babygebaren

21-04-2008 21:20 23 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik zat gisteren bij een vriendin eens in een boekje over gebaren met je baby te bladeren. Mijn eerste gedachte was 'wat een onzin' maar al verder bladerend ben ik toch wel benieuwd geworden of en hoe dat nou in de paktijk werkt.



De theorie is dat door bij gesproken woorden gebaren te gebruiken, je baby eerder kan communiceren, daardoor minder gefrustreerd raakt, meer lol krijgt in boekjes lezen etc. Onderzoek schijnt aan te tonen dat kinderen die gebaren gebruiken niet later maar juist eerder gaan praten (omdat ze al eerder in staat zijn zelf een vorm van taal te gebruiken en dit aanvullen met spraak zodra ze dit kunnen).



Wie gebruikt babygebaren en hoe bevalt dat?
Interessant! Ik lees mee :)
Alle reacties Link kopieren
Ik heb het vanaf de tweede gedaan, niet via een boekje, maar gewoon spontaan. Het leuke was dat ze zelf gebaren gingen gebruiken nog voor ze konden praten en later ter ondersteuning van hun gebrabbel. Ze verzonnen ook zelf nieuwe gebaren, zo werd met de handen nadoen hoe je een mandarijntje rolt voordat je hem pelt, het gebaar voor mandarijn.



Geen idee trouwens of ze er sneller door gingen praten. De oudste was ook vrij vlot en bij hem deed ik het niet. Ik denk zelf dat het praten vooral vlotter gaat als je er gewoon iets meer mee bezig bent, wat vaker voorlezen heeft dus misschien wel hetzelfde effect.
Alle reacties Link kopieren
Ik gebruik gebaren bij mijn zoontje (nu net 17 mnd) en het scheelt inderdaad een hoop frustraties! Toen ik merkte dat hij dag-zwaaien echt bewust ging gebruiken, ben ik meer gebaren gaan introduceren. En ik heb toen vooral gekeken naar wat hij mij zoal door de dag duidelijk wilde maken en heb hem daar de gebaren voor geleerd.

Zo is mijn zoontje dol op eten, dus dat was het eerste gebaar wat hij door had. Zo kan hij er voor mijn gevoel ook echt om vragen en hoeft hij niet te piepen en te 'zeuren' (tegenwoordig moet hij het ook echt gebruiken voordat hij wat krijgt).

Nu ik er zo over nadenk zijn het vooral de gebaren waar hij anders zou zeuren/piepen (daar kan ik namelijk heel slecht tegen) die ik hem als eerste heb geleerd. Zo kan hij ook drinken, meer, optillen, boekje lezen.

Ik ben er heel enthousiast over en heb ook het idee dat hij nu ook echt bezig is met communiceren en kan het je dan ook echt aanbevelen. Mocht je meer vragen hebben, dan hoor ik het graag, want ik vind het erg leuk om het er met iemand over te hebben.



Mikiko
Alle reacties Link kopieren
Bij kinderen met communicatiestoornissen wordt het ook veel gedaan. Bijvoorbeeld kinderen met een spraakstoornis ofzo.

Het helpt echt en stimuleert de taalontwikkeling zelfs.

Misschien kun je meer vinden als je googlet op weerklank gebaren..
Alle reacties Link kopieren
Bij jullie dus positieve ervaringen yette en Mikiko. Leuk om te lezen!



Mikiko, gebruik jij wel een 'methode' of heb jij ook gewoon zelf gebaren verzonnen?
Alle reacties Link kopieren
Ik werk in mijn werk met de weerklank gebaren. Dit zijn ondersteunende gebaren bij gesproken taal.

Heb dit ook een tijdje gedaan bij mijn kinderen, het was wel leuk dat ze bepaalde gebaren konden maken, maar zag verder de meerwaarde er niet van in.

Maar het is wel leuk, om te zien, hoe snel ze die gebaren oppikken
Alle reacties Link kopieren
Mijn dochtertje is doof geboren, en maakte geen geluid bij het huilen en tot haar 2de heeft ze niet gepraat/gebrabbeld. We hebben al vrij snel de gebaren gebruikt. Nu na een aantal operaties hoort ze voor 75 procent maar ze gebruikt de gebaren nog steeds vaker dan spraak. Bij onze zoon hebben we de gebaren vrijwel meteen toegepast na de geboorte. Omdat we hier al erg vertrouwd mee waren. Met ong 11 mnd was hij zo duidelijk in zijn gebaren etc en aangeven wat hij wilde dat dat onwijs hielp qua frustraties en gezelligheid. Weinig huil en driftbuien.



tips:

- Maak je eigen gebaren bij de dingen die je aan wil leren, bijvoorbeeld een beweging ofzo wat je kind of jij altijd maakt bij datgene. (Zoals dat mandarijntjes rollen)

- Leer een aantal basisgebaren aan maar houd dat zo rond de 10 verschillende gebaren anders wordt het onduidelijk voor je kindje. Waarneer je met deze gebaren ong 6 mdn bezig bent zou je dit kunnen uitbreiden.

- Wen eraan dit gebaar bij elke keer dat je de handeling doet of maakt of spreekt te doen en niet sporadisch.
Alle reacties Link kopieren
Interessant! Vanaf welk moment of welke leeftijd kun je er het best mee beginnen?
Alle reacties Link kopieren
Je kan er meteen mee beginnen, net zoals je meteen begint met praten tegen je baby.



Hier was het vrij logische eerste gebaar 'drinken' (vuist met duim omhoog aan de lip zetten en even opwippen)
Alle reacties Link kopieren
Interessant! Ik heb tijdens vrijwilligerswerk met mensen met een verstandelijke beperking veel met SMOG gewerkt (spreken met ondersteuning van gebaren).

Hebben jullie een goede site waarop de Weerklank symbolen staan? Ik ben wel benieuwd wat het verschil is.

Ik heb zelf geen kinderen, maar ben wel erg gefascineerd door taalontwikkeling bij jonge kinderen, en lees hier graag mee!
Alle reacties Link kopieren
mmm, het lijkt mij juist niet stimulerend voor de taalontwikkeling. Het is juist heel belangrijk om tegen je kindje te brabbelen zodat ze de klanken leren kennen. Ik zal het eens nazoeken, vind het wel interessant!
Alle reacties Link kopieren
Oh, maar Ambrosia, je praat er gewoon bij hoor! Je benadrukt wat je zegt gewoon door de gebaren. Het gaat eigenlijk vanzelf, net zoals je wijst naar het kopje van je vriendin als je vraagt of ze nog een kop koffie wil.
Alle reacties Link kopieren
Ambrosia,

ik denk niet dat je alleen de gebaren doet, maar dat je er telkens ook bij spreekt. Bij SMOG is dat in elk geval wel zo. Zo leren ze wellicht juist sneller praten, omdat ze het gebaar kennen en de woorden dus sneller kunnen plaatsen (maar dit is een speculatie van mijn kant over hoe zon babybreintje dan werkt)
Alle reacties Link kopieren
Hmm geen idee, ik gebaar zelf vrij veel tijdens het praten, maar ik heb er niet opgelet of zoon daardoor eerder ging praten. Hij praatte wel erg jong (9 mnd), maar wij waren ook erg van: gebaren en uhuh zeggen als je een woord kunt zeggen geldt niet. Dus dan 'begrijpen' we je niet :-$
Een vriendin van mij gebaart tegen haar baby, en het werkt geweldig. Ze gebruikt een baby-gebarenboek, en har dochter pikt het goed op. Die is nu 10 mnd, ze gebaart al sinds 4 mnd. Tegen haar oudste heeft ze oo gebaren gebruikt, en haar taalontwikkeling is perfect (heel ernistg voor, qua taal).



Ik heb het nooity gedaaan, al wijs ik tegenwoordig een hoop meer, dat scheelt al veel, maar pas sinds mijn zoon ja kan knkikken en nee kan schudden...
Alle reacties Link kopieren
@tilalia: weet je toevallig hoe dat boek heet?
't is een engels boek. geen idee hoe het heet.



Heb je iets aan deze website: http://www.signingbaby.com/main/



Ik denk persoonlijk niet dat die goede taalontwikkeling door het gebaren komt, want het meisje is 'gewoon' heel erg slim. (kon al tot 10 en terug tellen, terwijl ze de dingen benoemde, toen ze 15 maanden was. Mijn bek viel open, toen ik dat zag!)
Alle reacties Link kopieren
Hier kan je het boekje bestellen in het nederlands!



http://www.babygebaren.com/
Alle reacties Link kopieren
Ik heb het boek babytaal van Linda Acredolo & Susan Goodwyn gelezen en gebruik dat nu als leidraad. De website die daarbij hoort is www.babysigns.com
Alle reacties Link kopieren
Ik beheers de Nederlandse Gebarentaal vloeiend maar gebruik geen gebaren tegen mijn zoon... stom he? Mijn zoon kijkt nooit, en dat is wel een voorwaarde. Wel grappig is dat hij op een gegeven moment zelf gebaren is gaan bedenken, voor "op" en "klaar"



Het gebruik van gebaren in welke vorm dan ook (met geluid, zonder geluid) is NIET schadelijk voor de taalontwikkeling. Zeker als een horend kind opgroeit in een "pratende" omgeving pikt hij/zij genoeg op. Bovendien maken de meeste ouders (ook ouders van dove kinderen i.v.m. restgehoor) vaak gebruik van stem.



Er is een verschil tussen de Weerklank-gebaren en de zogenaamde "Baby-gebaren". De laatste zijn ontleend aan de Nederlandse en Amerikaanse Gebarentaal (let wel: het is geen gebarenTAAL, alleen losse gebaren), de eerste tonen overeenkomst met de gebaren uit de Nederlandse gebarentaal, maar er zijn ook veel verschillen.
Alle reacties Link kopieren
ik was bij de eerste zwangerschap heel enthousiast, dat wilde ik.. Op mijn werk worden veel gebaren gebruikt, en ik had leuke artikels gelezen. Boekje aangeschaft wat mikiko ook noemt, een leuk nederlandstalig boek.



De oudste (nu 3 jaar) spreekt vloeiend, maar heeft maar een enkel gebaar gemaakt, een zelfverzonnen gebaar voor klaar, en wat standaard dingen zoals dag dag. De jongste, is nu 17 maanden, en ik heb het ook geprobeerd, maar oogcontact krijgen als hij bv eten ziet, is onmogelijk.. Wat nu eerst een gebaar zien, ik zie eten en dat wil ik. En zo bij veel meer handelingen.. Het lukt me niet. Ik kan de momenten niet vinden waarop ik hem de gebaren kan aanleren. Dus ook bij hem geen gebaren taal, heel jammer.. Misschien ligt het aan mij. Ik weet het niet, maar ik vind het leuk, maar mijn kinderen niet...
Ha, Zeef! Toen ik het topic vanmorgen zag, dacht ik al: da's iets voor Zeef!



Ik gebruik al een aantal jaar een x aantal gebaren voor de hond en die reageert er goed op. Maar ik zal het ook eens uit proberen op dochter!

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven