemt wat meer ruimte in voor jezelf. Je kaak is ontspannen ... je tong ligt breed in je mond ... laat de spanning los in je nek .. en voel hoe je ligt op de grond ... voel het contact van je billen met de grond ... en voel het contact van je kuiten met de grond ... voel ook je hielen.
Leg dan een hand losjes op je buik ... en je gaat nu allereerst rustig proberen naar je hand toe in te ademen ... je voelt hoe bij het inademen je buik omhoogkomt ... en wanneer je uitademt, merk je dat je buik weer plat wordt. Wannner je indademt wordt je buik bol... adem uit terwijl je buik plat wordt.
Zo, rek je nu uit op zoveel mogelijk plaatsen in je lichaam ... rek je flink en goed uit en oefen pas weer verder met deze eerste oefening als het voorgaande gelukt is.
Het is goed mogelijk dat het de eerste keer heel moeilijk gaat, rek je daarom nog eens een keer goed uit... en lees zonodig eerst de oefening nog eens na, voordat je weer opnieuw begint.
Je ligt op je rug met een hand op je buik ... adem dan rustig uit met een pfff ... je ademt weer in en je buik wordt bol ... adem rustig uit met een pfff en trek ondertussen je spieren aan ... de spieren van je buik ... maak je buk plat ... laat 'm los ... adem in ... je buik wordt bol ... adem rustig uit met een pfff, je trekt de spieren aan van je buik en je maakt je buik plat, maar voordat je loslaat en opnieuw inademt voel je eerst je voeten ... laat dan de spanning in je buikspieren los en adem rustig in.
Adem nog een keer uit met een pfff ... trek je buikspieren aan ... voel je voeten ... laat de spanning los en voel dat je met het inademen je buik weer bol maakt. rek je dan uit op zoveel mogelijk plaatsen in je lichaam, je armen, je benen, je schouders ... overal voel je je lichaam even flink in beweging met het uitrekken.
Oefening 2 Spanning voelen en weer loslaten ( klik hier voor mp3)
Je ligt op je rug met je beide knieën opgetrokken en je voeten plat op de grond... ontspan weer je kaken... en je tong ligt breed in je mond... leg je beide handen op je onderbuik net onder je navel... voel hoe je rug contact makkt met de grond ... laat de spanningen in je nek en je schouders los.
Adem weer uit met een pfff ... en laat dit geluid zo gemakkelijk mogelijk over je onderlip naar buiten stromen ... je ademt in, je buik wordt bol ... adem uit met een pfff en trek gelijk met het uitademen je buikspieren aan ... je buik wordt plat ... voel je voeten ... laat de spanning in je buik los... adem in terwijl je buik bol wordt ... en laat 2 tellen je adem daar beneden in je buik... adem dan weer uit met een pfff ... trek je buikspieren aan... op het einde van het uitademen veol je je voeten... laat alle spierspanning weer los.. adem in en voel je onderlichaam, vooral je buik, dikker worden. Na het inademen adem je niet meteen uit, nee , je houdt je adem nog even duidelijk voelbaar beneden... twee tellen. Rek je maar weer uit, op zoveel mogelijk plaatsen in je lichaam, je armen, je benen ... rek je weer goed uit.
Dan komen we bij het laatste stukje van oefening 2. Je ademt uit terwijl je je buik- en bekkenbodemspieren aantrekt en klein maakt ... voel je voeten ... laat alle spierspanning los... er ontstaat nu een duidelijk gevoel van ruimte in je onderlichaam waar je adem haast vanzelf naartoe stroomt .. houd je adem oiok nu weer even beneden. Adem uit, trek de spieren aan van buik en bekkenbodem... voel je voeten ... laat de spanning los en adem als vanzelf weer in ... houd je adem twee tellen beneden ... één, twee... adem uit ... pfff ... trek de spieren van je buik en bekkenbodem aan ... laat los... voel de ruimte in je onderlichaam en adem daar naartoe in, één, twee. Zo, rek je nog maar eens goed uit.
Oefening 3 Staand laag ademen ( klik hier voor mp3)
Je staat met je beide voeten stevig op de grond .. een beetje uit elkaar ... ontspan dan je schouders, leg je beide handen op je buik, het liefst onder je navel, en ontspan je schouders ... adem weer rustig uit met een pff ... en maak de spieren van je buik- en bekkenbodem klein .. voel je voeten... laat de spanning in je onderlichaam los... voel de ruimte die daar ontstaat... en adem daar naartoe in ... help je adem eventueelom daar te komen door je buik en je taille wat boller en wat ronder te maken ... houd je adem even beneden ... en adem dan uit.
We gaan het nog eens proberen.
Je ademt rustig uit, niet lang, terwijl je de spieren van je buik en je bekkenbodem aanspant... laat hierna de spanning los, laat je buik maar naar voeren vallen... en voel de ruimte in je onderlichaam en adem daar naartoe in... op het einde houd je het even beneden ...
We doen het nog een keer. Adem uit ... span de spieren aan ... voel je voeten ... laat de spanning in je onderlichaam los... en voel hoe je adem daar nu naartoe gaat... maak je onderbuik en taille extra bol ... je ademt weer rustig uit... laat de spanning los en adem in ... je houd je adem daar beneden en rek je hierna maar weer uit en met het uitrekken probeer je zoveel mogelijk spieren van je lichaam te voelen.
De behandeling van chronische hyperventilatie
Chronische hyperventilatie is een hele verzameling van allerlei problemen en klachten.
Slechts zelden kan rechtstreeks een directe oorzaak aangegeven worden. Daarom is er
een geïntegreerde aanpak nodig:
Psyche:
- op zoek gaan naar de achterliggende oorzaak van de klacht
- leren emotioneel te uiten
- werken met positieve gedachten
De ademhaling:
- aanleren van verschillende manieren van ademen o.a. buik en flank
- bewust maken van ademritme en adempauze
Houding:
- door het in balans brengen van de juiste spierspanning kunnen ademhalingsspieren
optimaler functioneren
Ontspanningsoefeningen:
- met behulp van spierontspanningsoefeningen en autogene training krijgt men de
beschikking over een veel grotere stressbeheersing
Voeding:
Gerichte voedingsadviezen zorgen voor een optimale stofwisseling. Hiermee kunnen o.a.
hypoglycemie en verzuring van het bloed worden voorkomen, met als gevolg een kleinere
kans op het in stand houden van het hyperventilatie syndroom.
www.chronischehyperventilatie.nl/
Oefeningen
De onderstaande 3 ademhalingsoefeningen kunnen je helpen bij het verlichten van je hyperventilatieklachten en bij het weer herstellen van je goede ademhaling. De oefeningen zijn afkomstig uit het boekje 'Op adem komen' van de Nederlanse Hyperventilatie Stichting. Voor meer ademhalings- en ontspanningsoefeningen kun je dit boekje bestellen via hun website. Heb je zelf ademhalings- en ontspanningsoefeningen die je wilt delen met anderen, mail deze dan naar info@hyperventilatie.nl.
Het is heel belangrijk dat je onderstaande ademoefeingen maar kort achter elkaar doet, maar doe ze wel regelmatig, bijvoorbeeld ieder uur of ieder half uur voor 2 of 3 minuten. Voor onderstaande oefeningen kun je ook het mp3 bestand afluisteren. Klik daarvoor op de link na elke oefening-titel.
Oefening 1 Liggend ademen ( klik hier voor mp3)
Je begint met het in beweging krijgen van je middenrif door te gaan liggen op je rug ... je benen iets uit elkaar ... en je voeten vallen wat naar buiten.. je handen liggen naast je lichaam ... met de handpalmen naar de grond... en je ellebogen iets naar buiten .. je neemt wat meer ruimte in voor jezelf. Je kaak is ontspannen ... je tong ligt breed in je mond ... laat de spanning los in je nek .. en voel hoe je ligt op de grond ... voel het contact van je billen met de grond ... en voel het contact van je kuiten met de grond ... voel ook je hielen.
Leg dan een hand losjes op je buik ... en je gaat nu allereerst rustig proberen naar je hand toe in te ademen ... je voelt hoe bij het inademen je buik omhoogkomt ... en wanneer je uitademt, merk je dat je buik weer plat wordt. Wannner je indademt wordt je buik bol... adem uit terwijl je buik plat wordt.
Zo, rek je nu uit op zoveel mogelijk plaatsen in je lichaam ... rek je flink en goed uit en oefen pas weer verder met deze eerste oefening als het voorgaande gelukt is.
Het is goed mogelijk dat het de eerste keer heel moeilijk gaat, rek je daarom nog eens een keer goed uit... en lees zonodig eerst de oefening nog eens na, voordat je weer opnieuw begint.
Je ligt op je rug met een hand op je buik ... adem dan rustig uit met een pfff ... je ademt weer in en je buik wordt bol ... adem rustig uit met een pfff en trek ondertussen je spieren aan ... de spieren van je buik ... maak je buk plat ... laat 'm los ... adem in ... je buik wordt bol ... adem rustig uit met een pfff, je trekt de spieren aan van je buik en je maakt je buik plat, maar voordat je loslaat en opnieuw inademt voel je eerst je voeten ... laat dan de spanning in je buikspieren los en adem rustig in.
Adem nog een keer uit met een pfff ... trek je buikspieren aan ... voel je voeten ... laat de spanning los en voel dat je met het inademen je buik weer bol maakt. rek je dan uit op zoveel mogelijk plaatsen in je lichaam, je armen, je benen, je schouders ... overal voel je je lichaam even flink in beweging met het uitrekken.
Oefening 2 Spanning voelen en weer loslaten ( klik hier voor mp3)
Je ligt op je rug met je beide knieën opgetrokken en je voeten plat op de grond... ontspan weer je kaken... en je tong ligt breed in je mond... leg je beide handen op je onderbuik net onder je navel... voel hoe je rug contact makkt met de grond ... laat de spanningen in je nek en je schouders los.
Adem weer uit met een pfff ... en laat dit geluid zo gemakkelijk mogelijk over je onderlip naar buiten stromen ... je ademt in, je buik wordt bol ... adem uit met een pfff en trek gelijk met het uitademen je buikspieren aan ... je buik wordt plat ... voel je voeten ... laat de spanning in je buik los... adem in terwijl je buik bol wordt ... en laat 2 tellen je adem daar beneden in je buik... adem dan weer uit met een pfff ... trek je buikspieren aan... op het einde van het uitademen veol je je voeten... laat alle spierspanning weer los.. adem in en voel je onderlichaam, vooral je buik, dikker worden. Na het inademen adem je niet meteen uit, nee , je houdt je adem nog even duidelijk voelbaar beneden... twee tellen. Rek je maar weer uit, op zoveel mogelijk plaatsen in je lichaam, je armen, je benen ... rek je weer goed uit.
Dan komen we bij het laatste stukje van oefening 2. Je ademt uit terwijl je je buik- en bekkenbodemspieren aantrekt en klein maakt ... voel je voeten ... laat alle spierspanning los... er ontstaat nu een duidelijk gevoel van ruimte in je onderlichaam waar je adem haast vanzelf naartoe stroomt .. houd je adem oiok nu weer even beneden. Adem uit, trek de spieren aan van buik en bekkenbodem... voel je voeten ... laat de spanning los en adem als vanzelf weer in ... houd je adem twee tellen beneden ... één, twee... adem uit ... pfff ... trek de spieren van je buik en bekkenbodem aan ... laat los... voel de ruimte in je onderlichaam en adem daar naartoe in, één, twee. Zo, rek je nog maar eens goed uit.
Oefening 3 Staand laag ademen ( klik hier voor mp3)
Je staat met je beide voeten stevig op de grond .. een beetje uit elkaar ... ontspan dan je schouders, leg je beide handen op je buik, het liefst onder je navel, en ontspan je schouders ... adem weer rustig uit met een pff ... en maak de spieren van je buik- en bekkenbodem klein .. voel je voeten... laat de spanning in je onderlichaam los... voel de ruimte die daar ontstaat... en adem daar naartoe in ... help je adem eventueelom daar te komen door je buik en je taille wat boller en wat ronder te maken ... houd je adem even beneden ... en adem dan uit.
We gaan het nog eens proberen.
Je ademt rustig uit, niet lang, terwijl je de spieren van je buik en je bekkenbodem aanspant... laat hierna de spanning los, laat je buik maar naar voeren vallen... en voel de ruimte in je onderlichaam en adem daar naartoe in... op het einde houd je het even beneden ...
We doen het nog een keer. Adem uit ... span de spieren aan ... voel je voeten ... laat de spanning in je onderlichaam los... en voel hoe je adem daar nu naartoe gaat... maak je onderbuik en taille extra bol ... je ademt weer rustig uit... laat de spanning los en adem in ... je houd je adem daar beneden en rek je hierna maar weer uit en met het uitrekken probeer je zoveel mogelijk spieren van je lichaam te voelen.
De behandeling van chronische hyperventilatie
Chronische hyperventilatie is een hele verzameling van allerlei problemen en klachten.
Slechts zelden kan rechtstreeks een directe oorzaak aangegeven worden. Daarom is er
een geïntegreerde aanpak nodig:
Psyche:
- op zoek gaan naar de achterliggende oorzaak van de klacht
- leren emotioneel te uiten
- werken met positieve gedachten
De ademhaling:
- aanleren van verschillende manieren van ademen o.a. buik en flank
- bewust maken van ademritme en adempauze
Houding:
- door het in balans brengen van de juiste spierspanning kunnen ademhalingsspieren
optimaler functioneren
Ontspanningsoefeningen:
- met behulp van spierontspanningsoefeningen en autogene training krijgt men de
beschikking over een veel grotere stressbeheersing
Voeding:
Gerichte voedingsadviezen zorgen voor een optimale stofwisseling. Hiermee kunnen o.a.
hypoglycemie en verzuring van het bloed worden voorkomen, met als gevolg een kleinere
kans op het in stand houden van het hyperventilatie syndroom.
Ze bestaan, het is moeilijk te verstaan. Je wilt het niet horen, toch ben je samen met een geest geboren. In je zit een geest die leeft, die je soms moeilijkheden geeft. Eigenlijk is een geest heel fijn, anders zou je toch nooit geboren zijn?
donderdag 27 november 2008 om 09:31
Die ademhalingsoefeningen heb ik ook gehad! Ik ben astmatisch en mijn longen zijn overgevoelig voor prikkels van buiten af. Toen dit net allemaal boven kwam ging ik van paniek hyperventileren en nu soms als ik het druk heb.
De dokter heeft me door verwezen naar het ziekenhuis voor diverse tests waar dus astma en hyperreactiveit van de longen uitkwam.
Daarna ben ik nog ergens geweest (weet even niet meer wat voor therapeut oid) waar ik leerde adem halen via "je buik" en waar ik oefeningen kreeg om inderdaad regelmatig te doen zodat ik kon ontspannen. Dit waren ademhalingsoefeningen zoals de 1e hierboven, tellen bij in en uit ademen etc. Deze oefeningen moeten regelmatig gedaan worden omdat het niet alleen om goed ademhalen gaat maar vooral om ontspannen en rustig worden. Even tijd nemen voor jezelf!
Voor mijn (inspannings) astma heb ik nog een tijdje meegedaan met een soort sport uurtje via het ziekenhuis.
In tijden van spanning die er kort op volgde heb ik trouwens ook kort oxazepam gekregen om rustig te worden en m'n spieren in vooral m'n rug, schouders en nek te ontspannen omdat dat ook doorwerkte op m'n ademhaling.
M'n longen zijn gewoon mijn "zwakke plek", bij stress, drukte, verkoudheid, vermoeidheid etc merk ik dat gelijk om m'n luchtwegen.
Als ik nu last krijg van hyperventilatie weet ik daar, door de ademhalingsoefeningen, beter mee om te gaan. Maar bij jou klinkt het inderdaad of er meer speelt waar naar gekeken moet worden dan alleen je ademhaling onder controle krijgen! En ik zou me zeker door laten verwijzen. Wat heeft de dokter naast het trekken van zijn conclusie verder gedaan??? Iets voorgeschreven, door verwezen of...
Enne, wat eten/drinken betreft, ik reageer ook snel op stimulerende producten als koffie, energie drank maar ook op diverse kruiden preparaten e.d. Hyperventilatie wordt hiermee aangewakkerd. Andersom werkt het bij mij ook, van kamille thee en bach rescue remedy kan ik weer rustiger worden. Misschien ook iets voor jou om aandacht aan te besteden??
De dokter heeft me door verwezen naar het ziekenhuis voor diverse tests waar dus astma en hyperreactiveit van de longen uitkwam.
Daarna ben ik nog ergens geweest (weet even niet meer wat voor therapeut oid) waar ik leerde adem halen via "je buik" en waar ik oefeningen kreeg om inderdaad regelmatig te doen zodat ik kon ontspannen. Dit waren ademhalingsoefeningen zoals de 1e hierboven, tellen bij in en uit ademen etc. Deze oefeningen moeten regelmatig gedaan worden omdat het niet alleen om goed ademhalen gaat maar vooral om ontspannen en rustig worden. Even tijd nemen voor jezelf!
Voor mijn (inspannings) astma heb ik nog een tijdje meegedaan met een soort sport uurtje via het ziekenhuis.
In tijden van spanning die er kort op volgde heb ik trouwens ook kort oxazepam gekregen om rustig te worden en m'n spieren in vooral m'n rug, schouders en nek te ontspannen omdat dat ook doorwerkte op m'n ademhaling.
M'n longen zijn gewoon mijn "zwakke plek", bij stress, drukte, verkoudheid, vermoeidheid etc merk ik dat gelijk om m'n luchtwegen.
Als ik nu last krijg van hyperventilatie weet ik daar, door de ademhalingsoefeningen, beter mee om te gaan. Maar bij jou klinkt het inderdaad of er meer speelt waar naar gekeken moet worden dan alleen je ademhaling onder controle krijgen! En ik zou me zeker door laten verwijzen. Wat heeft de dokter naast het trekken van zijn conclusie verder gedaan??? Iets voorgeschreven, door verwezen of...
Enne, wat eten/drinken betreft, ik reageer ook snel op stimulerende producten als koffie, energie drank maar ook op diverse kruiden preparaten e.d. Hyperventilatie wordt hiermee aangewakkerd. Andersom werkt het bij mij ook, van kamille thee en bach rescue remedy kan ik weer rustiger worden. Misschien ook iets voor jou om aandacht aan te besteden??