Mavo/Havo of toch Havo/VWO?

24-02-2022 21:54 34 berichten
Alle reacties Link kopieren
Mijn dochter heeft van haar basisschooldocent het advies HAVO gekregen.
Op de middelbare school van dochters keuze kan ze in een mavo/havo of in een havo/vwo brugklas worden geplaats.
Zowel wij als basisschooldocent denken dat de de capaciteiten heeft voor havo of hoger. Dit wordt ook bevestigd door toetsuitslagen (100% van de kinderen met deze uitslagen doet havo of hoger).
Wij twijfelen alleen of ze de juiste werkhouding/motivatie heeft die nodig is voor de hoeveelheid extra (huis)werk en het hogere tempo.
Ze heeft moeite met langere tijd concentreren en is slecht gemotiveerd om het kleine beetje huiswerk dat ze nu al krijgt te maken. Ook het huiswerk voor de typecursus die ze doet gaat iedere keer weer gepaard met veel gedoe/gezeur/weerstand.
Verder speelt er psychisch/emotioneel ook nog het een en ander, wat mij het gevoel geeft dat dit niet het moment is om een hoop hooi op haar vork te gooien.

Man en ik zijn dus voor mavo/havo, Nu neigt de basisschooldocent toch naar havo/vwo en geeft dochter zelf ook aan dat ze graag wil proberen of ze dit kan. Ze is normaal gesproken nogal onzeker over haar kunnen, dus dit signaal wil ik ook niet zomaar in de wind slaan.
Ze kan natuurlijk altijd nog switchen van niveau als ze echt niet goed blijkt te zitten, maar dan zou ze weer aan een andere klas moeten wennen, dus dat is ook niet niks.

Kortom; groot dilemma hier. Ik hoor graag of anderen misschien ervaring hebben met deze afweging of er anderzeids een mening over hebben.
Alle reacties Link kopieren
Susan schreef:
25-02-2022 13:08
Sowieso zijn het toch alleen in het begin die dubbele klassen? De kans lijkt mij niet zo groot dat ze in het brugjaar al naar een andere klas moet, volgens mij kun je ook altijd nog van een havo/vwo-brugklas naar 2 vmbo-t, mocht havo toch ook echt niet blijken te gaan lukken. Het is niet dat ze dan de brugklas moet overdoen of zo. Maar als havo er wel in zit zou ze gewoon via die havo/vwo-brugklas in 2 havo moeten kunnen komen.
Switchen is inderdaad mogelijk en gebeurt in principe alleen aan het begin van een nieuw schooljaar. Tenzij echt blijkt dat je op totaal het verkeerde niveau zit, maar dat komt zelden voor volgens conrector middelbare school.
Alle reacties Link kopieren
Bedankt voor jullie nogal unanieme reacties : ).
Alle reacties Link kopieren
Boginja schreef:
25-02-2022 23:46
Ze geeft inderdaad vaak aan dat ze het saai/makkelijk vindt. Kan het niet opbrengen bijvoorbeeld breuksommen 100 keer te herhalen, terwijl ze het n 1 keer al snapt.
Kan het zijn dat als ze straks moeilijker huiswerk krijgt waarbij ze niet alles 100 keer moet maken het interessanter wordt en ze het wél gaat doen?

Dan nog niet persé héél graag, maar alvast wel met minder morren?

En dan zou ik haar niet op een te laag niveau zeggen, want dan is het weer "te makkelijk en te saai".
En gaat ze tegelijk weinig zin hebben om moeite te doen om toch die 8 ofzo die ze nodig heeft om op de HAVO te raken te halen.
Is dit nu later?
Ik snap geen donder van het leven
Ik weet nog steeds niet wie ik ben
Waarom zie jij havo / vwo brugklas als ‘veel hooi’ vergeleken met mavo / havo? Het is niet perse meer of extra werk, het is een vergelijkbare belasting alleen dan op een niveau passend bij het talent van het kind.

Als jouw kind nu al aangeeft school saai en makkelijk te vinden, zou ik haar niet nog minder motiveren door haar onder haar niveau te plaatsen. Gezien bij een kind in omgeving: op basisschool gedemotiveerd in een klas met uiteindelijk 80% vmbo-advies, kind kreeg het werk niet af, was afgeleid. Maar cito-scores waren goed. Nu in brugklas vwo en “blij eindelijk iets te leren”.
Alle reacties Link kopieren
Op basis van je verhaal over motivatie en huiswerk willen maken, zou ik mavo/havo kiezen. Maar omdat je dochter zelf wel graag havo/vwo kiest, zou ik dat doen. En ook omdat ik in dit topic verder nog las dat bij haar gaat om het nut van de opdrachten als ze iets toch al snapt. Dus dan is havo/vwo beter!

En qua psychisch/emotioneel, krijgt ze daar al hulp voor?
Alle reacties Link kopieren
Mijn zoon heeft havo Atheneum advies. kan hiermee naar havo of atheneum brugklas, bij ons in de regio zijn geen combi klassen, derhalve mag men zelf kiezen.
Zoon is nog kinderlijk, vindt huiswerk stom en heeft last van add / adhd (gebruikt hiervoor ritalin). Hij wil zelf graag naar atheneum. Psychiater (ivm adhd) zegt dat we niet voorzichtig in hoeven te zetten, geen reden voor.
School zegt dat hij waarschijnlijk meer peers vindt in de atheneum klas.
Hij gaat naar atheneum, ik ben de enige die nog twijfelt of dit een goede keus is. Zoon wil graag (en is dus extra gemotiveerd), school, psychiater, vader zijn voor. Misschien dat ik wel te voorzichtig ben
En te veel beren op de weg zie.
Alle reacties Link kopieren
Absoluut havo/vwo klas!!

Bedenk dat in mavo/havo klas het gemiddelde mavo niveau is. En dat het gros van de leerlingen zal doorstromen naar de mavo. Bij de havo vwo klas is het niveau echt hoger. Dat is havo met een paar doorstromers naar het vwo.

Het type leerling is ook echt heel anders in een havo vwo klas. Dat zijn kinderen die makkelijk en goed kunnen leren. Of kinderen die graag willen leren en hun best doen. In het geval van jouw dochter wil je haar toch liever in die laatste groep? Dan kan ze zich optrekken aan die leerlingen ipv het rustig aan te doen met weinig motivatie.

Neem haar serieus en vertrouw de docent!
Alle reacties Link kopieren
Boginja schreef:
25-02-2022 23:46
Ze geeft inderdaad vaak aan dat ze het saai/makkelijk vindt. Kan het niet opbrengen bijvoorbeeld breuksommen 100 keer te herhalen, terwijl ze het n 1 keer al snapt.
Sorry maar dit zegt toch al genoeg? Ze is een onderpresteerder omdat de stof te makkelijk is. Havo-vwo dus.

Ga je kind absoluut niet nog meer demotiveren door haar weer op een te makkelijk niveau te zetten!
“We should make no mistake. Without concerted actions, the next generation will be roasted, toasted, fried and grilled.” - Christine Lagarde, IMF
Alle reacties Link kopieren
lemoos2 schreef:
25-02-2022 09:49
Persoonlijk zou ik gaan voor een havo/vwo brugklas gezien haar eigen wens, advies en scores. Huiswerk moeten maken, de hoeveelheid… zoveel verschil zit er niet tussen een mavo/havo en een havo/vwo brugklas. In dat opzicht hebben brugklassers allemaal wel een soort cultuurshock. Na de brugklas blijven klassen bijna nooit volledig ‘compleet’ als een school werkt met dakpanbrugklassen.

Maar het belangrijkste zou voor mij de wens van kind zelf zijn. Juist omdat je twijfelt aan werkhouding/motivatie. Nu toont ze initiatief.

Zou willen dat mijn junior dit zou doen. Daar komt niet meer uit dan ‘hm’, ‘maakt mij niets uit’, ‘kijk maar’, ‘doe maar’.
Dit, altijd zo hoog mogelijk inzetten als het kind het zelf wil... Afstromen is makkelijker dan opstromen..

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven