Gezondheid alle pijlers

Cyclisch braken kind. Ervaringen?

16-08-2021 12:52 38 berichten
Ik ben niet op zoek naar een diagnose (morgen ga ik weer een afspraak maken bij de huisarts), wel naar ervaringen.

Al jaren heeft mijn dochter (nu 13 jaar) meerdere keren per jaar periodes van veel en heftig braken (denk aan minimaal 6x per dag). Ik schat dat dit zo'n 5 of 6x per jaar gebeurt. Zo'n periode duurt 2-3 dagen, waarin ze dus bijna niets binnen kan houden (zelfs water is lastig). Het is geen buikgriep (niemand anders van ons gezin wordt ziek) en opvallend is dat het altijd optreedt in de vakantie of in een weekeinde, nooit tijdens een schoolweek.

Ik ben er al meerdere keren mee naar de huisarts en zelfs ziekenhuis geweest, maar daar kwam nooit echt iets uit. Tot ik pas geleden een tip van een kennis kreeg over kindermigraine. Nooit echt aan gedacht, omdat dochter niet veel hoofdpijn had, maar bij het lezen herkende ik wel heel veel. Dochter heeft tot de leeftijd van een jaar of 6 ook bijna dagelijks heftige buikpijnaanvallen gehad (nooit een oorzaak gevonden) en dat schijnt dus ook vaak samen te gaan met migraine. Die buikpijnaanvallen stopten destijds van de ene op de andere dag.

Dochter kwam vandaag al stilletjes uit bed en zit nu weer midden in een aanval. Morgen ga ik weer een afspraak bij de huisarts maken, want ik vind het ontzettend vervelend voor haar en ik wil dat er toch een keer goed onderzoek gedaan wordt.

Heeft iemand hier ervaring mee?
Alle reacties Link kopieren
Alecta schreef:
16-08-2021 13:07
De artsen dachten altijd aan spanning en stress. Vroeger ook bij de buikpijn. Maar ik wil eigenlijk dat er nu eens breder gekeken wordt. Dat het altijd in weekeinden en vakantie is vind ik zelf ook opvallend, maar het is niet zo dat er dan echt dingen anders zijn. Dochter staat in het weekeinde ook normale tijd op, eet dezelfde dingen etc.
Mijn moeder heeft haar hele leven al last van (soms zware) migraine aanvallen met vreselijke misselijkheid en ook braken.
De aanvallen hebben bij haar ook altijd toegeslagen op momenten van ONTspanning. Dus in de dagen rond of net na het keerpunt van stress en spanning naar ontspanning.
Alle reacties Link kopieren
Klinkt inderdaad als uiting van spanning en stress. Daar kan de huisarts ook weinig mee denk ik.
Alecta schreef:
16-08-2021 13:04
Ze is ontzettend beroerd en wil alleen maar op bed liggen en met rust gelaten worden. Ik wil haar nu een rit met de auto en een wachtkamer niet aandoen.
Je kan toch gewoon nu bellen en dan alvast overleggen voor vandaag, misschien hebben ze tips voor je en die afspraak voor morgen maken?
kerst schreef:
16-08-2021 14:29
Klinkt inderdaad als uiting van spanning en stress. Daar kan de huisarts ook weinig mee denk ik.
Jawel hoor, goede hulp adviseren als dat het echt is. :roll:
Alle reacties Link kopieren
Alecta schreef:
16-08-2021 13:55
Daar zat ik inderdaad ook al aan te denken. Ik baal er wel van: deze hele vakantie ging het goed, gaat het nu in de laatste week alsnog mis.
Is het dan misschien geen spanning omdat ze straks "weer naar school" moet?
Irish_Wasser_Woman schreef:
16-08-2021 15:11
Is het dan misschien geen spanning omdat ze straks "weer naar school" moet?
Misschien ook wel. Ik vind het lastig in te schatten. Ze heeft het lange tijd heel lastig gehad op de basisschool, maar het laatste jaar ging het eigenlijk wel redelijk. Ze heeft wel moeite met plannen en heeft daardoor weleens stress als ze het overzicht verliest, maar daar hebben we nu ook hulp voor ingeroepen (en ik help haar zelf ook regelmatig met het plannen).
Alle reacties Link kopieren
Intie schreef:
16-08-2021 13:55
Een oud klasgenootje van mij had het cyclic vomiting syndrome, denk dat het in het Nederlands dan iets als cyclisch overgeven syndroom zal heten. Zij heeft daar destijds een presentatie over gehouden, omdat ze vaak van school was hierdoor.

Wat ik me kan herinneren van haar presentatie klinkt het heel erg qua klachten op wat jij omschrijft bij je dochter.

Misschien zou je hier eens op kunnen zoeken?
Ik had hier nog nooit van gehoord, maar zoals TO het omschrijft lijkt het er wel op:

https://www.niddk.nih.gov/health-inform ... g-syndrome
Alle reacties Link kopieren
Saivash schreef:
16-08-2021 14:15
Mijn moeder heeft haar hele leven al last van (soms zware) migraine aanvallen met vreselijke misselijkheid en ook braken.
De aanvallen hebben bij haar ook altijd toegeslagen op momenten van ONTspanning. Dus in de dagen rond of net na het keerpunt van stress en spanning naar ontspanning.
Exact dat. En enorm herkenbaar TO. Mijn dochter heeft het ook. Ik had het als kind zijnde ook. Juist bij weekenden, vakanties ed dan komt de ontlading.
Sluit al het medische uit door dat allemaal goed te laten onderzoeken.

En voor nu; ze heeft die ontlading nodig. Geef haar die ruimte en maak het zo comfortabel als mogelijk, oa dmv pijnstillers en zoals zij het het prettigst vindt ( in bed oid)

Oh, aanvullend; bij mij vroeger was het voornamelijk mijn hoofd en dat veroorzaakte het spugen. Maar mijn dochter heeft het nooit over haar hoofd in eerste instantie, maar dat begint dus met spugen en blijven spugen.
Dochter was gisterenavond laat nog erg beroerd, maar vannacht kon je ze kleine slokjes cola binnen houden en nu zit ze vrolijk aan het ontbijt 🙂.

Vanwege een vakantieschema kunnen we bij huisarts pas na de zomervakantie terecht. Jammer, want nu in de vakantie had het nog mooi gepast zonder lessen te missen.
Wat dochter heeft lijkt inderdaad heel erg op CVS, ik kwam deze term een tijdje geleden al googlend tegen. Wel is het zo dat dochter (gelukkig) niet meerdere keren per uur braakt. Gisteren over de dag denk ik een keer of 6-7.
Alle reacties Link kopieren
Zou het buikmigraine kunnen zijn? Kenmerkt zich vooral door heel veel braken.
Goed dat je het laat nakijken , want dit is echt niet leuk voor je dochter.
Alle reacties Link kopieren
Dit klinkt mij heel bekend in de oren. Heb al mijn hele leven last van migraine. Als kind op wekelijkse basis. Soms om het kwartier overgeven. Meestal duren de aanvallen bij mij 72 uur. Ondansetron helpt tegen het overgeven. Dan moet je het direct na het spugen innemen. Sowieso iedere keer meteen na het spugen een glas water drinken, anders heb je de volgende keer niks om uit te spugen en dat doet ontzettend pijn.
Verder helpt imigran redelijk goed, maar weet niet of dat geschikt is voor kinderen.

Wat belangrijk is: ze moet iedere dag op dezelfde tijd naar bed gaan en opstaan. Doorbreken van het ritme is voor mij altijd een trigger. Als ik op vakantie ging met een nachtvlucht, lag ik standaard de eerste drie dagen met de gordijnen dicht op bed. Dat doe ik dus nooit meer.
Ik zie dat ik al heel lang niet meer gereageerd heb. Even een update dus maar.

Met dochter gaat het redelijk goed. In de meivakantie nog 1 keer een aanval gehad, met twee dagen was ze er weer bovenop. Dus dat valt eigenlijk erg mee.

Zelf wilde ze liever nog niet naar de huisarts, dus ik heb het even gelaten. Toevallig was ik een paar maanden geleden met een ander kind bij de kinderneuroloog en toen kwam het gesprek even op dochter (omdat andere kind ook klachten had, die zouden kunnen wijzen op migraine (met grote onzekerheid dus)). Neuroloog vond de klachten van dochter ook weer erg passen bij migraine, vooral omdat ze zich terugtrekt in bed en alle prikkels vermijdt tijdens een aanval van overgeven.

We houden het dus wel in het achterhoofd. Gelukkig zijn de klachten bij beide kinderen niet heel ernstig (meer vervelend).

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven