Schoolkeuze, help!!

04-09-2007 15:54 15 berichten
Binnenkort gaat mijn zoon naar De Basisschool. En moet er dus een schoolkeuze worden gemaakt. Naast het dilemma openbaar of christelijk, zijn er ook tig keuzes te maken in de vorm van onderwijs. Natuurlijk leren, adaptief onderwijs, dalton, montessori... Ik weet het allemaal niet meer (en ga me bijna afvragen, wat was er mis met het oude vertrouwde onderwijs van vroeger).



Zelf neig ik erg naar het klassikale systeem, maar misschien is dat omdat dat lekker bekend is. Dat kom ik hier alleen bijna niet tegen. Als ik kijk naar de bereikbaarheid van de scholen zijn de meest voor de handliggende een adaptieve school, een Natuurlijk Leren school en een school die niet echt een keuze heeft gemaakt maar van alles het beste gebruikt (hmmm, wat moet ik me daar bij voorstellen). Binnenkort gaan we op gesprek met de directeuren. Ik wil graag goed voorbereid zo'n gesprek in gaan. Wie o wie kan me meer vertellen of Natuurlijk Leren en adaptief onderwijs? Wat is het verschil? En wat zijn de voor- en nadelen? Iemand juist positieve of negatieve ervaring?



Alvast enorm bedankt!
Alle reacties Link kopieren
ik kan je maar 1 tip meegeven.

kijk voornamelijk naar de sfeer van de school. maken ze tijd om naar je te luisteren (dan is de kans groot dat als er later problemen zouden zijn dat er ook goed geluisterd wordt)

het soort onderwijs is nu vind ik erg moeilijk om te kiezen aangezien ook elke leermethode aangeleerd wordt aan de kinderen. het is idd dus wat ze gewent zijn ook.
Wat past bij je kind? Daar hebben wij naar gekeken. Nu hadden we hier alleen de keus tussen een openbare en een katholieke en die laatste viel eigenlijk al af gevoelsmatig omdat we zelf niet gelovig zijn. De openbare school hier hangt erg tegen het Jenaplan-onderwijs aan en daar heb ik zelf op gezeten. Ik heb een bijzonder leuke basisschooltijd gehad en ik denk dat deze manier van lesgeven ook wel bij mijn dochter past.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben het helemaal met gutje eens. Kijk vooral naar de sfeer in de school. Voelen jullie en je zoon zich er thuis. Hij brengt er immmers de komende 8 jaar van zijn leven (gedeeltelijk, dan) door.

Wij hebben in eerste instantie ons oog laten vallen op de dichtsbijzijnde school en zijn daar met onze dochter (was toen nog net geen drie jaar) gaan kijken op de open dag. Onze dochter die nogal afwachtend en teruggetrokken was, kwam helemaal los en deed aan alle activiteiten mee. Wij voelden meteen: dit is het! Inmiddels is onze tweede er ook begonnen en nog steeds zijn wij helemaal overtuigd van onze keus.
Alle reacties Link kopieren
Sfeer !! En kwaliteit !!

En waar gaan de meeste kinderen uit de straat / buurt heen ? Het sociale is ook heel belangrijk



Je moet niet helemaal van je kind zijn karakter uit gaan, want wie weet is er nog een broertje of zusje die een heel ander karakter heeft



Ik heb op internet de rapporten van de onderwijs inspectie opgezocht, ben zomaar zonder afspraak een aantal scholen binnengelopen en gevraagd om info boekjes.

Als je zomaar langs gaat zie je ook meteen de sfeer, en hoe er gereageerd wordt.



Mijn kinderen zitten nu alle 2 op een RK school, terwijl we alles behalve gelovig zijn, maar de sfeer is ZOOO goed, dat we echt super tevreden zijn!
Op het dak zie je kleine musjes,
je weet; ze krijgen wormen ... maar het lijken kusjes!
Dank jullie wel voor de reacties.

Wij zijn hier net komen wonen, dus nog geen idee waar de andere kinderen in de buurt naartoe gaan.



Ik vind het erg lastig te bepalen wat bij mijn kind past. Ik heb een kind wat erg makkelijk contact maakt, tot nu toe redelijk intelligent lijkt (kan erg scherp commentaar leveren zeg maar..) en vrij open is. Daarin lijkt hij erg op zijn vader. Maar als hij alles van zijn vader heeft, is hij ook vrij lui van nature (en dat zie ik idd ook terug in oa zijn opruim gedrag). Past zo'n natuurlijk leren concept dan ook wel bij hem?



Sfeer vind ik ook een hele goede tip. Ik was ook van plan om bezoekjes te brengen op de scholen. Van 1 school heb ik ook al een uitnodiging ontvangen. Daarin staat dat ik mijn kind vooral mee moest nemen. Is dat standaard? Ik ging er eigenlijk vanuit dat het meer een gesprek met volwassenen was.
En inderdaad sfeer is erg belangrijk ;)



Buiten dat blijf ik erbij dat een school ook bij je kind moet passen, hoe leuk de sfeer ook is. Mijn broertje en ik gingen naar dezelfde basisschool maar het Jenaplan onderwijs was gewoon niets voor hem. Hij had veel meer structuur nodig. Zo hebben we allebei onze basisschool tijd heel anders beleefd.



Ander puur praktisch punt om voor deze school te kiezen is dat alle gastouderkindjes hierheen gaan en de gastouder alleen bij deze school ophaalt en wegbrengt.



Uit ons deel van de straat gaan alle kindjes naar de andere school maar het spul speelt toch wel met elkaar. Er wonen genoeg klasgenootjes in de wijk.
Bij de kennismaking was onze dochter ook mee. Wij hebben maar 1 school bezocht.



Vraag het aan andere ouders, waar hun kind heen gaat en vooral waarom. Hier is een belangrijke reden dat de andere school 'strenger' is en de kinderen thuis al zo bijdehand zijn (ja, echt waar, het opvoeden laat je lekker aan de school over... :-p).
Alle reacties Link kopieren
Natuurlijk Leren ken ik niet, adaptief wel. Dat streeft ernaar om alle leerlingen onderwijs op maat te bieden. Dat wil zeggen dat als jouw kind moeite heeft met lezen, hij boekjes op zijn niveau krijgt zodat hij niet het gevoel zal hebben dat hij het niet kan, omdat hij het op zijn niveau wel kan. Natuurlijk proberen de leerkrachten daar, bij hem, net als bij elke leerling hem steeds een stapje verder te laten gaan, maar op zijn eigen niveau. Datzelfde geldt voor 'slimmere' leerlingen, die hoeven zich niet te vervelen, maar krijgen extra of moeilijkere taken om ook op hun niveau verder te leren.



Ik ben zelf erg fan van daltononderwijs (ben afgestudeerd aan de pabo). Dalton lijkt wel op gewoon onderwijs zoals ik het vroeger ook had. De lessen die de leerlingen zelfstandig kunnen maken, staan op een week (dag)taak. De leerlingen hebben elke dag tijd op de taken van hun week/dagtaak zelfstandig te maken. Hier leren de leerlingen zelfstandig te worden en verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen handelen en planning.



Succes met de schoolkeuze, en nogmaals wat de anderen ook zeggen: kies voor een goede sfeer, dat is het allerbelangrijkste!
Alle reacties Link kopieren
Ik heb hetzelfde probleem ;-(

Ik ga echter donderdag naar de montessorischool en mij is gevraagd of ik zoon mee wil nemen. Dan kunnen ze met hem kennismaken, zei die mevrouw.Vond ik zo leuk.



Ik heb gisteren gebeld en kon donderdag al terecht, was geen probleem.

Bij de andere school waar ik een afspraak wilde maken, kan ik pas 10 oktober(!!) terecht, want, zo zei ze, we plannen liever niet teveel afspraken met nieuwe ouders per week, omdat we anders niet meer aan onze andere taken toekomen. Dus. @-(



Ik snap wel dat ze het druk hebben, maar iemand een maand laten wachten voor ze op gesprek "mogen" komen?



Maar goed, ik vroeg me bij speciaal onderwijs dus ook af of je daar nou het kind voor moet hebben. Die mevrouw zei dat als we zoon meenamen zij al best wel een beetje wat kan zien aan zijn gedrag. Of hij zelfstandig is, hoe hij dingen aanpakt, en dergelijke. Of een school geschikt is voor jouw kind, blijkt altijd pas gaande de weg, zei ze. Maar je kan wel zo goed mogelijk proberen aan te sluiten door goed naar je kind te kijken. Aldus de montessorimevrouw.



Ik zal je donderdag laten weten als ik geweest ben!
Alle reacties Link kopieren
Die mevrouw zei dat als we zoon meenamen zij al best wel een beetje wat kan zien aan zijn gedrag. Of hij zelfstandig is, hoe hij dingen aanpakt, en dergelijke. Of een school geschikt is voor jouw kind, blijkt altijd pas gaande de weg, zei ze. Maar je kan wel zo goed mogelijk proberen aan te sluiten door goed naar je kind te kijken. Aldus de montessorimevrouw.



Onze kinderen zitten ook op een montessorischool. Hier hanteerde men best een strenge selectie om te kijken of het kind en het gezin binnen het montessori-systeem zouden passen. Daarom is het zeker wenselijk om je kind mee te nemen. Wij wisten vooraf ook niet precies hoe het montessori-onderwijs werkte, maar tijdens het kennismakingsgesprek bleken de "montessori-regels" precies aan te sluiten bij onze opvoeding. Dus onbewust hadden we onze kinderen al enigzins klaargestoomd voor de werkwijze van deze school. Zoals ik hierboven al schreef, zijn wij erg tevreden met deze school.

Ben benieuwd hoe jouw kennismaking donderdag verloopt en succes met je keuze!
Alle reacties Link kopieren
Wat zijn dan precies de montessori regels? wil je me dat vertellen?
Alle reacties Link kopieren
Hallo sunlight,

Ik had het over regels, maar een beter woord is misschien montessori-uitgangspunten of benadering.

De bekendste kreet binnen het montessori-onderwijs is: leer mij het zelf te doen. Het onderwijs is veelal individueel op het kind gericht, maar bij gelegenheid ook klassikaal of in kleine groepjes. De onderwijzer speelt in op de interesses van het kind en leert het kind om actief zijn eigen leerproces vorm te geven. Het ene kind leert dus bijvoorbeeld in een sneller tempo letters, terwijl het andere kind op dat moment liever rekent. Er zitten meestal per klas drie leeftijdsgroepen, waardoor de kinderen ook veel van elkaar leren. De kinderen werken alleen, met zijn tweeen, of kleine groepjes. En af en toe worden er "lesjes" door de onderwijzer gegeven voor een klein groepje, terwijl de rest van de groep zelfstandig doorwerkt. Vaak denkt men dat het montessori-onderwijs te los is en het kind alleen maar hoeft te doen waar het zin in heeft. Dit is dus absoluut niet zo. Ieder kind heeft een leerling-volgsysteem en hierin wordt bijgehouden hoe het kind op alle vlakken scoort. Verder zijn er duidelijke regels en afspraken binnen de school.

Het kind leert hierdoor al heel snel om verantwoordelijkheid te dragen en zelfstandig te handelen. Dit betreft zowel de verantwoording voor de werkjes als ook bijvoorbeeld de klas opruimen, tafel dekken, afvalscheiding, in de schooltuin werken, etc. Daarnaast wordt er veel aandacht aan muziek, dans en sociale vaardigheden besteed.

Wij hebben onze kinderen thuis altijd gevolgd en gestimuleerd in hun interesses en hun de wereld op die manier laten ontdekken. Met name onze oudste wist heel goed wat ze wilde en kon. Hierdoor kan zij nu binnen het montessori-onderwijs heel goed haar eigen weg bepalen en zelfstandig werken. De jongste is net begonnen, dus daar moeten we nog even afwachten hoe zij het gaat doen. We merken dat we veel dingen van school nu ook thuis toepassen. De montessori-benadering is voor ons een beetje way-of-life geworden.
Het voordeel van een peuter is: Je kunt lekker ongegeneerd met de kleine in de buggy bij alle schoolpleinen koekeloeren hoe het er uitziet. Dat hebben wij ook gedaan, omdat we verhuisden toen onze zoon 3,5 jaar oud was. Ga niet alleen bij de kleuters kijken, maar ook zéker bij de hogere klassen als ze pauze/speelkwartier hebben. Aan het gedrag van de "pleinwachten" kun je behoorlijk wat aflezen. Ik zag een iel jochie, spillepoten, brilletje dat enorm gepest werd door een groep meiden (ze waren allemaal een jaar of tien oud). De pleinwacht zag het wel, maar liep weer verder. Even later was het jochie er flauw van en hij verkocht één van de meiden een tik. Mooi dat HIJ op zijn flikker kreeg van de pleinwacht en naar binnen werd gestuurd.

Dáár ging mijn zoon dus niet naartoe (de openbare), hoe gezellig de kleuterafdeling ook leek.



Heb je kennissen/vrienden/collega's in het dorp ? Praat daar eens mee, die hebben vaak tips over waar je wel of niet naar toe moet. Zij kunnen je het beste vertellen wat de sfeer is op school. Als je kind een normaal lerend persoontje lijkt, dan kan het zijn/haar draai vinden op elk schooltype.



Zelf wilden wij geen montessori/dalton etc. omdat we vinden dat onze zoon zich het beste voelt bij structuur en regelmaat. We hebben uiteindelijk voor de protestants-christelijke gekozen, die inderdaad ook wel adaptief etc. is, maar volgens mij zeggen alle scholen dat ze dat zijn.



Wij vonden het vooral belangrijk dat hij een duidelijke basis meekreeg, en op een school terecht zou komen waar niet elke dag een nieuwe invaller zou verschijnen. Veel leraren op deze school hebben inmiddels "de kinderen van hun kinderen" in de klas. Weinig verloop geeft ons een rustig gevoel, en de kleuterjuffen zijn merendeels nog échte KLOSsers.
Alle reacties Link kopieren
Up voor Gb

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven