Gezondheid alle pijlers

op zoek naar andere vorm van anticonceptie

19-12-2007 22:16 53 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hoi allemaal,



Zoals de titel al zegt ben ik op zoek naar een andere vorm van anticonceptie.

Ik ben nu zo'n twintig jaar aan de pil, met tussenpozen door mijn zwangerschappen. Ik heb er eigenlijk een beetje genoeg van....

Ook ben ik een roker en dat is in combinatie met de pil als je ouder bent dan 35 niet de beste combinatie. (Ja, ik WEET het, ik kan beter stoppen met roken dan met de pil, maar zucht....)



Het grote voordeel van de pil is dat je kan doorslikken als je eens een keer geen zin hebt om ongesteld te worden. En daar heb ik niet zo vaak zin in. Vandaar dat ik de mirenaspiraal wel erg interessant vind, maar daar zitten toch ook (wat) hormonen in?

Wie heeft voor mij suggesties?

Alvast bedankt!
Alle reacties Link kopieren
In de mirena zitten inderdaad wat hormonen. Niet veel, omdat hij ter plekke hormonen afgeeft (itt de pil, die je hele lijf door moet), maar de hormonen zijn wel in kleine hoeveelheden te vinden in je bloed. Ik kreeg er bv. wat pukkels van. Maar verder vond ik het een ideaal ding, ik werd inderdaad haast niet meer ongesteld. Hou er wel rekening mee dat dat niet voor iedereen geldt.



Ja, en verder blijft er niet zoveel over als je rookt en boven de 35 bent. Dingen als de Nuvaring, de anticonceptiepleister en de Implanon gaan net als de pil niet lekker samen met roken. Als weinig ongesteld worden dan belangrijk voor je is, dan zou ik inderdaad voor de Mirena gaan (ik weet dus ook geen andere optie)
Ik heb een koperspiraal en ben daar erg blij mee. Dat is zonder hormonen. Maar in jouw geval misschien niet zo handig, want je wordt iedere maand ongesteld en dat is heftiger dan zonder spiraal.

Bij een Mirenaspiraal wordt je volgens mij minder heftig ongesteld en kan het zelfs uitblijven. Geen idee of mirena i.c.m. roken meer risico geeft.

Ik heb een Femcap gehad, maar dat is echt niets. Ik ben er zwanger mee geraakt. Als een condoom scheurt kun je een morning after pil gaan halen. Maar als je Femcap (soort pessarium) niet goed zit, merk je daar niets van. En blijkbaar doet die zaaddodende pasta die je er bij moet gebruiken ook z'n werk niet.

Als ik jou was zou ik informeren of die Mirena in combinatie met roken wel kan.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb nu 2 jaar Mirena en ben nog maar heel weinig ongesteld. Mag geen naam hebben eigenlijk..

Mirena is wel voor 5 jaar, dus als je nog een keer zwanger wilt worden dan zou ik hier niet voor kiezen, anders vind ik het een aanrader.
Alle reacties Link kopieren
quote:Mirjam82 schreef op 20 december 2007 @ 09:16:

Mirena is wel voor 5 jaar, dus als je nog een keer zwanger wilt worden dan zou ik hier niet voor kiezen, anders vind ik het een aanrader.



Zodra je de Mirena verwijderd ben je direct weer vruchtbaar. Dus je bent niet gebonden aan 5 jaar. Het zogenaamde ontpillen is er niet bij, meestal is er direct weer een normale cyclus, dankzij de lagere hoeveelheid hormonen die de Mirens heeft vergeleekn met de pil.



Heb er 5 jaar eentje gehad, vond het super. Nauwelijks ongesteld, af en toe een drupje, nooit menstruatieklachten en na verwijderen direct regelmatige cyclus.

Was overgestapt van de pil op de Mirena omdat ik ivm een stollingsafwijking beter de pil niet kon slikken. Mirena mocht wel.
quote:Mirjam82 schreef op 20 december 2007 @ 09:16:

Mirena is wel voor 5 jaar, dus als je nog een keer zwanger wilt worden dan zou ik hier niet voor kiezen, anders vind ik het een aanrader.Als je zwanger wil worden kun je hem er uit laten halen. Je hoeft niet de vijf jaar af te wachten.
Alle reacties Link kopieren
sterilisatie ? Voor die keren dat je echt niet ongesteld wilt zijn kun je bij je huisarts medicijnen krijgen .
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
Alle reacties Link kopieren
Volgens mij is zelfs een sterilisatie nog minder betrouwbaar dan een mirena spiraal. zie www.anticonceptie-online.nl
@Traincha, volgens dat staatje is de koperspiraal nog onbetrouwbaarder dan die Femcap. Niet echt een fijn idee.

Ik heb geen idee welk koperoppervlak mijn spiraal heeft. Misschien toch overstappen op Mirena. Maar ik heb dit ding net een jaar.

De gynecoloog had me uitgelegd dat dat koperspiraal de meest veilige optie was. Maar goed, die had ook verteld dat een Femcap met zaaddodende pasta en een verminderd vruchtbare partner (niet daarop uitgekozen, dat istie nu eenmaal) veilig was.
Alle reacties Link kopieren
Als je wel zelf de controle wilt houden en niet voor inbrengen/verwijderen naar de huisarts wilt, kun je ook de Nuvaring overwegen. Ik heb 'm nu zo'n twee jaar en mij bevalt het erg goed. Inbrengen (net als tampon), 3 weken laten zitten en dan stopweek of 'doorringen'. Geen gedoe met elke avond bedenken of je je pil al hebt geslikt, maar je moet wel 2 keer in de maand alert zijn. Daar kan je overigens via de mail of sms op gewezen worden.
Alle reacties Link kopieren
quote:absoluteEinstein schreef op 20 december 2007 @ 09:23:

[...]





Als je zwanger wil worden kun je hem er uit laten halen. Je hoeft niet de vijf jaar af te wachten.

Dat weet ik, maar is toch zonde om hem dan te plaatsen?

Ik kreeg em in 1e instantie vergoed, maar werd gewoon aan t eind van het jaar gekort op dat bedrag wat je teruggestort kreeg van de verzekering.
Alle reacties Link kopieren
Ik gebruik al jaren de Nuvaring en wil niks anders meer!
Alle reacties Link kopieren
Ik heb nu sinds ruim een half jaar een koperspiraal, na ongeveer 7 jaar de pil te hebben gebruikt. Enerzijds ben ik er erg tevreden mee, omdat je nooit meer aan je anticonceptie hoeft te denken, ik was af en toe ook slordig met de pil, en dan maak je je toch ongerust.



Ik heb het koperspiraal genomen omdat ik dan nog wel ongesteld wordt, en dus zeker weet dat ik niet zwanger ben.



Het vervelende is, dat ik nu al sinds het zetten van mijn spiraal om de week een week ongesteld ben. Dit komt ook waarschijnlijk omdat ik altijd aan de pil ben geweest sinds ik menstrueer, en daardoor geen eigen cyclus heb. Maar ik wordt er zo langzamerhand wel gek van.
Alle reacties Link kopieren
Het punt met die Nuvaring is dat die voor rokende vrouwen boven de 35 net als de pil risico's met zich meebrengt. Voor zover ik weet heeft van de middelen die je menstruatie kunnen regelen of beïnvloeden, alleen de Mirena dat nadeel niet.
Alle reacties Link kopieren
Wen: Mirena geeft ook hormonen af, dus ik zou denken dat alleen het koperspiraaltje dat effect niet heeft.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben met mirena zwanger geraakt...merkte dit toen ik al bijna 5 maanden was!Gyneacoloog vertelde mij dat dit veel vaker voorkomt,en wat blijkt...mijn schoonzusje had net 1 jaar mirena en nu ook zwanger!!Omdat je niet of bijna niet ongesteld word vind ik het lastig om te zeggen dat dit nu zo betrouwbaar is...want met mij en schoonzusje zijn er nog vele andere vrouwen die met gebruik van Mirena zwanger geraakt zijn...en weten ze het pas na paar maanden omdat je uiteraard niet iedere maand een test gaat doen.
Alle reacties Link kopieren
Magnolia, de Mirena wordt (volgens de Stichting Anticonceptie Nederland - anticonceptie-online.nl) 'beschouwd als een redelijk alternatief voor vrouwen die het moeilijk vinden te stoppen met roken'. Het hormoongehalte is fors lager dan bij de pil, daar zal dat wel door komen.



Onswondertje, er worden inderdaad wel eens vrouwen zwanger met een spiraaltje. Net als dat er ook wel eens vrouwen zwanger worden die de pil gebruiken, een Implanon hebben of een condoom gebruiken. Volgens de statistieken is de Mirena veel veiliger dan bv. de pil: met de Mirena wordt 1 tot 2 op de duizend vrouwen zwanger; met de pil zijn dat er 5.

Zekerheid dat je niet zwanger wordt heb je helaas alleen bij geheelonthouding.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb sinds 1 jaar een mirena spiraaltje, en heb een vraag waar jullie misschien antwoord op weten. In het begin was ik gewoon ongesteld in mijn eigen cyclus(34 dagen), alleen dan minder hevig. De afgelopen drie maanden wordt die cyclus alleen maar langer.. eerst 5 weken, toen 6 weken en nu weer 6 weken.. Ik kan nergens vinden of dit normaal is of niet? Aangezien er op de site staat dat je je eigen cyclus behoudt, of dat je menstruatie uit kan blijven.. Heeft iemand hier ook ervaring mee?
Alle reacties Link kopieren
,
Alle reacties Link kopieren
Hallo allemaal!

Bedankt voor jullie reacties tot zover!

Aan de ene kant lijkt mij die Mirenaspiraal wel wat, maar op het spiraaltjes-topic lees ik daar toch niet alleen maar juichende verhalen. De een is om de week ongesteld, de anders partner heeft last van de touwtjes bij het vrijen.....

Voordeel is wel dat je er minder ongesteld van (kan) worden.



Mijn vriend en ik willen absoluut geen kinderen meer. Ik heb twee kinderen uit mijn vorige relatie en mijn vriend vindt dat heel gezellig, maar vindt het zo heel duidelijk genoeg en ik wil ook absoluut niet meer.

Dus ik heb ook aan sterilisatie gedacht.

IsisVG schreef: Was overgestapt van de pil op de Mirena omdat ik ivm een stollingsafwijking beter de pil niet kon slikken. Mirena mocht wel.

Misschien toch maar eens aan de huisarts vragen of Mirena voor mij dan wel kan, want roken i.c.m. de pil kan trombose veroorzaken. Dat heeft toch ook met stolling te maken???
Alle reacties Link kopieren
Grote verschil tussen de pil (en ook Nuvaring!) en de Mirena is dat de pil (en Nuvaring) uit een combinatie van 2 hormonen bestaat (Ethinylestradiol en levonorgestrel) en de Mirena slechts 1 hormoon (levonorgestrel) bevat.

De pil wordt daarom ook wel de `combinatiepil` genoemd.



De hormonen in de pil en Nuvaring belemmeren enerzijds de eisprong en beinvloeden anderzijds het baarmoederslijmvlies, terwijl de Mirena alleen het baarmoederslijmvlies beinvloedt (dus geen opbouw van verdikt slijmvlies, waardoor niet geschikt voor een evt innesteling en tevens wordt slijm in de baarmoederhals zodanig van samenstelling dat het minder toegankelijk wordt voor zaadcellen).

Bij de Mirena behoudt je dus wel je cyclus (in de vorm van rijpende eicel met eisprong en bijbehorende variatie in je natuurlijke hormoonhuishouding), itt pil en Nuvaring.

Daarom vinden veel vrouwen die merkten dat ze bij de pil zichzelf niet meer echt waren (door niet meer natuurlijke variatie hormonen) de Mirena vaak een uitkomst. Vlakke stemming en libidoverlies komen dan minder voor.

Ook hebben vrouwen die de Mirena laten verwijderen dus vrijwel gelijk weer een normale cyclus (omdat deze niet werd beinvloed) en kunnen vrouwen die lange tijd de pil of Nuvaring hebben gebruikt soms nog een tijdje last hebben van onregelmatige of uitblijvende menstruatie (maar dat verschilt natuurlijk ook per individu).



Het verschil in de samenstelling (dus niet alleen de hoeveelheid) is ook de reden dat de combinatie roken/stollingsafwijkingen/eerdere trombose met de Mirena minder risico oplevert dan met de pil/Nuvaring, omdat met name Ethinylestradiol (=oestrogeenvariant) de kans op trombose doet vergroten.
Alle reacties Link kopieren
Dat verhaal van die natuurlijke eisprong enzo vind ik nou niet direct bemoedigend! Het lijkt mij dat daardoor het risico op zwangerschap groter is dan bij de pil?
Alle reacties Link kopieren
Bij koperspiraal, sterilisatie en condooms behoudt je ook de eisprong!

Belangrijker voor slagen zwangerschap is de mogelijkheid tot innesteling, en die mogelijkheid is bij Mirena nihil.

Kans op fout gebruik is er ook niet, zoals bij de pil (vergeten, interactie met andere medicijnen, diarree) en nuvaring (methode)



Kijk eens op www.anticonceptie-online.nl/methoden_inleiding.htm



(De betrouwbaarheid van een methode wordt aangegeven met een cijfer: de Pearl index. De Pearl index geeft het aantal zwangerschappen aan, dat ondanks het toepassen van de methode ontstaat bij 100 vrouwen, die gedurende een jaar lang deze methode gebruiken. Gemakshalve kan het cijfer ook gelezen worden als het percentage vrouwen, dat jaarlijks zwanger wordt. Er worden steeds 2 cijfers weergegeven: het theoretisch haalbare cijfer bij het toepassen van de methode zonder gebruikersfouten en het cijfer dat in de praktijk met de methode wordt bereikt. Bij de methoden, waarbij de gebruik(st)er geen invloed op de betrouwbaarheid heeft, zoals bij injecties, implantaten, intra-uteriene middelen en sterilisatie, zijn theoretische en praktische betrouwbaarheid gelijk en wordt alleen het praktische betrouwbaarheidscijfer gegeven.)
Alle reacties Link kopieren
Toch klopt dat niet helemaal Isis, dan zou er bij een sterilisatie van de vrouw echt 0 kans zijn op een zwangerschap.

Toch worden vrouwen bij het maken van keuze voor sterilisatie oer p attent gemaakt dat ook een sterilisatie geen 100% garantie geeft. Ik heb zelfs begrepen 3 op de 1000 wordt toch nog zwanger. Er zijn zoveel van dit soort berekeningen en diverse artsen zeggen ook weer tegengestelde dingen.



Ook dat de mogelijkheid tot innesteling nihil is bij de Mirena, is dus gewoon niet waar. Want er worden wel degelijk vrouwen zwanger met de Mirena en daarvoor was er dus wel die mogelijkheid tot innesteling.

Er vanuit gaan dat de Mirena juist in ingebracht want dat is natuurlijk wel een voorwaarde voor betrouwbaarheid.



Eigenlijk komt het er op neer dat niet één anti conceptie methode 100 % betrouwbaar is. Het moet dus ook een afweging zijn van persoonlijke voorkeur (wat werkt voor mij? wat vind ik prettig en waar heb ik het beste gevoel bij?) en niet alleen kijken naar cijfers, want die zeggen ook niet alles.
Alle reacties Link kopieren
quote:jacky79 schreef op 22 december 2007 @ 08:47:

Toch klopt dat niet helemaal Isis, dan zou er bij een sterilisatie van de vrouw echt 0 kans zijn op een zwangerschap. Maar dit zeg ik toch helemaal niet?

Toch worden vrouwen bij het maken van keuze voor sterilisatie oer p attent gemaakt dat ook een sterilisatie geen 100% garantie geeft. Ik heb zelfs begrepen 3 op de 1000 wordt toch nog zwanger. Er zijn zoveel van dit soort berekeningen en diverse artsen zeggen ook weer tegengestelde dingen.



Ook dat de mogelijkheid tot innesteling nihil is bij de Mirena, is dus gewoon niet waar. Nihil betekent `zo goed als nul` en niet 0,0, dus ik zeg ook niet dat de kans op zwangerschap 0 is, maar dat die zeer laag is.Want er worden wel degelijk vrouwen zwanger met de Mirena weet ik! en daarvoor was er dus wel die mogelijkheid tot innesteling.

Er vanuit gaan dat de Mirena juist in ingebracht want dat is natuurlijk wel een voorwaarde voor betrouwbaarheid.



Eigenlijk komt het er op neer dat niet één anti conceptie methode 100 % betrouwbaar is.Eens!! Het moet dus ook een afweging zijn van persoonlijke voorkeur (wat werkt voor mij? wat vind ik prettig en waar heb ik het beste gevoel bij?) en niet alleen kijken naar cijfers, want die zeggen ook niet alles.Cijfers ter illustratie, omdat de verschillen in betrouwbaarheid er wel degelijk zijn.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven