Gezondheid alle pijlers

PEG-sonde

18-06-2008 11:24 11 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hallo, mijn zoontje van 4 maanden heeft sinds zijn geboorte een neussonde. Hij trekt deze nu zo vaak uit dat we toch naar een andere oplossing willen gaan kijken. Zijn er ouders die ervaring hebben met een PEGsonde? Ik wil graag vanalles weten. Doet het pijn? Raakt het ontstoken? Hoe sluit je het aan? Kan het kindje nog op de buik liggen (we hebben een buikslaper)? Gaat het "oefenen" met echt eten beter?



Groetjes Mandy
Alle reacties Link kopieren
Ik heb via mijn werk ervaring met PEG sondes.

Ik werk met bejaarden, dus weet niet of het te vergelijken is.

Als de sonde pas is gezet moet je deze dagelijks verzorgen met betadine on ontsteken te voorkomen.

En desondanks gaat de opening nog weleens ontsteken.



Verder kan ik je geen advies geven.

Vraag de kinderarts eens naar de voor en nadelen.

Succes!!
Alle reacties Link kopieren
hoi mandy,

ik heb een aantal jaren een PEG gehad,maar toen was ik 14 ofzo.valt denk ik ook niet zo goed te vergelijken.
Alle reacties Link kopieren
.
Alle reacties Link kopieren
Mijn zusje heeft al jaren sondevoeding. We willen niet anders, tuurlijk zitten er voor en nadelen aan maar zij krijgt nu de voeding die zij nodig heeft. Even na de operatie is het het lastigs hij moet goed verzorgd worden maar daarna kan je kind gewoon rennen, springen en zwemmen. Weet wel dat je een PEG niet zomaar krijgt!
Alle reacties Link kopieren
Up!!!
Alle reacties Link kopieren
Uit mijn opleiding voor verzordende ig weet ik dat er voor Peg sondes ook een variant bestaat voor kinderen en gehandicapten. (omdat het ook wel eens gebeurt dat een kind of gehandicapte een PEG-sonde uit de buik wil trekken:S ) Omdat er bij een PEG-sonde normaal gesproken nog wel een stukje slang uit steekt.

Bij deze sort steekt er dus niks uit de buik (alleen een soort dopje) waar je een slangetje aan kan koppelen wanneer er voeding gegeven word.

Voor afbeeldingen Google Afbeeldingen: Mic-key button



Maar misschien wist je dit onderhand al....
Alle reacties Link kopieren
wat ik nog even wil toevoegen het oefenen met orale voeding zal zeker beter gaan door een PEG, als de neussonde eruit is.

De neussonde irriteert de keelholte en is altijd voelbaar met slikken. Waarschijnlijk zal na een poosje de keelholte weer helemaal genezen zijn en wordt het slikken aangenamer voor je kindje!

Succes met alles...
Alle reacties Link kopieren
Hoe oud is je zoontje nu?



Ik heb vanuit mijn werk ook veel ervaring met kinderen en een PEG (van babies tot 10-jarigen) . Weet ook vanuit deze ervaring dat het een stap kan zijn voor ouders om van een neussonde naar een PEG te gaan. Het is toch wat minder 'natuurlijk' en een ingreep.



Kinderen krijgen vaak eerst een slangetje die nog een deel uitsteekt, zo kan de insteekopening goed herstellen. Daarna kan er gebruik gemaakt gaan worden van de nutriport of eem mic-key. Ik zelf geef de voorkeur aan de laatste, het dopje daarvan zit wat platter op de buik. Afhankelijk van het systeem sluit je hem aan.



Verwisselen kan soms even vervelend zijn. En soms kan het wat ontstoken raken. Maar met een goede verzorging gaat dat ook vaak weer snel voorbij.



Nog meer vragen?
Alle reacties Link kopieren
En PEG is niet zo vervelend voor jullie kindje als de neussonde. Het vergt misschien wat meer handelingen op het gebied van hygiene.



Op m'n werk heb ik ook te maken met PEG-sondes, je leert er snel mee om gaan. Het enige wat m'n humeur kan verpesten is wanneer de Infinity-pomp niet goed werkt als ik de sondevoeding heb aangesloten. Het systeem zit dan niet goed, soms een heel klein knikje en hij piept al. Maar, ook bij dit geldt, oefening baat kunst.



Het aan/inbrengen van de sonde doet geen pijn, dit gebeurd onder narcose. In het begin is het een kwestie van wennen, er zit iets op een plek waar niets hoort te zitten. Wij maken 2 keer per daags de sonde met water en neutrale zeep schoon. De sonde draaien we dagelijks zodat deze niet vastgroeid. Onstekingen komen, jammergenoeg, nog weleens voor. Het blijft natuurlijk een open wond en dus bacterie-gevoelig. Iedere 24 uur nieuwe voeding, goed spoelen en een goede hygiene zijn dus erg belangrijk!



Succes!
Alle reacties Link kopieren
Er is een belangenvereniging voor ouders met kinderen die afhankelijk zijn van sondevoeding, www.nee-eten.nl

Je kunt daar verhalen vinden van lotgenoten maar ook mensen met ervaring met verschillende soorten sondes, misschien kun je daar wijzer worden.

Onze dochter heeft sinds een half jaar een neussonde(ze is 1,5) maar als ze zo door blijft gaan zoals ze het nu doet mag ie er hopelijk binnenkort uit. Het blijft gewoon vreselijk om steeds die sonde in te moeten brengen, zelfs van het verwisselen van de pleister gaat ze al helemaal over de rooie.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven