Een jaar: hoeveel brood?

02-04-2008 21:43 38 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hoi moeders,



Wat ik me afvraag: hoeveel brood eten jullie kleintjes van ongeveer één jaar? Mijn zoontje wordt bijna één en eet gerust twee grote bruine boterhammen met beleg weg in een kwartier. Zijn gewicht is o.k. dus maak me daar geen zorgen om. Toch vind ik het wel frapant voor zo'n uk (ik bedoel: ik eet er zelf twee en ben 33!!). Hoe is dat bij jullie?



Groetjes, Laura
Alle reacties Link kopieren
Mijn dochter is ruim 11 maanden en eet 's morgens pap (van een lepeltje, uit de fles blieft ze niet) en 's middags krijg ik er met moeite 1 boterham in. Waar het aan ligt weet ik niet, want toen ze 7 maanden was at ze veel makkelijker haar brood. Sowieso eet ze nu een stuk minder dan pakweg een maand geleden. Ik ben nu blij als ze 100 gram avondeten wegkrijgt. Volgens het CB is dat prima, ze is altijd een stevige meid geweest (4500 gram bij geboorte, nu ruim 10,5kg) en kan ze best met wat minder toe. Ik probeer ook niet (meer) koste wat kost iets naar binnen te krijgen, als ze niet meer wil houdt het op, het moet wel leuk aan tafel blijven.
Alle reacties Link kopieren
Mijn zoontje is 14 maanden en eet ook rustig 4 boterhammen op een dag, hij krijgt er maar 1 of 2 met beleg, de overige 2 met boter. Gisteren op CB vonden ze dat hij op deze manier teveel koolhydraten binnen kreeg, dus moeten we een snee schrappen. Hij krijgt overigens geen pap of fles oid.



Hij was idd qua gewicht sterk gestegen op de curve.
Alle reacties Link kopieren
Mijn zoontje is bijna 14 maanden en eet sochtends en smiddags 2 bruine boterhammen, soms wel 3. Dit deed hij ook toen hij 12 maanden was. Verder is hij niet te dik ofzo, dus ik maak me er geen zorgen over. Ik vind het wel prima.
Alle reacties Link kopieren
Mijn zoontje van bijna 1 eet 's ochtends twee boterhammen en tussen de middag 3. Hij zit qua lengte en qua gewicht net boven de gemiddelde curve, het gaat precies gelijk op, hij heeft gewoon een goede eetlust. Ik ben blij dat hij makkelijk eet, met m'n zoontje van twee is eten soms echt een strijd geweest.
Mijn zoontje at rustig 6-7 boterhammen per dag toen hij 1 jaar was: 3 's ochtends en 3-4 's middags. Vergeet niet dat ze enorm hard groeien en heel veel nieuwe dingen leren als ze 1 jaar oud zijn. En dat kost energie. Mijn zoon en ook mijn dochter waren redelijk onverzadigbaar op die leeftijd.

Ik snap eigenlijk het probleem niet zo. Ieder kind is anders en de een eet meer dan de ander. Ik heb ze altijd zoveel gegeven als ze wilden, volgens mij zijn kinderen van die leeftijd heel goed in staat hun behoeftes aan te geven en honger laten lijden vind ik zielig.
Alle reacties Link kopieren
Hoi allemaal!



Bedankt voor de vele reacties. Sommigen hebben inderdaad door hoe de vork in de steel zit: heb inderdaad zelf een probleem met eten waardoor ik minder eet dan ik zou willen maar dat terzijde.



Ik vind twee boterhammen voor mijn uk gewoon vrij veel omdat je om je heen zoveel hoort dat het eten er vaak ingepropt moet worden maar hij na twee stuks voorover in zijn kinderstoel gaat hangen om te kijken wat er nog meer te snaaien valt (en dan boos gaan "loeien" als ik zeg "OP!", haha). Als het aan hem ligt eet hij de hele dag.



Maar gewicht versus lengte is inderdaad een goede indicatie om te kijken of je kind teveel of te weinig binnenkrijgt. Wel vraag ik me af: na het 1e jaar ga je minder naar het CB. Hoe gaat dat dan met wegen? Doen jullie dat zelf of laten jullie dat gewoon achterwege?



Misschien ook leuk om te weten van elkaar: wat doen jullie óp het brood?



Groetjes, Laura



P.s: ja, vind de titel van het onderwerp ook onduidelijk maar kon hem niet meer veranderen:(
Alle reacties Link kopieren
Nog even over de papfles van Icke: hebben ze tegen jou ook gezegd op het CB dat ie daar vanaf "moet"? Ik bedoel: waarom moet die fles er persé af na een jaar? Op de flessen zelf staat vaak tot 24 maanden. Is dat een verkoopstunt o.i.d? Mijn zoontje wil zijn melk echt alleen uit een fles. Soms drinkt ie drinkyoghurt (= yoghurt aangelengd met vruchtensap) en water wel uit een beker maar melk lukt hier gewoon niet.



Groetjes, Laura



P.s: Icke, ik had hetzelfde probleem met pap omdat de gebruiksaanwijzing op de verpakking vaak niet klopt waardoor de pap te waterig blijft en de helft van het lepeltje afvalt. Is dat waar je tegenaan loopt? Ik doe er nu wat extra pap bij totdat de juiste dikte is bereikt.
Laura, fijn dat je wat aan de reacties hier hebt gehad. Wel denk ik dat je serieus moet oppassen dat je je eigen gevoel over eten niet op je zoon moet projecteren. Want waarom zou je hem niet 3 of 4 boterhammen geven als hij daar behoefte aan heeft. Ik heb nu een beetje het idee dat je die 2 boterhammen 'genoeg' vindt en er moeite mee hebt om hem meer te geven. Als je zoon een goed gewicht heeft, geef hem dan gewoon datgene waar hij behoefte aan heeft. Met een paar extra boterhammen ben je je kind echt niet aan het vetmesten en kinderen gebruiken gewoon enorm veel energie op deze leeftijd (bedenk maar eens hoe hard ze groeien in de eerste 1.5 jaar). Niet met jezelf vergelijken dus (jij groeit niet meer en hoeft ook niet meer te leren lopen/praten enzovoorts) en je zoon lekker laten eten. Aan gezond eten zal hij zich echt niet overeten en te weinig voedingsstoffen is net zo slecht als te veel.
Alle reacties Link kopieren
Hoi dames,



Bedankt voor jullie reacties! Anky: heb nagedacht over wat je schrijft en denk inderdaad dat eventueel projecteren wel een valkuil zou kunnen zijn. Zo had ik het nog niet bekeken maar het lijkt er heel erg op. Zo ben ik vanaf mijn zoontjes geboorte vaak met zijn gewicht bezig (als het maar niet teveel wordt en als ie maar niet naar de bovenste lijn neigt) terwijl hij prima in orde is en gewoon een leuke, ietwat mollige baby is. Maar inderdaad, het is mijn eigen angst die ik los moet zien van hem. Wat dat betreft, mag hij van mij best gaan praten zodat ie kan zeggen wat en hoeveel hij wil:)



Groetjes, Laura
Ik hoop dat je wat aan mijn reactie gehad hebt Laura.

Overigens is het ook mijn eigen ervaring dat kinderen rond de 2 jaar duidelijk minder gaan eten, omdat de grootste groei er uit is. Zoon en dochter waren ook van die grote eters en bij hen heb ik altijd de norm aangehouden dat ze van brood, warm eten, rauwkorst, fruit, melk en water zoveel mogen eten als ze willen. De rest staat dan op 'rantsoen', d.w.z. ze krijgen 1-2 koekje(s), een paar snoepjes en 1 glas sap (bijzondere dagen uitgezonderd natuurlijk). Dat werkt hier prima, alhoewel dochter bij de oppas schandalig verwend wordt (oppas is wat minder goed in nee zeggen).
laura74 schreef op 08 april 2008 @ 11:47:

Hoi dames,



Bedankt voor jullie reacties! Anky: heb nagedacht over wat je schrijft en denk inderdaad dat eventueel projecteren wel een valkuil zou kunnen zijn. Zo had ik het nog niet bekeken maar het lijkt er heel erg op. Zo ben ik vanaf mijn zoontjes geboorte vaak met zijn gewicht bezig (als het maar niet teveel wordt en als ie maar niet naar de bovenste lijn neigt) terwijl hij prima in orde is en gewoon een leuke, ietwat mollige baby is. Maar inderdaad, het is mijn eigen angst die ik los moet zien van hem. Wat dat betreft, mag hij van mij best gaan praten zodat ie kan zeggen wat en hoeveel hij wil:)



Groetjes, Laura


dames, moeders... nou ja, ik reageer lekker toch, ik heb meer zoontjes van 1 gehad dan de meesten hier O.o



Het is eigenlijk vrij simpel: jij moet zorgen dat je je kind gezonde dingen geeft (en dat is NIET hetzelfde als macrobiotisch, voedingstofloos eten) en je kind eet zoveel als het nodig heeft. Zolang je kind zich normaal ontwikkelt heb je echt geen andere normen, maatstaven en flauwekul nodig.



Wat je je wel heel goed moet gaan realiseren, als ik dit zo lees, is dat ziektes als anorexia erg besmettelijk zijn. Wat je schrijft over de nadruk die je op eten legt vind ik persoonlijk iets om heel binnenkort eens te bespreken met huisarts of CB. Niet om je zenuwachtig te maken, maar wel voor jezelf om zeker te weten dat je niet projecteert op je kind. Helaas, maar wat je in de eerste jaren doet heeft wel impact voor de rest van zijn leven.
Alle reacties Link kopieren
Mijn dochtertje van 15 maanden krijgt 's ochtends een groot bord pap, om 10.30 een fruithap (vaak wel 3 stuks) en dan rond de middag eet ze 2 boterhammen met een fles. En ze is prima qua gewicht, maar vind het gewoon superlekker !! Dus ik geef het maar... 's middags eet ze 'n yoghurtje met koekje, dus niet zo veel meer.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb zelf geen kinderen, maar kan me wel herinneren dat mijn ouders de grootste moeite hadden om mij brood te laten eten. Tot mijn 4e heb ik geweigerd meer dan een half sneetje te eten (maar moest er toch 1 opeten). Sommige kinderen eten het makkelijker dan anderen, denk ik. Maar zolang ze niet te dik/dun worden is het geen probleem denk ik!



Ben trouwens nog steeds geen broodliefhebber, eet net als TO 2 sneetjes en verder geen ontbijt. Maar zorg er wel voor dat ik met avondeten genoeg voedingsstoffen binnenkrijg!

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven