Gezondheid alle pijlers

Nuchter suiker verhoogd - door stress?

14-10-2008 16:13 22 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hi,



Ik kreeg laatst de uitslag van een bloedonderzoek op nuchter glucose gehalte en die was te hoog (6,6). Nu kan het zijn dat ik 's nachts wat Yoki heb gedronken en dus niet helemaal nuchter was - ik kon het me niet meer herinneren. ] Maar sowieso; volgens de arts heeft stress geen invloed op zo'n testuitkomst, maar ik hoor ook andere geluiden. Weet iemand hier meer van? Is het niet zo dat stress wel insulineresistentie met zich mee kan brengen? En dat je dus - tijdelijk - hoger uitkomt dan in periodes waarin je geen stress hebt?



Ik word meteen naar een diabetes-deskundige gestuurd, maar voor mijn gevoel is het allemaal nogal een storm in een glas water...



Dank voor de reacties, alvast!
Alle reacties Link kopieren
het lijkt mij juist dat bij stress de suiker waardes zakken. tenminste...iemand die te laag in suiker zit moet je juist heel rustig houden en geen aktiviteiten laten doen omdat de suiker juist dan meer zakt. iemand met stress is vaak ook onrustig dus zou de suiker juist lager moeten zijn. als je dus bij stress al 6.6 nuchter hebt lijkt het me idd niet onverstandig om eens naar een diabetesverpleegkundige te gaan. zij kan je een bloedsuikercurve laten doen. 6.6 is overigens niet zo heel hoog hoor maar iets wat je even in de gaten moet houden. ik heb ook die waardes gehad nuchter en omdat diabetes in de fam voorkomt hebben ze mij ook aangeraden regelmatig even te prikken. dat doe ik dan dus ook en nadat ik wat afgevallen was waren de waardes weer normaal. maar ja....wat is een normale waarde voor iemand persoonlijk he?
Alle reacties Link kopieren
Van stress kan je ook hogere waardes hebben, dat gebeurt mij wel, als ik veel stress hebt, schiet het omhoog. 6,6 nuchter is voor iemand die diabetes heeft goed. Maar iemand zonder diabetes, dus een gezond iemand, moet de nuchtere waarde onder de 6 hebben. Toch niet onverstandig om naar een diabetesverpleegkundige te gaan. Onderschat niet wat diabetes voor gevolgen kan hebben.
Denken is zo buitengewoon moeilijk dat velen de voorkeur geven aan oordelen. Otto Weiss
Wat Prima69 zegt ken ik ook van mijn man.

Die heeft hetzelfde als jij, geen "echte" diabetes, maar wel verhoogde suikerwaardes.

Stress heeft daar zeker invloed op.

Overigens zit mijn man nu aan de medicijnen. Onderschat suikerziekte niet, het is een sloper, en je kunt beter voorkomen dan genezen.
Alle reacties Link kopieren
Als je stress hebt, kan je suikerspiegel inderdaad ontregeld raken. Maar daarvoor moet het wel al mis zíjn. Een gezond mens heeft niet opeens een nuchtere bloedsuiker van 6.6 door stress (en ook niet door yoki gedronken te hebben 's nachts).



Het is goed dat je meteen doorgestuurd bent, zodat er meteen verder onderzoek gedaan kan worden en actie ondernomen kan worden als dat nodig is. Waarschijnlijk gaan ze een dagcurve maken, waarbij je suikerwaarden bekeken worden voor en na elke maaltijd. Met die gegevens krijgen ze een duidelijker beeld hoe je bloedsuiker zich houdt na een maaltijd bijvoorbeeld.



Ik vind overigens 6.6 wel een hoge waarde. Het is geen 10 ofzo, maar ter vergelijking: een gezonde nuchtere bloedsuiker hoort te schommelen tussen de 4 en de 7. Nuchter zou je rond de 4 moeten zitten, terwijl je op het hoogst van de piek na een maaltijd onder de 7 zou moeten blijven. Bij een nuchtere waarde van 6.6 is te verwachten dat je na de maaltijd stijgt tot rond of boven de 10 (of nog hoger, afhankelijk van hoe veel insuline je aanmaakt en hoe je suiker daarop reageert). Voor type 1 diabeten zijn dit geen schrikbarende getallen nee, maar voor een gezond persoon is dit wel echt te hoog en zeker reden tot vervolgonderzoek.



Reuzeltje, om een misverstand uit de wereld te helpen: normale waarden zijn dus tussen de 4 en de 7. Dat het in jouw geval niet vreemd is dat je waarden wat verhoogd zijn (bijvoorbeeld door overgewicht, zoals ik uit je post begrijp, in combinatie met aanleg), wil niet zeggen dat daarmee "normaal" opeens verandert. Normaal wordt in dit soort situaties in z'n statistische betekenis gebruikt, afgeleid van de normaalverdeling. Wat voor jou normaal is, doet, flauw gezegd, niet ter zake.



Sneez, mocht het inderdaad gaan om diabetes, dan is het goed als dat snel behandeld wordt. Wellicht ben je met een dieet al een heel eind geholpen.

Het niet verder onderzoeken en met een onbehandelde diabetes door blijven lopen, levert je op lange termijn alleen maar nadelen op. Hoge bloedsuikers kunnen vervelende gevolgen hebben voor je gezondheid. Ik snap dat je schrikt van deze uitslag en de vaart waarmee het vervolg is ingezet. Maar wacht eerst dat vervolgonderzoek even af. Mochten er daadwerkelijk afwijkingen gevonden worden die behandeld moeten worden, bedenk je dan dat het maar goed was dat ze zo snel actie hebben ondernomen. En mocht het inderdaad een storm in een glas water zijn (dat zal dan blijken uit het vervolgonderzoek), dan kun je daar maar beter zo snel mogelijk zekerheid over hebben, nietwaar?



Sterkte ermee!
Alle reacties Link kopieren
Ik heb zelf ook heel lang in dat schemergebied gezeten overigens, terwijl mijn nuchtere waarde rond de 4 zat en nog steeds zit. Bij mij gaat het pas mis als ik eet. Toch heb ik diabetes en word ik daarvoor behandeld en gecontroleerd. En gelukkig maar, want ik zou niet graag willen dat mijn lichaam schade oploopt die door een paar eenvoudige leefregels en aanpassingen voorkomen had kunnen worden!
Volgens mij kan stress een rol spelen. Althans, een collega heeft dit wel, alleen bij stress zakt hij suiker juist.

Wees maar blij dat je wordt doorgestuurd, beter dan dat je erom moet zeuren.

Wel is er maar 1 keer geprikt. Misschien was het een moment opname, maar daar kom je gauw genoeg achter.
Alle reacties Link kopieren
Eens met Q ,een nuchtere bloedwaarde voor iemand die geen diabetes heeft, hoor niet boven de 6 te zitten. Volgens mijn huisarts zou je dan eigenlijk al diabetes hebben. Ik heb zelf wel diabetes en zit vaak rond de 7, voor mij als diabetespatiënt aanvaardbaar, maar voor een gezond iemand zou het een indicatie kunnen zijn dat diabetes toch in ontwikkeling is.

Maar van mezelf weet ik dat in periodes van stress ik hogere bloedwaarden heb en juist weer geen lagere.
Denken is zo buitengewoon moeilijk dat velen de voorkeur geven aan oordelen. Otto Weiss
Alle reacties Link kopieren
Dank voor de reacties! Ik ben vandaag bij de diabetes verpleegkundige geweest en die heeft nog eens geprikt. Een test die het gemiddelde over een aantal weken meet. Daar kwam 5,5 uit. Nog steeds iets overhoogd, zei ze, maar geen reden om direct aan behandeling te gaan denken. En in ieder geval wel minder dan die 6,6. Op zich dus wel vreemd dat het schommelt. Dus zal ik de komende tijd extra opletten, (nog) meer bewegen, proberen wat af te vallen. En dan hebben we in januari weer een afspraak om te kijken hoe het er dan voor staat. Inderdaad goed om er vroeg bij te zijn en het in de gaten te houden!



Overigens onderschreef zij wel dat (hevige) stress van invloed kan zijn op deze uitslag.
Alle reacties Link kopieren
Sneez, fijn dat je Hb1ac (zo heet die waarde) relatief laag was. Wie weet is het inderdaad alleen maar een kwestie van afvallen (ik begrijp dat je overgewicht hebt?), meer bewegen en gezond eten.

Ik hoef zelf voor mijn diabetes alleen maar een gezond dieet aan te houden: regelmatig eten, niet te zoet, voldoende groenten, volkorenproducten en niet te grote porties. Fastfood en snoep kan ik beter laten staan. Eigenlijk wat voor iedereen goed is dus, alleen voor mij geldt dat net wat harder dan voor een ander. Dat legt geen overmatige druk op mijn leven ofzo. (Het wordt pas ingewikkeld bij mij in combinatie met mijn andere dieet, maar da's een ander verhaal. )
Alle reacties Link kopieren
@ Qwertu: klopt! Ik sport al wel behoorlijk veel, maar het kan altijd beter, natuurlijk. Ook zal ik mijn wijntje laten staan en wat vaker kleine porties eten. Ik sla nu nogal regelmatig maaltijden over en da's niet gezond, natuurlijk... De diabetes mevrouw vroeg ook of ik veel fruit eet. Dat doe ik niet, maar ik ben vergeten te vragen of dat nou juist goed of slecht is. Weet jij dat?
Alle reacties Link kopieren
Fruit bevat veel suikers, dus met mate eten.
Alle reacties Link kopieren
houd het goed in de gaten sneez. misschien is het verstandig om de symptomen te weten. kun je vast wel via internet vinden. let goed op onder andere veel plassen, enorm zweten en stemmingswissellingen.
Alle reacties Link kopieren
Nou, da's dan lekker; enorm zweten doe ik al sinds mijn geboorte (zit in de fam), en stemmingswisselingen heb ik ook al mijn hele leven...;-) Maar ik zal iig opletten of ik ook nog veel moet plassen, de komende maanden!



Ik zit dus qua fruithapjes wel goed - die gaan er toch al niet zo gretig in, dus dat scheelt weer.



Dank voor jullie tips. Ik wil echt zien te voorkomen dat ik diabetes krijg - lijkt me echt geen feest...!
Alle reacties Link kopieren
quote:Lesbellesdesfleurs schreef op 15 oktober 2008 @ 21:16:

houd het goed in de gaten sneez. misschien is het verstandig om de symptomen te weten. kun je vast wel via internet vinden. let goed op onder andere veel plassen, enorm zweten en stemmingswissellingen.Je vergeet de enorme dorst.
Alle reacties Link kopieren
Ah, dat scheelt - die heb ik niet!
Alle reacties Link kopieren
Is er bloed geprikt met een gewone huis-, tuin- en keukenmeter? (Dus zo een als de dokter heeft). Waren je handen goed schoon en droog? Want met een 'gewone' bloedsuikermeter kan de waarde er als snel een punt naast zitten.



Ik wil nog even reageren op de reactie van iemand die zei, dat iemand met een lage bloedsuiker rustig aan moet doen, anders wordt de bloedsuiker nog lager. Dat heeft niet met stress te maken zoals gesuggereerd werd. Beweging zorgt voor een verlaging van de bloedsuiker. Stress doorgaans voor een hogere bloedsuiker (bij diabeten, bij gezonde mensen weet ik 't niet).
Alle reacties Link kopieren
Er is geprikt met een meter van de diabetesverpleegkundige. Ik neem aan dat zij goede apparatuur gebruikt en die ook op juiste wijze gebruikt.



Verder ben ik het helemaal met je eens; stress heeft (voor mij) niets te maken met veel bewegen, eerder integendeel! Sporten helpt mij tegen stress. Maar ik heb het hier over een langere periode (zeg 1 jaar) echt heftige psychische stress. En volgens de diabetesverpleegkundige is dat wel van invloed, omdat je door de aanmaak van teveel cortisol een verhoogde bloedsuikerspiegel kunt krijgen.
Alle reacties Link kopieren
Overigens lees ik overal dat die HB1ac van 5,5 helemaal niet zo afwijkend is? Hij is het best tussen de 4 en 6. Okee, 5,5 ligt dichter tegen de 6 dan 4, maar toch.



Neemt niet weg dat ik gemotiveerd ben om gezonder te gaan leven, hoor! Maar ik wil ook niet panieken als dat niet nodig is. Dat levert alleen maar weer extra stress op, toch?
Alle reacties Link kopieren
Ik vermoed dat als jij diabetes hebt, 't type 2 zal zijn. Mijn zoon heeft type 1, en heeft echt pas dorst bij een waarde van 20. Volgens mij heb je niet zo snel zo'n hoge waarde bij type 2.



Ik vraag me af, of dat waar is, 'fruit met mate eten'. Ik denk juist, dat het eerder gaat om een gezond dieet, en daar hoort fruit juist wel in. Insuline werkt (o.a.) op koolhydraten, en die zitten inderdaad in fruit, maar ook in aardappelen, brood, snoep, rijst, melk...



Of ben je op een koolhydraatarm dieet gezet?
Alle reacties Link kopieren
Ik krijg al dorst bij waarde boven de 10. Echt zo'n typische droge suiker-mond. Kan niet precies omschrijven hoe dat voelt, maar het voelt voor mij anders dan gewone dorst.



Van fruit stijgen mijn bloedsuikers behoorlijk. Net als van aardappelen, brood (behalve volkoren), snoep, rijst, karnemelk... Ik voel dat na het eten van dat soort etenswaren ook echt: krijg er die droge mond van. Terwijl ik dat na groente of een ordinaire volkorenboterham met kaas niet heb.

Dus ja, ik laat mijn aardappels, lichte brood, snoep, rijst, karnemelk èn fruit liever staan ja.



Ik heb overigens type 2 in een vrij lichte vorm.
Alle reacties Link kopieren
Even over brood; ik eet altijd bruin, liefst zo donker mogelijk. Ik dacht altijd dat dat het gezondst was, maar nu hoorde ik dat volkoren (vaak veel lichter!) beter is. Ik ben dus overgestapt op volkoren. Maar weet iemand welk (echt) donker brood ook volkoren is? En is het waar dat heel donker brood geen volkoren brood is? Ik moet overigens wel wennen aan volkoren pasta, hoor... Vind het eigenlijk niet te eten, maar wellicht went het.



Ik ga er van uit dat ik geen suikerziekte heb, maar dat ik wel eea moet aanpassen om de kans te verkleinen om het wel te krijgen.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven