Locatie slaapjes overdag en savonds baby 2 maanden

21-06-2020 13:42 21 berichten
Even wat vragen van een nieuwbakken mamma van een meisje van 7 weken oud. 3,5 week te vroeg geboren. Ze is een heel slechte slaper, veel krampjes, op mij willen hangen, snel wakker van prikkels. Sowieso is ze elke avond lang wakker en huilerig. Ik krijg haar met moeite even alleen te slapen, en dat wil ik oefenen. De draagdoek is met deze temperaturen toch vaak te heet (bamboe zomerdoek, rekbaar) en als ze erin zit moet ik in beweging blijven of ze is zo wakker. Door gecompliceerd herstel van de bevalling kan ik dat niet een volledig slaapje volhouden en halverwege uit de doek halen is wakker en huilen.
Eigenlijk huilt ze snel als ze wakker is. Dat stop ik nu met borstvoeden. Ze eet daarom nog 8-10 x per 24 uur. Wat ik zelf redelijk normaal vind. Zeker met dat warme weer.

Inmiddels merk ik dat mevrouw niet meer na elke voeding direct in slaap valt. Dus we kunnen 15 minuutjes ongeveer spelen in gaan voeren.
Momenteel slaapt ze wel eens in de box. Dit wil ik gaan stoppen, slapen in haar ledikantje boven.
Maar dan ontploft mijn hoofd van alle vragen die dat oproept, lol!

Ze slaapt snachts in een cosleeper of nog vaker tegen mij aan in ons bed. Kan ik overdag wel oefenen in de ledikant op haar kamertje? De cosleeper zonder non stop toezicht vind ik een beetje eng. Maar twee bedjes roept misschien verwarring op?

We willen gaan werken met een slaapzak of inbakeren. Ze is erg beweeglijk. Maar spuugt ook veel. En slaapt graag op haar buik. Dit houdt ons tegen om te gaan inbakeren. Wat vinden jullie?

Ik lees veel over "altijd bij eerste gaap in bedje leggen". Hoe doe je dat als je langer van huis moet? (Je wil er toch ook wel eens uit) Of met clustervoeden savonds? Of met "mislukte" slaapjes wegens huilen en spugen/krampjes en willen hangen?

Natuurlijk hebben we een kinderwagen. Maar al dat gerammel over de straatstenen vindt ze niet prettig. Soms slaapt ze met een aantal onderbrekingen en soms loop je met een huilende baby over straat.

Nou ja laten we hier eens beginnen. Dit is de situatie en mijn vragen. Ik wil echt enkel oefenen. Ik verwacht geen foutloos ritme van zo'n jong kindje. Wie kan uit ervaring eens wat input geven?
Alle reacties Link kopieren
Sommige kinderen slapen nou eenmaal niet zo best op een andere plek. Dus misschien zul je je leven daar even op aan moeten passen. Maar bedenk je ook dat niets vast staat bij zo'n jonge baby. Soms lukt het opeens wel. En sommige kinderen blijven slechte slapers. Je weet het niet. Heb je een partner die je af kan wisselen? Dan kun je de last van het in slaap krijgen verdelen.
Freedom is just another word for nothing left to lose - Janis Joplin
Alle reacties Link kopieren
Verschilt per kind en situatie.
Mijn dochter sliep overdag in de box of in de bak van de kinderwagen. S avonds in haar wiegje. Ik kon moeilijk traplopen in het begin ivm ks.

Als we onderweg waren, sliep ze ook in kinderwagenbak, maar niet als er teveel interessants te doen of zien was.
Op kdv legden ze haar eerst te slapen en andere kinderen pas als zij sliep (anders hield ze iedereen wakker, lol).

Gelukkig maakte het haar niet uit waar we waren: kinderwagen, campingbedje (later) andere bedjes.
Alle reacties Link kopieren
Bij mijn nichtje werkte één vast ‘attribuut’ als een tierelier. Was zo’n ster met geluid en licht die je overal kon meenemen en met klittenband kon vastzetten. In de kinderwagen, box, ledikant, wiegje op ouderkamer... Zolang dat ding in de buurt was sliep ze overal wel na enige aanloopproblemen.

Bij mijn zoon werkte dat helaas niet, die zat gewoon echt 24/7 in een draagdoek of Bondolino. Man thuis, hup baby op de buik :-).
Nee heb je, ja kun je krijgen
Alle reacties Link kopieren
Ik heb rond die leeftijd hem overdag in de wieg gelegd en s avonds in de cosleeper en dat ging prima. Maarha wat de ene baby pikt, vindt de andere verschrikkelijk.

Inderdaad moet je soms van huis en dan mis je het slaapje. De mijne is nu 12 weken en ik heb de mazzel dat hij in de auto en de draagdoek goed slaapt.

Maar als dat een keer niet lukt... ja dan zit je met een chagrijnige oververmoeide baby die moeilijk nog in slaap komt. Vervelend, maar niet het einde van de wereld.

Je kunt anders echt nergens heen. Met 12 weken heb je idealiter 5 kwartier 'wakkere tijd' tussen de slaapjes.

We gaan over 6 weken een weekje naar een camping, dus binnenkort start ik met slapen in zijn campingbed oefenen.
Alle reacties Link kopieren
Mijn baby was ook een beetje te vroeg geboren en had snel last van te veel prikkels met huilen als gevolg. Wij zijn met 8 weken overgegaan op het het ritme van voeden, spelen, slapen, voeden (wanneer ze weer wakker werd)... Slapen ging het beste in haar eigen bedje. En als we ergens waren dan sliep ze in de kinderwagenbak in een andere kamer. Ze sliep niet goed in de wagen tijdens het wandelen, ook niet (meer) in onze armen dus ik ging niet veel op pad eigenlijk. Gelukkig duurt die fase niet zo heel lang, ook al lijkt dat wel zo op het moment.
Alle reacties Link kopieren
Probeer een ritueeltje te maken van het slapen gaan. Dus inderdaad slaapzak aan, muziekje, knuffel. Het maakt op zich niet uit waar ze slaapt maar wél dat ze het bedritueel gaat herkennen en zich er aan over kan geven..

En weet.... het komt goed. Ooit is het een puber die haar bed niet uit te krijgen is.

Inbakeren zal zeker helpen maar dit zou ik wel onder begeleiding doen.
Alle reacties Link kopieren
Oudste sliep alleen in haar eigen bed, jongste sliep overal. Overdag voornamelijk in de kinderwagen die in de woonkamer of tuin stond. Het is een beetje uitproberen wat werkt.
Maar het moet niet persé in haar eigen bed.
Alle reacties Link kopieren
MIjn dochters sliepen de eerste 2-3 maanden overdag waar ze maar wilden slapen. Bedje was wel mijn uitgangspunt, maar dat lukte vaker niet dan wel.
Dus, ik heb veel gewandeld, veeeeel autoritjes gemaakt en bij de jongste heb ik vooral veel op de bank gehangen en liet dochter op mijn borst slapen, terwijl oudste haar middagdut deed of lekker zat te spelen.

Mijn ervaring is dat slapen rond de 3-4 maanden vaak ietsje beter gaat. Tot die tijd go wit the flow en bedenken dat dit ook ooit over gaat en je kind echt wel in een bedje zal slapen. Bij de jongste heb ik wel de wakkertijden aangehouden en dat leek wel te helpen om haar in slaap te krijgen. Ogen/oren wrijven en gapen zijn nu wel hele duidelijke slaapsignalen, maar toen ze zo klein was, was het bijna niet op te merken. Dat vond ik lastig, dus hield de wakkertijden aan. Met een maand of 3 hebben we een slaapritueeltje ingebouwd. Ze gingen toen ook overdag in hun bedje slapen.
Tot een week of 8 sliepen ze 's nachts in de wieg naast ons bed, overdag legde ik beiden in het ledikantje op de eigen slaapkamer. Na die 8 weken gingen beide dochters naar hun eigen kamertje 's nachts.

Op pad gaan met mijn dochters deed ik de eerste 9 maanden niet zo veel, ze sliepen uiteindeijk het beste in hun bedje ( of een campingbedje, wat wel handig is) en ik had geen zin in oververmoeide, vervelende kinderen die 's nachts gingen keten, enkel en alleen omdat ik erop uit wilde.
Nu jongste bijna een jaar is, word ik ook daar weer wat makkelijker in, zeker nu blijkt dat jongste eigenlijk prima zelf kan bepalen wanneer, waar en hoelang ze slaapt.

Inbakeren met een kind wat reflux heeft en op de buik wil slapen is niet aan te raden volgens mij.
Daar zou ik echt even een professional mee laten kijken. Slaapzak kan volgens mij prima, maar je bedwingt daar de armpjes natuurlijk niet mee, zeker niet in deze tijd van het jaar ( zomerslaapzakken zijn toch minder stug dan de winterslaapzakken).
chantilly21_2 wijzigde dit bericht op 21-06-2020 14:23
8.22% gewijzigd
Inbakeren en buikslapen moet je nooit combineren. En ik zou met 2 maanden er niet meer mee beginnen eigenlijk. Zodra ze kunnen rollen mag het ook niet meer. Bij ons was het afbouwen na inbakeren drama. Ze sliep ingebakerd opzich prima, maar met zo’n 4 maanden moest ze uit die zak ivm rollen en is het tot 15 maanden drama geweest. Vanaf toen ging het langzaam beter.
Met bij jullie in bed tegen je aan slapen zou ik ook oppassen. Je hebt een co-sleeper dus gebruik die ook zou ik zeggen.

Qua verschillende slaapplekken verschilt het gewoon heel erg per kindje. Onze dochter sliep overal slecht, dus dat maakte niet uit. Maar sommige kinderen slapen overal waar je ze neerlegt prima.
Ik zou de box inderdaad wel afbouwen. En dan overdag in wiegje op de eigen kamer. ‘S nachts in de co-sleeper.
Als je op pad bent is het even lastig. Als ze in de wagenbak slaapt, zou je haar daar thuis gewoon in kunnen laten liggen. En ik heb ook wel een aantal keren voor de deur in de auto gezeten met een slapend kind in het stoeltje :mrgreen: het is een beetje schipperen soms.
Onze oudste sliep echt alleen in eigen bed, dus ja we bleven veel thuis. De jongste is wat makkelijker, die slaapt ook wel in de wagen als het moet. Maar over het algemeen blijven we thuis als hij moet slapen (nog 2 keer op een dag).
Onze jongste sliep in de cosleeper maar die kon ook los als wieg staan. Overdag hebben we hem langzaam aan de ledikant laten wennen rond een maand of 3/4. Met 8 maanden ook snachts.
Mijn kinderen sliepen altijd in hun eigen bed. Ik vind dat het rustigst voor een kind en heb het idee dat ze dan veel beter en langer slapen.
Wij zorgde dus dat we thuis waren als ze moesten slapen. Ze hadden al vrij snel een ritme. Pakte dat ritme toch een keer anders uit dan paste wij ons aan.
Met 3 maanden gingen ze om 19.00 uur naar bed en ook dan in hun eigen bed. Een paar keer per jaar maakte we een uitzondering. Bijvoorbeeld met kerst. Dan namen we een campingbedje mee. We hielden ons dan aan het ritme en legde de kinderen boven op een rustige plek te slapen.
Waarom mag ze niet meer in de box slapen? Dat vind ze toch blijkbaar fijn.
Alle reacties Link kopieren
Doe gewoon wat je fijn vindt en wat werkt. Maak je geen zorgen! Ze is nog zo klein, ze slaapt wel als ze moe is. Hoe flexibeler/relaxed je ermee omgaat, hoe makkelijker ze wordt.
En bedenk: babies met oudere broers en zussen hebben ook geen keuze en moeten ook mee naar school/ zwemles etc, die hebben ook geen keuze waar ze mogen slapen. Go with the flow.
Alle reacties Link kopieren
Cateautje schreef:
21-06-2020 14:42
Waarom mag ze niet meer in de box slapen? Dat vind ze toch blijkbaar fijn.
Ja, precies! Zoon heeft ook heel veel in de box geslapen (zelfs bij m’n ouders in de box daar), vond ik eigenlijk wel handig. Ik kon mooi beneden rommelen en tegelijk een oogje op zoon houden.

Als je nu alleen een boxkleed hebt: er bestaan boxmatrasjes die je eronder kunt doen, dan liggen ze net iets lekkerder!
Alle reacties Link kopieren
Cateautje schreef:
21-06-2020 14:42
Waarom mag ze niet meer in de box slapen? Dat vind ze toch blijkbaar fijn.
Eens! Hier een mannetje dat behoorlijk prematuur geboren is, bijna 3 maanden te vroeg. Ook hij is een enorm slechte slaper, zeker overdag. Dus de eerste maanden (vanaf thuiskomst) heeft hij bijna alleen maar op mij geslapen. In zijn eigen bedje was het sowieso geen succes (maar dan ook echt echt niet). Hij had heel veel behoefte aan geborgenheid. In eerste instantie lukte het soms om hem wel in de wieg van de wagen te laten slapen (maar toen was het buiten niet zo warm als nu, dus nu mss niet zo'n goed idee). Dat gaf veel geborgenheid. En hij sliep in een inbakerslaapzakje van puck a baby, heb je ook zoiets? Hielp hier echt heel goed! Niet dat het dan opeens wel lukte, maar hij viel wel sneller in slaap.

Er zijn ook van die (katoenen) reistentjes te koop, dat geeft ook een geborgen gevoel. Sommige kinderen hebben daar onwijs veel behoefte aan. En tot ze een maand of zes zijn heeft oefenen geen zin, ze kunnen eigen behoeftes niet uitstellen of leren om te slapen zoals dat fijn is voor jou. En zelf nu nog ligt hij regelmatig bij mij te slapen (gecorrigeerd 10 maanden).

Los daarvan snap ik heel goed je vragen /twijfels en dat het je soms tot wanhoop drijft. Ik zou willen dat ik het eerder los had durven laten. Go with the flow, dat geeft jullie beiden enorm veel rust. Geef haar wat ze nodig heeft, daar krijg je straks een veel relaxter dreumes voor terug ;)
Alle reacties Link kopieren
Rekbare doek is sowieso heet vanwege al die laagjes. Met een dunne geweven zomerdoek is het waarschijnlijk een stuk fijner.
Alle reacties Link kopieren
Laat je baby op dit moment gewoon slapen waar ze wel slaapt. Waarom zou ze niet in de box mogen slapen? Mijn kinderen sliepen op die leeftijd meestal overdag in de box, tot ze daar lastiger in slaap vielen en meer rust nodig hadden. Of ik zat uren met mijn jongste op de bank tegen me aan, zij had reflux en sliep beter rechtop. In het begin is dat even aftasten. Een draagdoek lukte niet goed ivm mijn rug, anders had ik hen desnoods de hele dag daarin gedaan.
Het maakt nu echt niet uit, zolang het niet gevaarlijk is of te warm is er geen verkeerde plek. Ik zie echt geen enkele reden waarom ze nu per se in haar ledikantje moet slapen.
Alle reacties Link kopieren
Geen tips, doe wat werkt en wat je fijn vindt, maar hier gaat het zo.

Nu (5 maanden, tweede kind): bijna alle slaapjes in bed. Wakkertijd ongeveer 1,5 a 2 uur. Onderweg hazenslaapjes (draagzak/wagen; in de auto soms langer). We gaan wel weg, maar niet twee dagen achter elkaar. En sinds een week lijkt het erop dat we de avond terug hebben en beide kinderen rond 19/19.30 in bed liggen.

3-4 maanden: meestal een slaapje in bed, Max 1 cyclus, heel soms twee. De rest op ons

2 maanden: alle slaapjes op ons of in de draagzak.

In de nacht ligt de baby nu ongeveer de helft in eigen bed, de helft bij mij (veilig slapen), eerder was dat zo’n 90% bij mij.

Pas een paar weken is de reflux minder en is bed dus fijner. Meestal op de buik nu, maar hij rolt al, dus doet dat toch wel. Inbakeren zou ik met 2 maanden idd niet meer aan beginnen.

Je kunt nu veel gaan oefenen en strak ritme invoeren. je kunt ook gewoon elke keer Bedje proberen en dan komt het vanzelf wel. Mij geeft de tweede optie de meeste rust.
Alle reacties Link kopieren
Zoals ik het zo lees in je berichtje, is je kindje gewend aan huidcontact om op te slapen. Dus je geur, warmte en je hartslag nabij... Dat zijn dingen die je kindje gaat missen... En kwa rustige omgeving. Juist als je kindje gewend is aan geluid, zal een stille omgeving averechts werken.
Alle reacties Link kopieren
Op die leeftijd liet ik ze vaak in de kinderwagen slapen die ik op een rustig plekje neer zette. Dat voorkwam dat ik heel vaak op en neer naar boven moest (wel fijn toen, want was nog niet fit) en ik vond het fijn ze goed in de gaten te kunnen houden omdat het slaapritme nog niet echt goed was toen.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven