Gezondheid alle pijlers

vergoeding medisch hulpmiddel--criteria verzekering???

13-02-2008 17:02 4 berichten
Alle reacties Link kopieren
Lieve dames (en heren),



Mijn zoon (van drie) heeft diabetes, en nu is er iets relatief nieuws op de markt: bloedglucosesensoren. Deze meten elke vijf minuten standaard z'n bloedsuiker. Voor hem (en ons) echt fantastisch. Het leven is er honderd keer makkelijker en aangenamer op geworden, en hij hoeft i.p.v. 10-12 keer per dag nog maar 2-5 keer per dag geprikt te worden. Bovendien houden we z'n bloedsuiker veel stabieler, wat meer hoop geeft op een toekomst zonder complicaties (na gemiddeld twintig jaar krijgt een diabeet de eerste complicaties: aan ogen, nieren, voeten).



Echter... de verzekering vergoedt dit (nog) niet standaard. Nu kan ik een mooi emotioneel verhaal gaan ophangen, maar ik ben bang dat de verzekering zich daar weinig van aantrekt. Daarom mijn vraag: waar is de verzekering wél gevoelig voor?? Zijn er lijsten met punten waar de verzekeraar al dan niet een vinkje achter zet ofzo? Zo ja, wat zijn de criteria? Iemand een idee?



Het zou de verzekering ongeveer honderd euro in de maand extra kosten: de sensoren zijn prijzig, maar daar staat tegenover dat er minder naaldjes en bloedsuikerstripjes betaald hoeven te worden. We hebben ze nu twee maanden gehad, en het is echt fantastisch!
Alle reacties Link kopieren
Roos, vraag even het Reglement Hulpmiddelen op bij de verzekeraar. De benodigdheden om te prkken voor diabetes vallen hieronder. Vaak staat het ook al online. Dit is een landelijke regeling, al zijn er verzekeraars met meer of eigen invulling (waar mogelijk). Hierin zul je vinden welke hulpmiddelen men vergoed, onder welke omstandigheden en hoe je dit aanvraagt.



Hoe een verzekeraar te bewegen een uitzondering te maken? Dat kan heel lastig zijn. Je begint met het aanschrijven van de medisch adviseur. In het verzoek probeer je 'bewijslast' op te bouwen. Bijv. eventuele medische redenen waarom er niet met de 'standaard' gewerkt kan worden. Info onderschreven door de arts is aan te raden. Je kunt bij kinderen ook het motief gemak gebruiken, maar let erop dat je daar niet te zwaar op inzet. Daar zijn verzekeraars al snel allergsch voor.



Mocht dit hulpmiddel niet voorkomen in het Reglemt Hulpmiddelen, noch in de aanvullende (bijv. vergoeding voor niet onder basis vergoede hulpmiddelen), dan wordt het waarschijnlijk een zware opgave om dit vergoed te krijgen. Heel cru gezegd; gemak kan de verzekeraar niet genoeg bekoren. Ook financiële motieven zijn niet altijd van doorslaggevende reden.



Als de verzekeraar het vervolgens afwijst, kun je in bezwaar gaan. Dit zal door het CVZ (college van zorgverzekeraars) worden behandeld. Dit vergt al met al veel tijd, met weinig kans op succes als dit hulpmiddel niet vermeld staat in het Reglement hulpmiddelen en/of jullie zoontje niet aan de eisen voldoet.



Succes!
vandaag ga ik van alles kunnen
Alle reacties Link kopieren
Dankjwel Roosvrouw, voor je uitvoerige antwoord!
Alle reacties Link kopieren
in dit geval zou ik deze vraag ook stellen bij fora van patientenverenigingen. Hopelijk kom je meer mensen tegen die deze vergoeding geregeld hebben. En via wie (kinderarts neem ik aan?) heb je deze sensoren geregeld in eerste instantie? Hebben zij geen ervaring met de vergoeding van zorgverzekeraars? Vaak weten de arts/ziekenhuis wel welke weg er genomen kan worden naar vergoeding.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven