3 vwo; puber heeft het lastig

03-11-2021 17:52 28 berichten
Alle reacties Link kopieren
Dag,

Mijn puberzoon van 14 zit in 3 vwo. Voorgaande 2 jaren ging hij gemakkelijk over zonder onvoldoendes. Hij moest er wel wat voor doen dus het is hem niet aan komen waaien.
Nu regent het helaas onvoldoendes. Deels ligt het aan hem denk ik, hij denkt te snel dat hij het wel kent en dat blijkt dan niet zo. Vooral de toepassingsvragen in de toetsen vindt hij lastig.
Maar soms leert hij echt wel goed en valt het cijfer dan toch tegen. Ik hoor van hem dat er meer in de klas zijn die veel onvoldoendes halen, is dit jaar dan zo veel moeilijker dan afgelopen jaren vraag ik me af? Verder heeft hij het erg naar zijn zin, hij heeft een leuke vriendengroep, zit verder goed in zijn vel.

Maar zijn motivatie daalt...terwijl hij er juist tegenaan moet. We hebben ook met hem gehad over de Havo, dat is misschien straks ook een optie maar we vinden het nu nog te vroeg. Hebben jullie nog tips om zijn motivatie te vergroten of zelf ervaring met een dergelijke situatie?
Het gaat steeds meer om inzicht en minder om rijtjes.... misschien goed om eens samen met de mentor te kijken naar hoe hij proefwerken invult? Soms is daar best wat winst te behalen (door een langer antwoord te geven, waaruit blijkt dat je het snapt).
De 3e is ook een lastige klas. Je hebt nog veel vakken, incl de vakken die je niet in de pakket gaat kiezen, het tempo gaat om hoog, het gaat steeds minder om parate kennis en steeds meer om begrip en je bent ook nog eens flink aan het puberen dus advies van derden is steeds lastiger.

Mijn beide kinderen zijn in de 3e vastgelopen.
- Kind 1 bleef zitten, zit inmiddels in de 5e maar het blijft hakken over de sloot werk (ook een motivatie probleem)
- Kind 2 kreeg halverwege het jaar de geest, begon hard te werken en ging zonder enig probleem over. En nu in de 4e is het weer kantje matig, maar dat ligt ook aan dit kind. Die wordt erg gemotiveerd van de noodzaak om wat te gaan doen.

Nu al over de havo gaan praten lijkt me sowieso niet motiverend werken. Ik zou vooral kijken waar loopt hij vast en wat kan je daar mee. Is het motivatie om wat te gaan doen? Moet hij op een andere manier gaan leren (veel tijd ergens in steken is niet het zelfde als goed leren) of....
Mijn zoon had hetzelfde vorig jaar. Toen ook nog de dikke ellende van de lockdown (online les was een drama voor hem) en een leerachterstand van diezelfde lockdown een schooljaar eerder. Hij is overgestapt naar 4 havo, wat nu eigenlijk weer veel te makkelijk voor hem is.
Wel tamelijk zuur, daar vrijwel alle tekortpunten voor vakken waren, die hij sowieso niet koos.

Ik zou dus, al dan niet met huiswerkbegeleiding (waar ik vroeger tegenstander van was), alles op alles zetten om hem door het jaar heen te slepen, want in tegenstelling tot wat ik verwacht had, ligt het niveau op de Havo echt een stuk lager (en komt zoon hier wel weg met niets doen).
anoniem_380947 wijzigde dit bericht op 03-11-2021 18:10
4.65% gewijzigd
Bijles en huiswerkbegeleiding? Meer oefenmateriaal voor toetsen?
Mijn ervaring, wel van een aantal jaar geleden, is inderdaad dat de derde best pittig is. Je hebt nog zo veel vakken! Overzicht bewaren is dan ook lastiger.
Vanaf de vierde komt er veel meer focus omdat je dan vooral de vakken hebt waar je zelf voor hebt gekozen. Neemt niet weg dat het tempo in de vierde nog steeds stevig is. Maar zou mooi zijn voor je zoon als hij het dit jaar toch redt en dan in de vierde meer zijn eigen richting kan kiezen.
Misschien is doubleren ook een optie in plaats van afstromen. 14 is nog jong genoeg, en hersenen moeten nog rijpen op die leeftijd. Het kan zijn dat hij gewoon een jaar extra nodig heeft om tot inzicht te komen.
De stap van reproductie naar inzicht is best een verandering, en het kan nu iets te snel gaan voor hem om die slag te maken.
Alle reacties Link kopieren
Ik lees en schrijf even mee want ik heb een puber in 2 VWO die het nu ook al best pittig heeft, vooral door een gebrek aan 'talig' inzicht en dus veel onvoldoendes voor de talen. Vorig jaar was ook al kantje boord (toen is ze al van 1 Gym naar 2 VWO gegaan) dus ik zit toch wel in mijn hoofd bij de HAVO inmiddels.

Ik las hierboven ook dat de zoon van Alecta tekortpunten had voor de vakken die hij toch niet koos, maar toch moest afstromen naar de HAVO. Ik vind dat ook wel zuur aan het Nederlandse systeem eerlijk gezegd. Je moet alle vakken op hetzelfde niveau doen, en ze tellen allemaal even zwaar mee, ook als je ze laat vallen. Ik sprak vandaag een Ierse collega en daar kan je per vak bepalen op welk niveau (vergelijkbaar met onze Havo en VWO) je ze doet. Je kan dus een diploma halen waarbij je sommige vakken op Havo niveau doet en andere op VWO niveau, passend bij waar je talenten liggen.

Tja, daar heb je niks aan TO, maar ik vind dat systeem wat wij hebben soms best wel eigenaardig en nogal beperkt. Ook dat je op VWO verplicht een 2e vreemde taal moet doen bijvoorbeeld. Dat was in 'mijn' tijd niet zo, en op de Havo is het nu ook niet verplicht, waardoor veel niet-talige kinderen op Havo niveau examen doen terwijl ze wel voor andere vakken VWO niveau aan zouden kunnen..

Zelf ben ik dan weer niet zo van huiswerkbegeleiding/bijles. Ik vind de lesdagen lang en huiswerkdruk wel hoog genoeg, en vind dat pubers ook nog een beetje lol mogen hebben in het leven. En uiteindelijk kan je met de Havo precies hetzelfde bereiken als met VWO, door de routes Havo - VWO - Uni, of Havo - HBO Bachelor - Uni Master te volgen.

Doubleren zou ik al helemaal nooit voor kiezen. Niets zo demotiverend dan een heel jaar overdoen, exact dezelfde lesstof maar dan in een klas met jongere kinderen waar je moeilijker aansluiting bij vindt, toch? Dan lijkt afstromen me echt beter.
Alle reacties Link kopieren
Ik raad aan dat hij bij de vakken waar jij moeite mee heeft met de leraar praat en vraagt wat mis ik, hoe kan ik het beter doen. Daaruit alleen al komen vaak hele waardevolle tips.
This user may use sarcasm and cynicism in a way you are not accustomed to. You might suffer severe mental damage.
Zijn het vooral de exacte vakken waar hij moeite mee heeft, omdat je het over .toepassingsvragen hebt? Vooral wiskunde is echt een doe-vak dat leert door veel opgaven te maken.
Alle reacties Link kopieren
Hier een dochter in 5 vwo. de 1e 3 jaar redelijk makkelijk doorheen gekomen, ze moest er zeker wel wat voor doen. In de 4e werd het echt moeilijker, veel meer inzicht en verbanden moeten leggen. Serieus overwogen om naar de havo te gaan ( ze wil toch niet naar de uni). Snap ook veel beter waarom begrijpend lezen op de basisschool zo belangrijk is. En vlak engels en Nederlands niet uit op vwo niveau. Maar uiteindelijk vond ze het zelf zonde om op te geven, en heeft ze er alles op gezet om over te gaan. Wonder boven wonder zonder onvoldoendes gelukt. Nu in de 5e is het echt keihard werken. In de 4e kun je wel echt goed zien of je echt een vwo kind bent.
Zelf wil ze het heel graag halen, maar als ze opnieuw mag kiezen was ze waarschijnlijk toch naar de havo gegaan. Het kost veel energie, en ze moet er ook best wat voor laten.
Geen tips, veel herkenning. 14, 3 vwo, denkt er te makkelijk over.
Zelfs voor zijn goede vakken haalt hij onvoldoendes. Ik hoop maar dat het deels ook weer wennen is aan hele dagen naar school. In de online perioden was hij vaak om 12:00 klaar. Langzaamaan gaat het bijhouden van zijn huiswerk wel beter. En daalt besef in dat hij soms toch hulp nodig heeft.

Maandagavond een mentorgesprek gehad. Hij is zeker niet de enige die opstartproblemen heeft. Mentor heeft nog alle vertrouwen, dus ik probeer het een beetje los te laten. Hij heeft ook een leuke vriendengroep in zijn klas, hopelijk zorgt dat ook voor motivatie om zijn best te doen. En ik hoop dat minder vakken volgend jaar hem ook gaan helpen.
Je geeft aan dat hij de afgelopen 2 jaren er makkelijk doorheen kwam. Geldt dat ook voor de basisschool periode? Als dat zo is zou het kunnen zijn dat hij nooit echt geleerd heeft om te leren en te plannen omdat het hem goed afging. Nu kan hij niet meer teren op de bagage die hij bij zich had en zal hij het op eigen kracht moeten doen en dat gaat men vallen en opstaan.

Het is fijn dat hij nu de mist ingaat, omdat er ook nog tijd is om dit recht te trekken voor dat hij overgaat naar 4 vwo. Aan het einde van het jaar is veel beroerder. Dan wordt het waarschijnlijk afstromen, omdat ze niet happig zijn op blijven zitten tot het voor examenjaar.
Alle reacties Link kopieren
Toepassings vragen kom je veel bij wiskunde tegen. Kijk even op you tube naar Math with Menno. Daar heeft mijn dochter heel veel van opgestoken
Alle reacties Link kopieren
Bedankt tot nog toe voor alle reacties, daar kan ik wat mee. Als dit blijft gaan we zeker in gesprek met mentor. Mijn zoon heeft vooral moeite met de exacte vakken maar nu viel Frans ineens ook tegen terwijl hij voorgaande 2 jaar hier een 8 voor stond...
Ik vind het al fijn te lezen dat er meer zijn die hier tegenaan lopen...
Alle reacties Link kopieren
paprikachips schreef:
03-11-2021 18:59
Toepassings vragen kom je veel bij wiskunde tegen. Kijk even op you tube naar Math with Menno. Daar heeft mijn dochter heel veel van opgestoken
Dank je! Die ga ik onthouden! Wiskunde A kan hij nog wel tussen 5,5 en 6 halen maar hij had nu toets wiskunde B en dat was echt drama...
Alle reacties Link kopieren
rosadebree schreef:
03-11-2021 18:36

Tja, daar heb je niks aan TO, maar ik vind dat systeem wat wij hebben soms best wel eigenaardig en nogal beperkt. Ook dat je op VWO verplicht een 2e vreemde taal moet doen bijvoorbeeld. Dat was in 'mijn' tijd niet zo, en op de Havo is het nu ook niet verplicht, waardoor veel niet-talige kinderen op Havo niveau examen doen terwijl ze wel voor andere vakken VWO niveau aan zouden kunnen.
Het is mogelijk om vrijstelling te krijgen op het VWO voor de tweede taal als je daardoor als echte beta je diploma niet zou kunnen halen (kan alleen met natuur en techniek profiel).
Alle reacties Link kopieren
tammie28 schreef:
03-11-2021 19:01
Dank je! Die ga ik onthouden! Wiskunde A kan hij nog wel tussen 5,5 en 6 halen maar hij had nu toets wiskunde B en dat was echt drama...
Math with Menno bespreekt echt de hoofdstukken uit het boek die ze op school hebben.
Alle reacties Link kopieren
Zonnebloemenveld schreef:
03-11-2021 19:05
Het is mogelijk om vrijstelling te krijgen op het VWO voor de tweede taal als je daardoor als echte beta je diploma niet zou kunnen halen (kan alleen met natuur en techniek profiel).
Goed om te weten!
Alle reacties Link kopieren
rosadebree schreef:
03-11-2021 19:13
Goed om te weten!
https://open.overheid.nl/repository/ron ... heneum.pdf
Alle reacties Link kopieren
Waarom heb je het in vredesnaam over de havo als zijn het al twee jaar prima doet en het tweede kwartaal nog niet eens afgesloten is?!
ludwina schreef:
03-11-2021 17:54
Het gaat steeds meer om inzicht en minder om rijtjes.... misschien goed om eens samen met de mentor te kijken naar hoe hij proefwerken invult? Soms is daar best wat winst te behalen (door een langer antwoord te geven, waaruit blijkt dat je het snapt).
Was het maar wat meer inzicht. Helaas is het vooral veel kunnen reproduceren. Met inzicht kunnen kinderen zich vaak nog wel redden of er een (magere) voldoende uitslepen.
Mijn zoon viel volledig uit op Frans (4 tekortpunten). Andere talen gingen beter. Hij wilde ook echt niet doubleren en nog een jaar Frans doen.

Ik merk bij mijn kinderen (ik heb er drie op dezelfde school) dat de opgelopen leerachterstanden echt groot zijn. Dochter in 3 gym moest gewoon een jaar Latijn en Grieks inhalen. Was door lockdown en lesuitval gewoon volledig langs haar heen gegaan en ook nauwelijks les in gegeven. Daar heb ik haar echt bij moeten helpen, was haar niet alleen gelukt. Basiswoordenschat ontbreekt/ontbrak volledig.

Bij zoon in 4 havo ook ongelooflijk veel leerlingen, die 4 havo doubleren. Echt schrikbarend veel meer, dan in voorgaande jaren.
Alle reacties Link kopieren
Herkenbaar! Morgen gesprek met mentor en zoonlief. Het is echt zo bikkelen. Alles komt onvoldoende terug... motiveert niet echt zullen we maar zeggen. Voor alle betrokkenen :-P
Slapen is goud
Alle reacties Link kopieren
Mijn dochter ging juist vanaf halverwege de derde, na twee magere jaren, veel beter. Vooral bij de exacte vakken maakte het verschil, talen gingen al aardig, door veel te oefenen en van alle foute oefenopgaven de uitwerkingen te bekijken, net zolang tot ze het snapte.
Vraagt hij zijn toetsen op zodat hij kan nakijken waar het mis gaat?
Hij heeft het twee jaar goed gedaan, zonder onvoldoendes en nu heeft hij zijn eerste toetsweek net achter de rug en je begint over de havo?

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven