Montessori of regulier onderwijs

09-11-2022 08:19 53 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
Hallo forummers,

Wellicht bestaat er al een soortgelijk topic, maar de zoekfunctie laat me geen resultaten zien.

Ben onlangs naar een informatie ochtend geweest van de plaatselijke montessori school en wil graag ervaringen horen van ouders wiens kinderen naar een montessori school zijn geweest (of er juist bewust niet voor gekozen hebben en wat hier de reden van is). Vragen die bij mij opkomen zijn:

Hoe heeft je kind het ervaren?
Was de overgang naar middelbaar onderwijs te behappen?
Drie jaar lang dezelfde leerkracht, is dat een pluspunt of juist niet?
Hebben ze het maximale uit je kind weten te halen?

De onderwijsvorm van montessori spreekt mij wel aan. Vond het wel enigszins chaotisch op de informatie ochtend, omdat er overal kinderen liepen (klas in, klas uit). Ze mogen naar andere klassen lopen om een broertje/zusje/vriendje/vriendinnetje te bezoeken. Gaat dit niet ten koste van kinderen die zich ergens op willen focussen?

Hoor graag jullie ervaringen en/of visies!

Liefs.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik heb zelf op een montessori school gezeten en ben groot voorstander. Om allerlei redenen maar met name de positieve sfeer op scholen vind ik ook als volwassene nog heel erg duidelijk.

Voor mijn eigen kind was ik er dan ook bij voorbaat al van overtuigd dat ik sowieso géén klassiek klassikaal onderwijs wou.
Alle reacties Link kopieren Quote
evelien2010 schreef:
09-11-2022 09:48
Mijn ervaring is dat DE Dalton/Montessori/reguliere school niet bestaat. Het hangt enorm af hoe ze day in de praktijk invullen. Sommige scholen zijn streng in de leer. Andere totaal niet. Op de reguliere school hier hebben ze verschillende elementen van dalton en Montessori overgenomen. En het hangt ook nog eens af van het schoolhoofd dat kan veranderen en van de docent.

3 jaar dezelfde docent zie ik als een groot nadeel. Juist van verschillende docenten en hun aanpak leren ze zoveel. En als je geen leuke juf hebt zit je daar als ouder en kind 3 jaar aan vast. Ik heb betere ervaringen met een frisse blik dan jarenlang hetzelfde.

Verder is het zeer geschikt voor kinderen die creatief, zelfstandig en zelfredzaam zijn. Is jouw kind een dromer, kan hij minder goed meekomen of is snel afgeleid dan zou ik hier minder snel voor kiezen. Alleen bepaal dat maar eens met 3 a 4 jaar.
Mijn kind is een dromer en niet echt zelfredzaam of zelfstandig maar daarin wordt hij erg geholpen in school. Ook nog eens een kind met zowel TOS als dyslexie en een hoog IQ waardoor hij op verschillende niveaus werk en extra hulp krijgt. Die we samen met school geregeld hebben. We zijn in groep 3 ook bij de openbare school gaan praten omdat we twijfelde of hij goed zat, maar daar konden ze hem dit niet bieden. Dit zien we nu terug bij zijn vriendje die wel is overgestapt.
Ik denk dat het erg afhankelijk is van het schoolhoofd wat wel en niet kan.

Over 3 jaar dezelfde leraar mijn jongste zit nu in groep 4 en heeft elk jaar een nieuwe leraar gehad. Ze leerkrachten wisselen bij ons ook nog wel eens van bouw. Mijn oudste heeft in de middenbouw dit jaar voor de derde jaar op rij dezelfde leerkracht. Wel stond daar 1-2 dagen per week een ander leerkracht naast. Voor de oudste was het goed dat dezelfde leerkracht er naast stond of in ieder geval deze. Omdat ze over de groepen heen werken hebben ze ook vaak zat met andere leerkrachten te maken.
Alle reacties Link kopieren Quote
Wij hebben voor Jenaplan gekozen en erg blij mee!
Montessori-achtig maar met meer groepsgevoel.
Heel fijn!
Maar alles staat of valt met hoe de school alles aanpakt.

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven