Buikslapen

27-06-2008 10:09 23 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hoi!



Weet niet of hier al een topic over is geweest maar kan het niet vinden.



Ik ben benieuwd of er tegenwoordig nog veel mensen zijn die hun baby op de buik laten slapen, tegen alle adviezen in.

Ik heb namelijk gemerkt dat mijn mannetje van bijna 7 weken pas dit het prettigst vind slapen (kwam ik bij toeval achter toen ik hem op zijn buik in de box legde om te oefenen, hij meteen zijn hoofdje neerlegde en in slaap viel, ik hem heb laten slapen terwijl ik hem natuurlijk goed in de gaten hield en hij ruim 2 uur rustig sliep terwijl de slaapjes overdag daarvoor onrustig waren).



Nu leg ik hem overdag meestal gewoon in zijn bedje op zijn buikje te slapen en hij is dan zo weg zonder huilen en slaapt heerlijk rustig. Maar ik durf dit dus alleen overdag aan, als ik hem goed in de gaten kan houden. Je word toch bang gemaakt door alle verhalen en adviezen.



('s-nachts slaapt hij in de pacco-slaapzak, want gewoon los op zijn rug is geen optie door zijn maaiende armpjes. Ik denk dat hij het daarom ook zo fijn vind op zijn buik, een begrensd, veilig gevoel. Overdag in de pacco werkt niet, wordt hij heel verdrietig van).
Alle reacties Link kopieren
He Billybob, verwacht maar een hoop reacties vermoed ik. Ik heb geen kinderen dus geen persoonlijke ervaring, maar moet even denken aan een goed vriendinnetje dat precies hetzelfde deed en toen haar kind sterk genoeg was zelf het hoofdje te draaien het ook s nachts deed. Ze schaamde zich omdat het natuurlijk volledig tegen de richtlijnen in was en zei op het CB braaf dat ze haar kind natuurlijk echt op het ruggetje legde. En ook nuslaapt haar driejarige nog steeds op de buik. Tja, er zullen ontzettend veel voorbeelden zijn dat het goed gaat. Hele generaties zijn op de buik slapend opgegroeid. Maar misschien tref je ook die ene uitzondering het forum die minder goede ervaringen heeft (gehoord). Ik weet het dus niet zo goed. Ben zelf ook wel benieuwd naar de andere reacties.
Alle reacties Link kopieren
Hoi billy



Heel herkenbaar hoor, mijn zoontje had precies hetzelfde.

Maar ook ik was er toch erg huiverig voor.

Uiteindelijk heb ik het toch maar gedaan want meneer sliep dus gewoon totaal niet overdag.

Normaal was hij na 20 min alweer wakker en doodop en als ik hem op zijn buik legde sliep hij zo 2-3 uur!

Ik ging wel heel vaak bij hem kijken als hij zo sliep.

Op buik laten slapen in paccozak zou ik zelf niet doen.

Slaapt hij snachts wel goed?



Zolang je kindje het hoofde goed links of rechts heeft liggen kan het geen kwaad volgens mij maarja de adviezen blijven het afwijzen.



En op zijn zij slapen? gaat dat wel? dat vond mijn zoontje ook heerlijk namelijk!
Alle reacties Link kopieren
Volgens mij heb je tegenwoordig van die matrasjes waardoor je ze wel op hun buik kan leggen en ze toch gewoon kunnen ademen. Heb je al geprobeerd hem op zijn zij te leggen? Vindt hij dat ook fijn? je hebt nl ook van die babysleepers waardoor je ze wel op hun zij kan leggen zonder dat ze omrollen op hun buik.



Of er is iets van een babywatch ofzo. Weet het niet zo goed want heb er geen ervaring mee. Het enige wat ik weet is dat de richtlijnen 1x per zoveel tijd veranderen. Vroeger moesten kindjes juist op hun buik slapen. Tevens is het volgens mij belangrijk om naar je kind te kijken. Indien hij lekker slaapt op zijn buik zou ik dat zeker doen. Maar kan je bezorgdheid wel voorstellen met al die enge verhalen die je hoort.



Misschien doe je nu wel het juiste. Overdag op zijn buik zodat je hem enigzins in de gaten kan houden en 'snachts in de bakerdoek op zijn rug.
Verander wat je niet kunt accepteren en accepteer wat je niet kunt veranderen
Alle reacties Link kopieren
Als hij op zijn buik ligt, dan ligt hij niet in de pacco hoor, maar gewoon in kleertjes / rompertje.

s'nachts in de pacco gewoon op zijn rug, maar accepteert dit dan wel, dan is hij misschien meer moe, of slaapt hij nog dieper dan overdag.

Het slapen s'-nachts gaat ok, wel rond 2-3 uur voeding en dan rond 6 uur weer, maar dat is normaal. Een paar weken terug waren de nachten meer gebroken, maar het gaat nu al een tijdje redelijk goed.
Alle reacties Link kopieren
Mijn zoontje slaapt al op zijn buik vanaf dat hij drie weken was (hij is nu zes maanden). Hij valt beter in slaap en hij slaapt veel vaster en langer wanneer hij op zijn buik slaapt. Ik heb er veel over gelezen, omdat je toch wel bang wordt gemaakt met wiegendood en zo. Wiegendood komt dan wel vaker voor bij buikslapers, maar het is niet aangetoond dat wiegendood ook daadwerkelijk wordt veroorzaakt door buikslapen. Er zijn ook andere factoren die een rol kunnen spelen (roken, flesvoeding, etc. etc.). Men weet het gewoon nog steeds niet wat nu de doorslaggevende factor is bij wiegendood.

Buikslapen geeft veel baby's inderdaad een veilig gevoel, vanwege de begrensdheid.

Mijn zoontje heeft trouwens wel altijd een slaapzak (Alvi babymax) aan én hij slaapt bij ons op de kamer.

Ik heb er alle vertrouwen in dat het zo goed blijft gaan, vooral ook omdat zowel mijn man als ikzelf eveneens buikslapers zijn.

Er zullen altijd mensen zijn die dit onverantwoordelijk vinden, maar ik volg gewoon mijn gevoel. Dat moet jij ook doen Billybob!
Alle reacties Link kopieren
mijn dochtertje heeft niets anders gedaan dan op dr buik slapen... ze is nu 2 geweest en ligt elke nacht als een soort balletje lekker op dr buik te slapen.



ze slaapt niet op dr rug, heb het welleens geprobeert maar dan werd ze om het uur wakker. ga elke avond voor ik zelf ga slapen nog even kijken of het goed gaat. toen ze baby was deed ik dat natuurlijk wel vaker. maar ik hoefde er niet uit omdat ze huilde of honger had. (ze sliep al vrij snel door zonder voedingen 's nachts.)
Alle reacties Link kopieren
Onze zoon (nu 1,5) had precies hetzelfde als hij op zijn rug lag kwam hij 's nachts gemiddeld 7x (speen erin en dan was het wel weer goed) en overdag amper in slaap komen en snel wakker. Na een maand of 3 heb ik het toch een keer overdag op zijn buik geprobeerd en ja hoor wonder boven wonder hij sliep goed. Na een paar weken alleen overdag dit te doen, is hij ook 's nachts op zijn rug gaan slapen. En ook de nachten kwam hij gemiddeld veel minder (2 tot 3x ipv 7x).



Ook ik was bang dat het niet goed zou gaan met al die verhalen, maar nu ruim een jaar verder gaat het nog steeds goed. Straks is je zoontje sterk genoeg om zichzelf om te draaien en dan gaat ie vanzelf wel op zijn buik als hij dat lekkerder vind. Ik denk dat je gewoon op je gevoel af moet gaan.



Je hebt inderdaad ook een soort babyalarm die leg je onder het matrasje geloof ik en als de baby dan langer dan een bep. tijd (minuut of zo) niet ademt, gaat er een alarm af. Misschien iets voor je gemoedrust?
Alle reacties Link kopieren
up
Alle reacties Link kopieren
Mijn oudste dochter is altijd een buikslaper geweest, in die tijd kwam dat buikslapen al een beetje in discussie(17 jaar geleden). Ik zelf ook. Zelfs tijdens de zwangerschappen bleef ik op mijn buik slapen tot het echt niet meer kon. Mijn jongste dochter was een krampenbaby. Om lekker te kunnen slapen lag ze het liefste op haar buik. Dat deed ik destijds alleen overdag als ik haar in de gaten kon houden. Toen ze kon omrollen ging ze uit zichzelf al op de buik liggen. Omdat zij vanwege andere zaken bij een kinderarts onder behandeling was, vroeg ik aan de kinderarts of dat nou dat kon of niet. Hij zei dat er veel baby's waren die het liefste op de buik lagen en ja, dat hele volksstammen altijd op de buik hadden geslapen. Hij had het over een mogelijke relatie tussen buikslapen en wiegendood, maar zelf was hij daar niet helemaal zeker van.
Denken is zo buitengewoon moeilijk dat velen de voorkeur geven aan oordelen. Otto Weiss
Alle reacties Link kopieren
Buikslapen geeft risico. Ja, het ligt lekkerder voor het kleintje. Ik kan me er alles bij voorstellen want ik lig ook graag zo.



Een hele kleine baby kan je op de zij leggen, dan slaapt ie ook goed. En anders toch echt rug.



Zouden jullie het jezelf ooit vergeven als het mis zou gaan?



Garanties zijn er nooit. Maar risico factoren uitsluiten doe ik persoonlijk wel.



Stel je hebt alcohol op en gaat achter het stuur. Ach, slechts 2 wijntjes. Net ietsje teveel, maar niet veel. Voelt je helder en ziet er geen kwaad in. Er is een idioot die tegen jouw auto aan knalt omdat ie niet goed uitkijkt. En verongelukt. Wie krijgt de schuld?



Extreem voorbeeld, maar komt op hetzelfde neer. Je neemt bewust een risico wat bekend is met de grootste kans dat het goed gaat. Maar het zou maar mis gaan.
Alle reacties Link kopieren
Helaas was mijn dochter overdag alleen rustig als ze op haar buik lag, dan had ze ook geen last van haar buik, omdat in die houding haar buik ontlast werd, anders sliep ze gewoon niet en huilde alleen maar. Nachts sliep ze op haar zij of haar rug. Ze lag ook vaak op haar buik tegen mij en sliep zo ook rustig(moest wat geduld hebben met mijn kindje dat last had van haar buik).
Denken is zo buitengewoon moeilijk dat velen de voorkeur geven aan oordelen. Otto Weiss
Alle reacties Link kopieren
Misschien een rare vraag, maar als aanstaande moeder wil ik heel graag weten waarom een kindje niet op de buik zou mogen slapen?
Frankly my dear, I don"t give a damn
Alle reacties Link kopieren
Men denkt dat er een verband zou kunnen zijn tussen wiegendood en buikslapen. Maar echt met 100 % zeker-en stelligheid kan met dat niet zeggen. Uit onderzoek zou gebleken zijn dat onder de kindjes met wiegendood een aantal buikslapers zou zijn geweest. Maar wat ik ook heb begrepen dat het ook afhangt van meerdere factoren zoals roken in bijzijn baby of dekbedjes die gebruikt zijn.

Ik heb toen ook wel getwijfeld hoor, of ik mijn kind wel op haar buik zou leggen. Maar ze was overdag altijd in mijn zicht, want ze lag dan of in de box of in de kinderwagen op die manier te slapen, totdat ze een maand of 4 was en ze zich om kon rollen. Toen legde ik haar in principe op haar rug, maar ze rolde vanzelf op haar buik.
Denken is zo buitengewoon moeilijk dat velen de voorkeur geven aan oordelen. Otto Weiss
Alle reacties Link kopieren
Overigens, toen ik baby was, legde mijn moeder me ook op mijn buik. Ik vroeg haar later waarom ze dat deed, ze zei toen ook dat ik erg veel last had van krampen en ik op die manier het rustigste lag. Ze volgde min of meer haar instinct in deze.
Denken is zo buitengewoon moeilijk dat velen de voorkeur geven aan oordelen. Otto Weiss
Alle reacties Link kopieren
Bedankt voor je uitleg
Frankly my dear, I don"t give a damn
Alle reacties Link kopieren
wij hebben onze zoon na 8 weken ook op z'n buik gelegd. We hebben zo'n aerosleepmatrasje en lakentje gekocht en zo'n alarm. Ben even de naam kwijt. Een uitkomst was het voor ons.
Alle reacties Link kopieren
http://www.veiligheid.nl/...wContent/l4wiegendood.htm



En dan even het kopje Rugslapen openen.
Alle reacties Link kopieren
Gelezen, ook de andere items. Men is er veel stelliger in dat er een verband is tussen wiegendood en roken dan tussen buikslapen en wiegendood. Als ik mijn kind op haar rug legde, lukte het slapen echt niet, 's nachts legde ik haar op haar zij en kon dan wel slapen, iets wat overdag dan weer niet lukte. Moeilijk hoor, deze afwegingen. Ik ben blij dat mijn kinderen alweer wat ouder zijn, ik zou het nu allemaal veel te ingewikkeld vinden met al die babydingen.
Denken is zo buitengewoon moeilijk dat velen de voorkeur geven aan oordelen. Otto Weiss
Alle reacties Link kopieren
Als je kindje niet of heel slecht slaapt op de rug, en wel op de buik, zou ik het ook een moeilijke afweging vinden! En inderdaad, elke generatie ouders krijgt weer andere adviezen, maar het percentage gevallen van wiegendood is onder buikslapers wel ècht hoger (en ik was daar al vrij panisch voor) dus moeilijk, moeilijk! Zoals je merkt geen tips hier.. :-S
Hier twee kinderen die echte buikslapers zijn. Net als ikzelf. Ik kan echt niet slapen op mijn rug, zodra buikslapen niet meer ging in de zwangerschap werd slapen dus ook rampzalig. En ook beide kinderen slapen echt slecht op hun rug. Dochter was ijzersterk kon met 6 weken al alle kanten op rollen en die hield je vanaf dat moment ehct niet tegen. Ja de hele nacht zelf terugdraaien, maar dta geef je na 2 nachten ook op.. althans misschien heel ontaard maar wij wel. Ze is nu 3 en slaapt nog nooit anders dan op d'r buik.

Zoontje was duidelijk minder vlot. Maar sliep ook niet langer dan een half uur aan 1 stuk op z'n rug. Toen hebben we zo'n speciaal matrasje en een angelcare (alarmmatje voor in het bedje) gekocht en hij heeft het eerste halfjaar naast ons bed geslapen. Ja het is een risicofactor, maar echt heel slecht slapen is ook slecht voor kindjes. Slaap is voor die hele kleintjes net zo belangrijk als voeding en liefde.
Alle reacties Link kopieren
ik denk dat je je kind op de rug te slapen moet leggen als je kind daar goed op slaapt, maar als je kind onder geen beding slaapt op de rug, dan moet je toch wat!



Mijn dochter was de eerste dagen erg onrustig en gaf (en geeft) veel mondjes terug. Ze werd misselijk van op haar rug liggen en verder keek ze dan zo rond , je zag dat ze zich niet af kon sluiten. Op haar zij liggen pikte ze ook niet, alleen als je haar inbakerde (ingebakerd op haar rug ging trouwens ook niet). Maar ja, toen werd het bijna 30 graden en dan is het wel heel warm om je kind in een strakke doek te wikkelen (ook zonder rompertje).



Nu ben ik van de generatie waarin ze juist adviseerde om je kinderen op de buik te slapen te leggen (was overigens een zeer korte periode dat ze dat adviseerden). Ik vind het dan ook niet echt eng en verder kan mijn dochtertje vanaf het begin prima haar hoofd heen en weer bewegen.



Wat ik eens ergens gelezen heb (misschien alweer achterhaald) is dat uit een onderzoek gebleken is, dat de hersenen van sommige kinderen geen signaal krijgen/afgeven als het kind geen adem kan halen en het dan dus stikt. Als die kinderen nu op de buik gelegd zouden worden, heb je dus de kans dat ze stikken. Maar misschien is dit dus alweer achterhaald, dat weet ik niet.



Mijn zoon wilde ook nooit op de rug slapen en die legde ik op de zij. Dat accepteerde hij wel. Sinds hij zelf kan rollen, rolt hij zichzelf op zijn buik. En vanaf die tijd slaapt hij ook zonder korte onderbrekingen. Intussen is hij 19 maanden.



Dus ja, er kan wat gebeuren. Maar hoor je er iemand over dat je toch ook geen flesvoeding geeft, als je kind daardoor meer kans heeft op wiegendood. Nee, dat hoor je niet, want heel veel vrouwen geven flesvoeding. Dus dat is meer geaccepteerd. Het zal allemaal best hoor van die buikligging en je loopt een risico. Maar je kind moet ook kunnen slapen en dan maar op de buik!
Alle reacties Link kopieren
Dat is inderdaad waar van die flesvoeding. Ik geloof dat de kans op wiegendood met een derde wordt verminderd als je borstvoeding geeft.



Dat doe ik wel, dus is al gunstig. Ook roken we niet, slaapt hij niet te warm enz.

Dat is trouwens één van de grootste redenen dat buikliggen gevaarlijk is geloof ik. Oververhitting, de kleintjes krijgen het dan eerder te warm, en oververhitting is één van de belangrijkste oorzaken van wiegendood. Het komt ook vaker voor in de winter dan in de zomer omdat kindjes dan juist te warm worden ingepakt.

Het is nu zomer dus dat hebben we ook alweer mee!



Maar blijf het toch eng vinden hoor, het zal je maar gebeuren. Zal wat dat betreft blij zijn als hij wat ouder is.



Of het buikslapen overdag hier nu echt de ultieme oplossing is weet ik nog niet. Hij blijft wat onrustig slapen (wel rustiger dan op zijn rug). Wordt vaak half wakker en wil dan zijn speentje weer, als ik daar niet op reageer blijft hij zijn speentje "zoeken", dus ik maar weer lopen. Dus hij slaapt op zich lang genoeg in totaal maar wel met onderbrekingen, niet superdiep.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven