Gezondheid alle pijlers

Ziekte van Lyme

04-09-2008 09:31 16 berichten
Een vriendin van mij heeft de ziekte van Lyme gekregen, maar nu vertrouwt ze de behandeling van de huisarts niet helemaal. Hij weet er eigenlijk heel weinig vanaf en nu is ze op zoek naar een specialist. Weten jullie een goede Lyme-specialist? Ze zit wel al aan de antibiotica.
Alle reacties Link kopieren
Misschien moet je meer vertellen. Ze is gebeten door ene teek en daarna kwam de rode kring waarna ze een bezoek aan de HA heeft gebracht en deze heeft haar antibiotica gegeven? Als dat zo is dan is dat prima en hoeft ze geen verdere actie te ondernemen.
Ruil hem in voor een ED! Veilig en warm. Dat is wat je nodig hebt!
Alle reacties Link kopieren
Inderdaad, de normale behandeling voor (tegen ) Lyme is een antibioticakuur. Normaal gesproken ben je er met één kuurtje gewoon vanaf. Dus wat is het probleem?
Alle reacties Link kopieren
Als ze er op tijd bij was, lijkt dit mij de juiste behandeling. Vorig najaar had ik hetzelfde probleem, positief getest en daarna drie weken antibiotica moeten nemen. Volgens mijn huisarts was dit voldoende en daarna waren mijn klachten ook verdwenen.
Het probleem is dat ze maar voor 10 dagen antibiotica mee heeft gekregen, terwijl allerlei internationale onderzoeken uitwijzen dat 10 dagen te weinig is.
Ehm, waarom legt ze dit haar huisarts niet gewoon voor dan?
Alle reacties Link kopieren
Ik zou zeggen: internationale onderzoeken uitprinten en de vriendin terug laten gaan naar de huisarts met die info en laten vragen waarom ze een kuur van 10 dagen mee heeft gekregen.
Ze heeft het hem voorgelegd maar hij wil er niet aan.
Alle reacties Link kopieren
Hup, op naar een andere HA voor een second opinion dan maar. Even rondbellen hiervoor, misschien krijgt ze telefonisch wel een vervolgreceptje van die HA
Ruil hem in voor een ED! Veilig en warm. Dat is wat je nodig hebt!
Alle reacties Link kopieren
Inderdaad: andere huisarts raadplegen voor een second opinion.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb toen ik de ziekte had even contact opgenomen met de Stichting Ziekte van Lyme.(http://www.tekenbeetziekten.nl/algemeen ... _home.html) . Zij adviseerden mij ook om na - ik geloof 3 maanden - een bloedtest te laten doen om te controleren of de ziekte echt uit het lichaam was. Wou mijn huisarts ook niet aan, vond hij onzin! Nou ben op mijn strepen gaan staan en wel een bloedtest laten doen, gelukkig was de ziekte inderdaad uit mijn lichaam.

Hoe lang een antibioticakuur moet duren weet ik ook niet zo, ik geloof dat ik een 14-daagse kuur heb gehad. Als je echt onzeker bent, inderdaad een second opinion doen of even contact opnemen met de stichting (maar zij zijn natuurlijk geen huisarts!)
Ha, typisch. Mijn schoonmoeder heeft onlangs Lyme gekregen, kreeg van haar huisarts een Antibioticakuur van 3 weken en mocht 3 weken geen alcohol drinken en moest direct zonlicht 3 weken lang vermijden.



Mijn broer bleek het een week later te hebben, hij kreeg van zíjn huisarts een antibioticakuur van 10 dagen, en kon gewoon de zon in!
Alle reacties Link kopieren
Hoeveel tijd zit er tussen een beet en de symptomen. Mijn vriend is gebeten door 3 teken, maar het weghalen ging niet goed. (ik ben panisch voor die beetjes dus bibberde ik te hard) Kan hij beter nu naar de dokter gaan om bloed te laten prikken of kan het nu nog niet worden aangetoond?
Alle reacties Link kopieren
quote:Suzeli schreef op 04 september 2008 @ 16:43:

Hoeveel tijd zit er tussen een beet en de symptomen. Mijn vriend is gebeten door 3 teken, maar het weghalen ging niet goed. (ik ben panisch voor die beetjes dus bibberde ik te hard) Kan hij beter nu naar de dokter gaan om bloed te laten prikken of kan het nu nog niet worden aangetoond?Een besmetting met de Lyme-bacterie na een tekenbeet herken je het duidelijks aan het onstaan van een rode plek die groter wordt en vaak één of meerdere ringen vormt: een erythema migrans (EM). Deze uitslag kan zich dagen tot weken (soms langer) na de tekenbeet vormen, en duidt op besmetting. Het is belangrijk te weten dat deze huiduitslag niet bij elke besmetting onstaat. Men kan de ziekte van Lyme ook krijgen zonder een erythema migrans. Verwar de EM niet met een klein rood plekje dat eruit ziet als een muggebeet; dat is slechts een irritatie van de huid door de beet.
Ruil hem in voor een ED! Veilig en warm. Dat is wat je nodig hebt!
Alle reacties Link kopieren
Uit de richtlijnen van het RIVM over de behandeling:



Voor vroege, gelokaliseerde Lymeborreliose, zijn in theorie verschillende behandelingsopties mogelijk: afwachten, orale antibiotica of intraveneuze antibiotica. Het doel van behandeling is het genezen van de symptomen van vroege Lymeborreliose en het voorkomen van late complicaties van vroege Lymeborreliose. Deze voordelen afwegend tegen de potentiële bijwerkingen van antibiotica, is aan te bevelen patiënten met EM of een andere vorm van vroege Lymeborreliose te behandelen met een oraal antibioticum.

Voor behandeling van EM of borrelia lymfocytoom wordt aanbevolen (CBO, 2004):



• Eerste keus: doxycycline 2 dd 100 mg gedurende 10 dagen.



• Tweede keus: amoxicilline 3 dd 500 mg gedurende 14 dagen (bijvoorbeeld bij contra-indicaties voor doxycycline zoals allergie, fotosensibiliteit, leeftijd onder de negen jaar, zwangerschap et cetera).



• Derde keus: azitromycine 1 dd 500 mg gedurende 5 dagen (tweede keus voor kinderen jonger dan negen jaar).



Voor kinderen jonger dan negen jaar met EM of lymphocytoom wordt aanbevolen:



• Eerste keus: amoxicilline 50 mg/kg/dg gegeven in 3 doses.



• Tweede keus: azitromycine 10 mg/kg/dg gegeven in 1 dosis.



In geval van persisterende klachten na eerder behandelde Lymeborreliose, zonder micro-biologische diagnostiek, dient geen behandeling met antibioticum gestart te worden.



Indien symptomen bestaan van gedissemineerde infectie of chronische Lymeborreliose is verwijzing naar de tweede lijn geïndiceerd.



Met andere woorden: 10 dagen lijkt gewoon de richtlijn. En die is gebaseerd op allerlei internationale onderzoeken. En verder ligt het dus een beetje aan het stadium, bij een verder gevorderde ziekte zal de huisarts verwijzen naar een specialist en dan wordt het anders.
Maar 35-50% van de mensen krijgt de karakteristieke rode ring.



De richtlijnen die in Nederland gebruikt worden zijn conservatief. De officiele richtlijn is 10 dagen, maar de deskundigen die de richtlijn hebben opgesteld zeggen zelf dat 1 tot 4 weken gewenst is. In het buitenland houden ze 4-12 weken aan. Uit diverse onderzoeken blijkt dat de 10 dagen vaak niet voldoende is. Er zijn twee stromingen, de CBO-richtlijn en de ILADS-richtlijn.



http://www.tekenbeetziekten.nl/algemeen ... eling.html



Ze heeft inmiddels extra antibiotica gekregen (nu in totaal 3 weken), dus het probleem is opgelost!

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven