Gezondheid alle pijlers

Ik weet het even niet meer

24-09-2021 16:38 14 berichten
Alle reacties Link kopieren
Een tijdje geleden heeft mijn bejaarde vader een ongeluk gehad en sindsdien gaat het bergafwaarts met hem. Voor het ongeluk was hij superactief, hij wandelde, fietste en reed nog auto maar daar is niets meer van over. Sinds het ongeluk kampt hij met ernstige aanvallen van duizeligheid die maken dat hij niets meer durft te ondernemen. Soms gaat het een poos goed en nu al weer 4 aanvallen in een paar dagen tijd. De huisarts vindt het niet langer verantwoord dat hij zelfstandig woont en adviseert opname in een bejaardentehuis. Ik vind het zo ontzettend sneu voor hem, in een paar maanden tijd is hij alles wat zijn leven leuk maakte kwijtgeraakt door zo’n rotongeluk. Ik sta machteloos als ik hem zo verdrietig zie en zit er, na maanden van zorgen, een beetje doorheen. Wat ik met dit topic wil? Geen idee, een beetje van me afschrijven, een luisterend oor, ervaringen van anderen, ik weet het even niet meer.
Alle reacties Link kopieren
geen tips maar ik snap je heel goed. mijn vader is 79 en hefet een herseninfarct gehad vorig jaar, gelukkig is hij er na een paar maanden intern revalideren erg goed uit gekomen en mag hij inmiddels zelfs weer auto rijden maar anders was het hier net zo`n situatie geweest en mijn hart breekt al bij de gedachte. Mijn vader is ook altijd erg actief etc en zou echt weg kwijnen. Ik ben ook lang bang geweest dat het zo zou lopen maar achteraf is het het met tijd dus toch goed gekomen.

Misschien heb je toch iets aan het volgende:

een bejaardentehuis hoeft helemaal geen doods oord te zijn, in veel huizen wordt veel georganiseerd. Misschien is een 45 km auto nog een optie voor hem? en revalidatie wellicht?

heel veel sterkte!
Alle reacties Link kopieren
er bestaan ook valcursussen voor ouderen, misschien kan hij daar wat zelfverzekerder van worden zodat hij toch weer wat durft te ondernemen?
Alle reacties Link kopieren
Wat een vervelende situatie TO.

Ik begrijp je situatie helemaal. :there: Je zou je vader zo graag willen helpen en beter maken, maar plots heeft hij zijn zelfstandigheid (en daarmee ook een stukje levenskwaliteit) verloren.

Is er in het ziekenhuis o.i.d. onderzocht of de duizeligheid aanvallen te behandelen zijn? Het klinkt een beetje als een whiplash, zou dat kunnen?
En is thuiszorg nog een optie, bijvoorbeeld met een (val)alarmknop erbij?

Verder is je verhaal heel herkenbaar voor me. Ik begrijp je wanhoop en verdriet. Al kan mijn vader nog terugvallen op mijn moeder en daardoor thuis blijven wonen. Maar zijn huidige situatie is niet hoe je iemand gunt om ouder te worden. En op een gegeven moment kan de medische wereld je niet verder helpen, en dat is gewoon kut (excuse my French).
Alle reacties Link kopieren
Het is niet zozeer de angst om te vallen maar vooral de onvoorspelbaarheid van de aanvallen. Mentaal hakt het er ontzettend in bij hem, het verliezen van zijn zelfstandigheid is heel moeilijk te aanvaarden.
Alle reacties Link kopieren
Hij is een paar keer in het ziekenhuis terecht gekomen met zo’n aanval maar een echte diagnose is er niet. Men denkt aan het evenwichtsorgaan maar er is geen zekerheid daarover.
Alle reacties Link kopieren
Noorder76 schreef:
24-09-2021 17:10
Het is niet zozeer de angst om te vallen maar vooral de onvoorspelbaarheid van de aanvallen. Mentaal hakt het er ontzettend in bij hem, het verliezen van zijn zelfstandigheid is heel moeilijk te aanvaarden.
ja heel herkenbaar. Ik zou dus in overleg met hem gaan kijken naar toch iets van hulp attributen waarmee hij wel zo zelfstandig mogelijk kan zijn. Ik denk aan, steunen in de douche, een traplift wellicht, een rollator etc. En dat zal hij allemaal kut vinden want : confronterend en oud maar het zorgt er misschien wel voor dat hij zelfstandig en aktief kan blijven.

(bergijp me niet verkeerd maar : soms hoop je eigenlijk en gun je het iemand om gewoon er `s nachts rustig tussen uit te piepen, dat zou ik in ieder geval bij mijn vader wel hebben, ik weet dat hij echt dood ongelukkig zou zijn als hij nog beperkter zou worden)
Alle reacties Link kopieren
Dat valt ook niet mee.
Maar als de huisarts het adviseert zou ik hem maar op de wachtlijst van het verzorgingshuis zetten.
Je vader moet verwerken hoe hij nu is en dat gaat niet in een paar maandjes.
Sterkte :hug:
Alle reacties Link kopieren
Wat ontzettend naar. Inderdaad kijken met welke aanpassingen hij nog thuis kan wonen de komende tijd.

En kijken naar wachtlijsten van aanleunwoningen (ze zijn schaars maar zijn er nog wel) en beschermd wonen ipv een verzorgingshuis?

Ik vind het een ingewikkelde wereld maar er zijn meer vormen dan het klassieke verzorgingshuis ook als je geen zak met geld hebt. Met meer studio's, meer eigen regie etc.

Bij ons wilde de huisarts een rm aanvragen (rechtelijke machtiging voor een crisisplaatsing ergens in de regio / land). Dit wilden we niet, omdat de casemanager het ook niet passend vond. Gelukkig knapte oma weer wat op en nu staat ze met een wlz zzp5 en artikel 21 op de wachtlijst voor een woonvorm die bij haar past. En heeft ze meer hulp en controle thuis gekregen.

Onze huisarts bekende later dat hij er niet zoveel van wist. En dacht ziek + gun haar veel mensen om zich heen, ze moet NU naar een verzorgingshuis. Prima gedachte op zich wil het niet dat mijn oma niet de hele dag mensen om zich heen wil en een eigen huisje gevoel wil hebben. Gelukkig vonden we iets wat precies omschreef wat oma wil. Succes met zoeken.
rilena wijzigde dit bericht op 24-09-2021 21:21
5.72% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Is een poliklinisch revalidatietraject niets voor hem?
:hug: voor jou en een
:redrose: voor je vader!
Alle reacties Link kopieren
Ben ik weer, ik zat even helemaal doorheen van het weekend. M'n vader had weer twee aanvallen en daar bovenop kreeg ik knallende ruzie met m'n partner omdat ik volgens hem wat snibbig reageerde op een vraag. Ik was ff helemaal klaar met alles maar het bijltje er bij neergooien is geen optie dus we gaan maar gewoon weer door.
Alle reacties Link kopieren
:hug:

Een ergotherapeut kan meedenken voor aanpassingen in huis. Bijvoorbeeld een douchestoel, traplift, etc. Misschien een alarmeringssysteem voor in huis met een armband met een hulpknop zodat hij om hulp kan vragen bij een onverwachte val.

Ik zou ook contact opnemen met een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in duizeligheid en/of bijvoorbeeld de ziekte van menière. Sommige ziekenhuizen hebben speciale valpoli's.
Alle reacties Link kopieren
Mijn vader woont in een aanleunwoning en heeft persoonsalarmering. Daarnaast zijn er diverse hulpmiddelen zoals en rollator en douchestoel en heeft hij fysio gericht op de duizeligheid. Toch vindt de huisarts het niet langer verantwoord dat hij alleen blijft wonen omdat hij tijdens zo'n aanval volledig uitgeschakeld is.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven