Gezondheid
alle pijlers
De ongemakken van de overgang II
dinsdag 24 januari 2023 om 09:37
Op verzoek een nieuw deel van het topic over de overgang. Hier kun je terecht met al je vragen, klachten etc.
Met hier de link naar het oude topic:gezondheid/de-ongemakken-van-de-overgan ... 4#34093484
Met hier de link naar het oude topic:gezondheid/de-ongemakken-van-de-overgan ... 4#34093484
woensdag 10 juli 2024 om 14:27
ik slik mijne de hele maand, elke dag, geen stops, geen dipsLichtEnDonker schreef: ↑10-07-2024 10:34Herkennen sommigen hier bij gebruik van hst en Utrogestan sequentieel, dat je na die twee weken Utrogestan een soort PMS krijgt qua gevoelstoestand? Een enorme dip. Hoewel ik wel meer schommel qua emotionele balans, lijken de dagen na het stoppen met Utrogestan echt standaard een soort zwart gat te veroorzaken…
is dat geen optie??
woensdag 10 juli 2024 om 14:31
even met je gynaecoloog bespreken?LichtEnDonker schreef: ↑10-07-2024 14:28Ja, dat bedacht ik ook, alleen menstrueer ik nog, dus ik weet niet if dat dan kan/mag.
ik slik het zelf in combi met Estradiol, dus andere situatie.
En er zijn ook andere opties, die zeker zonder stopweek kunnen, kan ook ene optie zijn
Mijn arts vond zelf juist stopweken overbodig en te belastend
woensdag 10 juli 2024 om 17:58
Ik heb daar wel wat last van. Met name tijdens de onttrekkingsbloeding.LichtEnDonker schreef: ↑10-07-2024 10:34Herkennen sommigen hier bij gebruik van hst en Utrogestan sequentieel, dat je na die twee weken Utrogestan een soort PMS krijgt qua gevoelstoestand? Een enorme dip. Hoewel ik wel meer schommel qua emotionele balans, lijken de dagen na het stoppen met Utrogestan echt standaard een soort zwart gat te veroorzaken…
Maar: in vele mindere mate dan voor de HST. Eerder wilde ik vooral dood in die week en vierden stress en angst een feestje in mijn hoofd.
Dus ik ben al blij met de kleinere dip, want die is te behappen.
woensdag 10 juli 2024 om 18:01
Oestrogeen waarde bepalen met bloedonderzoek is ook helemaal niet nodig. Met hst behandel je klachten en geen bloedwaarden.louise1 schreef: ↑10-07-2024 13:07Ja, ik weet dat het in de richtlijnen staat maar zij was sowieso geen voorstander van hst en had geen ervaring met gel en een klein beetje mer pleisters. Toen ik pleisters slecht verdroeg en om bloedtest vroeg om oestrogeenwaarde te bepalen begon ze al te sputteren. Ze zei dat ik beter naar een gespecialiseerde gynaecoloog kon doorverwezen worden. Ik ben met verwijzing naar Karmenta gegaan en daar ben ik nu achteraf heel blij om.
woensdag 10 juli 2024 om 18:04
Voor zover ik weet, dien je dan dan sequentieel te blijven slikken.LichtEnDonker schreef: ↑10-07-2024 14:28Ja, dat bedacht ik ook, alleen menstrueer ik nog, dus ik weet niet if dat dan kan/mag.
Bij een uitblijvende bloeding kun je op een zeker moment, na overleg met de behandelaar, overgaan op dagelijks 100 mg utrogestan.
woensdag 10 juli 2024 om 18:57
Slim om de start met HST goed te plannen en sowieso heel goed dat je weet hoe moeilijk de startfase kan zijn. Kán, hoeft niet hè! Maar mijn ervaring is dat het best een heftige stap is omdat je lichaam op de hormonen reageert en dat is gewoon heel raar. En ook heel logisch. En bovendien alleen maar goed nieuws, want als je niks voelt doen de hormonen blijkbaar niks. Ik werd er zelf nogal onzeker van, kreeg bij de start met HST opeens kwaaltjes die ik nooit had gehad (opvliegers, hoofdpijn, stramheid, spierkramp) en daar raakte ik paniekerig van: is dit normaal, doe ik er wel goed aan, moet ik stoppen? Het probleem met HST is dat je niet in de (nabije) toekomst kunt kijken. Ik voelde me die eerste 2 weken heel angstig en kreeg er een soort Frankenstein-vibe van, alsof ik een experiment aan het uitvoeren was op mijn eigen lichaam. Maar weet je, hormonen zijn zeer bepalend voor hoe we ons voelen. En zeer belangrijk voor ons welzijn. Als je HST wilt gaan gebruiken is het goed om te weten dat het echt even lastig kan zijn in het begin. Alle receptoren in je lichaam (en in je brein) worden door elkaar geschud als je hormonen gaat toevoegen. Niet elke vrouw heeft er last van maar het kan wel gebeuren. Eigenlijk moet je die heftige beginreactie zien als positief: je lichaam reageert en is hard aan het werk.Sjaantje37 schreef: ↑10-07-2024 10:47Dit is nu precies wat mij tot nu toe heeft weerhouden om aan HTS te beginnen. Ik ben bezig een startdatum te bedenken maar ik heb deze maand twee leuke weekenden weg staan en ben zo bang dat de HTS roet in het eten gooit qua emotionele schommelingen.
Hoelang duurt deze gevoelstoestand bij jou?
Bij mij kwam het helemaal goed. Veel kwaaltjes zijn verdwenen (ook kwaaltjes die ik helemaal niet met de overgang had geassocieerd) en ik voel me fitter, opgewekter, meer mezelf. Ik herken jouw angst maar ik denk dat je dit prima aankan. Gewoon beginnen in een rustige tijd en vertrouwen op alle wetenschappelijke onderzoeken die HST adviseren voor vrouwen in de overgang.
woensdag 10 juli 2024 om 19:00
Was wel dé manier om aan te tonen dat de Sandoz 100 pleister (die ik óók nog eens langer dan 3 dagen liet zitten) zeer slecht werd opgenomen.
Op deze manier kon ik de ha overtuigen dat overstappen op gel misschien een goed idee zou zijn. Zij wilde met de hele rattaplan stoppen.
Hoort het zo te gaan? Nee, maar als je een ha hebt die halsstarrig blijft houden aan "oestrogeen testen heeft geen zin' maar je krijgt ook geen andere dosis of medicatie dan ben ik blij dat ze me toch eenmalig heeft laten testen. Zo zei ze het ook; ik laat je bij hoge uitzondering één keer testen'.
Poep, wie heeft jou gescheten?
woensdag 10 juli 2024 om 19:34
Één waarde tijdens oestrogeen gebruik zegt natuurlijk al helemaal niets. Als je een meting voor de start en na de start doet, kun je er misschien nog iets over zeggen. Maar ook dan zegt het weinig, gezien hormoonspiegels per uur/dagdeel kunnen wisselen.louise1 schreef: ↑10-07-2024 19:00Was wel dé manier om aan te tonen dat de Sandoz 100 pleister (die ik óók nog eens langer dan 3 dagen liet zitten) zeer slecht werd opgenomen.
Op deze manier kon ik de ha overtuigen dat overstappen op gel misschien een goed idee zou zijn. Zij wilde met de hele rattaplan stoppen.
Hoort het zo te gaan? Nee, maar als je een ha hebt die halsstarrig blijft houden aan "oestrogeen testen heeft geen zin' maar je krijgt ook geen andere dosis of medicatie dan ben ik blij dat ze me toch eenmalig heeft laten testen. Zo zei ze het ook; ik laat je bij hoge uitzondering één keer testen'.
Je kunt dan dus niet stellen dat de pleister zijn werk niet deed. Hooguit dat je meer nodig was.
En zo'n pleister langer dan drie dagen laten zitten is echt nutteloos. En ophogen naar de 150 pleister was ook nog een optie geweest trouwens.
woensdag 10 juli 2024 om 20:14
Je kunt toch de derde dag van je cyclus de waardes laten meten? Ik meende dat dat voor artsen een goede richting geeft aan hoe het met je hormonen gesteld is…Flipflop schreef: ↑10-07-2024 19:34Één waarde tijdens oestrogeen gebruik zegt natuurlijk al helemaal niets. Als je een meting voor de start en na de start doet, kun je er misschien nog iets over zeggen. Maar ook dan zegt het weinig, gezien hormoonspiegels per uur/dagdeel kunnen wisselen.
Je kunt dan dus niet stellen dat de pleister zijn werk niet deed. Hooguit dat je meer nodig was.
En zo'n pleister langer dan drie dagen laten zitten is echt nutteloos. En ophogen naar de 150 pleister was ook nog een optie geweest trouwens.
Dat vind ik nu het lastige met vragen om het prikken van die waardes, want op welk moment begint mijn cyclus als ik niet meer netjes in het gareel loop daarmee?
woensdag 10 juli 2024 om 20:38
In de NHG standaard over de overgang staat heel duidelijk aangegeven dat alleen hb geprikt dient te worden bij langdurig en/of hevig bloedverlies en prikken van TSH.LichtEnDonker schreef: ↑10-07-2024 20:14Je kunt toch de derde dag van je cyclus de waardes laten meten? Ik meende dat dat voor artsen een goede richting geeft aan hoe het met je hormonen gesteld is…
Dat vind ik nu het lastige met vragen om het prikken van die waardes, want op welk moment begint mijn cyclus als ik niet meer netjes in het gareel loop daarmee?
Verder niks.
Op thuisarts.nl bij het onderwerp overgang staat:
"Bloed testen?
Het heeft geen zin om je bloed te laten testen om te weten of je in de overgang bent.
Dat getal is niet betrouwbaar. Je kunt er dus niets mee."
Ook heb ik gelezen dat bloedonderzoek vooral nuttig kan zijn bij verdenking op vervroegde overgang, waarbij veelal FSH wordt geprikt(op de derde dag van de cyclus).
Van een website van een ziekenhuis:
Wel of geen bloedonderzoek?
Bloedonderzoek heeft geen nut. Het laat niet zien of u in de overgang bent. Het totale plaatje maakt vaak wel duidelijk wat er aan de hand is.
Bij de overgang daalt de waarde van hormoon oestrogeen. Tegelijk stijgt het FSH (follikel stimulatie hormoon). Maar de hoogte van het hormoon FSH en oestrogeen bepaalt de mate van uw klachten niet. Een daling van het hormoon oestrogeen in uw bloed hoeft dus niet te betekenen dat u klachten krijgt. Er is geen verband tussen de waardes. Een kleine daling kan zowel geen, weinig of veel klachten geven.
Ook als er gestart wordt met hormonen, is het niet zinvol om bloed te prikken. Als de klachten verminderen, werken de medicijnen.
Uitzonderingen
Soms is bloedonderzoek nuttig. Bijvoorbeeld bij vrouwen met overgangsklachten jonger dan 40 jaar. Of bij vrouwen die door een operatie geen baarmoeder meer hebben.
woensdag 10 juli 2024 om 20:39
De arts waar ik nu bij onder behandeling ben zegt dat de pleister langer laten zitten zeker wel nut heeft. Ik denk maar zo; zij heeft er een jarenlange studie voor gedaan en werkervaring opgebouwd; zij zal het wel beter weten dan mensen hier op het forum. Laat ik maar op haar oordeel vertrouwen.Flipflop schreef: ↑10-07-2024 19:34Één waarde tijdens oestrogeen gebruik zegt natuurlijk al helemaal niets. Als je een meting voor de start en na de start doet, kun je er misschien nog iets over zeggen. Maar ook dan zegt het weinig, gezien hormoonspiegels per uur/dagdeel kunnen wisselen.
Je kunt dan dus niet stellen dat de pleister zijn werk niet deed. Hooguit dat je meer nodig was.
En zo'n pleister langer dan drie dagen laten zitten is echt nutteloos. En ophogen naar de 150 pleister was ook nog een optie geweest trouwens.
louise1 wijzigde dit bericht op 10-07-2024 20:43
2.41% gewijzigd
Poep, wie heeft jou gescheten?
woensdag 10 juli 2024 om 20:42
Ik heb begrepen dat prikken op oestrogeen indien synthetisch oraal genomen inderdaad geen zin heeft echter bio identiek transdermaal wel.Flipflop schreef: ↑10-07-2024 20:38In de NHG standaard over de overgang staat heel duidelijk aangegeven dat alleen hb geprikt dient te worden bij langdurig en/of hevig bloedverlies en prikken van TSH.
Verder niks.
Op thuisarts.nl bij het onderwerp overgang staat:
"Bloed testen?
Het heeft geen zin om je bloed te laten testen om te weten of je in de overgang bent.
Dat getal is niet betrouwbaar. Je kunt er dus niets mee."
Ook heb ik gelezen dat bloedonderzoek vooral nuttig kan zijn bij verdenking op vervroegde overgang, waarbij veelal FSH wordt geprikt(op de derde dag van de cyclus).
Van een website van een ziekenhuis:
Wel of geen bloedonderzoek?
Bloedonderzoek heeft geen nut. Het laat niet zien of u in de overgang bent. Het totale plaatje maakt vaak wel duidelijk wat er aan de hand is.
Bij de overgang daalt de waarde van hormoon oestrogeen. Tegelijk stijgt het FSH (follikel stimulatie hormoon). Maar de hoogte van het hormoon FSH en oestrogeen bepaalt de mate van uw klachten niet. Een daling van het hormoon oestrogeen in uw bloed hoeft dus niet te betekenen dat u klachten krijgt. Er is geen verband tussen de waardes. Een kleine daling kan zowel geen, weinig of veel klachten geven.
Ook als er gestart wordt met hormonen, is het niet zinvol om bloed te prikken. Als de klachten verminderen, werken de medicijnen.
Uitzonderingen
Soms is bloedonderzoek nuttig. Bijvoorbeeld bij vrouwen met overgangsklachten jonger dan 40 jaar. Of bij vrouwen die door een operatie geen baarmoeder meer hebben.
Poep, wie heeft jou gescheten?
woensdag 10 juli 2024 om 20:56
Als dat zo is, waarom is het standaard voorschrift dan iedere drieënhalve dag de pleister vervangen? Waarom laat niet iedereen die pleister dan vier of meer dagen zitten als dat zinvol zou zijn? Scheelt ook zorgkosten.louise1 schreef: ↑10-07-2024 20:39De arts waar ik nu bij onder behandeling ben zegt dat de pleister langer laten zitten zeker wel nut heeft. Ik denk maar zo; zij heeft er een jarenlange studie voor gedaan en werkervaring opgebouwd; zij zal het wel beter weten dan mensen hier op het forum. Laat ik maar op haar oordeel vertrouwen.
En krijg je dan juist niet meer schommelingen in je hormoonspiegels? Gezien de werkzaamheid van de pleister afneemt.
woensdag 10 juli 2024 om 21:00
Want? Wat is dan het verschil?
Enige verschil tussen tablet en pleister is dat er geen first pass effect is bij gebruik van de pleister en dat je qua effectiviteit minder van het middel nodig bent bij pleistergebruik, dan bij pil gebruik.
Waarom zou bloedprikken bij synthetisch oestrogeen niet zinvol zijn en bij bio identiek wel? Het zal uiteindelijk beiden in het bloed terug te vinden zijn lijkt me?
vrijdag 12 juli 2024 om 14:43
Ik kwam vorige week dit boek tegen in de boekhandel:
Het menopauzebrein
van Lisa Mosconi
Ben het nu aan het lezen en het is erg interessant. De schrijfster is een wetenschapper en doet onderzoek naar hoe het brein en de hormonen met elkaar samenwerken. En wat er nou precies gebeurt met je hersenen in de overgang, hoe en waarom al die klachten onstaan waar vrouwen last van krijgen.
Aanrader!
Het menopauzebrein
van Lisa Mosconi
Ben het nu aan het lezen en het is erg interessant. De schrijfster is een wetenschapper en doet onderzoek naar hoe het brein en de hormonen met elkaar samenwerken. En wat er nou precies gebeurt met je hersenen in de overgang, hoe en waarom al die klachten onstaan waar vrouwen last van krijgen.
Aanrader!
Je wordt pas nat als het regent
vrijdag 12 juli 2024 om 15:37
De pleister heeft een bepaalde hoeveelheid oestrogeen die deze langzaam en gedoseerd afgeeft. Die hoeveelheid kan deze gedurende drie dagen geleidelijk afgeven maar de garantie om die hoeveelheid op die manier af te geven is er na 3,5 - 4 dagen wel van af. Dan wordt het geleidelijk minder maar niet ineens van 100% naar 0%. Ik geloof dat je rondom de 50% zit van de pleister na 3,5 dagen. Dat is de reden dat je weer een nieuwe moet plakken om op die juiste dosis te blijven.Flipflop schreef: ↑10-07-2024 20:56Als dat zo is, waarom is het standaard voorschrift dan iedere drieënhalve dag de pleister vervangen? Waarom laat niet iedereen die pleister dan vier of meer dagen zitten als dat zinvol zou zijn? Scheelt ook zorgkosten.
En krijg je dan juist niet meer schommelingen in je hormoonspiegels? Gezien de werkzaamheid van de pleister afneemt.
Poep, wie heeft jou gescheten?
vrijdag 12 juli 2024 om 15:39
De pleister is bio-identiek en de hierbij gebruikte (echte) oestrogenen passen beter op je receptoren dan de synthetische oestrogenen in pillen. Dit resulteert er in in dat de bloedwaardes van deze twee soorten oestrogenen nogal verschillen.Flipflop schreef: ↑10-07-2024 21:00Want? Wat is dan het verschil?
Enige verschil tussen tablet en pleister is dat er geen first pass effect is bij gebruik van de pleister en dat je qua effectiviteit minder van het middel nodig bent bij pleistergebruik, dan bij pil gebruik.
Waarom zou bloedprikken bij synthetisch oestrogeen niet zinvol zijn en bij bio identiek wel? Het zal uiteindelijk beiden in het bloed terug te vinden zijn lijkt me?
Poep, wie heeft jou gescheten?
vrijdag 12 juli 2024 om 15:39
De pleister is bio-identiek en de hierbij gebruikte (echte) oestrogenen passen beter op je receptoren dan de synthetische oestrogenen in pillen. Dit resulteert er in in dat de bloedwaardes van deze twee soorten oestrogenen nogal verschillen.Flipflop schreef: ↑10-07-2024 21:00Want? Wat is dan het verschil?
Enige verschil tussen tablet en pleister is dat er geen first pass effect is bij gebruik van de pleister en dat je qua effectiviteit minder van het middel nodig bent bij pleistergebruik, dan bij pil gebruik.
Waarom zou bloedprikken bij synthetisch oestrogeen niet zinvol zijn en bij bio identiek wel? Het zal uiteindelijk beiden in het bloed terug te vinden zijn lijkt me?
Poep, wie heeft jou gescheten?
zaterdag 13 juli 2024 om 10:17
Interessant. Heeft ze het toevallig ook over nachtangsten? Ik heb het zelf een paar keer per maand. In een soort totale paniek wakker worden. En die nacht dan een keer of drie vier. Hst heeft hier bij mij weinig invloed op helaas, maar ik heb ook nog gewoon een cyclus.Milestone schreef: ↑12-07-2024 14:43Ik kwam vorige week dit boek tegen in de boekhandel:
Het menopauzebrein
van Lisa Mosconi
Ben het nu aan het lezen en het is erg interessant. De schrijfster is een wetenschapper en doet onderzoek naar hoe het brein en de hormonen met elkaar samenwerken. En wat er nou precies gebeurt met je hersenen in de overgang, hoe en waarom al die klachten onstaan waar vrouwen last van krijgen.
Aanrader!
zaterdag 13 juli 2024 om 14:09
Niet specifiek, maar ik begrijp zelf wel wat je bedoelt. Ik had een paar dagen geleden nog dat ik wakker werd met angst in mijn lijf, die maar niet weg wilde. Durfde ook niet goed eruit om naar de wc te gaan, al hielp dat uiteindelijk wel. Zo erg als jij beschrijft nog niet meegemaakt maar wat is dat rot hè? Vooral in de nacht als alles stil en donker is, dat versterkt de angst alleen maar.
Je wordt pas nat als het regent
zaterdag 13 juli 2024 om 14:35
Ja, bah. Ik vind het heel vervelend. En andere nachten heb ik er dan weer totaal geen last van. Vervelend dat jij er ook last van hebt.Milestone schreef: ↑13-07-2024 14:09Niet specifiek, maar ik begrijp zelf wel wat je bedoelt. Ik had een paar dagen geleden nog dat ik wakker werd met angst in mijn lijf, die maar niet weg wilde. Durfde ook niet goed eruit om naar de wc te gaan, al hielp dat uiteindelijk wel. Zo erg als jij beschrijft nog niet meegemaakt maar wat is dat rot hè? Vooral in de nacht als alles stil en donker is, dat versterkt de angst alleen maar.
maandag 15 juli 2024 om 16:17
Zojuist mijn eerste pleister geplakt. Ik moest echt over een drempel heen. Ik heb de pleister aan de zijkant van mijn bovenbeen geplakt, wat is nu een goede plek hiervoor?
Mochten ook geen rimpels in de pleister zitten, die zitten er wel. Moet ik nu een nieuwe plakken en is 50 mg niet veel?
Vind het best spannend allemaal.
Mochten ook geen rimpels in de pleister zitten, die zitten er wel. Moet ik nu een nieuwe plakken en is 50 mg niet veel?
Vind het best spannend allemaal.
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn
Al een account? Log dan hier in