Gezondheid alle pijlers

Is dit nou ‘normaal’? (Onduidelijke oorzaak klachten)

30-12-2022 21:19 14 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
Mijn vader loopt te tobben met zijn gezondheid. Hij is dit jaar al minstens vijf keer met de ambulance opgehaald en 2-8 dagen opgenomen in het ziekenhuis vanwege ademhalings-/hartklachten. Soms gaat zijn hartslag eerst naar 180+ om dan weer hard te zakken, waardoor hij flauwvalt, soms is zijn bloeddruk ineens torenhoog en andere keren is hij enorm benauwd. Wat ze doen is hem oplappen, symptoombestrijding en niemand weet waardoor het allemaal komt. Naar mijn idee wordt daar ook niet hard naar gezocht.
Gisteren dus weer opgenomen met hevige benauwdheid. Vandaag mocht ik hem halen, maar was hij nog steeds aan het happen naar lucht. Volgens de cardioloog had hij wel vochtafdrijvers gekregen, waardoor het snel beter moest gaan. Er was in ieder geval niets aan de hand met zijn hart, dus op de hartbewaking hoefden ze hem niet meer. Als het toch niet goed zou gaan thuis, moest hij maar weer bellen.
Denk ik dan heel stom als ik verwacht dat wanneer is uitgesloten dat er iets met zijn hart is, hij naar een andere specialist (internist?) moet die ook zijn deskundigheid erover laat gaan? In plaats daarvan gaat hij gewoon iedere keer met een tasje nieuwe medicijnen weer naar huis.
Is dat ‘normaal’?
Alle reacties Link kopieren Quote
In de zorg van Nederland waar alles is uitgeknepen en wegbezuinigd ... ja.

Sterkte!
Alle reacties Link kopieren Quote
Nou, ik zou ook argwanend zitten kijken op deze manier.
Ik zou zeker samen met je vader blijven bellen en aan de bel trekken.
Dit wil je uitgezocht hebben.
I noticed how your people didn't support you. So, I sent you strangers -- The Universe
Was jij er bij?

Mijn schoonouders kunnen soms ook niet meer precies vertellen wat de dokter gezegd heeft. Waardoor wij ons ook afvroegen waarom dat zo gaat. Sinds mijn schoonzus mee gaat, gaat het beter met text en uitleg enzo.
Alle reacties Link kopieren Quote
Een opname via de ambulance sluit ernstige zaken uit, maar zoekt niet perse verder dan dat. Dat kan opgepakt worden door de eigen huisarts.
Alle reacties Link kopieren Quote
Heeft hij/hebben jullie na de eerdere opnames contact opgenomen met zijn huisarts? Bij acute opname via ambu wordt er enkel voor gezorgd dat de patiënt weer stabiel (genoeg) is om naar huis te gaan, voor verder onderzoek naar de achterliggende oorzaak zal hij via de huisarts een verwijzing moeten krijgen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Inderdaad gelijk naar de huisarts die doet verdere lichamelijke onderzoeken .en kan het beste iemand met je vader mee gaan.twee weten en onthouden meer dan een.

B.T.W. Ik weet niet hoe oud je vader is.
Am ende wird alles gut.und wen es nicht gut ist .ist es nicht das ende .
Alle reacties Link kopieren Quote
Houdt je vader het .zelf ook niet af?
Ik herken dit niet. Is hij alleen?
Samen anders afspraak huisarts maken? Die is nu hij thuis is weer “ verantwoordelijk “ voor je vader.
Alle reacties Link kopieren Quote
De cardioloog verwijst zelf vaak niet naar de internist / longarts. Dat moet de huisarts doen. Vraag me niet waarom, maar het is zo.
Wel gaat er dan een brief van de cardioloog naar de huisarts met het verzoek om e.e.a. verder uit te laten zoeken. Ik weet niet of je de ontslagbrieven hebt gezien (staan vaak in het online dossier) maar ik zou erg benieuwd zijn wat daarin staat.

En zou het inderdaad kunnen dat je vader instructies niet begrijpt / adviezen (zoals langs de huisarts gaan) niet opvolgt of zelfs dingen actief afhoudt?

Edit: Overigens had ik laatst iets vergelijkbaars aan de hand en toen vroeg de huisarts actief bij mij na of iets dat onduidelijk in de brief van de specialist stond, al geregeld was of dat zij dat nog moest doen. Je mag hierin dus ook wel iets van de huisarts verwachten. Maar ook hier is het (voor mij) niet ondenkbaar dat je vader hier zelf op de een of andere manier een rol in heeft.
Alle reacties Link kopieren Quote
Het is allemaal een beetje gokken maar klinkt alsof de diagnose voor de cardioloog best duidelijk is; en dat het pappen en nathouden is. Plaspilletje erbij, weer wat eraf.

Maar dat het voor jullie helemaal niet duidelijk is

Ik denk dat het tijd eens is voor een goed gesprek met de arts wat precies aan de hand is met je vader en ook wat de verwachtingen van de arts zijn voor zijn toekomst.
Alle reacties Link kopieren Quote
Hij heeft frequent contact met de huisarts maar wat ik daarvan vooral hoor is dat (op het moment van de controle) bloeddruk, cholesterol en suiker goed zijn. Hij is ook onder controle bij een cardioloog en moet binnenkort twee dagen een kastje om. Probleem is wel een beetje dat ik er meestal niet bij ben. Zijn partner houdt ons grotendeels buiten de deur, we horen ook niet van alle opnames, en ik word alleen gebeld als er echt niemand uit haar eigen kring kan (haar kinderen). Ik ga wel vragen of ik wat vaker mee zal gaan. Zij (vader en partner) begrijpen niet altijd alles wat gezegd wordt, halen dingen door elkaar of vergeten de helft.
Maar dat hij zo naar adem happend naar huis werd gestuurd vond ik wel heel bijzonder. Ik kreeg hem amper in en uit de rolstoel en in de auto.
Alle reacties Link kopieren Quote
Dat vind ik ook bijzonder hoor, TO. En ik kan me zeker vorstellen dat je ervan geschrokken bent.
Maar houdt zijn partner je verder ook buiten de deur, of ga je er bv. wel op rustige momenten op bezoek? Wat ik eigenlijk bedoel is: Zou het kunnen dat dit op het moment zijn situatie is en dat het niet beter meer kán?
Ik ben er eigenlijk wel zeker van dat jij informatie mist. En zijzelf (vader + partner) misschien ook wel.
Alle reacties Link kopieren Quote
Wat naar, zeg!

Ik ben geen arts, maar problemen met de slokdarm/maag kunnen ook klachten geven als hartkloppingen en benauwdheid.

En ja, heel typisch, een specialist verwijst nooit zelf door naar ander specialisme. Kun je eerst weer terug naar huisarts inderdaad.

Zou je samen met je vader in zijn digitale dossier kunnen kijken?
Alle reacties Link kopieren Quote
Het klinkt alsof je vader een keer naar een geriater miet. Die zijn gespecialiseerd in meervoudige klachten en kijken juist meer in samenhang en niet naar specifieke klachten.

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven