kind en eigen bankrekening

20-11-2007 12:17 53 berichten
Alle reacties Link kopieren
hallo, heb besloten dat dochter van 12 een eigen bankrekening krijgt met pinpas. Om haar te leren en te laten omgaan met geld. Nu is het zo dat bij opa en oma al lange tijd een contant bedrag van ca 300 euro ligt voor haar die gespaard is door opa en oma en een oom. Ik wil dat dit bedrag gestort wordt op de rekening van mijn dochter.

maar mijn moeder, oma dus, is hier op tegen. Vindt dat mijn dochter niet haar eigen dingen hoeft te gaan betalen, bijv nieuw spel voor nintendo of een kledingstuk. Dat moet ik als moeder doen dus kopen. Mijn idee is dat ze bepaalde dingen zelf kan gaan kopen, idd ja bijv een spel of een kledingstuk maar uiteraard niet alles ..

De situatie was een aantal jaren geleden dat ik er royaal voor stond qua salaris en leefstijl. Echter dat is sinds paar jaar niet meer het geval: flink gekelderd in salaris en daarmee leefstijl. Ik heb het niet breed maar, kom net wel maar meestal net niet rond met mijn geld en sta vaak rood. Mijn dochter krijgt iedere week 5 euro zakgeld en ik ben van plan als ze 13 is ook kleedgeld (ca 30 euro per maand) te gaan geven. Oma vindt dat mijn veranderde leven niet van invloed mag zijn op de uitgaven aan mijn dochter en dat terwijl ik lang niet meer zoveel geld heb!

Wat vinden jullie hier van ben ik nu niet goed bezig of ziet oma het verkeerd?
Alle reacties Link kopieren
Hoi alle meiden met reacties. Ik stel jullie op de hoogte hoe het nu 'geregeld ' is met het geld dat bij opa en oma ligt en zakgeld en kleedgeld.

Het geld dat bij opa en oma ligt is geld dat mijn dochter (zij is oudste kleinkind en dat zal er aan bijgedragen hebben) zo door de jaren heen (ze is nu 12) gekregen heeft van opa en oma en van een oom van haar. Dat geld kreeg ze dus daar bij hen thuis steeds of op de camping waar ze vaak bij mijn ouders verblijft tijdens mooie dagen. En dat geld is door mijn moeder, oma dus, gewoon in de kast gelegd in een envelop. Al tijden komt er geen geld meer bij dan de 297 euro die het bleken te zijn. Mijn moeder had bedacht dat mocht mijn dochter een dure aankoop willen doen mettertijd (zelf wilde mijn dochter sparen voor een laptop maar dat gaat mij te ver zo'n aankoop) dan kan ze dat geld krijgen. Maar het moest dan wel iets zinnigs zijn en niet aan ditjes en datjes opgaan, dat vonden ze zonde (ik ook trouwens).

Na een discussie met oma aan de telefoon over het feit dat ik een girorekening met pas voor mijn dochter ging openen en waar ik die 297 euro op gestort wilde hebben, het was tenslotte geld bestemd voor mijn dochter, gaf mijn moeder veel tegengas.

Ik heb uiteindelijk 'mijn zin' gekregen als het ware (zeg het wat lullig zo maar goed) door te zeggen dat ik haar moeder was en er op toe zou zien dat het geld niet weggesmeten werd aan onbenulligheden.



Sinds gisteren heeft mijn dochter een eigen rekening en pinpas. Het bedrag dat bij mijn ouders lag is er door mijn moeder op gestort, d.w.z, op het spaarrekeninggedeelte van de rekening. Geld van de spaarrekening kan overgemaakt worden op de lopende rekening maar kan niet gepind worden. M.a.w. mijn dochter kan geen geld van die 297 euro pinnen omdat ze niet kan pinnen van het spaarrekening gedeelte.

Ik ga nu iedere maand haar zakgeld in 1 keer er op storten en vanaf januari ook kleedgeld (ze wordt dan 13).

En als ik wat over heb stort ik wat extra's. Wat zij van het geld zelf kan gaan kopen is bijv tijdschriften, ondergoed, sokken, oorbellen, tekenspullen etc. en ze levert vanaf een kleine eigen bijdrage aan verjaardagskadootjes voor vriendinnen. Als ze toe is aan een winterjas of nieuwe schoenen , dus duurzame dingen dan koop ik die voor haar.



ze is erg trots op haar pinpas ! ha ha.

doeg allemaal :hello:
Alle reacties Link kopieren
goede reactie emmetje. Ik kan me ook wel voorstellen dat oma niet wil dat die 300 euro gestort wordt. Tieners (en grote mensen ook :) ) denken dan toch al gauw: wauw, kan ik eindelijk dat mooie spel (ofzo iets) kopen en dan is het in 1 keer op aan iets 'onzinnigs'.



Overigens heb ik nooit kleedgeld gehad vroeger. Wij hadden het thuis ook niet breed en dat werd ook gewoon verteld. Wat er niet is, is er niet en kan dus ook niet worden uitgegeven. Ik ging vaak genoeg met mijn moeder winkelen en kreeg dan ook nieuwe kleren - in de opruiming, van de zeeman,van de markt, etc

En echt: ik heb er nooit onder geleden. Sterker nog, ik koop nog steeds geen dure (merk) kleding en vind het een sport om leuke koopjes te vinden. 30 euro per maand alleen voor kleding vind ík heel erg veel!!!



Overigens kreeg mijn vriendinnetje wel kleedgeld ( ik denk iets van omgerekend 40 of 50 euro pm), maakte dat ook iedere maand op aan dure spijkerbroeken en blousjes enzo....om vervolgens jaloers te zijn op mijn mooie (spotgoedkope) kleren. Uiteindelijk denk ik dat ik beter met geld om heb leren gaan, juist doordat er maar heel weinig was.
Alle reacties Link kopieren
Ik vind het eerlijk gezegd vreemd dat het geld niet gedeeld wordt tussen de twee kinderen, los van de rest van het verhaal. Ik heb ook twee kinderen en zou eigenlijk best pissig zijn als mijn ouders of schoonouders voor het ene kind geld apart hadden gelegd en voor het andere niet. Oke, ze hebben er lang over gespaard, maar dan nog, je hebt twéé kinderen, niet één.



Verder: Je zou met ze kunnen afspreken dat de 300 euro op een spaarrekening komt te staan in plaats van op een betaalrekening. Dan open je twee rekeningen: een spaar- en een betaalrekening (en ook meteen voor je zoon, want kost niets). De rekeningen kun je aan elkaar koppelen en ook aan jouw rekening(en), want jij bent de wettelijk vertegenwoordiger, met internetbankieren. Als je zelf wat opzij wilt zetten voor de kinderen, al is het maar 5 euro per keer, kan dat net zo makkelijk. Je kunt dan met je ouders afspreken dat het geld er alleen afgehaald wordt als in de toekomst een groot bedrag nodig is voor een aankoop (een nieuwe fiets of zo). Als ze je daarin niet vertrouwen, kunnen ze het zelf beter in een ouwe sok bewaren. Maar op een spaarrekening komt er iig nog wat rente overheen.



Wat betreft de betaalrekening van je dochter: ook daarmee kun je zelf bepalen hoeveel ze ermee uitgeeft. Een minderjarige mag sowieso niet rood staan, dus daar hoef je je geen zorgen om te maken. Als jij het geld dat ze van jou krijgt voor uitgaven in eerste instantie op de spaarrekening stort en met internetbankieren steeds een bedrag overmaakt op de betaalrekening, kan ze niet meer pinnen dan jij haar hebt toegestaan. Bovendien zitten er lage pinlimieten op de passen voor minderjarigen (hoeveel dat is, verschilt per bank, vraag het even na bij de Postbank). En mag ik vragen wat er met de rest van de kinderbijslag gebeurt? 30 euro per maand kleedgeld is niet veel, maar als dat alles is wat je kunt missen, zal het wel moeten kunnen. Het ligt er natuurlijk ook aan waar je koopt. Maar zo kom je uit op 90 euro per kwartaal, wat doe je met de rest van de kinderbijslag?

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven