Gezondheid alle pijlers

Wie is er bekend met stichting MEE?

25-11-2008 18:18 26 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik heb een dochter met een lichamelijke handicap en vandaag heb ik me aangemeld bij stichting MEE.

Nu heb ik natuurlijk al hun website bezocht en binnenkort komt er een consulent praten.

Maar ik ben benieuwd of er op dit forum iemand bekend is met die stichting, en waar zij jou persoonlijk of jouw gezin mee hebben geholpen?
Alle reacties Link kopieren
Ik ken ze vanuit mijn werk, werk vaak met hen samen of vraag ze informatie over een client. De reacties van clienten zijn wisselend, scheelt ook per regio.



Veelal gaat het om pedagogische ondersteuning of het helpen bij praktische zaken.
oh that purrrrrrrrrfect feeling
Alle reacties Link kopieren
Check. Zowel ervaring als privépersoon als vanuit de meer professionele kant. Wat wil je weten?
vandaag ga ik van alles kunnen
Alle reacties Link kopieren
Poeh ik ben een paar jaar geleden vrijwilliger geweest...Ben toen 2 jaar achtereen een week op vakantie geweest met jongeren met een verstandelijke handicap.



Deze week vakantie is vaak om de ouders (en andere gezinsleden) even te ontlasten van alle zorg.



Maar idd wat wil je weten? :-)
Alle reacties Link kopieren
Eigenlijk alles

Ik loop regelmatig tegen dingen aan.

Ik ga overal zelf achteraan (rolstoel, gehandicaptensport, parkeervergunning), maar ik heb geen idee wat er 'nog meer te koop is'.

Mijn dochter kan een beetje fietsen, en een beetje lopen (met krukken).

Als ze op de fiets gaat moet ze haar krukken meenemen,dus op haar fiets hebben we zelf iets geknutseld waarmee ze haar krukken kan bevestigen.

Blijkt dit dus gewoon te koop te zijn (in speciaalzaken), en vergoed te worden!

Maar hoe moet ik dat weten?!

Dat vind ik dus ook lastig in mijn gesprek met MEE; ik ken de mogelijkheden niet en weet dus niet waar ik om kan vragen.



Wil je vertellen wat MEE voor jou hebt gedaan, roosvrouw?
Alle reacties Link kopieren
Alles is wel erg veel hoor, Playmobil.



'Te koop' is denk ik de 'verkeerde' insteek. Kijk naar wat dochter nodig heeft en ga daarmee zoeken of er iets is dat bij haar aansluit. Klinkt wellicht duf, belerend of weinig verschillend, maar het kan echt een positief verschil maken (lees; je komt verder en met het best passende middel).



MEE kan je zeker helpen met bomen in het bos zien. Zij weten welke regelingen er zijn of gaan daar op pluizen (het kan enorm verschillen per gemeente, redelijk onhandig). Waar nodig kunnen zij helpen met het aanschrijven van fondsen, al dat werk. Ze kunnen je helpen met de daadwerkelijke papierwinkel, het invullen en noem maar op. Waar nodig kunnen ze je juridisch bijstaan. Ze kunnen je helpen van alles te vinden op het gebied van een handicap of beperking. Niet enkel regeltjesland, maar bijv ook; "mijn dochter wil sporten, waar kan dat?"



Overigens kun je het bos een stuk overzichtelijker maken als je de basis machtig raakt. (en wilt uiteraard, dit ligt niet iedereen even geweldig). Belangrijkste pijlers daarin zullen voor jullie zijn; de WMO (gemeente), AWBZ (zorgverzekeraar), SVB en UWV. Als je daar de basisindeling van gaat doorgronden en leert hoe je de basisstukken kunt lezen, dan ben je zelf al 90% van de boel wijs.



Daarnaast is het een goede optie om naar de tweejaarlijkse Support beurs te gaan (jaarbeurs Utrecht). Daar staat alles en iedereen die ook maar vaag met een handicap of beperking heeft te maken. Patiëntenverenigingen, allerlei mogelijke hulpmiddelaanbieders, vakantieorganisaties, sportverenigingen, you name it! Omdat geen enkele ambtenaar, MEE-medewerker, ergotherapeut, wie dan ook, álle mogelijke opties uit het hoofd kan kennen is zo'n beurs heel handig om dingen in 1 overzicht te kunnen zien. Uit te kunnen proberen ook! Het nieuwste van het nieuwste kun je er tegenkomen. Zelf heb ik dit vooral in de beginjaren van mijn 'wijs worden in handicapjungle' gebruikt om optimaal geïnformeerd te raken over mijn opties en die onder 1 dak al uit te kunnen proberen. Gevolg; de best mogelijke rolstoel ter wereld voor mijn specifieke behoefte. Inmiddels ga ik er heen als pure ontspanning, gadgets gluren en netwerken.





Wat MEE voor mij heeft gedaan? Vooral bijstaan op juridisch vlak. Zorgen dat bezwaarschriften inderdaad dichtgetimmerd waren (ben er inmiddels expert in ) en bovenal een bufferfunctie vormen tussen mij en ambtenaar X, wiens bloed ik met regelmaat kon drinken.



In mijn regio zijn ze ook actief (geweest) op het front van belangenbehartiging binnen de lokale WMO. Hier werkt men veel met wmo-adviesraden en de MEE heeft zich actief opgesteld om hier waar nodig ondersteuning etc. te bieden.



En bovenal ook; durf je mond open te trekken. Richting MEE, richting instanties, richting eventuele behandelaars maar ook richting 'de maatschappij'. Zie je iets om je heen waarvan je denkt dat het dochter wellicht kan helpen? Trek de stoute schoenen aan en vraag of je er iets over mag vragen. Ervaringsdeskundigen kunnen je zeker niet altijd optimaal alles vertellen over regelgeving, maar wél over de praktische opties die er zijn.
vandaag ga ik van alles kunnen
Alle reacties Link kopieren
ik weet niet of je PGB of een TOG-regeling hebt,maar informeer of je daar recht op hebt meestal vragen zij dat dan voor je aan.

het enige wat jij dan nog moet doen is even een rekening openen om het geld op te laten storten.

en schrijf in ieder geval alle vragen die je te binnen schieten meteen op in een schriftje.

heb je dat tenminste bij de hand als er iemand van die stichting bij je komt'.



met een PGB of TOG-regeling kun je alles betalen wat je nodig hebt voor je dochter.

zorg,begeleiding,aangepaste spullen.weekendjes weg ,begeleiding thuis. etc.,etc.



als je PGB krijgt zorg dat je dan alles op maakt ,want wat je overhoudt per periode moet je terug geven.

en na een tijdje wordt je bedrag aangepast,omdat je over hebt gehouden.
Haast, ik moet niet vergeten te zwaaien,als ik mezelf voorbij loop...
Alle reacties Link kopieren
Misschien zal het me niet in dank afgenomen worden, maar toch. Dit is wat me langzaam best wel eens wat tegen gaat staan. Je hebt wat dús moet je wat krijgen. Wie zegt dat Playmobil en dochter een PGB nodig hebben c.q. daar bij gebaat zijn?



Adviezen als 'maak het vooral op', doen mij toch wat jeuk krijgen. Een PGB is er om de nodige zorg in te kopen. Men koopt naar zorgbehoefte in. Kost dat minder, nou prachtig toch!!! Het budget is er niet om maar bovenal op te maken, maar om een zorg te leveren. Dit is mij toch net even de wereld op zijn kop.
vandaag ga ik van alles kunnen
Alle reacties Link kopieren
ik ken MEE met name vanuit privé-omstandigheden en niet professioneel.

mijn ervaring is erg goed! heb een vaste consulente en deze is goed bereikbaar en behulpzaam. telefonisch kan ik vrijwel altijd vragen stellen en ook het maken van een afspraak lukt meestal op korte termijn.



de hulp die voor mij erg handig en bruikbaar is: mogelijkheden qua subsidie voorzieningen (denk aan WMO a rolstoelen,fietsen,parkeerkaarten) op het gebied van uitkeringen (sociale zaken, uwv, wao, wajong). extra subsidieregelingen en plaatselijke tijdelijke tegemoetkomingen zowel financieel als in natura.

luisterend oor indien instanties erg tegenwerken en ook het meegaan naar de instantie toe voor hoorzittingen, belangrijke afspraken en keuringen.



het uit naam van mij indienen van aanvragen (erg frustrerend als je 8 maanden moet wachten en met precies dezelfde brief (ook door mij ingevuld etc) maar via het fax-apparaat van MEE verstuurd binnen 2 weken alles geregeld krijgt maar goed dat werkt dus goed dus maak ik er gebruik van :-)



tja, en in periodes dat je zelf het overzicht kwijt lijkt te raken in alle papieren, afspraken en verschillende instanties kunnen zij je helpen bij het op orde krijgen en uitleg geven over waar je nu precies moet zijn voor welke aanvraag. soms is er overlap in wat instanties/organisaties doen en is het handig degene te kiezen die het gemakkelijkst werkt of de meeste kans van slagen heeft voordat je aan allebei energie gaat spenderen.



kort gezegd zorgt MEE voor overzicht in de wereld der zorg en papierwinkel. het lijkt of iedere instantie en zorgverlener op zichzelf op een eilandje werkt en MEE het voor je samenbrengt en begrijpbaar maakt.



én niet geheel onbelangrijk: een geheel onafhankelijk luisterend oor waar je je verhaal kwijt kan, indien nodig uit kan huilen, en begrip omdat ze begrijpen dat het heel veel tijd en energie kost om dingen te realiseren die je eigenlijk (ook al is het fijn dat het bestaat) niet nodig zou willen hebben.



oeps, dit is wel een heel lang verhaal geworden, ik hoop dat je er iets aan hebt en je bij MEE aan het juiste adres bent voor de hulp die je zoekt!



veel succes en sterkte!
Alle reacties Link kopieren
quote:lichtbron schreef op 25 november 2008 @ 19:20:

met een PGB of TOG-regeling kun je alles betalen wat je nodig hebt voor je dochter.

zorg,begeleiding,aangepaste spullen.weekendjes weg ,begeleiding thuis. etc.,etc.



als je PGB krijgt zorg dat je dan alles op maakt ,want wat je overhoudt per periode moet je terug geven.

en na een tijdje wordt je bedrag aangepast,omdat je over hebt gehouden.





Even een aanvulling. Alles wat je overhebt moet je inderdaad terugbetalen. Je zal echter niet gekort worden, de volgende keer als je het aanvraagd (herindicatie), zo werkt het niet. Das een hardnekkige fabel, maar het werkt niet zoals bij subsidies etc. bij gemeenten, je hoeft het niet op te maken! Het is gemeenschapsgeld, je krijgt het, en met PGB krijg je ook de verantwoordelijkheid om het te besteden aan kwalitatief goede zorg.



En je kunt niet álles doen met PGB. Vraag dat goed na bij je consulent(e).



Verder kun je gewoon je verhaal doen bij de consulente en vraag alles wat je wil vragen. De vraag 'wat is er mogelijk' is heel groot, maar daar kom je langzamerhand dan samen wel uit... Er is heel veel, maar er is ook heel veel niet geschikt voor je dochter (of ze vindt het niet leuk of ze komt niet in aanmerking etc.) en daar zoek je dan samen naar. Succes!
Alle reacties Link kopieren
quote:roosvrouw schreef op 25 november 2008 @ 19:28:

Misschien zal het me niet in dank afgenomen worden, maar toch. Dit is wat me langzaam best wel eens wat tegen gaat staan. Je hebt wat dús moet je wat krijgen. Wie zegt dat Playmobil en dochter een PGB nodig hebben c.q. daar bij gebaat zijn?



Adviezen als 'maak het vooral op', doen mij toch wat jeuk krijgen. Een PGB is er om de nodige zorg in te kopen. Men koopt naar zorgbehoefte in. Kost dat minder, nou prachtig toch!!! Het budget is er niet om maar bovenal op te maken, maar om een zorg te leveren. Dit is mij toch net even de wereld op zijn kop.





nou,Roosvrouw,zoals jij het ziet was het niet bedoeld.jeetje.

en ik weet dat het nodig is om hulp in te kopen ik heb namelijk zelf ook PGB omdat mijn zoon ADD heeft. en ik ben alleen maar blij dat ik PGB aan gevragen heb want anders had ik dit niet kunnen betalen.

Ik heb er ook niet om gevragen dat mijn zoon zo is,en de TO ook niet dat haar dochter gehandicapt is.

En waarom mag je het niet opmaken?

als je er zorg voor in koopt en het netjes verantwoord -dat moet trouwens,je krijgt een hele map met van alles en nog wat erin- tot de laatste cent. Zoveel mensen weten niet wat ze allemaal voor rugzakjes ,en PGB"s etc. kunnen krijgen. dan is het toch alleen maar fijn dat we dat hier en elders misschien? met elkaar kunnen delen.



enfin,jammer dat jij daar dan jeuk van krijgt.
Haast, ik moet niet vergeten te zwaaien,als ik mezelf voorbij loop...
Alle reacties Link kopieren
Marlena; leuk onderschrift.





Lichtbron, laten we de bal eens terug kaatsen; waarom moet iemand perse een PGB opmaken?! Als iemand de benodigde zorg in kan kopen en daarbij een deel budget overhoudt; so be it. Prachtig toch!? Een PGB is er niet om op te maken, en juist dát advies geven vind ik inderdaad wat frappant. Dat advies in plaats van heel veel andere geweldige info over wat er wel en niet met een PGB kan. Of wat een PGB überhaupt is en in welke vormen deze soms een optie kunnen zijn.



Het is geen kwestie van 'neem een PGB' en daar blijf ik bij. Het is mij te gefocust op 'ik heb wat, wat krijg ik'. Terwijl volgens mij de focus juist beter kan liggen op 'dit zijn de behoeften en beperkingen, wat kan daar mee gedaan worden'. Bij de laatste kom je namelijk beduidend eerder uit bij de optimale aanpak.



Je hebt er niet om gevraagd? Lees mijn posting svp terug, waar zeg ik dat? Niemand vraagt waar dan ook om, maar daar ging ik dan ook totaal niet op in. Dooddoener 1e klas.
vandaag ga ik van alles kunnen
Alle reacties Link kopieren
PGB is inderdaad super dat het er is en dat je zelf de zorg in kan kopen die nodig is en dus ook zelf de verlener van de zorg kan kiezen.



maar kan me het punt van Roosvrouw een klein beetje indenken. ik ken ook verhalen en mensen die het PGB gebruiken om hun moeder/vriendin/ed te betalen voor het doen van het huishouden en dit geld vervolgens zwart terugkrijgen en er van op vakantie gaan...

en dan heb ik het dus niet over moeder/vriendin/ed die het gehele huishouden doen en daar een reëel bedrag per uur voor krijgen én dit ook echt verdienen. maar over iemand die het huishouden dus zeer sporadisch doet maar er wel voor betaald krijgt structureel.



tja, daar kan ik dus wel pissig om worden... mij werd verteld bij gemeente dat ik ook recht had op hulp in de huishouding via PGB maar ik heb er bewust voor gekozen dit niet aan te vragen omdat ik dit zelf meestal red en zoniet ouders/vriend bijspringen en deze dat met alle liefde vrijwillig doen (geloof ik :-))



het PGB dat ik wel krijg wordt ieder jaar tot op de laatste cent opgemaakt, niet omdat ik het niet terug wil geven maar omdat het écht nodig is en ik dan zelf ook vaak nog bijleg.
Alle reacties Link kopieren
PGB wordt ook verkeerd gebruikt, dat klopt wel denk ik. Niet voor niets dat er bezuinigingen komen toch...



Maargoed, de topicstartster vroeg naar MEE en niet naar PGB (a). Hoop dat ze een beetje een antwoord heeft gekregen.
Alle reacties Link kopieren
Wollie, indien je recht hebt op HH (huishoudelijke hulp), dan heb je zelf de keuze sinds 2 jaar ; ZIN (zorg in natura) of een PGB. Als men je dat destijds niet duidelijk heeft gemaakt, dan is dat een fout geweest. Zolang je het zelf redt en/of met mantelzorg; perfect!



Sowieso ligt daar steeds meer en meer de focus (opvangen onderling gaat voor maatschappij), met als eeuwig bekende reden; geld.



Qua PGB (voel zo maar eens aan mijn water dingen aankomen); ik heb diverse PGB's in diverse vormen. Variërend van een AWBZ tot een WMO PGB. Van een 'standaard' PGB tot uitruil-PGB. Van doorlopende PGB's tot eenmalige PGB's. Van hulpmiddel/aanpassing tot zorg. Van lage indicatie tot zeer hoge indicatie. En ja, ik ben heilig overtuigd van het 'gebruiken om wat je nodig hebt, niet om wat je krijgt'.



Theoretisch zou mijn indicatie voor een tweetal PGB's hoger kunnen zijn geweest. Als je heel blind kijkt naar de hokjes. Ik houd echter niet van hokjes. Welke kant op dan ook. Ik heb in de praktijk een lagere indicatie omdat ik een groep hulpverleners heb waarvan een deel goedkoper is dan het indicatietarief per uur. Gevolg; ik koop voor mijn indicatie voor X uur in de praktijk X + Y = Z uren in. Totaal geen nood dus voor een Z-indicatie.



Daarom gaf ik ook al zo ongeveer als eerste richting Playmobil aan dat ze het beste kan kijken naar wat dochter nodig heeft. Niet naar 'wat is er', maar naar wat er nodig is en hoe daar een passend 'dekseltje' op te vinden. Zo werkt het uiteindelijk ook richting MEE. Hen alleen vragen naar waarvan je zéker weet dat ze het kunnen bieden is leuk, maar heeft het risico dat je dingen mist of niet optimaal aanpakt. Hen echter een open beeld geven kan gerichter werken. "Ik weet niet waar jullie wel en niet mee zouden kunnen helpen, maar dit is waar ik voor/met dochter tegen aan loop. Dit is waar zij behoefte aan hebt. Hoe kunnen jullie mij daar eventueel bij helpen, of wie/wat kan dat doen?"



Dan zou zo maar eens kunnen gebeuren dat je er heen gaat voor een vraag omtrent sport (ik roep maar wat) en met bruikbaar advies de deur uit gaat met info omtrent sport, school, vrije tijd en belastingmogelijkheden.
vandaag ga ik van alles kunnen
Alle reacties Link kopieren
Bedankt voor jullie reakties (tot zover)!

Of er ook een aanvraag komt voor PGB weet ik nog niet.

Ik heb er inmiddels wat over gelezen, en heb begrepen dat ik daar oa een sportrolstoel van kan bekostigen, en dat is mischien wel 'handig'.

Omdat zij, ivm frequente ziekenhuis opnames, veel moet verzuimen wordt zij door familieleden, die in het basisonderwijs werkzaam zijn, bijgespijkerd.

Ik heb begrepen dat dit ook uit PGB bekostigd kan worden.

Dit doen zij nu vrijwillig, en ik kan me niet voorstellen dat dit ze hiervoor betaald willen worden uit het potje PGB.

Zij doen dit immers ook bij het 'gezonde' neefje dat moeite heeft met zn tafels.



Kan MEE je ook helpen met het zoeken naar een aangepaste (huur-) woning, of aanpassingen op de huidige woning?

De noodzaak ervan beoordelen? Een indicatie verzorgen? Contact met woningstichting?
Alle reacties Link kopieren
als je aanpassingen nodig hebt voor je huidige woning kan MEE je helpen bij het doen van de aanvraag bij bijv. de gemeente.

als je een nieuwe (sociale) huurwoning zoekt kunnen ze helpen met bijv het aanvragen van urgentie (indien je op een plek woont waar lange wachttijden zijn) of andere opties bekijken.



maar dit hangt uiteraard van je situatie af wat handig is én ook welke ondersteuning de MEE-vestiging in jouw regio biedt. ik weet niet of dit overal hetzelfde is?
Alle reacties Link kopieren
quote:playmobil schreef op 25 november 2008 @ 20:31:

Bedankt voor jullie reakties (tot zover)!

Of er ook een aanvraag komt voor PGB weet ik nog niet.

Ik heb er inmiddels wat over gelezen, en heb begrepen dat ik daar oa een sportrolstoel van kan bekostigen, en dat is mischien wel 'handig'.



Een PGB staat voor Persoons Gebonden Budget. Je kunt een PGB in allerlei vormen vinden. Binnen de nieuwe WMO wordt er steeds meer de optie tot een PGB geboden. Voor bepaalde zaken is het van hoger hand opgelegd dat een gemeente de keuze tussen een PGB en ZIN móet bieden. Denk hierbij aan HH, een rolstoel, woningaanpassingen etc. Bij een PGB heb je bepaalde rechten en plichten, net zoals ZIN haar eigen rechten en plichten heeft. Een uitzondering hierop geldt wanneer het bijv. een dringende reden betreft om iemand géén PGB te verschaffen (misbruik bijv.). Ook voor kinderen is er meer verschil per gemeente. Qua sportvoorziening kiezen veel gemeenten (deden ze ook al in de WVG, voorloper van WMO) voor een PGB. Je kunt met dat PGB bijv. in (groot deel van) de kosten van een sportrolstoel voorzien. Je dient echter wel een x-tal jaren met deze voorziening te doen en bent veelal vervolgens zelf verantwoordelijk voor het onderhoud en bijhorende kosten.



quote:Omdat zij, ivm frequente ziekenhuis opnames, veel moet verzuimen wordt zij door familieleden, die in het basisonderwijs werkzaam zijn, bijgespijkerd.

Ik heb begrepen dat dit ook uit PGB bekostigd kan worden.



Heb je al eens geïnformeerd naar de opties van scholing via het ziekenhuis? Bij veel en/of langdurige opnames kan dat een optie zijn soms.



Je praat hier over het PGB Ondersteunende Begeleiding. Belangrijk wellicht om te weten is dat deze sowieso per 2009 weer op de schop gaat. Daarnaast hangt het sowieso van veel factoren af óf huiswerkbegeleiding hieronder geregeld mag worden.



quote:Dit doen zij nu vrijwillig, en ik kan me niet voorstellen dat dit ze hiervoor betaald willen worden uit het potje PGB.

Zij doen dit immers ook bij het 'gezonde' neefje dat moeite heeft met zn tafels.



Zolang als het jullie zo lukt en het voldoet in haar behoefte; prachtig! Lekker zo houden. Het scheelt je papierwerk en dit werkt goed. Dit is ook een van de pijlers die de zorg draagbaar moet houden; mantelzorg. Het geld is helaas beperkt en kan maar 1 keer uitgegeven worden. Gevolg; zolang als het gewoon kan, prefereert men gewoon.



quote:Kan MEE je ook helpen met het zoeken naar een aangepaste (huur-) woning, of aanpassingen op de huidige woning?

De noodzaak ervan beoordelen? Een indicatie verzorgen? Contact met woningstichting?



MEE zal vooral een bemiddelaar voor jullie kunnen zijn.



Het proces werkt kort gezegd als volgt; je dient een aanvraag in bij de gemeente, voor de WMO. De gemeente huurt een instantie in om een indicatie te maken. (bijv. ggd, ciz, argonaut etc.) Daarbij kijkt men naar wat er volgens WMO-regelgeving nodig is en in hoeverre dit in de huidige woning geregeld kan worden. Vraag 2; wat kost het? Indien verhuizen naar een (gedeeltelijk) aangepaste woning goedkoper is, dan zal dit in steeds meer gemeenten van doorslaggevende factor zijn.



De gemeente maakt vervolgens een beschikking op, waarin men aangeeft wat men toekent en of dat verhuizen inhoudt of aanpassen. Bij aanpassen stuurt de gemeente een aannemer etc. Bij verhuisindicatie zal de gemeente contact opnemen met de woningbouwvereniging. In dat geval komt er een urgentie en zodra er een geschikte woning vrij komt dan neemt men contact op. Het indicatieorgaan beoordeelt vervolgens de woning of die echt geschikt is. Zo ja; gemeente gaat waar nodig de rest aanpassen en kent een verhuisvergoeding toe. Bedenk hierbij wel dat je ook plichten hebt. In steeds meer gemeenten zit er geen 'levensduur' meer op woningaanpassingen. Stel, jullie willen vervolgens 5 jaar later weer verhuizen. Gewoon, zoals elk mens wel eens wil verhuizen. De gemeente mag in dat geval weigeren om de nieuwe woning weer aan te passen. Men moet alleen aanpassen indien verhuizen geïndiceerd is onder de WMO-regelgeving. Voor sommige kleine aanpassingen is dit geen ramp, die kun je mee verhuizen. Voor andere aanpassingen kan dit een probleem vormen, net als verhuizen buiten de gemeentegrenzen.



De MEE kan hierin het overzicht voor jullie bewaren. Vertellen waarvoor je waar moet zijn, helpen met het invullen van papieren en waarnodig aanwezig zijn bij gesprekken. Regelmatig de vinger aan de pols houden bij de gemeente en woningbouwvereniging etcetc.



Wil je helemaal los van instanties kijken naar wat er nodig is? Ga dan naar een ergotherapeut. Dit wordt gewoon vergoed (minimaal 10 uur per jaar), na een verwijsje van de huisarts. Een ergotherapeut kijkt naar waar loopt iemand praktisch de knel in en welke oplossing of hulpmiddel zou daar optimaal bij kunnen helpen. Dit kan jullie een goed overzicht geven van wat er mogelijk zou kunnen zijn.
vandaag ga ik van alles kunnen
Alle reacties Link kopieren
Roosvrouw,ik denk dat jij mijn woorden over de PGB verkeerd oppakt.

ten eerste was het maar een tip. omdat ik er zelf zo blij mee ben,omdat ik in mijn omgeving veel verhalen hoor van mensen die een kind met een handicap ,beperking,ADD .\,ADHD en wat dies meer zij hebben,en die dikwijls niet van MEE en PGB of een rugzakje of van de TOG-regeling hebben gehoord of dat misschien wel,maar niet weten dat zij daar misschien ook voor in aanmerking kunnen komen.



En ten tweede : bedoelde ik dat van dat opmaken dat je zorgt dat je genoeg hulp inkoopt,zodat ze je niet korten naderhand,en later blijkt dat je meer hulp nodig gaat hebben en je dus misschien tekort gaat komen.

verder heb ik daar helemaal niks verkeerds meebedoeld.vind het jammer dat jij dat zo uit mijn woorden opmaakt.

het was echt alleen maar een tip.



en ik geloof best dat er mensen zijn die er misbruik van maken,en dat is jammer,want daardoor moeten de mensen die het echt nodig hebben en het op de goede manier besteden het besnieten.



ik hoop dat mijn goede bedoelingen je nu duidelijk zijn.
Haast, ik moet niet vergeten te zwaaien,als ik mezelf voorbij loop...
Alle reacties Link kopieren
Lichtbron, zoals eerder al gezegd; van korten is geen sprake. Men stelt een indicatie af naar behoefte. Als iemand consequent minder verbruikt dan geïndiceerd, dan is de indicatie op dat moment te hoog. Ergo; indicatie kan lager. Echter, is er om wat voor reden dan ook later een hogere indicatie nodig dan kan dat gewoon geregeld worden. Al is dat bij wijze van spreke 1 dag na het afgeven van een lagere indicatie.



De overhevelingsmogelijkheid (van ene kalenderjaar naar het andere) is welliswaar beperkter dan het ooit geweest is, maar dat hoeft ook helemaal geen punt te zijn. Men kan immers een hogere indicatie aanvragen voor het opvolgende jaar indien nodig en de verdere ruimte is dusdanig netjes ruim dat er goed geschoven kan worden naar zorgbehoefte en er niet per se elke week precies hetzelfde aantal uren zorg op precies dezelfde momenten afgenomen móet worden.



Ik ga er echt niet vanuit dat jij verkeerde bedoelingen hebt. Maar het schiet af en toe gewoon even verkeerd als ik constant mag lezen en horen hoe gefocused men lijkt op geld, opmaken en financiële regelingen. Hoe dat met grote regelmaat eerder aandacht krijgt dan het adresseren van een behoefte of beperking. Ook omdat het een het ander voedt. Ik heb gewoon moeite met de focus op geld. Noem mij een niet begrijpende sufkop, maar dat is mijn nederige visie.
vandaag ga ik van alles kunnen
Alle reacties Link kopieren
roosvrouw.dat van dat korten was me al duidelijk geworden. en ik ben blij dat je snapt dat ik goede bedoelingen had.

Maar ik ben er zo blij mee met de PGB en vind het zo jammer dat maar heel weinig mensen weten dat dat er is.net als het bestaan van MEE.

Werd een beetje te entousiast denk ik
Haast, ik moet niet vergeten te zwaaien,als ik mezelf voorbij loop...
Alle reacties Link kopieren
Heel weinig valt inmiddels wel mee als je de cijfers ziet. Op WMO-gebied is het nog een echte 'pasgeborene', laat staan op GGZ-gebied. Het kan inderdaad helemaal geweldig zijn, mits het bij de persoon in kwestie en de specifieke hulpbehoefte past. Zo niet, dan kan het een vervelend juk of zelfs molensteen worden. Vandaar dat ik probeer niet pro het een of het ander te zijn in zo'n algemeen topic als dit. Met de disclaimer op probeer, want laat mij bijv. niet los gaan over bepaalde zaken. Gegarandeerd dat ik verander in de beste vertegenwoordiger die er maar kan zijn.
vandaag ga ik van alles kunnen
Ik heb de reacties niet allemaal grondig gelezen maar wel oppervlakkig. Ik heb nog een -allicht overbodige- aanvulling. MEE biedt kortdurende hulpverlening. Ze maken je wegwijs in het bos, kunnen je helpen met een indicatie aanvraag, en zoeken samen met jou naar de meest geschikte vervolg-zorgaanbieder. Het is dus niet zo dat MEE jou de komende jaren gaat ondersteunen bij alles waar je tegenaan loopt.
Alle reacties Link kopieren
Even nog een vraagje...

Kan de gehandicaptensport ook uit de PGB bekostigd worden?
Alle reacties Link kopieren
Eens met Marris. Wij hebben ook een MEE consulente gekregen en die heeft ons geholpen de weg te vinden in zorg-land. Dus meehelpen CIZ indicaties aan te vragen, aanmelden bij eem medisch kinderdagverblijf, medische thuiszorg aanvragen etc. Na een jaar ofzoiets, dan nemen ze aan dat je de wegen kent en dan trekken ze zich weer terug. Je hebt dan ook hulp genoeg om je heen van de instanties waar je dan bij bent gekomen. Maar je mag bij dringende vragen wel bellen.
Stressed is just desserts spelled backwards

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven