Ouderbijdrage, wat een verschillen!

20-09-2007 12:19 15 berichten
Alle reacties Link kopieren
Het is hier nog niet echt aan de orde, maar ik ben alvast verschillende basisscholen in de buurt met elkaar aan het vergelijken. En wat een verschillen zijn er in die 'vrijwillige' ouderbijdrage. Twee scholen die mij allebei aanspreken vragen respectievelijk 38 en 650 euro per jaar! En als ik eens verder ga kijken kom ik alle bedragen daartussen ook nog tegen. Maar echt verklaard zie ik die verschillen niet.



In hoeverre laten jullie die ouderbijdrage een rol spelen bij de schoolkeuze. Als je het kunt betalen, wil je het ook betalen, is het geld het je waard?
Alle reacties Link kopieren
Ik weet niet waar je woont, maar ik zou die kleine toch maar niet aanmelden op de school waar ze 650 euries verwachten. Of is dat voor de gehele schoolduur? Bij ons is het 25 euries. En ook de kinderen waar het niet voor wordt betaald mogen gewoon meedoen en krijgen ook een sintkadootje net als de rest. Wat doen ze voor dat geld zou ik maar eens gaan vragen. Skien in de alpen misschien? De "vrijwillige ouderbijdrage"is bedoeld voor het organiseren van activiteiten als sinterklaas, kerst, pasen etc. Schoolreisje valt daar niet onder, dat wordt apart in rekening gebracht.
Ruil hem in voor een ED! Veilig en warm. Dat is wat je nodig hebt!
Alle reacties Link kopieren
Wij zijn een half jaar voor ons zoontje naar school ging verhuisd naar een nieuwbouwwijk met twee scholen. 1 openbare en 1 katholiekeschool. IN eerste instatie ging onze voorkeur uit naar de katholieke school omdat zij een continurooster hebben, (alle kindjes eten tussen de middag op school). Omdat ik zelf 3 dagen werk leek ons dat een fijne oplossing. Helaas had deze school een leerlingenstop en hadden we hem moeten opgeven als hij 1 jaar was, we waren dus 3 jaar te laat. We zijn toen naar de andere school gaan kijken en de sfeer was geweldig! HIj voelde zich er direct op zijn gemak.

Wat de ouderbijdrage was wist ik toen nog niet. Ik vind het het belangrijkste dat wij en hij zich prettig bij de school voelen.



Wij betalen 45 euro per jaar en ik moet zeggen dat ik het bedrag van 650 wel erg hoog vind! Ik geloof ook niet dat dat het waard is. Zo'n bedrag vin dik meer iets voor het voortgezet onderwijs ofzo. Op internet wordt genoemd dat een hoge ouderbijdrage vaak wordt gebruikt om laag opgeleidde mensen van school te weren. Ouderbijdrage is officieel vrijwillig maar zo wordt het op school niet gebracht.



Ik weet niet of er een verschil in ouderbijdrage is tussen openbare scholen en andere scholen maar ik kan me er wel iets bij voorstellen. Openbare scholen worden nl door de gemeente betaald en zijn dus niet afhankelijk van de ouderbijdragen.



Bijn zoontje word veel gedaan met de ouderbijdragen. Zo hebben ze een aantal keer per jaar feest en eten ze met kerst op school en krijgen met sinterklaas een cadeautje. Ook wordt er van de ouderbijdrage 1 keer per jaar een schoolreisje betaald.



Maar het aller belangrijkste vind ik dat hij het naar zijn zin heeft!
Alle reacties Link kopieren
Ik woon in Amsterdam. Maar het is niet één school die zo duur is hoor. Er zijn er een flink aantal die rond de 600 vragen. Wat dat betreft verraste die van 38 euro me nog het meest, omdat ze daar wel veel extra dingen doen en het ook een bijzondere leermethode is.

Ik weet niet of dit iets van de grote steden is? Ik zou niet snel voor een minder leuke school kiezen omdat die veel goedkoper is. Op andere gebieden heb ik daar niet zo'n moeite mee, maar met een school is het anders voor mij.
Alle reacties Link kopieren
Esther, dat zou best eens waar kunnen zijn, de hoge ouderbijdrage als middel om een bepaald soort mensen te weren. Wat dat betreft zou ik me wel een beetje een sukkel voelen om alleen om die reden zo'n bedrag neer te tellen. De school heeft hoge CITO scores en gaat prat op een hoge uitstroom naar gymnasia. Is het een erg goede school en is een hogere bijdrage daarom gerechtvaardigd, of werkt het andersom en zorgt die financiële drempel voor meer kinderen van hoger opgeleide ouders die sowieso vaker naar het gymnasium zullen gaan?

Tja....

Maar ik ben zelf misschien ook een snob, want ik vind het milieu waaruit de kinderen op een school komen geen onbelangrijke factor bij de schoolkeuze.
Alle reacties Link kopieren
Mijn kinderen hebben op de Vrije School gezeten en daar is de ouderbijdrage ook heel erg hoog, maar dit komt mede door de speciale materialen die er gebruikt worden ( zoals bijenwas, echte wol, euritmie juf, onderhoud van de vaak hele mooie gebouwen) Maar die bijdrage was op onze school ook inkomensafhankelijk.



Nu zitten ze op een gewone katholieke school en is de ouderbijdrage 48 euro per kind. Redelijk normaal bedrag vind, voor een heel jaar.
Alle reacties Link kopieren
Esther, dat openbare scholen geld krijgen van de gemeente en andere scholen niet, is niet waar!



Elke school, ongeacht de achtergrond, krijg per kind een x-bedrag van de overheid, voor leraren, schriften, excursies en dergelijke te betalen.



De ouderbijdrage is alleen bedoeld voor de extra dingetjes zoals: sinterklaas, kerst, paasontbijt.



"Scholen mogen een vrijwillige financiële bijdrage vragen voor extra voorzieningen en activiteiten, zoals een schoolkamp, aanvullend lesmateriaal en festiviteiten. Dit zijn activiteiten die niet tot het gewone lesprogramma behoren en die dus niet door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen worden betaald" (aldus het OCW)



Betaal je dus veel ouderbijdrage, dan doen ze dus ook veel op die school (of ze krijgen wel hele dure cadeautjes met sint)
Alle reacties Link kopieren
Gossie ik schrik van die bedragen.

Wij wonen in een grote stad in Twente, en mijn dochter gaat naar een openbare school, 15 euro schoolgeld per jaar. En het is echt een hele leuke en gezellig school.

Bijj dit geld zit geen schoolreisje en geen sinterklaaskadootje. Dat komt er dus nog bij.

Het wordt gebruikt voor materialen, excursies, theaterbezoek, en lustrumfeesten.
Alle reacties Link kopieren
Swinta hier bij ons is het wel zo dat de openbare scholen GEHEEL door de gemeete betaald worden. Elke school in nederland krijgt geld van het rijk maar moeten verder zelf aan hun inkomsten zien te komen. Ik ben hierachter gekomen toen ik ging informeren hoe het zat met die andere school die een stop had en de andere niet. Een openbare school mag geen stop inlassen omdat ze gemeente de kosten betaald en zij de bestuurder zijn.
.
Alle reacties Link kopieren
Wat Esther zegt klopt helemaal! Vaak wordt dat geld dus niet aan andere bijzondere dingen besteed dan bij openbare scholen die onder de gemeente vallen. Gewoon de basiskosten moeten daar dus ook van betaald worden. Vaak is de schoolpopulatie ook anders door die hoge bijdrage, maar sommige scholen hebben een 'potje' voor ouders uit de wijk die dit niet kunnen opbrengen maar dit wel de dichtstbijzijnde school is. Ik heb op zo'n school gewerkt, en dit heet een openbare bijzondere school(bijzonder staat dan voor de bestuurs en financieringsvorm)
Hier een dorp in Noord-Groningen, christelijke school.



De vrijwillige ouderbijdrage + schoolreis is ¤ 33,- in totaal. Sinterklaas, Kerst, Pasen, etc. zit er bij in.



Ik geef mijn kind geen collectegeld mee voor "de zending", een kleuter hoort ons inziens nog niet met centjes op zak te lopen en ik betaal gewoon in één keer ¤ 50,-, zit er meteen geld voor de zending bij. De administratie maakt het overschot dan op mijn verzoek over naar de "zendingskas".



Overblijven (niet-verplicht) ¤ 1,50 per keer (knipkaart).
Alle reacties Link kopieren
hier ¤38.50 per schoolgaande kind, en dan de 2e met korting bij de 3e betaal je per kind nog minder, 4e en daarop volgende kind is gratis.



Sinterklaas, kerst, pasen, zomerfeest e.d. zitten daarbij. Schoolreisjes zijn apart. Als je het niet kan betalen moet je het doorgeven aan school en wordt je van de lijst gestreept, maar mag je kindje toch met alles mee doen.
Zo ! En dan kunnen we nu weer allemaal normaal doen....
Alle reacties Link kopieren
"De enige wettelijke verplichting die ouders aan een basisschool hebben, is hun kinderen elke dag naar school te sturen. De verwarring bijvoorbeeld over de ouderbijdrage is echter groot. Wat moet en wat mag?



Ouderbijdrage

Basisscholen mogen ouders vragen elk jaar een vrijwillige ouderbijdrage over te maken. Deze is bedoeld voor extra voorzieningen, die het ministerie van Onderwijs niet vergoedt, zoals schoolreisjes, overblijven, schoolzwemmen en culturele evenementen.



Enkele scholen gebruiken de ouderbijdrage echter ook om bijvoorbeeld extra docenten aan te stellen of om de school een grote beurt te geven. Ouders met kinderen op deze scholen zijn meestal duurder uit dan ouders met kinderen op scholen die de ouderbijdrage voor kleine activiteiten gebruiken. De vrijwillige ouderbijdrage loopt ver uiteen, van honderd tot zevenduizend gulden per jaar. De overheid heeft hiervoor geen wetten opgesteld, de ouderbijdrage zou tot de autonomie van de school behoren.



Scholen kunnen de bijdrage niet verplichten. Ze kunnen kinderen van ouders die de ouderbijdrage niet kunnen of willen betalen wel uitsluiten van deelname aan bijvoorbeeld schoolreisjes. In de praktijk blijkt dat ouders de bijdrage toch als een verplichting ervaren. Sommige scholen sturen zelfs incassobureaus naar 'wanbetalende' ouders, terwijl de toegankelijkheid van het onderwijs volgens de wet niet mag worden beïnvloed door de ouderbijdrage."



bron: www.nrc.nl
Ik betaal ongeveer 80 euro per jaar voor het overblijven (verplicht) en zo'n 94 euro per jaar ouderbijdrage. Mijn kinderen gaan naar een Montessorischool en de oudervereniging draagt van dat geld bijvoorbeeld ook bij aan de aanschaf van Montessorimateriaal want dat wordt door de bijdrage van het Rijk niet gedekt. Verder wordt het geld besteed aan de schoolbieb, schoolreisjes, kerst, sinterklaas, Montessoridag (feestdag op de geboortedag van Maria Montessori, afscheid groep 8, etc etc....

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven