Eindelijk!

27-02-2008 07:37 18 berichten
Alle reacties Link kopieren
Zonder pijn bevallen in ziekenhuis



DEN HAAG - Iedere vrouw die in het ziekenhuis bevalt, krijgt voortaan recht op een verdovende ruggenprik tijdens de bevalling, binnen een uur nadat ze daarom heeft gevraagd.



Dat staat in de conceptrichtlijn Pijnbehandeling tijdens de bevalling, die nog niet is gepubliceerd, maar waarvan de details inmiddels zijn uitgelekt.



De richtlijn wordt na goedkeuring naar verwachting nog halverwege dit jaar van kracht. Ze moet ervoor zorgen dat ziekenhuizen hetzelfde beleid rond pijnstilling gaan voeren. Nu is in de helft van de ziekenhuizen pijnbestrijding 's nachts en in het weekeind niet mogelijk omdat er dan geen anesthesist aanwezig is.



Vrouwen zijn voor een pijnloze bevalling dus afhankelijk van het tijdstip van geboorte of van het ziekenhuis waarin zij bevallen. Dit levert bij veel zwangere vrouwen onzekerheid en frustratie op.



Volgens de anesthesisten en gynaecologen die de richtlijn hebben opgesteld, staat onomstotelijk vast dat baringspijn een van de ergste pijnvormen is die er bestaat. Acht op de tien vrouwen omschrijven deze pijn ook als ernstig tot ondraaglijk.



Volgens de opstellers wordt baringspijn door verloskundige begeleiders echter systematisch onderschat. " Pijnbehandeling is geen luxe, gunst of punt van discussie, maar noodzakelijke zorg", schrijven ze.



In alle andere westerse landen is pijnstilling vanzelfsprekend. De ruggenprik is de veiligste en meest effectieve pijnstiller.



Langdurige, zware baringspijn kan schadelijke gevolgen hebben zoals verminderde bloedtoevoer naar de baarmoeder en hyperventilatie. Volgens de commissie is er geen enkel bewijs dat de pijn een betere moeder-kindbinding geeft, zoals nog vaak wordt gedacht en beweerd. Integendeel, na een pijnlijke bevalling blijkt het moeders juist meer moeite te kosten om zich aan hun kind te hechten.



Overigens zijn er wel nadelen aan een ruggenprik. Een ruggenprik geeft een verhoogd risico op koorts bij de moeder, plotselinge bloeddrukdaling, een langer durende bevalling en een grotere kans op een kunstverlossing (vacuümpomp).



De nieuwe richtlijn heeft mogelijk grote gevolgen voor de manier waarop de verloskundige zorg in Nederland is ingericht. Het betekent dat in alle ziekenhuizen die een verloskundeafdeling draaiende willen houden, straks 24 uur per dag een anesthesist aanwezig moet zijn.



Omdat dit hoge kosten met zich meebrengt, kan dat betekenen dat niet alle huidige verloskundeafdelingen - ongeveer honderd - open kunnen blijven.



De website van de Vereniging Kind en Ziekenhuis vermeldt in welke ziekenhuizen nu al 24 uur per dag pijnbestrijding wordt aangeboden. Bij thuisbevallingen is pijnbestrijding niet mogelijk.



Bron: http://www.tctubantia.nl/...evallen-in-ziekenhuis.ece
Alle reacties Link kopieren
Zeg dat wel!! Eindelijk!... :-)



Ben ook blij om te lezen dat het dus inderdaad niet zo is dat de pijn een extra band schept. Bij mijn eerste bevalling had ik een ruggeprik en bij de 2e niet. Nou, ik kijk veel positiever terug op mijn 1e bevalling. Het heeft lang geduurd voordat ik de 2e bevalling verwerrkt had (volgens mij ben ik er nog niet helemaal over heen). Wat een helse pijnen!

Dus mocht er een 3e komen, dan ben ik blij dat er in ieder geval de mogelijkheid en de zekerheid tot een ruggeprik is!
Alle reacties Link kopieren
fijn bericht, en mijn ziekenhuis staat ook in het lijstje:-)
Ik vind het een goede zaak, maar het moet niet te makkelijk of vanzelfsprekend worden. Het kan nooit zo goed zijn als een natuurlijke bevalling, maar als het te zwaar wordt, moet het wel de mogelijkheid bestaan.



Ik was voorstander van pijnstillers totdat ik zelf moeder werd. Ik ben blij om mijn kinderen zonder ruggeprik te hebben gebaard.
Alle reacties Link kopieren
Goeie zaak! Pijnstilling wanneer je maar wilt! Ein-de-lijk van dat barbaarse gedoe af. Ik was godvergeten blij met mijn ruggenprik, vind zoveel pijnlijden tijdens een bevalling echt onnodig. :cheer2:
Alle reacties Link kopieren
Een ruggenprik lijkt me anders ook doodeng... Ze zullen maar verkeerd prikken.

Maar ik heb ook nog nooit een kind eruit geperst. Misschien piep ik dan wel anders...
Alle reacties Link kopieren
Ik was alleen maar blij dat die ruggenprik werd gezet na 2 dagen bevallen en nog steeds geen uitzicht op een kind. Heb van de ruggenprik dan ook niets gevoeld. Hoewel dat bij anderen anders is geweest heb ik wel gehoord hoor.

Ik was er hoe dan ook blij mee, en vond het bizar dat ik hem pas na zoveel uur creperen kreeg. Had m graaaag een dag eerder gehad ;-) En nu doen ze eindelijk niet meer zo moeilijk en kan dat dus :cheer2:
Alle reacties Link kopieren
Vind het super dat het er nu eindelijk eens door is, want bevallen

is gewoon geen pretje.

Al vond ik het wel kicken achteraf dat ik het helemaal 'zonder' had gedaan aangezien ik nogal een pijn-neuroot ben X-D



maarja ik heb dan ook geen helse bevalling gehad
MEFS schreef op 27 februari 2008 @ 08:50:

Ik vind het een goede zaak, maar het moet niet te makkelijk of vanzelfsprekend worden. Het kan nooit zo goed zijn als een natuurlijke bevalling, maar als het te zwaar wordt, moet het wel de mogelijkheid bestaan.



Ik was voorstander van pijnstillers totdat ik zelf moeder werd. Ik ben blij om mijn kinderen zonder ruggeprik te hebben gebaard.
Helemaal mee eens!
Ik heb het idee dat als dat plan doorgaat er veel te snel naar ruggeprik wordt gegrepen. Het is toch een verdoving en idd, de verhalen over verkeerd/tig keer moeten prikken zijn niet van de lucht. Brrr, dank je feestelijk.
Alle reacties Link kopieren
Tja maar een helse bevalling is natuurlijk ook niet lekker.



Ik had toch best het idee dat er vaak een ruggenprik wordt gegeven

maar dat is van verhalen om me heen`....
Alle reacties Link kopieren
Misschien spoor ik niet helemaal hoor maar het gevoel dat ik écht kon voelen dat mijn kindje werd geboren vond ik geweldig!

Zoveel pijn, maar zó gelukkig!



dan heb ik liever een ruggenprik voor het hechten :-)
Idd Parel, dat hele hechten vond ik erger dan de bevalling zelf.



En tja, wat is hels? Dat verschilt natuurlijk per vrouw.
Alle reacties Link kopieren
anoukske schreef op 27 februari 2008 @ 08:59:

Een ruggenprik lijkt me anders ook doodeng... Ze zullen maar verkeerd prikken.

Maar ik heb ook nog nooit een kind eruit geperst. Misschien piep ik dan wel anders...
Hopelijk kan ik gewoon bevallen van mijn tweede. Eerste was keizersnee en ruggeprik ging 4 x fout, ben er hartstikke bang voor nu... Geloof dat er iets te makkelijk over gedacht wordt..
Alle reacties Link kopieren
hahaha star, ik was doodsbang voor die hele bevalling.

Als ik moet poepen kan ik al met dichtgeknepen ogen zitten whahahaha

Dus ik dacht dat bevallen an sich al hels was .....



Bloem, tja bij jou was het natuurlijk helemaal een drama,

hopelijk kun je straks gewoon natuurlijk bevallen van meisje.



Máár ik heb vanwege diverse beenoperaties 4x een ruggenprik gehad

en geen problemen mee gehad.

Het is maar net wat je treft natuurlijk (klinkt een beetje simpel dat wel...)
Alle reacties Link kopieren
Je hebt helemaal gelijk hoor. Het ligt heel erg aan de persoon die de ruggenprik zet.



Maar denk wel dat er vaak heel licht over gedacht wordt, zo van ruggeprik erin en kind glijdt er zomaar uit. Maar heb van vriendinnen gehoord dat het niet alle pijn weghield en het persen moeilijker was gewoon omdat ze niet konden voelen wanneer ze moesten persen.



Zit met trouwens wel op te vreten over de bevalling, vooral omdat iedereen heel verbaasd vraagt waarom ik niet weer een keizersnee wil...
Alle reacties Link kopieren
Ik had er wel een willen hebben zeg! Ben er echt niet extra trots op of zo dat ik het zonder heb gedaan hoor. Dit stelt me wel wat gerust voor een eventuele volgende keer.



En ja er zitten risico's aan en dat zal echt wel meegenomen worden zoals nu ook gedaan wordt. Het idee alleen al dat je er een zou kunnen krijgen kan al een stuk schelen. De aanstaande ouders zullen denk ik wel meer voorgelicht moeten worden als nodig (kan me niet echt meer herinneren wat er tegen mij is gezegd door de verloskundige), voordat er onrealistische verwachtingen en teleurstellingen ontstaan.
Alle reacties Link kopieren
Als een ruggenrprik nodig is dan kan het een zegen zijn, echt waar.

Ik kan niet inschatten hoeveel pijn een vrouw kan hebben dus als ze aangeven echt wat te willen hebben voor de pijn, doe ik mijn best het voor te regelen. Gelukkig kan dat in de regio utrecht dag en nacht!

Helaas werkt de ruggenprik niet altijd optimaal, laatst naast een barende gestaan bij wie het ding absoluut geen effect had, vond het echt heel sneu voor haar, al die pijn een ruggenprik en nog steeds zoveel pijn.

Maar meestal werkt het goed, denk alleen idd wel dat vrouwen er wel goed over voorgelicht moeten worden.

Ik denk idd trouwens wat esthrall zegt dat de gedachte dat je wat kan krijgen voor de pijn vrouwen minder angstig maakt. Je weet dat je geholpen kan worden.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven