Hoe overleef je de vakantie (kind met beperking)

24-07-2023 13:24 124 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
Hallo,

Mijn partner heeft een dochter met een beperking. Zij is in kalenderjaren 16 jaar oud, maar heeft een mentale leeftijd tussen de 18 maanden en 5 jaar.

Mijn partner heeft geen idee wat we in de vakantie kunnen doen, behalve een dagje pretpark. Nu hoopten we dat het warm zou worden zodat we vaak naar het strand of zwembad kunnen, maar de vooruitzichten voor augustus zijn niet zo warm, dus ik zou graag alvast orienteren voor alternatieven.

Het is lastig, want het meisje heeft geen hobby's en geen vrienden. Dat betekent dus dat ze 100% van de tijd bij ons is en afhankelijk van ons is. Daarbij vindt ze niets leuk, als we aan haar vragen wat ze wil doen dan weet ze het niet en zegt ze alleen 'bij jullie zijn'.

Maar geen planning is geen optie. Mijn vriend wil dat ik bij ze blijf (ipv te verblijven in mijn eigen woning), dus dat betekent dat we iets moeten verzinnen, want de vakantie op de bank slijten is voor mij geen optie. Ik raak dan nogal geprikkeld van de aanwezigheid van dochter... Iets ondernemen haalt een berg prikkels weg, ook al vindt dochter niets leuk en hobbelt ze maar achter ons aan.

Hebben jullie tips?
PrettyBrave schreef:
24-07-2023 13:37
Jouw vriend komt samen met dochter als een package deal. Als je haar niet zo leuk vindt, kun je haar misschien beter een stiefmoeder gunnen die haar wel graag ziet en tijd samen doorbrengt met haar.


Onterechte sneer. Vader en dochter komen niet als een package, want dochter woont elders.

Zo te lezen doet TO echt wel haar best voor dochter van vriend. Maar het is niet haar kind en dan stap je minder makkelijk over zo’n beperking heen en is het niet zomaar “natuurlijk”.
Alle reacties Link kopieren Quote
puntillita schreef:
24-07-2023 14:16
Goed dat je dat erbij zet en daarmee zo eens. Vader moet dit vooral oppakken - niet TO.

Waarom laat hij zijn dochter überhaupt langer dan anders thuiskomen, als hij geen invulling heeft voor die tijd? Is dit zo bedacht vanuit de instelling waar ze woont? Lijkt me voor het meisje ook niet leuk uit haar dagelijkse ritme te zijn en bij pa op de bank te hangen.
Die vraag heb ik hem ook gesteld. Hij doet dit omdat zijn dochter nog maar een paar maanden in de instelling woont en graag naar huis komt. De instelling voelt nog niet als haar thuis, hoewel ze het er mega naar haar zin heeft, maar de drang om naar huis te gaan is nog groot. Dat het op deze manier voor niemand leuk is, dat is bijzaak volgens mij...

Het ritme en de activiteiten van de instelling lijken mij ook fijner voor het meisje. Daarbij, als dochter zich hele dagen loopt te vervelen, krijgt ze ernstige woedeaanvallen en wordt fysiek agressief. Het is natuurlijk niet voor niets dat ik een eigen woning heb om naartoe te gaan als het bij hem thuis niet leefbaar is.
Wat ik zou doen

- Duidelijkheid creëren voor iedereen, en dus een schema maken voor de hele vakantie.
- om de dag uitje: naar dierentuin, bioscoop, winkelcentrum, bootje varen, taartje eten, boswandeling. Doe dingen die je zelf ook leuk vindt om te doen met zijn drieën.
- aantal keer oppasmeisje inhuren (buurmeisje, nichtje, weet ik veel wie van 15+) om spelletjes te spelen met haar of cupcakes te bakken. Jijzelf of vriend is dan wel in de buurt, maar niet steeds in dezelfde ruimte.
- 1 volwassene doet met haar iets nuttigs: boodschappen, grofvuil wegbrengen, tuin opruimen. De andere volwassene doet iets voor zichzelf.

En ja, ik zou ook in het schema zetten wanneer je er niet bij bent.
Want de houding van je vriend naar jou en zijn dochter maakt me erg verdrietig.
insecure92 schreef:
24-07-2023 14:21
Die vraag heb ik hem ook gesteld. Hij doet dit omdat zijn dochter nog maar een paar maanden in de instelling woont en graag naar huis komt. De instelling voelt nog niet als haar thuis, hoewel ze het er mega naar haar zin heeft, maar de drang om naar huis te gaan is nog groot. Dat het op deze manier voor niemand leuk is, dat is bijzaak volgens mij...

Het ritme en de activiteiten van de instelling lijken mij ook fijner voor het meisje. Daarbij, als dochter zich hele dagen loopt te vervelen, krijgt ze ernstige woedeaanvallen en wordt fysiek agressief. Het is natuurlijk niet voor niets dat ik een eigen woning heb om naartoe te gaan als het bij hem thuis niet leefbaar is.
Deze zin haal ik er even uit. Probéért je vriend er wel wat van te maken? Past hij iets toe van begeleiding of opvoeding in de tijd dat ze thuis is? Lukt het om ritme te brengen in die dagen of activiteiten te organiseren? De instelling heeft vaak een maatschappelijk werker die hierover kan meedenken.
Heb zelf kind met beperking, dus geef absoluut meteen toe dat het pittig en heftig kan zijn. Maar het is nogal wat als dochter vanaf 16 nooit meer thuis zou mogen komen terwijl ze dat zelf wel wil... Ik zou denk ik je vriend adviseren om begeleiding voor zichzelf aan te vragen om hem hier de komende jaren nog bij te ondersteunen. Want tot 21 mag dochter volgens mij nog gewoon thuis komen.

Dat jij dit niet kan/wil snap ik ook heel goed. Maar je vriend heeft hier absoluut een verantwoordelijkheid in te dragen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik heb al vaak gezegd tegen hem dat hij begeleiding moet vragen over hoe hij om moet gaan met zijn kind, want hij weet het zelf niet (meer). Tot op heden doet hij dat niet en een volwassen man kan niet gedwongen worden.

Als ze bij hem is, is er geen ritme. Hij laat haar zo lang mogelijk uitslapen, want dan is er al een deel van de dag om. 's Avonds op tijd naar bed, dat scheelt ook wat uurtjes. Overdag is er geen planning, in de praktijk is hij voor zichzelf bezig (in de tuin, huis opknappen/verbouwen). Zij kan helpen met zijn klusjes, of hij laat haar andere huishoudelijke klusjes doen, maar meestal zit ze op de bank of aan de eettafel.
Ze gaat dan wel eens mee naar de stort of naar een winkel, maar meer gebeurt er niet.

En soms gaat ze op een zaterdagmiddag eens naar scouting, maar lang niet altijd, want als ze daar geen zin in heeft, dan hoeft ze niet.

Het is een uitermate verdrietige situatie. Een vader die wel voor zijn kind wil zorgen, maar niet weet hoe en het heeft opgegeven (?), en een dochter die in de knoei zit met zichzelf door disbalans en een berg hormonen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Nou, als ik een beetje tussen de regeks door lees zit jij volgens mij niet echt op die dochter te wachten (en dat is prima).
Maar realiseer je je wel dat dit mss wel hele leven zo zal blijven? Het klinkt niet alsof het meisje ooit zelfstandig zou kunnen wonen, dan zit je echt heel heel lang vast in deze situatie hoor, veel meer als met een partner met een kind zonder beoerking,
Una noche loca
Alle reacties Link kopieren Quote
Eigenlijk zegt je topictitel genoeg.
Una noche loca
Alle reacties Link kopieren Quote
Mijn oudste zoon woont ook in een zorginstelling. Zijn verstandelijke beperking is een stuk groter, maar het dilemma van de vakantie herken ik wel.

Omdat zoon in de instelling woont, hoeven we hem in de vakantie niet vaker thuis te houden (hij is altijd 3 dagen per week bij ons). Maar toch wil je dit doen, want het is je kind, je mist hem en je wilt hem ook graag meer bij je hebben in de vakantie. Dus ik snap het dilemma van jouw partner heel goed.

Mijn ervaring is dat het onderbreken van het ritme van de zorginstelling ook niet altijd goed is. Zoon geniet van bij ons zijn, maar het is niet altijd makkelijk en gezellig. Voor wie doe ik dit eigenlijk, vraag ik me soms af.

Ik denk dus dat je moet oppassen dat je het niet te lang doet. Je kunt beter een paar hele leuke dagen samen hebben, dan haar uit principe lang thuis houden en vervolgens het veel te zwaar hebben met elkaar. Dat is voor niemand bevorderlijk. Je kunt niet 'je ding doen' en moet er rekening mee houden dat je de hele dag met je kind bezig bent.

Verder kan ik vooral de tip geven om een herkenbaar dagprogramma aan te houden, ook voor de weekenden. Je zegt dat ze niks leuk vindt, maar ik denk dat je anders moet kijken naar de behoeften van mensen met een verstandelijke beperking. Wat je omschrijft (speeltuinen enzo) lijken me veel te veel prikkels geven. Is dit echt wel geschikt voor haar?

Wij maken een wandeling met zoon (in de buurt of verder weg zoals strand/hei/bos) en gaan fietsen met hem. Als het mooi weer is gaan we naar een zwemplas of een keer naar een zwembad. Maar het laatste kan alleen als het echt goed met hem gaat. In huis kunnen we koekjes bakken, puzzelen, even verven. Of met mooi weer is hij op de tuin op de trampoline of spelen met zand en een emmer water. Het duurt vaak maar 10 minuten, maar toch wat afwisseling. Verder ook veel op zijn ipad, maar dit proberen we dus af te wisselen met 2 activiteiten per dag buiten de deur.

Er zijn helaas niet zoveel opties zoals bij kinderen zonder beperking. Probeer dit te accepteren en zoek het met elkaar in de eenvoudige en voorspelbare dingen. En maak de avond van de voren een dagprogramma! Je kunt niet verwachten van een kind met een verstandelijke beperking dat ze zichzelf vermaakt. Ze heeft jullie nodig voor een afwisselend dagprogramma. Hierin kun je prima rustmomenten inplannen (zij op telefoon en jullie iets voor jullie zelf). Maar beginnen aan een dag zonder plan lijkt me erg onverstandig.
Alle reacties Link kopieren Quote
Het is natuurlijk een heeeel groot verschil of het je éigen kind betreft of het kind van een partner.
Una noche loca
Alle reacties Link kopieren Quote
Wat een verdrietige situatie. Ik zou het vooral zoeken in dingen die jullie leuk vinden om te doen en waarbij zij gewoon mee kan. Boswandeling, misschien eens een tandem huren (als ze dat kan) en ergens een taartje of ijsje eten ofzo. Musea bezoeken die ook delen hebben die bij haar niveau passen. En inderdaad een duidelijke dagindeling maken, desnoods met pictogrammen. Daarin duidelijk onderscheid tussen activiteiten (samen) en rust/zelfstandig dingen doen (zij bijv. kleuren, simpele knutsels of Netflix). Eigenlijk precies zoals je met een peuter zou doen, maar geen activiteiten waar alleen peuters rondlopen, want dan voelt ze zich te oud.

Op de rustige dagen misschien stenen schilderen en die dan in de buurt / bos verstoppen. Of samen een puzzel maken?

Ik hoop dat het lukt om er een leuke periode van te maken samen, zodat de weekenden wellicht ook weer gezelliger worden. :heart:
Keep on dreaming!
Alle reacties Link kopieren Quote
insecure92 schreef:
24-07-2023 14:40
Ik heb al vaak gezegd tegen hem dat hij begeleiding moet vragen over hoe hij om moet gaan met zijn kind, want hij weet het zelf niet (meer). Tot op heden doet hij dat niet en een volwassen man kan niet gedwongen worden.

Als ze bij hem is, is er geen ritme. Hij laat haar zo lang mogelijk uitslapen, want dan is er al een deel van de dag om. 's Avonds op tijd naar bed, dat scheelt ook wat uurtjes. Overdag is er geen planning, in de praktijk is hij voor zichzelf bezig (in de tuin, huis opknappen/verbouwen). Zij kan helpen met zijn klusjes, of hij laat haar andere huishoudelijke klusjes doen, maar meestal zit ze op de bank of aan de eettafel.
Ze gaat dan wel eens mee naar de stort of naar een winkel, maar meer gebeurt er niet.

En soms gaat ze op een zaterdagmiddag eens naar scouting, maar lang niet altijd, want als ze daar geen zin in heeft, dan hoeft ze niet.

Het is een uitermate verdrietige situatie. Een vader die wel voor zijn kind wil zorgen, maar niet weet hoe en het heeft opgegeven (?), en een dochter die in de knoei zit met zichzelf door disbalans en een berg hormonen.

Gelukkig los jij het voor hem op en hoeft hij dus ook helemaal niks. Best fijn voor hem dat hij een partner heeft die hem niet aankijkt op hoe liefdeloos hij met zijn dochter omgaat.

Ik schrijf het bot en dat is misschien lullig, maar ik vind het echt erg hoe hij zijn kind verwaarloost en hoe jij dat onder de streep wel prima vindt.
Alle reacties Link kopieren Quote
Wat vind JIJ leuk om te doen? En kun je haar daarin betrekken? Dat geeft haar misschien meer het gevoel van 'volwassen zijn'. Dus teken jij graag? Ga met haar tekenen, wandel je graag, ga met haar wandelen, kook je vraag, zoek samen een leuk recept uit en ga dat maken.

Ik zou het toch zoeken in simpele activiteiten die minder prikkels geven.

Qua uitje: wij gaan binnenkort met nichtje van 15 naar Bounce Valley, een soort springkussengebeuren voor kinderen én volwassenen, waarbij we dus met z'n allen lekker kunnen springen (dan heb je in elk geval niet dat zij als enig 'groot kind' tussen de kleintjes loopt te springen). Maar ik kan natuurlijk niet inschatten of dat voor de dochter van je partner teveel prikkels zijn.
Alle reacties Link kopieren Quote
Is het geen optie om een midweek of zo naar een vakantiepark in de buurt te gaan?
Even een andere omgeving, andere stukken om te wandelen, binnenzwembad, een keer bowlen, bingo-avond, vakantiekaartjes tekenen, schrijven en opsturen,

Gewoon de dagelijkse dingen echt samen doen is misschien ook een idee.
Wat wil je eten? Samen boodschappen doen, samen koken. Eventueel een bordje naar opa en oma brengen.
Samen poetsen, ramen lappen of zo. Maak haar ‘verantwoordelijk’. Natuurlijk zal het resultaat maar matig zijn, maar misschien voelt ze zich trots?
Auto wassen
Alle spelletjes uit de kast nog eens spelen om te bekijken waar ze ‘te groot voor is’
Of weet ik veel wat…
Alle reacties Link kopieren Quote
En een collage maken? Vaak staan op de weggeefhoek bergen met tijdschriften en magazines. Dan kan je voorstellen dat ze wat maakt voor op haar kamer daar.

Verder lost dat inderdaad niet op wat eigenlijk je probleem is, dat je partner zijn dochter niet kent en niet weet hoe met haar om te gaan.
Alle reacties Link kopieren Quote
Zomaar wat ideeën:
- pretpark
- dierentuin
- midget golf/boerengolf
- zwemmen
- picknicken
- bioscoop
- make up middagje
- taart maken
- hapjes maken
- kinderboerderij
- bos
- schilderen
- fietsen op een tandem
- knutselen
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik denk dat het bedenken van activiteiten niet zozeer het probleem is, maar meer het ontbreken van structuur en voorspelbaarheid. Mqn lijkt het geeneens te proberen. Kind lang in bed laten liggen en daarna je eigen ding doen de hele dag is al gedoemd om te mislukken bij gezonde kinderen. Laat staan bij kinderen met een verstandelijke beperking. Zij hebben rust, overzicht en voorspelbaarheid nodig. Eigenlijk moet je de hele dag inplannen van opstaan tot naar bed. En vragen wat ze leuk vindt is geen optie met een dergelijke verstandelijke beperking. Hierin moet je het voortouw nemen en verwachtingen bijstellen dat ze niet reageert zoals een kind zonder beperking.

Man moet accepteren dat klussen enzo gewoon niet kan als zijn dochter er is. Mss 2x 1,5 uur max als ze op haar telefoon zit. Meer niet. Hij moet hierin echt zijn verantwoordelijkheid gaan nemen. Ik lees dat kind agressie aanvallen krijgt. Dit is denk ik niet alleen van vervelen, maar ook door gebrek aan voorspelbaarheid en dus veiligheid.

TO zou misschien het voortouw kunnen nemen om te gaan werken met voorspelbare dagprogramma's. Maar man zal hierin ook echt stappen moeten maken. Het is zijn kind die hij ook nog eens vaker naar huis haalt en daarmee onttrekt uit het ritme van de zorginstelling. Dus of je probeert het goed te doen of je doet het niet en kiest voor het ritme van om het weekend thuis. Ik snap niet zo goed wat hij hiermee denkt te bereiken.
Alle reacties Link kopieren Quote
herfst100, bedankt voor jouw bijdragen! Telefoontijd is helaas écht uit den bozen, dit is ook vanuit de instelling verboden in de specifieke situatie van dochter. Dochter doet hier dermate ernstige dingen mee, dat zij ook in de instelling de enige is die niet op een telefoon mag. Buitenom de ernstige dingen die ze doet, kan zij het mentaal sowieso niet aan om gebruik te maken van een telefoon.
Alle reacties Link kopieren Quote
insecure92 schreef:
24-07-2023 15:31
herfst100, bedankt voor jouw bijdragen! Telefoontijd is helaas écht uit den bozen, dit is ook vanuit de instelling verboden in de specifieke situatie van dochter. Dochter doet hier dermate ernstige dingen mee, dat zij ook in de instelling de enige is die niet op een telefoon mag.
Ah ok. En bijvoorbeeld gereguleerde schermtijd? Dus Netflix bijvoorbeeld of Disney? Kinderen met een verstandelijke beperking kunnen moeilijk ontspannen en schermtijd helpt hier wel bij. Ik snap dat je dit niet de hele dag wilt aanbieden, maar een paar uur per dag is wel fijn voor iedereen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Koop voor iedereen museumkaarten en doe allemaal kleine uitjes in de regio.

Kindermusea zijn voor volwassenen ook nog enigszins amusant en musea voor volwassenen hebben vaak een speurtocht oid voor kinderen.

En bijkomend voordeel: je bent na 2 uur wel klaar in zo'n museum en dan doe je nog koffie met wat lekkers en ga je weer naar huis.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ja, ze heeft wel een tv op haar kamer met Netflix. In de instelling 'moet' ze ook een X aantal uurtjes naar haar kamer, ik kan wel tegen mijn vriend opperen om die momenten bij hem ook verplicht te maken. Want ik denk dat het zeker goed is om ook bij papa structuur te hebben als ze komt logeren!
stokbootje schreef:
24-07-2023 13:41
Als je nou tegen je vriend zegt dat jij komt op de dagen dat hij iets leuks bedacht heeft om samen te doen?
Dan heb je een leuke invulling van de vakantie, en toont hij eens wat initiatief.

Of je hebt een lekker rustige vakantie in je eigen huis, als hij te lam is om iets te bedenken het toch niet zo nodig vindt om dingen te bedenken die voor jullie allemaal leuk zijn.

Kun je daarna altijd nog zelf wat extra dingen toevoegen aan de kalender.
Goeie.
En misschien kun je eerst bedenken wat je zelf wil, en daarna bedenken hoe dat is met haar erbij.
Dagje museum of stad lijkt me best te doen bijvoorbeeld, zij gezelligheid met jullie 2 en een lekkere lunch en jullie ook iets wat jullie 'voedt'.
Alle reacties Link kopieren Quote
Als ze toch alleen maar achter jullie aan hobbelt kan je dus net zo goed dingen gaan doen die jíj leukt vindt. Win win
Una noche loca
Alle reacties Link kopieren Quote
Onze structuur op vrije dagen:
Opstaan
Ontbijten aan tafel
Ipad max 1,5 uur
Activiteit buiten huis (eventueel inclusief lunch, anders lunch aan tafel)
Ipad max 1,5 uur
Activiteit buiten (wandelen of fietsen)
Avondeten aan tafel
Douchen
Ipad eventjes, met mooi weer is hij de rest van de avond in de tuin
Slapen max om 21.00 uur.

Activiteiten kun je kiezen wat bij haar past. Let op dat je hierin ook niet elke keer veel afwisselt, maar kiest voor voorspelbare en vertrouwde activiteiten. Let op prikkels. Kijk naar hoe ze in haar vel zit. Gaat het goed, kun je iets kiezen met wat meer prikkels. Gaat het niet zo goed, houd het dan voorspelbaar en eenvoudig, zoals wandelen of een rustige speeltuin/zwemplas. Ze functioneert verstandelijk denk ik een stuk hoger dan mijn zoon, dus wellicht zijn activiteiten binnen zoals een spelletje of knutselen/tekenen ook mogelijk.
herfst100 wijzigde dit bericht op 24-07-2023 15:44
10.73% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren Quote
Jullie nagels laten doen of zo, ik zeg maar wat. Of een cup cake work shop. Of lekker naar het bos met een eventuele hond wandelen, wat jij leuk vindt om te doen.
Una noche loca
Alle reacties Link kopieren Quote
En misschien heel simpel, maar je zal vast wel eens naar de drogisterij of Zeeman (of weet ik veel wat voor winkel) moeten voor het een of ander. Doe dat eens in een andere stad, lunch er bij eventueel. Dat is eigenlijk ook al een soort uitje.

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven