Mijn dochtertje eist teveel van zichzelf

11-09-2007 09:32 12 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik zou graag iets aan jullie willen voorleggen, wie weet herkennen jullie dit.

Mijn oudste dochtertje is bijna 9 en kan heel goed meekomen op school. Op zich erg fijn natuurlijk, maar ze heeft er erg veel moeite mee als ze iets eens een keer niet begrijpt, of als ze huiswerk mee krijgt omdat het haar niet lukte het op tijd op school af te maken. Ze legt de lat voor zichzelf erg hoog; ze gaat net zolang door tot iets wel lukt en kan erg gefrustreerd raken als het dan niet snel genoeg gaat. Nu zit ze in groep 5 en merkt ze dat rekenen toch wel een stukje lastiger wordt dan in groep 4. Ze kan er 's avonds niet van slapen, maakt zich er erg druk over dat ze het zo moeilijk vindt. Zowel m'n man als ik zeggen dan dat het echt niet erg is als ze iets moeilijk vindt, of als ze werk mee naar huis krijgt om het thuis af te maken. Ze heeft een hele lieve juf die de kinderen ook de ruimte geeft om te vragen en alles nog een keer en desnoods NOG een keer uit te leggen. Bovendien zal ze in groep 5 echt wel vaker huiswerk mee krijgen, zodat de kinderen hieraan gaan wennen. 't Is echt niet veel en er blijft nog genoeg tijd over om te spelen e.d. Maar ze raakt behoorlijk van streek als ze iets niet gelijk kan of als ze meer tijd nodig heeft om iets te begrijpen. Ze kan altijd bij ons komen voor hulp en dat doet ze dan ook, maar het lijkt wel of ze het voor zichzelf niet accepteert, wat we ook zeggen. Het vervelende is dat het voor mij heel herkenbaar is, ik was vroeger ook een 'strebertje'. Maar juist daarom probeer ik haar een beetje af te remmen zodat ze ook nog lol heeft en niet al te zwaar tilt aan wat extra werk dat ze mee naar huis krijgt, of aan een 'minder' cijfer dan een 8 of 9. Hoe is jullie ervaring hiermee? Ik vind het zo sneu dat ze zich daar al zo druk over maakt terwijl de hele middelbare schooltijd er nog aan moet komen...
Alle reacties Link kopieren
Oh dat herken ik ook ja, lastig lijkt me dat als moeder zijnde, wat je nu moet zeggen... Mijn moeder zei:

als je alles al zou weten, dan zou je nu voor de klas kunnen staan! Heb je ooit een tienjarige les zien geven? Nou dan, die weten dat gewoon nog niet, daarvoor zit je op school ;-)

Dat hielp wel maar ik ben toch wel later een cursus tegen faalangst enzo gevolgd, was wel al op de middelbare school. En verder is het wel goedgekomen maar ja blijft lastig...
Alle reacties Link kopieren
esthrall schreef op 11 september 2007 @ 12:03:

... Mijn moeder zei:

als je alles al zou weten, dan zou je nu voor de klas kunnen staan! Heb je ooit een tienjarige les zien geven? Nou dan, die weten dat gewoon nog niet, daarvoor zit je op school ;-) ..
Da's een goeie, die zal ik onthouden!
Alle reacties Link kopieren
ik heb laatst eens iets gelezen over faalangst, en daarbij werd verteld dat ouders van kinderen met faalangst hun kinderen juist niet moesten overhoren met huiswerk/proefwerken etc. Dit omdat áls ze dan een goed cijfer hebben ze het idee hebben dat ze ht nog niet zelf kunnen, maar dat dit komt dankzij hun ouders.

Kun je niet eens tips vragen aan de juf tijdens een ouderavond?



Succes!! Pien
Alle reacties Link kopieren
@ Pien 252, het klopt wel wat je zegt maar ik denk dat het bij een kind met faalangst wel belangrijk is als ze overhoord wordt omdat ze dan meer de zekerheid heeft dat ze het kent. Zelf leren is goed, maar je blijft toch een onzekerheid hebben dat je het niet goed kent, dat heb ik zelf ook.

Ben ontzettend perfectionistisch en een streber van hier tot tokio, vroeger had ik faalangst en deed het me juist wel goed als ik overhoord werd, maar dan moest het wel een hoog cijfer worden anders baalde ik alsnog!
Alle reacties Link kopieren
Ik was in de brugklas zo; telde nauwgezet hoeveel tienen ik had gehaald. Een enorme streber. Mijn moeder (huishoudschool) vond het wel wat ver gaan; die kon zich niet echt in mij verplaatsen. Maar ze pakte het wel goed aan; ze beloofde me een gebakje als ik een keer een laag cijfer zou halen. Dus was ik toch nog een soort van blij met mijn eerste onvoldoende voor wiskunde :-)

Een beetje luchtig ermee omgaan (maar dat is soms moeilijk) lijkt mij ook het beste.
Alle reacties Link kopieren
Dat probeer ik ook wel, er luchtig mee omgaan, maar ze slaapt er ook slecht van. En dat begint nu z'n tol te eisen, is overdag moe, kan zich slecht concentreren...ik overweeg om haar wat ontspannender te laten slapen d.m.v. homepatische druppels o.i.d. maar twijfel nog; ze is nog geen 9 jaar en om daar nu al aan te beginnen?
Alle reacties Link kopieren
Heb je geen iets minder geweldige rapporteren van jou en je man ?

Hoe reageren jullie op een zeven ?
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
Alle reacties Link kopieren
Hoi Trixie,

Wij hebben hetzelfde meegemaakt met onze zoon (en ik houd m'n hart vast voor dit jaar).

Vanaf groep 5 heeft hij al last van enorme streberigheid. Zelfs zo, dat hij af en toe thuis moest blijven ivm vreselijke vermoeidheid. Hij werkt zichzelf gewoon over de kop. Maar zeg dat maar eens tegen zo'n kind. Als hij geen 9 of 10 haalt, heeft hij gefaald. Hij wil de beste, de snelste in alles zijn. Verleden jaar in groep 8 zelfs meegemaakt dat hij een week ziek thuis is geweest (griep was dat geloof ik). Komt hij op maandag weer naar school en doet in 1 ochtend alle werk wat ze in de week daarvoor gedaan hebben. Zelfs de meester was perplex. Dit is toch niet normaal?

En wat doe je er tegen? We praten, dwingen hem om iets anders te doen, maar niets helpt. Moeilijk hoor.

En nu, eerste klas VWO. Er wordt al tegen hem gezegd dat hij nu geen 9 en 10 meer zal kunnen halen omdat het niveau natuurlijk hoger is. Maar dat is voor hem natuurlijk koren op de molen. Hij zal laten zien dat het wel kan...

Tja, als het erin zit, houd het maar eens tegen.

Sterkte.

Yvonne
Alle reacties Link kopieren
@ BGB, ja ik heb wel rapporten van mij in ieder geval waar zeker geen negens op staan, eerder zessen en wat zevens enzo. En al m'n dochter een zeven hebt vinden we dat prima. Zeggen we 'goed gedaan meissie!' Onder de zeven is ze nog niet geweest. Zal best wel ooit wel een keer gaan gebeuren. Weetje, ik snap ook wel dat de kwaliteit van gemaakt schoolwerk met een cijfer benoemd moet worden. Het is voor 'strebertjes' alleen moeilijk om mee om te gaan, in de trant van, het cijfer geldt alleen voor het werk dat je gemaakt hebt en niet voor hoe je bent. Blijft lastig.



@ Yvonne, hebben ze bij jouw zoon op het VWO iets van huiswerkbegeleiding of iets dergelijks? Bij mijn vriendins' dochter op school hebben ze een soort faalangstbegeleiding, echt iemand die daarin gespecialiseerd is. Kinderen die daar erg veel last van hebben kunnen dan -na diverse gesprekken met school/leraar e.d.- bij haar in speciale therapie gaan en daar leren ze hoe ze ermee om kunnen gaan. Weet ook niet precies hoe het werkt maar misschien heeft jouw school ook zoiets? Succes!
Vraag eens of de juf even met haar wil praten om haar gerust te stellen. Om haar te zeggen dat ze het hartstikke goed doet en dat ze er wel komt in haar leventje. Ik ben zelf juf van groep 7 en ik merk dat 'vreemde ogen dwingen' soms echt realiteit is. Het kán soms helpen als de juf (in de ogen van je kind: dé professional; díe kan het weten) met een kind praat. Je schrijft dat ze een lieve juf heeft, dus die zal daar vast toe bereid zijn. En idd, zoals anderen al schreven; afremmen moet je natuurlijk doen, maar heel vaak lijkt dat helemaal geen zin te hebben als een kind nou eenmaal zo ís.



Sterkte ermee...
Alle reacties Link kopieren
Trixie, ik weet niet of het faalangst bij mijn zoon is. Ik weet niet wat het is. Hij kan gewoon zonder blikken of blozen (noem het emotieloos) zeggen dat hij gewoon de beste wil zijn. En als wij dan vragen waarom, zegt hij: "gewoon, dat wil ik". Ik bespeur dan echt geen faalangst.

Hij heeft een tweelingbroer die officieel hb is met een iq van 132.

Of het hem daarom te doen is? Hij is net zo intelligent, alleen niet getest. Maar met de NIOtoest op school haalt hij dezelfde score van zijn broer.

Maar we houden het wel goed in de gaten!

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven