Kinderdagverblijf: horizontale of verticale groep?

02-09-2007 10:02 22 berichten
Ik ben in verwachting van mijn eerste kindje en we zijn bezig met het regelen van kinderopvang. Volgende week gaan we kijken bij een kinderdagverblijf dat waarschijnlijk plaats heeft op de dagen die wij graag willen. Bij dit kdv werken ze met horizontale groepen, dus ons kindje zou in een babygroep terecht komen. Nu leek een verticale groep mij altijd leuker voor kinderen, omdat het meer op een normale gezinssituatie lijkt, maar collega's van mij zweren bij horizontale groepen. Volgens hen is een verticale groep een heel mooi idee, maar werkt het echt alleen als de leidsters heel goed zijn en fulltime op dezelfde groep staan.

Daarom mijn vraag: zitten jullie kinderen in een horizontale of verticale groep op het kinderdagverblijf? En hoe bevalt het?



Bedankt voor de reacties!
Alle reacties Link kopieren
Hoi,



Ik heb zelf geen kinderen, maar werk al 5 jaar op een verticale groep. Ik heb ook op horizontale groepen gewerkt, maar mijn eigen voorkeur ligt bij verticaal. Natuurlijk zijn er nadelen te verzinnen bij beide varianten. Voordelen voor mij zijn dat kinderen 4 jaar op 1 groep kunnen zitten (ze hoeven niet van baby naar dreumes naar peuter toe en ook als er evt een tweede kind in het gezin komt, kan die naar dezelfde groep toe!), kleintjes hebben de groten om tegenop te kijken en de ontwikkeling van af te kijken, groten hebben de kleintjes waar ze rekening mee moeten houden, waar ze ook weer heel veel van leren. Soms moet een baby heel even wachten als een peuter aan de beurt is, soms moet een peuter heel even wachten als de baby het flesje krijgt. Inderdaad net een echt gezin. Ik werk op een groep waar 4 parttimers werken, dit levert geen extra moeilijkheden op bij de kids. Ik moet zeggen dat ik de opmerking ook niet helemaal begrijp waarom verticaal alleen zou werken bij fulltimers. Maar ieder heeft zo zijn eigen opvattingen en dat is prima.Waarschijnlijk zijn er ook heel veel mensen die zweren bij horizontaal. Niemand kan jou beter vertellen wat je moet dan je eigen gevoel. Dus laat je rondleiden op het kinderdagverblijf, kijk op horizontaal en vertikaal en je weet wat voor jullie het beste is. Want als jij je goed voelt bij een bepaalde groep, voelt jou kind dat het goed is en zal het ook minder moeilijk zijn voor je kind. Heel veel succes met de beslissing!
Alle reacties Link kopieren
hallo,



ben zelf ook pas zwanger van de eerste, maar hoorde van een vriendin die werkt in een kinderdagverblijf dat zij liever horizontale groepen hebben. als de kindjes later allemaal wat groter zijn, kunnen ze er meer mee doen, keertje kinderboerderij, speeltuin enz.

als er dan nog veel babytjes op zo'n groep zitten, lukt dit vaak niet, omdat ze nog veel slapen.



bij een verticale groep zouden baby's vaak wel wat meer aandacht krijgen, omdat de grotere kindjes al wat vaker spelen en er maar een paar baby's op zo'n groep zijn, waar de leiding dan meer tijd voor heeft.



wij hebben vooralsnog ingeschreven voor een echte babygroep.



hoop dat je er iets aan heb.
Mijn dochter (1 jaar) gaat naar een verticale groep. Zij vindt het geweldig om naar die grote kinderen te kijken, zij krijgt ook echt veel aandacht van de oudere peuters, die vinden het super om te helpen met het geven van een fruithapje of iets dergelijks.

En bij ons gaan ze ook wel eens naar bv de kinderboerderij, maar dan alleen met de wat ouderen kinderen, zo krijgen zij maar ook de jongere kinderen op de groep wat meer de aandacht van de groepsleidster die er dan bij aanwezig is.

Ik ben nog steeds erg blij met deze keuze.
Alle reacties Link kopieren
Gefeliciteerd! Het lijkt wel of er een kleine beta-baby-boom aan de gang is.



Mijn dochtertje zit ook op een verticale groep. Ze is nu 3 en is erg zorgzaam voor de kleintjes en toen ze wat kleiner was, had ze veel aan de oudere kinderen. Momenteel heeft ze een paar vriendinnetjes van haar leeftijd en speelt ze veel met hen.

Er zijn meerdere groepen op het kinderdagverblijf en soms worden de oudere kinderen uit alle groepen meegenomen voor een uitje (bos, speeltuin). De keuze voor verticale groepen hoeft niet perse een belemmering te zijn voor dit soort dingen.



Volgens mij ontkom je er niet aan dat je niet altijd dezelfde leidsters hebt. Zolang ze maar volgens de methode van het kinderdagverblijf werken, hoeft het geen probleem te zijn. Het ligt waarschijnlijk ook wel aan je kind of het eenkennig is of het wel leuk vindt dat er wel eens andere leidsters zijn.
Alle reacties Link kopieren
Hallo!

Onze zoon (bijna anderhalf) gaat een dag in de week naar het kdv en zit daar in een verticale groep. Hij is er nog maar anderhalve maand en heeft nu al zoveel geleerd van de oudere/grotere kinderen. Ik ben er heel blij mee dat hij zich nu verbaal begint uit te drukken en dat allemaal omdat hij op de creche voorbeelden heeft. Ook na een weekend te hebben doorgebracht met zijn iets oudere nichtjes (2 en 3) zie ik meteen een paar dingen die hij erbij heeft geleerd! Vandaar dat een verticale groep voor ons erg bevalt.

Er zijn in de groep meerdere leidsters, maar onze zoon kent ze nu al allemaal en gaat goed om met het feit dat ze elkaar afwisselen. Hij is natuurlijk ook in de vakantieperiode begonnen op het kdv en is daardoor niets anders gewend.

Nu ik (sinds vandaag weet ik het!) in verwachting ben van onze tweede, vind ik het een prettig idee dat het babybroertje of -zusje van onze oudste gewoon bij hem in de groep komt. Net als thuis. Fijn.



Utah.
Mijn zoon (19 maanden) zit op een verticale groep en dat bevalt prima. Hij kan veel leren van de andere kindjes en vindt het ook reuze interessant allemaal. Echter, toen hij nog baby was zat hij nog in de babygroep (die inmiddels is afgeschaft bij ons KDV) en ik vond dat toch wel prettig. 6 baby'tjes en 2 leidsters is toch wat anders dan 12 kindjes en 2 leidsters. Baby's slapen veel maar 'eventjes' de fles geven kost toch al snel veel tijd. Ik ben erg blij dat hij toen op de babygroep zat. Maar goed, ieder zijn keuze en voor iedereen geven bepaalde argumenten de dooslag. Succes met je keuze!
Alle reacties Link kopieren
Mijn kinderen gaan naar een verticale groep. Naar volle tevredenheid. De oudere kinderen zijn inderdaad vrij zelfstandig en er is veel aandacht voor de baby's. Met de oudere kinderen gaan ze af en toe naar de kinderboederij, maar dan vooral in tijden dat de bezetting het toelaat (rondom vakanties).



Ik heb ook ervaring met horizontale groepen, voor onze verhuizing. Beviel op zich ook wel, maar ik zag wel dat kinderen zich een beetje gingen vervelen tegen de tijd dat ze aan volgende groep toe waren. En als ze dan eenmaal over waren naar volgende groep, stonden ze te huilen bij babygroep want daar waren allemaal bekende (leidsters en kindjes) en in grote groep waren ze ineens weer nieuw (en ook nog de jongste). Dat duurde nooit heel lang overigens, maar het zag er wel zielig uit.



Mijn jongste is gelijk naar een verticale groep gegaan en ik vind het een fijn idee dat ze daar blijft tot ze vier is.



Op ons kinderdagverblijf heeft een groep gemiddeld drie parttimers als leidsters en dat gaat prima.



Succes met je keuze.
Mijn kinderen hebben tot 1 jaar in de babygroep gezeten en gingen daarna naar de 1-4 jaar groep. Ik vind dat eigenlijk wel de ideale oplossing. Mijn zoon heeft ook nog tijdelijk in een 0-4 jaar groep gezeten (toen hij 5 maanden was) en daar waren we toch wat minder tevreden over. Er is over het algemeen toch wel redelijk wat onrust in die groepen en de meeste babies gedijen daar toch wat minder bij. In een babygroep is alles op babies ingericht, er is minder inloop, babyspeelgoed en ze kunnen makkelijk door de groep tijgeren. Vanaf 1 jaar worden de verschillen tussen kinderen onderling wat minder groot en kunnen ze ook beter samenspelen. Ik ben dus op zich wel voor verticale groepen, maar dan niet voor de babies.



Van een overgang naar een nieuwe groep hebben mijn kinderen trouwens nooit last gehad. Binnen 1 dag waren ze weer gewend aan nieuwe leidsters, kinderen enzo.
Alle reacties Link kopieren
MIjn zoon zit op een horizontale groep. Het kdv hanteert wel een open deuren beleid, maar in principe is de enige groep waar ze niet zomaar naar binnen mogen de babygroep, omdat ze vinden dat de baby's gewoon rust moeten hebben en niet kunnen uitwijken voor een aanstormende peuter. Ik ben heel erg tevreden, en zie dat mijn zoon zich heel goed vermaakt met de kindjes op zijn eigen groep, omdat zij van zijn eigen leeftijd zijn en dezelfde ontwikkelingen doormaken. Daarnaast gaat ie geregelkd buurten bij de BSO omdat hij die oudere kindjes wel heel erg interessant vindt. De leidsters brengen hem er dan naartoe, maar dat doen ze dus niet bij alle kindjes, sommige kindjes willen gewoon het liefst op hun eigen groep blijven. IK vind dit dus ideaal!
Alle reacties Link kopieren
Dag,



Misschien heb je iets aan dit artikel (heb ik enige tijd geleden gevonden, toen ik dezelfde vraag als jou had):



https://openaccess.leiden...m/1887/1488/1/168_155.pdf



Het is dus onderzocht. Uitkomst was: verticale groep.



Je moet kiezen bij welk kinderdagverblijf jij je het prettigst voelt (horizontaal of verticaal).



Groetjes,



Bloem
Alle reacties Link kopieren
Ik werk zelf op een kdv met verticale groepen. Tot onze zoon geboren werd vond ik dat ook dé opvang voor een kind. Hij is dan ook op een verticale groep gestart maar heeft daar niet lang gezeten. Op het moment dat het 'leren wachten' en 'leren delen' mijn kind aanging vond ik het minder geslaagd. De groepen zijn gewoon vol en dus ook druk. De theorie achter het verticaal werken kan ik nog steeds helemaal begrijpen maar gevoelsmatig is het voor mij nu toch anders.

We hebben ervoor gekozen om onze zoon naar een kdv met horizontale groepen over te plaatsen en hebben hier geen spijt van gehad. Hij kan lekker in zijn eigen ritme blijven, kan rustig op de grond spelen zonder door een 3 jarige omver gerend te worden en het is er gewoon stukken rustiger.

Voor óns en ónze zoon ideaal.

Dit wil niet zeggen dat het voor iedere baby ideaal is dus ga vooral eens kijken en laat je gevoel spreken !
Alle reacties Link kopieren
anky schreef op 02 september 2007 @ 13:47:

Mijn kinderen hebben tot 1 jaar in de babygroep gezeten en gingen daarna naar de 1-4 jaar groep. Ik vind dat eigenlijk wel de ideale oplossing. Mijn zoon heeft ook nog tijdelijk in een 0-4 jaar groep gezeten (toen hij 5 maanden was) en daar waren we toch wat minder tevreden over. Er is over het algemeen toch wel redelijk wat onrust in die groepen en de meeste babies gedijen daar toch wat minder bij. In een babygroep is alles op babies ingericht, er is minder inloop, babyspeelgoed en ze kunnen makkelijk door de groep tijgeren. Vanaf 1 jaar worden de verschillen tussen kinderen onderling wat minder groot en kunnen ze ook beter samenspelen. Ik ben dus op zich wel voor verticale groepen, maar dan niet voor de babies.



Van een overgang naar een nieuwe groep hebben mijn kinderen trouwens nooit last gehad. Binnen 1 dag waren ze weer gewend aan nieuwe leidsters, kinderen enzo.
Dat lijkt me dé oplossing zolang de leeftijdsgrens van 1 jaar niet strikt gehanteerd wordt. Onze zoon wordt over 2 weken 1 jaar maar ontwikkelt zich motorisch niet erg snel. Hem zou ik dus pas met 1,5 jaar overplaatsen. Zolang er bij overplaatsing naar het kind wordt gekeken lijkt het me prima !
Alle reacties Link kopieren
mijn zoontje zit ook op een verticale groep. Ik ben er erg tevreden over, De grotere kinderen spelen vaak in de hal, het atellier of buiten, waardoor het dan op de groep heerlijk rustig is. Hij krijgt dan op die momenten ook erg veel aandacht van de leid(st)ers. Nu is hij nog klein ( 6,5 mnd), maar hij kijkt zijn ogen uit als de grote kinderen aan het spelen zijn. Tevens vind ik het erg leuk om te zien hoe de oudere kinderen op hem reageren. Als ik binnen kom met hem,zijn er altijd wel wat oudere kids die " de baby" komen knuffelen. Ons kdv heeft wel de ruimte in tweeën opgesplitst. Op drukkere momenten worden de groteren en de kleineren ieder wat meer aan een kant gehouden. Ik ben ook erg blij dat hij niet hoeft te wisselen. Als hij bijv op een groep tot 1 jaar zat zou hij over een paar maanden al weer moeten wisselen. Dit lijtk me niet prettig \, zeker omdat ik merk dat hij het personeel steeds beter kent, en zij hem. En dit zijn best wel wat gezichten. Het is nl een flexibele verlengde opvang, waardoor er een vroege dienst, dagdienst en late dienst is.



In mijn studententijd heb ik als bijbaan gewerkt op een aantal KDV. Ik had toen ook voorkeur voor verticaal. Omdat er wat minder kinderen van een leeftijdscategorie zijn is het wat makkelijker met een bepaalde groep iets te doen.

Verder zitten veel baby's toch redelijk in ritme van de dezelfde tijden, waardoor er zo om de 4 uur voedingsmomenten zijn, met behoorlijke drukte. Ik heb daar veel vaker meegemaakt dat een baby moest wachten als op een verticale groep. Een baby kan nl best op schoot bij de leidster een flesje drinken als de peutertjes aan het brood zitten, maar 3 baby's een fles geven is lastig!



Maar uiteindelijk is inderdaad het belangrijkste hoe je algemene gevoel is bij een opvang. Je moet een "klik"met de opvang hebben en met het personeel. Vooral die laatste maken het toch. Je kind interesseert het weinig of het op een dagverblijf zit met de nieuwste speeltjes en meubeltjes of in een of ander oud gebouw, als die juffrouw maar lief is en aandacht heeft voor zijn behoeftes.
Alle reacties Link kopieren
Mijn zoon zit al zijn hele creche carriere in een horizontale groep en ik ben daar dik tevreden over. Ik heb ook nooit een verticale groep gewild, het stond me tegen, inderdaad te druk, te veel grote enge kindjes bij mijn lieve kleine baby, ga zo maar door.



Voordelen van een horizontale groep vind ik met stip op 1: de vriendschappen die kindjes opbouwen, mijn zoon heeft echt een vriendengroepje die allemaal van ongeveer dezelfde leeftijd zijn ( allemaal rond maart 2004 geboren) met wie hij dus al jaren tegelijk "overgaat". Twee daarvan zijn kindjes met wiens moeder ik nog op zwangerschapsgym heb gezeten, dus da's helemaal speciaal, en het zijn echt musketiers samen.

Ander voordeel vind ik - daar vloeit volgens mij ook de vriendschap uit voort - dat alle kinderen in de groep in dezelfde ontwikkelingsfase zitten en dat er op onze creche ook echt veel aangeboden wordt dat toegespitst op die specifieke fase. Nu mijn zoon in de hoogste groep zit is dat echt voorbereiden op de kleuterschool, in de eerdere groepen was juist alles toegespitst op de belevingswereld van babies, dreumessen en jonge peuters.



Voor mij is "nabootsen van een gezinssituatie" nooit een overweging geweest, ik zie het zo: kinderen hebben al een gezin, dat is thuis. In mijn ogen moet de creche veel meer een aanvulling zijn op hun specifieke ontwikkeling van dat moment en dat is in een horizontale groep echt het geval.



Overigens gaan de kinderen op mijn zoons creche ook echt wel buurten bij andere groepen en spelen ze ook tegelijk buiten, dus interactie met oudere en jongere kinderen is er echt wel. Daarom vind ik het juist fijn dat activiteiten en het leefritme op de groepen zelf is aangepast op leeftijd. Dus eten, slapen, ontspannen, zindelijk worden, dat soort dingen ook echt op het moment dat je kind daar theoretisch aan toe is. Om een voorbeeldje te geven: in een horizontale groep gaat het ritme vanaf 2 jaar bijvoorbeeld naar 1 slaapje overdag en bij 3 jaar naar helemaal niet meer slapen overdag. In een verticale groep gaat dat allemaal door elkaar, en dat is in mijn beleving heel onrustig hoe ik dat zo door de jaren heen geobserveerd heb.



Als er ooit nog een kind komt, dan kies ik weer voor een horizontale groep in ieder geval, ik ben dik tevreden over onze creche.
Am Yisrael Chai!
[

Voor mij is "nabootsen van een gezinssituatie" nooit een overweging geweest, ik zie het zo: kinderen hebben al een gezin, dat is thuis. In mijn ogen moet de creche veel meer een aanvulling zijn op hun specifieke ontwikkeling van dat moment en dat is in een horizontale groep echt het geval.

[/quote]





Dit was ik nog vergeten te zeggen, maar hier ben ik het erg mee eens. Een kdv zie ik ook echt niet als iets dat vergelijkbaar is met een gezinssituatie. Een kdv kan een gezin niet vervangen, maar zie ik meer als een aanvulling.



Bij ons zijn de leeftijdsgrenzen trouwens niet zo heel strak (iemand vroeg daar nog iets over). Ze mógen met 1 jaar over, maar sommige kinderen gaan ook pas met 1.5 jaar. De leiders kijken een beetje naar het kind. Mijn zoon ging met 1 jaar, maar was er ook echt wel aan toe (en ik als moeder nog meer, want in de nieuwe groep kreeg ik eindelijk mijn felbegeerde extra dag opvang ;-)).
Hee super zeg, al die reacties! (Bedankt voor de felicitatie Didi. Jaja, de beta-baby krijgt nu zelf een baby :))



Bij dit kinderdagverblijf is er een babygroep tot anderhalf, en dan verder twee verticale groepen tot vier jaar. Als ik jullie reacties zo lees, lijkt me dat dus wel een prettig systeem (behalve dan misschien die grens van anderhalf jaar, maar ik zal eens vragen hoe flexibel die gehanteerd wordt). Maar goed, het allerbelangrijkste is dus duidelijk de indruk die je van de leidsters krijgt. Bedankt allemaal, nu ga ik weer een beetje beter voorbereid op bezoek bij het kdv!
Alle reacties Link kopieren
Up voor GB
Alle reacties Link kopieren
Hier een tevreden "horizontale"-moeder.



Onze beide zoons gaan naar een horizontale groep 0-22mnd en dan tot 4jr, dus maar een wisseling, lees nl hier ook af en toe meerdere wisselingen.

Onze oudste was op een verticalegroep helemaal gek geworden, die had al grote moeite met de babygroep waar alles nog om "hem" draaide. Onze jongste had het waarschijnlijk wel geweldig gevonden een verticale groep, maar vermaakt zich nu ook prima. Hij mag regelmatig met de oudere kindjes mee buiten spelen.

De grens van 22mnd is bij ons niet heel straks, ivm met de komst van z'n broertje is de oudste iets eerder over gegaan om hem niet het gevoel te geven dat hij plaats moest maken voor z'n broertje en om als het niet lukte het optijd te kunnen zien en evt een ander plan te maken. Het overgaan met 22 mnd hangt meer op de vaardigheden dan op de leeftijd, kinderen moeten iig zelf uit een beker kunnen drinken en op een triptrap zonder beugel kunnen zitten (liefst ook klimmen).

Wat ik veel belangrijker vind is dat een kvd flexibel is in z'n opstelling, en dus ruimte laat voor individuele wensen of behoeftes.

Nog iets waar we heel blij mee zijn is dat bij ons op het kvd de kids tussen de middag vers gekookt warmeten kunnen krijgen (onze oudste eet dus ook maar 2x per week echt :cry: ), ook is incidenteel ruilen heel makkelijk en mits ruimte altijd mogenlijk.

Kijk vooral waar jullie je op je gemak voelen.
Alle reacties Link kopieren
Wij hebben het allebei. Onze zoon, nu iets meer dan 4 maanden, gaat op dinsdag naar de babygroep en op vrijdag naar de verticale groep. Nu is hij nog best klein en ik vraag me af of hij er enig verschil merkt hoor, maar volgens de leidsters doet hij het op beide groepen erg goed!
Wij hebben het ook een beetje allebei.

Dochter (8 maanden) zit in een horizontale groep, maar tot 9 uur zitten alle kindjes die er al zijn bij elkaar in de breakfast-groep en 's middags gaan ze ook een keer met z'n allen buiten spelen. Dus de eet- en slaapmomenten zijn samen met de andere baby's (totaal 5 in die groep) en het ontbijten en buiten spelen is gemixt.

Bevalt heel goed!
Alle reacties Link kopieren
**even offtopic**



He Ainne, alles goed??? 8 maanden alweer, wat gaat het snel!

dikke kus van mij



**en sluipt weer weg**

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven