interessante opvoedcursus?

30-04-2024 12:15 66 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
De aanleiding is dat we samen onverwacht veel lol hadden samen tijdens een eendaagse beval-cursus ter voorbereiding op de komst van het eerste kind...

Nu zijn we 10 jaar later, en vriend en ik voelen aankomen dat een opvoedcursus mbt ons ingewikkelde, uitdagende, maar gelukkig fantastisch leuke kind geen overbodige luxe is. We zijn beiden nogal anders opgevoed, dus we hebben soms iets nodig om de brug te slaan en te focussen op 'het beste van twee werelden'. Wat we vooral zoeken is iets wat we samen kunnen doen zodat we een beetje dezelfde taal ontwikkelen en vertrekpunt hebben in het bespreken van wat in onze situatie goed zou zijn.

Maar goed, waar babyland vol staat met allerhande cursussen, kom je in puberland meteen terecht in de ggz of hulpverlening. En dat is nou net wat we graag voor willen zijn.

Boeken die ik heb gelezen en waar ik op zich wel iets uit haalde: Het hele brein het hele kind, en jagen, verzamelen, opvoeden. Ook de fontein vond ik prettig en gaf wel inzichten. Probleem is nu dat ik dus wel van boeken hou, lekker in theorie op de bank, maar ook veraf van de praktijk. Vriend is dus niet zo'n lezer en zelfhulpboekliefhebber.
We zoeken dus een vorm waarin we wel dat gezamelijke vertrekpunt kunnen vinden. Ooit hadden we met bevallen -in -1 -dag samen veel plezier, zonder dat we avond aan avond zaten te puffen. Wie kent zo'n cursus? dank alvast!
Daadkracht is mooi, even rustig ademhalen ook
Alle reacties Link kopieren Quote
Begin gewoon met één stapje. Zoals je inlezen in een dergelijk basisboek over HB. En dan kijk je gewoon wat voor inzichten je dat oplevert, alvorens jij/jullie weer een stap zetten. Rustig aan. :hug:
Alle reacties Link kopieren Quote
lief van je
Daadkracht is mooi, even rustig ademhalen ook
Alle reacties Link kopieren Quote
Al na het lezen van de OP en je eerste berichten had ik het vermoeden dat het om een HB-kind ging. Ik herken e.e.a. van je berichten in mijn dochter. Ik heb zelf veel kennis over opvoeden maar heb toch toen dochter 6 was al hulptroepen ingeroepen. Psychologisch oderzoek laten doen en van daaruit zijn veel tips voor school gekomen en heeft dochter ruim een jaar ACT-therapie gehad. Dit heeft haar geholpen om te leren hoe haar hoofd werkt (en dat dat soms anders is dan bij anderen, stukje psycho-educatie) en het was ook een plekje voor haar waar ze al haar frustratie kwijt kon. Over school en over ons.

Ik kan je ook zeker het boek van Tessa Kieboom (Als je kind (g)een Einstein is) aanraden. Ik denk dat meer kennis over het HB stuk heel helpend kan zijn, want de meeste dingen die je noemt (grote behoefte aan autonomie, enorme frustraties thuis, behoefte aan duidelijkheid, etc.) kunnen daar ook heel erg bij horen. HB kinderen hebben hier bij echter vaak een andere aanpak nodig dan de reguliere opvoedstrategieën vaak aanraden.

Waarschijnlijk doen jullie heel veel dingen al heel goed. En zijn de algemene adviezen niet passend bij jullie zoon. Zoals iemand al zei: hier is opvoeden 2.0 (of 3.0) nodig en dat haal je niet uit de gemiddelde opvoedcursus of advies van vriendinnen. Adviezen als: "gewoon consequent zijn" en "breng maar een paar dagen bij mij, dan zal hij wel.... luisteren/slapen/eten/etc." sluiten gewoon niet aan. Wat dat betreft kan ik me wel voorstellen dat jullie verbinding zoeken en dat 'opvoeden' dan een mooi thema is. Mijn man en ik moeten elkaar soms ook zoeken in de opvoeding van de kinderen. We komen (ook) uit twee heel verschillende nesten, allebei wel warm en liefdevol opgevoed, maar wel met een hele andere insteek (antroposofisch en homeopathisch met heel veel ruimte voor eigenheid en gevoelsbeleving versus 'ouders zijn de baas' en je past je aan, aan de maatschappij). Daarnaast heb ik dus verschillende opleidingen en 20 jaar ervaring in het werken met kinderen. Ik vertel mijn man soms heel bewust dat onze kinderen niet de makkelijkste zijn, dat het dus logisch is dat het opvoeden soms zwaar is en moeilijker voelt dan het bij vrienden of familie lijkt. Onze kinderen zijn een stuk bewerkelijker en de goedebedoelde tips van anderen of de aanpak die hij vanuit zijn opvoeding heeft meegekregen, werken bij die van ons over het algemeen niet. Het blijft zoeken! Ik gun jullie meer dan 'een avondje met een chipje en een wijntje onze opvoeding naast een paar algemene tips leggen', al kan dat natuurlijk wel een heel mooi bLgin zijn! 🙂 Zoek dan in ieder geval een cursus rondom HB, dan kunnen jullie samen een hoop 'ahaa!' en 'zie je wel, we zijn niet gek!' momenten beleven 😉
Alle reacties Link kopieren Quote
Hier ook een opvoeden 2.0 ouder ;)
En een zoon van 11 die heel veel autonomie nodig heeft en ook met een dysharmonisch intelligentieprofiel (vanwege de uitersten geen gemiddelde score gekregen maar verbaal scoort hij heel hoog). Hij heeft een behoorlijke zwarte periode gehad toen school onvoldoende bij hem aansloot en die periode was het thuis op eieren lopen. Er was toen helemaal geen ruimte voor opvoeden, we konden hem thuis alleen maar steunen en ruimte geven.

Op basis van wat je schrijft, zou ik ook beginnen met zelf meer te lezen over neurodiversiteit (HB, hoogsensitiviteit, ASS en ADHD). En van daaruit volgt vanzelf weer een nieuw pad. Ik denk dat er een wereld voor je open gaat.
Alle reacties Link kopieren Quote
Tessa Kieboom heeft ook een online afspraak oudercursus. Dan kunnen jullie het als ouders samen beleven als dat beter past dan een boek;

https://exentra.academy/cursus-talentge ... -kinderen/
Alle reacties Link kopieren Quote
Hier nog een ouder 2.0. Twee kinderen en het gaat allemaal niet volgens de boekjes. Opvoedboeken vind ik leuk om te lezen, maar bij onze kinderen is toch echt 'maatwerk' nodig.

Onze oudste van 13 is door de basisschool heen gevlogen. Lag goed in de groep en leraren/andere ouders vonden hem leuk. Thuis ontplofte hij alleen om alles en was het gewoon niet gezellig. 2 keer hulp bij professionals gezocht, maar dat hielp niet veel.

Op de middelbare gaat het wat minder. Ligt nog steeds goed in de groep, maar leren wordt toch moeilijker. We hebben hem daarom toch nog een keer meegesleept naar een zorgverlener. Hier heeft hij een hele rits testen gemaakt. Meneer blijkt een disharmonisch profiel te hebben. Verbaal enorm sterk, maar zijn werkgeheugen ligt een heel stuk lager. En hij is sociaal-emotioneel erg jong. Dus dat geeft een soort kortsluiting. Binnenkort hebben wij als ouders een advies gesprek hoe we er mee om kunnen gaan.

Wat we nu al proberen te doen is zelf rustig blijven (soms erg moeilijk) en veel uitleggen. Structuur bieden en de planning voor de dag met hem doornemen. Doen wat je beloofd en duidelijke antwoorden geven.

Het gaat soms goed, maar het blijft gewoon verrekte pittig.
kiki91 wijzigde dit bericht op 04-05-2024 10:14
Reden: tekst beetje aangepast.
0.87% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren Quote
Pittig it is!

We hebben binnenkort een leuk avondje samen, dan ga ik vriend even bijpraten over mijn inzichten en terug horen wat hij ervan herkent.

Van opvoeden 2.0 naar datenight 2.0 haha. "Een gezellig avondje uit met Tessa Kieboom and friends"
Daadkracht is mooi, even rustig ademhalen ook
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik herken het wel. Hier ook een erg slim kind dat sociaal en emotioneel erg jong is (en dan fysiek weer jaren ouder lijkt dan hij is). Dat is een lastige combinatie, die ook hem ook erg dwars zit en er voor zorgt dat het lastig is om aansluiting te vinden bij leeftijdsgenoten of klasgenoten.
Alle reacties Link kopieren Quote
Gisteren een fijn gesprek gehad hier thuis, en toch samen besloten om HB kenmerken serieuzer te nemen en ons er wat meer in te verdiepen. Als het inderdaad waar is dat die zo van invloed kunnen zijn dat het 'reguliere' niet meer past, dan lijkt ons dat goed om eerst te onderzoeken.

We hebben samen wat gelezen over zijnskenmerken, en die waren nogal herkenbaar. Wat vooral leuk was, was dat we merkten dat we veel dichter bij elkaar lagen qua ideeen over ons kind & opvoeden dan we soms denken.

We gaan een aantal conclusies komende weken uitproberen, eens zien wat het effect is op zoon.
Daadkracht is mooi, even rustig ademhalen ook
Alle reacties Link kopieren Quote
Wat fijn dat jullie samen zo op een lijn zitten. :heart:
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik denk dat mijn vriend misschien ook een beetje erkenning voelde bij zichzelf, dat hij iets herkende in de zijnskenmerken

En hoewel we laatste tijd nogal last hebben van onze verschillen, kunnen we elkaar gelukkig vinden in het feit dat we allebei voor kind het beste willen.

Ben wel opgelucht eigenlijk dat we een startpunt hebben
Daadkracht is mooi, even rustig ademhalen ook
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik vind het toch wel leuk om te delen, dat het is gelukt om een onderwerp als schermtijd nu helemaal anders te benaderen.

Bij onze oudste komen alle opvoeduitdagingen samen mbt schermtijd, en waarbij onze eerdere afspraken/regels bij de jongste prima leken te werken - blijft het al jaren 'gedoe' bij de oudste.

Nu focussen we niet meer op het beperken van schermtijd, maar op het stimuleren van een aantal andere minimale 'eisen' die horen bij gezond opgroeien. Dus als je voldoende buitenspeelt, je klusjes doet en een lijstje aan andere verplichtingen goed uitvoert, dan kun je de resterende tijd gebruiken voor schermtijd. Met een begrenzing op zijn tablet, voor het geval hij zich verliest en niet meer zelf kan stoppen na een bepaalde tijd.

So far so good, eerste 24 uur goed doorgekomen. het is hoe dan ook een positiever gesprek, want het gaat erom hoe hij een aantal dingen wél gaat doen - ipv wat allemaal niet mag.
Daadkracht is mooi, even rustig ademhalen ook
Alle reacties Link kopieren Quote
Mooi!
Ik heb met alles altijd heel erg ingezet op het waarom (en dat zelf ook laten onderzoeken, dus; wat adviseert een dokter/een oogarts/het Nibud etc) en daar dan gezamenlijk afspraken over gemaakt. Wij hebben dus geen regels of beperkingen maar afspraken (en die kun je dus eventueel met elkaar bespreken, er gemotiveerd van afwijken etc). En die zijn allemaal ten behoeve van zijn gezondheid.
Op die manier is er veel ruimte voor autonomie en ik denk dat zoon mede daardoor zelf goede keuzes kan maken. En ik hoef nooit te strijden of te handhaven; hij is zelf (met mijn hulp) de baas over z’n lijf.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik weet niet of het in je omgeving is, maar kwam deze net tegen;
https://www.facebook.com/groups/2258356 ... 365965685/
Alle reacties Link kopieren Quote
facebook laat helaas me het bericht niet zien zonder account. Maar zag dat het van pharos was? wel net even op hun site gekeken.

Of het de vakantie is, of onze nieuwe aanpak, het lijkt wel alsof intens de laatste dagen net iets minder intens is. Het geeft hoop, en het is fijn om die grenzen over schermtijd los te laten. Ik merk wel dat we allebei echt op ons handen zitten en actief proberen 'vertrouwen' te hebben. Kijk uit naar de eerste schoolweek en de bijbehorende regelmaat
Daadkracht is mooi, even rustig ademhalen ook
Alle reacties Link kopieren Quote
Nee een ouderavond van Atalanta in Delft over autonomie en grenzen.

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven