Onderwijssysteem

03-02-2022 10:05 19 berichten
Alle reacties Link kopieren
Wij zijn momenteel bezig om op een concreter niveau te kijken of onze emigratieplannen/wensen realistisch zijn. Een beslissende factor gaat zijn of wij ons dochtertje (momenteel 2) genoeg kunnen bieden daar. Ik ben me aan het inlezen in het schoolsysteem maar het voelt een beetje als appels met peren vergelijken, en bovendien is mijn eigen schoolervaring jaren geleden en was ik een heel specifiek soort leerling. Ik vind het dus moeilijk om het vanuit een objectief standpunt te bekijken wat voordelen of nadelen zouden zijn. Ik ben wel van plan om contact te leggen met mensen daar om ervaringen te horen maar ik ben vooral benieuwd welke aspecten er voor jullie/mensen met schoolgaande kinderen positief of negatief uitspringen tov hier. Gewoon om een beetje te brainstormen en verschillende visies hierop te horen.

De aspecten van het schoolsysteem:
Kinderen hebben in Zweden leerplicht van 7 tot 16 jaar, een periode die volledig gedekt wordt door de basisschool (grundskola). Voorafgaand gaan de meeste kinderen vanaf 1 jaar naar de kinderopvang, ook wel förskola, daghem of dagis genoemd.Sommige kinderen gaan naar door de gemeente betaalde opvangmoeders, al zijn die sterk in aantal aan het afnemen. Als kinderen 6 jaar zijn, volgen ze één jaar förskoleklass als brug naar het basisonderwijs.
Nederlanders die al zijn geëmigreerd zijn niet altijd positief over de Zweedse basisschool en manier van lesgeven. Zo zou het niveau er lager zijn; een 10-jarig Nederlands kind dat verhuist en in Zweden in een groep komt met leeftijdsgenoten, zou bijvoorbeeld over meer vaardigheden beschikken dan de Zweedse 10-jarigen. Ook is niet iedereen gecharmeerd van de onderwijsmethode waarbij leraren sterk rekening houden met de voorkeuren en meningen van de kinderen.
Feit is dat het onderwijs in Zweden veel minder prestatiegericht is dan in de Benelux Het is erop gericht kinderen van alle rangen en standen dezelfde kansen te bieden. Rapporten komen er pas in de eindfase van de negenjarige basisschool en het huiswerk is over het algemeen gering in omvang. Blijven zitten komt zelden voor. Daar staat tegenover dat er ook ouders zijn die zich juist heel positief uitlaten over het Zweedse basisonderwijs. Er zijn kinderen die juist goed blijken te gedijen in een wat minder op negens en tienen gerichte omgeving. Tevens lijkt het erop dat kinderen er meer persoonlijke aandacht krijgen en sterker gestimuleerd worden zich meningen te vormen.

Bovendien is het mogelijk voor kinderen om, vanaf dat ze 13 zijn, hun vakkenpakket op de basisschool uit te breiden of door voor bepaalde vakken hogere niveaus te kiezen. Zo kunnen ze zich beter voorbereiden op een vervolgopleiding. Zweeds, Engels en wiskunde zijn altijd verplicht.

Het onderwijs in Zweden is toegankelijk voor iedereen, ongeacht het inkomen van de ouders. Leren en lesmateriaal aan de basisschool zijn gratis. Ook de schoolbus die in landelijke gebieden leerlingen oppikt wordt door de overheid bekostigd.Elke gemeente heeft de plicht om speciaal onderwijs aan te bieden aan kinderen met leermoeilijkheden, zowel op basisniveau als in het vervolgonderwijs.

Wanneer de grundskola erop zit kan er verder geleerd wordt op de gymnasieskola. Deze lijkt ondanks de naam nauwelijks op het gymnasium dat in Nederland bekend is. De meeste van deze scholen zijn eigendom van de gemeente, maar er zijn ook privé-scholen op dit niveau. Het is een breed opgezette school voor voortgezet onderwijs. De leerlingen hebben er de keus uit in totaal 17 onderwijsprogramma’s in specifieke richtingen, bijvoorbeeld kind & recreatie, bouw, kunst, handel of gezondheidszorg. Soms is een gerichte opleiding aan een gymnasium voldoende om ergens werk te vinden.

Wie een driejarig programma aan een gymnasieskola met goed gevolg afrondt, heeft in principe toegang tot de universiteit. Dit volstaat niet voor elke studie; voor bepaalde richtingen wordt de geschiktheid van de kandidaten nader onderzocht voor hij of zij tot de universiteit wordt toegelaten.


Wat voor mij duidelijk is, dat dit schoolsysteem een nadeel zou zijn als we tussentijds weer terug naar NL zouden komen, dan zou dochter ten opzichte van NL een achterstand hebben. Als we daar voorgoed zouden blijven of tot zij haar opleiding heeft afgerond is er in principe geen probleem, afgezien van de vraag wat beter zou passen bij haar. Ik merk dat ik heel erg vanuit mijn eigen ervaringen beredeneer. Ik was een heel rustig kind, dat de basisschool doorliep met 10 vingers in mijn neus. Ik heb me doodverveeld, omdat ik elk taakje na 5 minuten foutloos af had. Volgens mij wordt daar in NL tegenwoordig meer op ingespeeld dmv plusklasjes etc. Dus dan vraag ik me af als dochter ook zo is, of het Zweedse systeem wel genoeg uitdaging biedt. Aan de andere kant, ik vind het heel gezond om juist op jonge leeftijd van dat prestatiegerichte af te gaan. In de regio in Zweden waar wij vaak zijn wordt al met een 30-urige werkweek tegen voltijf betaling geexperimenteerd en die balans/prioriteit vind ik heel goed om jong bij te brengen.
En zo blijf ik maar dingen afwegen, grote klassen zijn drukker, maar bieden wel meer mogelijkheid om vriendjes te maken (of juist ook op kliekjes) enz enz.

Ik ben dus vooral heel benieuwd welke zaken ouders met schoolgaande kinderen hier positief of negatief uit pikken :-D
Alle reacties Link kopieren
Uw kind is pas 2 jaar?
Dan is Zweden het paradijs.

Op Nederlandse scholen worden gewoon te veel kinderen in 1 klas gepropt.
In Zweden zijn veel meer begeleid(st)ers.
Wat is de vraag die ik niet weet maar wel moet stellen?
Alle reacties Link kopieren
Ik zie vooral (best kleine) nuance verschillen. Zweedse kinderen groeien over het algemeen op tot verstandige en behoorlijk opgeleide volwassenen, net als Nederlandse kinderen. Ik zie geen enkel doorslaggevend bezwaar om daar niet naar school te gaan.
Alle reacties Link kopieren
Eerlijk gezegd: als je kind nog zo jong is en ze van kleins af daar gaat, dan weet het niet beter. Dan wordt het Zweeds en gaat mee in dat systeem. Je zegt: als we terug willen komen - mijn ervaring is dat je niet zo makkelijk terug komt eens je kind gesettled is. Nog los van het schoolsysteem, haal je ze dan weg uit de vertrouwde omgeving en weg van vriendschappen. Dat is een stap die je niet meer zo 1 2 3 maakt.

Verder klinkt het me als een heel goed geleidelijk systeem waarbij niet al van het kind heel vroeg allerlei keuzes worden verwacht. Ik vind dat het hier veel te snel al in vakjes wordt voorgesorteerd.

Tot slot: aan alles zitten voor- en nadelen en problemen zijn er om opgelost te worden. Maar je hoeft ze pas op te lossen als ze zich stellen. Dus "als" jullie toch ooit terugkomen en "als" er dan een leerachterstand zou zijn, dan is daar vast een mouw aan te passen. Ik zou wat dat betreft niet te veel beren op de weg zien.

In het programma "Het Hoge Noorden" zag ik wel pubers van mensen die geemigreerd waren die het moeilijk hadden om te aarden, maar op die leeftijd is het natuurlijk veel lastiger om je nog aan te passen. Dat zal jullie 2-jarige niet zo ervaren denk ik.
Even if you are on the right track, you will get run over if you just sit there.”
Alle reacties Link kopieren
Als jullie nu emigreren, ze gaat daar 5 jaar naar school, en je komt terug, dan zal ze ook wel een achterstand hebben in taal. Lezen en schrijven in het Nederlands zal lastig zijn, dat lijkt me een groter probleem dan het verschil in systeem.

Eventueel kan ze gewoon een niveau lager instromen op de basischool. Dus bijvoorbeeld naar groep 5 als ze qua leeftijd naar groep 6 had gekund. Dan komt ze ook nog goed terecht lijkt me. Als je rond middelbare school terug naar NL zou willen, kan het wellicht lastiger worden.
Alle reacties Link kopieren
Mijn ervaring met Zweedse kinderen is niet al te best. Nou heb ik ze maar drie keer meegemaakt, maar wel in verschillende situaties en in verschillende landen. Het lijkt erop dat ze niet alleen het woord NEE niet kennen, maar zelfs het hele begrip niet. Dit artikel beschrijft vrijwel exact wat ik bedoel: https://dewereldwijven.com/2020/03/15/d ... uit%202013.
Alle reacties Link kopieren
Mijn ervaring is dat er in Nederland maar weinig scholen zijn die passend naar boven kunnen differentiëren. Dat betekent dat als je dochter erg intelligent zou zijn, ze in Nederland net zo min passend onderwijs zou krijgen als in Zweden. Mocht dat een twijfelpunt van je zijn, dan zou ik die van de lijst halen.
Alle reacties Link kopieren
Oh ik ben jaloers op je To!
Ik zou het niet laten afhanken van de school/opleiding voor je kind.

Ik zou overigens zo naar Zweden willen emigreren. Ik kan alleen maar voordelen bedenken.

Een van de voordelen is dat je nooit meer na hoeft te denken over wat je gaat eten 's avonds: je kind krijgt op school een warme maaltijd. Alleen dat al lijkt me heerlijk :rofl:
Alle reacties Link kopieren
Emigreren is zoveel meer dan alleen het schoolsysteem, natuurlijk is het een stukje van de puzzel (maar naar mijn mening niet meer dan dat).

Ik woon zelf in Scandinavië (niet Zweden) en er zitten inderdaad verschillen tussen Nederland en Zweden. Zweden is een modern land, met een heel gewone bevolking, hoger opgeleiden, beroepsopleidingen, vakmensen, specialisten, eigenlijk gewoon net als Nederland. Het schoolsysteem is anders, maar niet beter of slechter dan Nederland. Warme maaltijden, veel buiten zijn, opdelen in niveaus gebeurt pas als kinderen ouder zijn. En uiteindelijk gaan ook in Zweden mensen naar de universiteit.

Je kind is 2, dus erg veel over intelligentie en werkhouding is er nog niet veel te zeggen. Maar stél dat jouw kind zich heel erg gaat vervelen op school, dan heb je altijd de mogelijkheid om 1) een school te kiezen die beter bij je kind past, want ja, in de grote steden zijn er verschillende schooltypes en 2) je kunt de vrije tijd van je kind vullen met eindeloze leerzame activiteiten.
Ik denk dat het er vooral van af hangt wáar je wil gaan wonen, grote stad of een klein gehucht maakt wél heel veel uit.

Maar goed, ik ben al geemigreerd en ik zou niet terug willen naar Nederland. Zowel ik als mijn kinderen zijn hier op onze plek, en zelfs al zou ik terug willen, dan haal ik m'n kinderen niet zomaar uit hun vertrouwde omgeving.

Succes met je keuze, en ik hoop dat je nadenkt over álle aspecten van emigreren.
Alle reacties Link kopieren
Misschien interessant op te luisteren https://podcastluisteren.nl/pod/Opgejaagd
Alle reacties Link kopieren
Bjorg schreef:
03-02-2022 11:43
Emigreren is zoveel meer dan alleen het schoolsysteem, natuurlijk is het een stukje van de puzzel (maar naar mijn mening niet meer dan dat).

Ik woon zelf in Scandinavië (niet Zweden) en er zitten inderdaad verschillen tussen Nederland en Zweden. Zweden is een modern land, met een heel gewone bevolking, hoger opgeleiden, beroepsopleidingen, vakmensen, specialisten, eigenlijk gewoon net als Nederland. Het schoolsysteem is anders, maar niet beter of slechter dan Nederland. Warme maaltijden, veel buiten zijn, opdelen in niveaus gebeurt pas als kinderen ouder zijn. En uiteindelijk gaan ook in Zweden mensen naar de universiteit.

Je kind is 2, dus erg veel over intelligentie en werkhouding is er nog niet veel te zeggen. Maar stél dat jouw kind zich heel erg gaat vervelen op school, dan heb je altijd de mogelijkheid om 1) een school te kiezen die beter bij je kind past, want ja, in de grote steden zijn er verschillende schooltypes en 2) je kunt de vrije tijd van je kind vullen met eindeloze leerzame activiteiten.
Ik denk dat het er vooral van af hangt wáar je wil gaan wonen, grote stad of een klein gehucht maakt wél heel veel uit.

Maar goed, ik ben al geemigreerd en ik zou niet terug willen naar Nederland. Zowel ik als mijn kinderen zijn hier op onze plek, en zelfs al zou ik terug willen, dan haal ik m'n kinderen niet zomaar uit hun vertrouwde omgeving.

Succes met je keuze, en ik hoop dat je nadenkt over álle aspecten van emigreren.

Bedankt voor je reactie, en eens dat het vooral anders is, geen slechter of beter. Het is een van de vele puzzelstukjes die we in dit vroege stadium van onze zoektocht aan het onderzoeken zijn. Het systeem op zich zal geen dealbreaker zijn (we kunnen voorlopig toch nog niet inschatten wat voor type kind onze dochter gaat zijn), maar idd wel eentje die onze zoektocht gaat bekaderen voor waar we wel of niet willen zitten.

En ik vind het gewoon in het algemeen interessant om te lezen hoe ervaringsdeskundigen tegen dit soort zaken aankijken :)
Ik woon ook in een land met een ander schoolsysteem dan in Nederland. Ook hier gebeurt het opdelen van niveaus pas later.
Ik ben opgegroeid met het NLse systeem en vind het systeem in mijn woonland niks. Maar mijn man is hier opgeroeid en is prima terecht gekomen (WO). Hetzelfde geldt voor onze sociale en professionele kring. Onze kinderen (hier geboren) zijn slim en vinden school prima. Ze weten niet beter. Ja, helemaal ideaal is het niet maar ik hoor in NL niet veel anders. Passend onderwijs klinkt leuk maar in de praktijk valt het nog steeds vaak tegen. Uitdaging kun je ook op andere momenten en manieren bieden.
En je kind is pas twee! Wie weet past het NLse systeem wel niet bij haar? Zou je daarom weggaan uit NL? Bovendien wil men in Nederland ook toe naar een systeem waarbij het opdelen in niveau´s pas op een later moment plaatsvindt. Wie weet hoe het over 10 jaar is, als jouw dochter naar de middelbare school zou gaan.
Alle reacties Link kopieren
kasteelbewoner schreef:
03-02-2022 12:23
Misschien interessant op te luisteren https://podcastluisteren.nl/pod/Opgejaagd
Die inderdaad, sluit helemaal aan bij je vraag.
Alle reacties Link kopieren
Rosalind* schreef:
03-02-2022 12:37
Ik woon ook in een land met een ander schoolsysteem dan in Nederland. Ook hier gebeurt het opdelen van niveaus pas later.
Ik ben opgegroeid met het NLse systeem en vind het systeem in mijn woonland niks. Maar mijn man is hier opgeroeid en is prima terecht gekomen (WO). Hetzelfde geldt voor onze sociale en professionele kring. Onze kinderen (hier geboren) zijn slim en vinden school prima. Ze weten niet beter. Ja, helemaal ideaal is het niet maar ik hoor in NL niet veel anders. Passend onderwijs klinkt leuk maar in de praktijk valt het nog steeds vaak tegen. Uitdaging kun je ook op andere momenten en manieren bieden.
En je kind is pas twee! Wie weet past het NLse systeem wel niet bij haar? Zou je daarom weggaan uit NL? Bovendien wil men in Nederland ook toe naar een systeem waarbij het opdelen in niveau´s pas op een later moment plaatsvindt. Wie weet hoe het over 10 jaar is, als jouw dochter naar de middelbare school zou gaan.

In Nederland selecteren we inderdaad nu al op 12 jarige leeftijd op niveau en we hebben een vrij star systeem: je wordt ingedeeld op een bepaald niveau en je wordt geacht alle vakken op dat niveau te doen. Dus een vmbo-t kind met een talenknobbel krijgt niet de kans om Engels en Frans op Havo of VWO niveau te doen en een VWO-er die slecht is in wiskunde stroomt af naar de Havo en moet dan ALLE vakken op een lager niveau doen. In andere landen mag je vaak vakken op verschillende niveau's doen, dus waar je goed in bent hoger en de rest lager. Lijkt mij ideaal, nu ik zie hoeveel tijd mijn dochter kwijt is met vakken waar ze slecht in is en geen plezier aan beleefd. Het is zo zonde.

Eerlijk gezegd klinkt het Zweedse kindgerichte systeem mij als muziek in de oren. Ik heb zelf een jaar op een Zweedse universiteit gezeten en de Zweden met wie ik toen in de les zat konden echt niet minder dan wij Nederlanders maar leken wel een bredere basis te hebben gehad. Zij hebben nu ook gewoon goede internationale banen, dus je komt er echt niet slechter door terecht ofzo.
En weinig prestatiegericht? Waar kan ik tekenen?
Als ik destijds de keuze had gehad om bepaalde vakken op een lager niveau te doen, dan had ik waarschijnlijk veel minder gedaan. Ik ben een type dat altijd zo min mogelijk doet binnen het aangebodene. Ik heb gymnasium gedaan en ik weet wel bijna zeker dat ik dat niet zou hebben gedaan als er meer mogelijkheid was geweest om te schuiven met vakken. Maar ik ben gewoon meegegaan met de stroom waar ik in zat.
Alle reacties Link kopieren
cleo schreef:
03-02-2022 13:30
Als ik destijds de keuze had gehad om bepaalde vakken op een lager niveau te doen, dan had ik waarschijnlijk veel minder gedaan. Ik ben een type dat altijd zo min mogelijk doet binnen het aangebodene. Ik heb gymnasium gedaan en ik weet wel bijna zeker dat ik dat niet zou hebben gedaan als er meer mogelijkheid was geweest om te schuiven met vakken. Maar ik ben gewoon meegegaan met de stroom waar ik in zat.

Dat was voor jou misschien zo, maar niet elk kind is hetzelfde. Ik denk dat er veel te zeggen is voor een systeem waar meer naar het individuele kind gekeken wordt dan van kinderen te verwachten dat ze perfect in een 'hokje' passen.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb in Zweden gewoond en er zelfs les gegeven, dus ik denk dat ik wel kan oordelen over het niveau verschil. Ik ben het grotendeels eens met de informatie in je openingspost. Zweedse scholen zijn minder prestatiegericht, en dat je zie ook terug in het gemiddelde niveau van schoolverlaters. Met de kanttekening: don't judge a fish by its ability to fly. De nadruk in het Zweedse systeem ligt (nog) meer dan in Nederland ook op het ontwikkelen van soft skills. Ik vond het over het algemeen juist hele leuke kinderen om les te geven, omdat ze minder in de weerstand zitten dan Nederlandse kinderen. Als je bij hun belevingswereld aansluit, merk je dat de intrinsieke motivatie over het algemeen vrij hoog ligt. Ze zijn sociaal, zelfstandig en krijgen ook een brede ontwikkeling mee. In schrijven en rekenen zijn ze wat minder sterk: er wordt minder gedrild, het is sneller "goed genoeg", en dat merk je.

Maar zoals iemand al zei: het zijn nuance verschillen. Zweden en Nederland lijken erg op elkaar. Ook Nederland is een stuk minder prestatiegericht dan veel andere landen, we leren onze kinderen hier ook om mondig te zijn, en we hechten hier ook veel waarde aan vrijheid, blijheid en spel, zeker voor de jonge kinderen. Het gemiddelde kind zal prima kunnen schakelen tussen de beide systemen, en bij geen van beide systemen zou ik bang zijn mijn kind tekort te doen.

Ik denk dat een rustig, intelligent kind in Zweden over het algemeen een fijnere (basis)schooltijd zal kunnen hebben. Eén verschil is dat Nederlandse klassen drukker zijn. Op de middelbare school is het voor een vwo+ of vmbo basiskind misschien fijner in Nederland, omdat ze eerder op hun sterk afwijkende niveau mogen werken. Havo/mavo kinderen hebben juist meer aan het Zweedse systeem. Maar dat speelt voor jouw kind nog helemaal niet, en ook in Nederland gaat dit wellicht binnenkort veranderen en komt er een brede brugklas.
Ik denk dat elk schoolsysteem zijn voor- en nadelen heeft. Of een bepaald type onderwijs bij je kind past, weet je helaas niet van te voren.

Onze ervaring met de overstap vanuit het buitenland naar NL onderwijs is vrij positief. Onze kinderen zijn opgegroeid in het buitenland en begonnen pas op de basisschool (2x) en middelbare school (2x) op een NL school. Dat ging eigenlijk probleemloos, ook al hadden ze nooit les in het Nederlands gehad en dus ook niet in Nederlandse spelling.

Wij kregen echt heel veel slechte verhalen te horen over het schoolsysteem voordat we emigreerden. Uiteindelijk bleek het gewoon enorm mee te vallen. Voor onze kinderen was het niet helemaal ideaal, maar ze hadden wel een voorsprong, toen we terug naar NL kwamen ipv de vermeende achterstand.

Ik vermoed dat Zweden ook gewoon goed onderwijs biedt, dus ik zou mij niet blindstaren. Natuurlijk kan laat een niveau kiezen ongunstig uitpakken voor je kind, maar het kan net zo goed andersom zijn. Dat kun je nu nog niet zeggen.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven