Kinderen
alle pijlers
Teamindeling bij sport, wat een gedoe
zaterdag 26 maart 2022 om 10:15
De teamindelingen voor het nieuwe seizoen worden nu geloof ik gemaakt. Ik merk dat op de sportclub van mijn kinderen dit enorm belangrijk wordt gevonden door ouders. Er is een soort lobbycultuur geloof ik (van horen zeggen) om kinderen maar in het eerste te krijgen en niet in de lagere teams. Het gonst op de club en iedereen lijkt er wat van te vinden.
Ook ik vind het belangrijk dat mijn kinderen in een leuk team geplaatst worden, maar maak ik (en die andere ouders) er niet teveel van? Is niet elk team gewoon prima? Of doe ik mijn kinderen tekort door me niet te mengen in het clubgedoe? Ik doe overigens wel vrijwilligerswerk / taken voor de teams omdat dat bij de verplichting als ouder richting de club hoort, maar geen die mij nou enige invloed geven over teamindelingen.
Ook ik vind het belangrijk dat mijn kinderen in een leuk team geplaatst worden, maar maak ik (en die andere ouders) er niet teveel van? Is niet elk team gewoon prima? Of doe ik mijn kinderen tekort door me niet te mengen in het clubgedoe? Ik doe overigens wel vrijwilligerswerk / taken voor de teams omdat dat bij de verplichting als ouder richting de club hoort, maar geen die mij nou enige invloed geven over teamindelingen.
zaterdag 26 maart 2022 om 19:53
Teamindelingen maken is de meest ondankbare taak bij een vereniging. Je doet het namelijk nooit goed. De ene helft van het team wil in het huidige team blijven vanwege de gezelligheid "want anders stoppen we", de andere helft wil niet in het huidige team blijven want willen op niveau "en anders stoppen we". Tja daar zit je dan met de gebakken peren.
Wat ik wel belangrijk vind, is dat iedereen als even belangrijk wordt gezien. Ik houd er niet van als er een team ontstaat dat jaar in jaar uit alle liefde en aandacht krijgt en alle beste trainers, en het andere team niet. En we proberen altijd wel minstens 1 vriendje/vriendinnetje in hetzelfde team te zetten.
Wat ik wel belangrijk vind, is dat iedereen als even belangrijk wordt gezien. Ik houd er niet van als er een team ontstaat dat jaar in jaar uit alle liefde en aandacht krijgt en alle beste trainers, en het andere team niet. En we proberen altijd wel minstens 1 vriendje/vriendinnetje in hetzelfde team te zetten.
zaterdag 26 maart 2022 om 19:55
Dit is lang niet overal zo. Mijn teamsport heeft mijn leven echt verrijkt. Dat is voor iedereen natuurlijk anders, maar het is niet zo dat het per definitie heel schadelijk is
zaterdag 26 maart 2022 om 20:05
Dat ligt er natuurlijk ook aan op welk niveau je de teamsport bedrijft. Als je bijvoorbeeld bij voetbal op divisie niveau speelt dat lonken de betaald voetbalorganisaties naar je. Dan staat er op een wedstrijdje van JO13 veel meer druk dan als je een paar niveautjes lager speelt. Alsnog is dat niet perse schadelijk, maar niet ieder kind (en zeker niet iedere ouder heb ik vandaag gezien) kan met die druk omgaan.
if we all light up, we can scare away the dark...
zaterdag 26 maart 2022 om 20:11
Een coach vinden is hier ook al een paar keer spannend geweest ja. Niemand heeft zin om een team te coachen dat nooit fatsoenlijke training krijgt, niet beter wordt en daardoor ook minder gemotiveerd is. En zeker in de b en c hebben de ouders dat al een aantal jaar zien gebeuren. Dan gaan ze nog meer denken, je kunt de boom in met je vrijwilligerswerk.modus_ schreef: ↑26-03-2022 19:40Dit hoor ik dus ook veel op de sportclub van mijn kinderen. Ze krijgen een matige training voor dezelfde contributie als de selectieteam. In feite betaal je als ouder dus voor de training van het kind van een ander. Ik ben eerlijk gezegd helemaal niet geïnteresseerd in welke klasse de hoogste teams van de club spelen en wil deze teams ook niet sponsoren. Helaas hebben alle clubs in de buurt dezelfde ambities dus een andere zoeken lost niets op.
Ik hoor de beperkte betrokkenheid van ouders in de lagere team bij de oudere kinderen (b en c teams) ook. Dat er nog geen coach gevonden kan worden want ouders zijn niet betrokken en de club ook niet.
Ik zou willen dat ik voor een club kon kiezen waar alle kinderen gewoon dezelfde trainingen krijgen en er geen selectieteams zijn. Ik wil die eigenlijk niet sponsoren en mijn kinderen hoeven er ook niet in.
zaterdag 26 maart 2022 om 20:30
Op een camping hebben kinderen vaak binnen 5 minuten vriendjes. Voorkeuren voor vriendjes/ vriendinnetjes vind ik nooit zo nodig. Bij teamsport is gelijkgestemdheid qua inzet en beleving wel handig. Iemand die fanatiek is, wordt niet blij in een team met mooi weer spelers. Andersom worden kinderen die niet zo fanatiek zijn, niet blij van voor hen te fanatieke kinderen. Het niveau is ook een manier om te selecteren, maar inzet is in mijn ogen belangrijker. Ik vind ook, dat de lagere teams de beste trainers moeten hebben. Zo ontdekken veel kinderen, dat ze het best kunnen, echt met inzet kunnen spelen. Of niet natuurlijk, ook goed, als ze maar lol hebben.
zaterdag 26 maart 2022 om 20:49
Hier een kind dat op hoog niveau voetbalt. Kind heeft blijkbaar een voetbalgen, ik vind dat super echter promoot dat sport vooral leuk moet zijn.
Nu vind kind het leuk én is zeer sportief. Helemaal prima.
Teamsporten vind ik wel echt een pluspunt. Zou dat voetbalgen er niet zijn zou ik dat ook prima vinden overigens. Sporten voor de fun is helemaal goed.
Nu vind kind het leuk én is zeer sportief. Helemaal prima.
Teamsporten vind ik wel echt een pluspunt. Zou dat voetbalgen er niet zijn zou ik dat ook prima vinden overigens. Sporten voor de fun is helemaal goed.
zaterdag 26 maart 2022 om 20:55
Het enige jaar dat mijn kind wel fantastische trainingen kreeg, omdat een van de vaders toevallig ex-topsporter was en verder gymdocent werd haar team prompt kampioen.Warrique schreef: ↑26-03-2022 20:30Op een camping hebben kinderen vaak binnen 5 minuten vriendjes. Voorkeuren voor vriendjes/ vriendinnetjes vind ik nooit zo nodig. Bij teamsport is gelijkgestemdheid qua inzet en beleving wel handig. Iemand die fanatiek is, wordt niet blij in een team met mooi weer spelers. Andersom worden kinderen die niet zo fanatiek zijn, niet blij van voor hen te fanatieke kinderen. Het niveau is ook een manier om te selecteren, maar inzet is in mijn ogen belangrijker. Ik vind ook, dat de lagere teams de beste trainers moeten hebben. Zo ontdekken veel kinderen, dat ze het best kunnen, echt met inzet kunnen spelen. Of niet natuurlijk, ook goed, als ze maar lol hebben.
Kind heeft nog nooit zoveel plezier gehad als dat jaar, ging veel beter spelen, zelfvertrouwen groeide enorm, ging daardoor nog beter spelen en zo verder. Maar ja na een jaar vallen teams weer uit elkaar omdat de tweedejaars opschuiven. Trainingen waren daarna weer bagger en klaar was het. Toek besefte ik dus ook hoeveel de kwaliteit van de trainingen doet met de motivatie. Ook op niveau d11.
zaterdag 26 maart 2022 om 23:36
Dit inderdaad. Ik vind zelf wel dat plezier belangrijk is. Maar, spelplezier komt ook als je het een beetje kunt. Ik merk zelf dat ik me als ouder, maar ook als trainer, erg kan storen aan de kinderen die vooral komen voor de gezelligheid. Zo heeft middelste twee jaar training gehad van twee jeugdspelers met onvoldoende overwicht op de groep. De trainers gingen mee in het geouwehoer van de spelers ‘die voor de gezelligheid kwamen’, niks deden tijdens de training, maar wel een grote mond hadden als de trainer een keer wél iets wilde oefenen na de zoveelste verloren wedstrijd. Dat is voor degene die wel wat wil leren namelijk ook niet fijn. Dan denk ik wel ‘ga alsjeblieft wat anders doen, want dat komt de kwaliteit ook ten goede’. Het geklets kan namelijk ook buiten de training om. Nu speelt middelste in een ander team. Moet hard werken, maar dat doet het hele team. En ze hebben de grootste lol samen, ondanks dat ze onderaan bungelen in de competitie.Warrique schreef: ↑26-03-2022 20:30Op een camping hebben kinderen vaak binnen 5 minuten vriendjes. Voorkeuren voor vriendjes/ vriendinnetjes vind ik nooit zo nodig. Bij teamsport is gelijkgestemdheid qua inzet en beleving wel handig. Iemand die fanatiek is, wordt niet blij in een team met mooi weer spelers. Andersom worden kinderen die niet zo fanatiek zijn, niet blij van voor hen te fanatieke kinderen. Het niveau is ook een manier om te selecteren, maar inzet is in mijn ogen belangrijker. Ik vind ook, dat de lagere teams de beste trainers moeten hebben. Zo ontdekken veel kinderen, dat ze het best kunnen, echt met inzet kunnen spelen. Of niet natuurlijk, ook goed, als ze maar lol hebben.
zondag 27 maart 2022 om 07:27
Dan kaart je dat aan op de ALV.Marelyse schreef: ↑26-03-2022 20:11Een coach vinden is hier ook al een paar keer spannend geweest ja. Niemand heeft zin om een team te coachen dat nooit fatsoenlijke training krijgt, niet beter wordt en daardoor ook minder gemotiveerd is. En zeker in de b en c hebben de ouders dat al een aantal jaar zien gebeuren. Dan gaan ze nog meer denken, je kunt de boom in met je vrijwilligerswerk.
zondag 27 maart 2022 om 08:54
Dat kan een optie zijn, maar ik zie op de ALV dat iedereen vindt dat er ook goede trainers en coaches voor de lagere teams moeten zijn. Als puntje bij paaltje komt dan zijn dat niet de vrijwilligers die graag het eerste coachen of trainen en verandert er niks. Dan wordt tegen de ouders van de laagste team gezegd dat ze zelf dat moeten doen. En zo is het kringetje weer rond.
Overigens had een ouder van een teamgenoot van 1 van mijn kinderen aangeboden de training te geven aan mijn kind's team ipv de clubtrainers. Dit was voor een laag team in de E. Dat mocht niet. Die ouder is sportpedagoog en speelde vroeger zelf op het hoogste niveau. Dat zou niet eerlijk zijn voor de andere teams.
zondag 27 maart 2022 om 09:25
Het probleem is dus dat de trainers onbekwaam zijn. Het lijkt mij dat je vooral daaraan moet storen, dat er onbekwame trainers worden ingezet. Niet aan de kinderen die door slechte training alleen nog maar voor de gezelligheid komen. Als de kwaliteit van de training goed is dan wordt de inzet ook beter.tieger schreef: ↑26-03-2022 23:36Dit inderdaad. Ik vind zelf wel dat plezier belangrijk is. Maar, spelplezier komt ook als je het een beetje kunt. Ik merk zelf dat ik me als ouder, maar ook als trainer, erg kan storen aan de kinderen die vooral komen voor de gezelligheid. Zo heeft middelste twee jaar training gehad van twee jeugdspelers met onvoldoende overwicht op de groep. De trainers gingen mee in het geouwehoer van de spelers ‘die voor de gezelligheid kwamen’, niks deden tijdens de training, maar wel een grote mond hadden als de trainer een keer wél iets wilde oefenen na de zoveelste verloren wedstrijd. Dat is voor degene die wel wat wil leren namelijk ook niet fijn. Dan denk ik wel ‘ga alsjeblieft wat anders doen, want dat komt de kwaliteit ook ten goede’. Het geklets kan namelijk ook buiten de training om. Nu speelt middelste in een ander team. Moet hard werken, maar dat doet het hele team. En ze hebben de grootste lol samen, ondanks dat ze onderaan bungelen in de competitie.
zondag 27 maart 2022 om 09:34
Oh wow, dat is wel helemaal erg zeg. Zo bont maken clubs het hopelijk maar zelden. Hier is het laagste team zo onbestaand dat de club het niet eens zou merken waarschijnlijk.modus_ schreef: ↑27-03-2022 08:54Dat kan een optie zijn, maar ik zie op de ALV dat iedereen vindt dat er ook goede trainers en coaches voor de lagere teams moeten zijn. Als puntje bij paaltje komt dan zijn dat niet de vrijwilligers die graag het eerste coachen of trainen en verandert er niks. Dan wordt tegen de ouders van de laagste team gezegd dat ze zelf dat moeten doen. En zo is het kringetje weer rond.
Overigens had een ouder van een teamgenoot van 1 van mijn kinderen aangeboden de training te geven aan mijn kind's team ipv de clubtrainers. Dit was voor een laag team in de E. Dat mocht niet. Die ouder is sportpedagoog en speelde vroeger zelf op het hoogste niveau. Dat zou niet eerlijk zijn voor de andere teams.
zondag 27 maart 2022 om 09:35
Ik vond het altijd zo bijzonder met wat voor ideeën en oplossing of vragen ouders kwamen op zo'n ALV.
Drie voorbeelden:
De vraag; waarom de kinderen na de wedstrijd/trainer geen toezicht hadden van de trainer/coach. Dit naar aanleiding van wat pesterijtjes in de kleedkamer/fietsenstalling.
Het antwoord; omdat de trainer/coach dan zelf moet trainen/spelen.
De vervolg vraag: of dat dan niet meer uit elkaar gepland kon worden. Alsof het rendabel is de zaal en kwartier niet te gebruiken als je wel moet betalen.
De oplossing was veel simpeler: ouders kom je kind op tijd weer halen.
De vraag: of de trainingen wedstrijden bij slecht weer op het buitenveld niet eerder afgezegd konden worden, want soms hadden ouders al snel alles geregeld met eten enzo en dan ging het toch weer niet door.
De wedervraag; of iemand dan tijd had om het veld te keuren onder werktijd? De vrijwilligers van het technisch bestuur die hiermee belast waren konden dat immers niet want dan waren ze nog onderweg van werk naar huis. Niemand van de ouders was bereid of had tijd om dat te doen, uiteraard niet.
De vraag: waarom de kantine niet open was tijdens trainingen van de jeugd.
Het antwoord: we hebben te weinig vrijwilligers.
Geen ouder die zich aanmeldde om dat op te pakken. Maar vervolgens wel verder zeuren dat de kantine ná de training van de volwassen wel open was. Tja, dat regelen ze onderling dat mogen jullie ook.
zondag 27 maart 2022 om 09:39
Marelyse schreef: ↑27-03-2022 09:25Het probleem is dus dat de trainers onbekwaam zijn. Het lijkt mij dat je vooral daaraan moet storen, dat er onbekwame trainers worden ingezet. Niet aan de kinderen die door slechte training alleen nog maar voor de gezelligheid komen. Als de kwaliteit van de training goed is dan wordt de inzet ook beter.
Bij de sport van mijn kinderen werden jeugdleden eerst assistent trainer. Dan deden ze een cursus en werden ze trainer/coach. Tijdens die trainingen was er altijd één hoofdtrainer aanwezig die ook de vervolgcursussen gedaan had. Onbekwame trainers probeerden wij echt te vermijden. Hooguit de assisten waren (nog wat) onbekwaam.
zondag 27 maart 2022 om 09:50
Bij mijn dochters club trainen ze 2x per week. Een training is met alle e-tjes. Dan oefenen ze vooral techniek. De andere training starten ze samen, daarna trainen ze in eigen team vooral op samenspel en eindigen ze vaak met partijtjes tegen ander team. De trainers van alle teams zijn bij die trainingen.
zondag 27 maart 2022 om 12:10
Mja, maar het voordeel is dan wél weer dat ze een antwoord krijgen en hopelijk wat meer inzicht.
Alleen de mensen die nooit wat doen en toch klagen, zie je uiteraard niet op een ALV, want 'sport van mijn kind, niet van mij' en/of 'geen tijd'.
zondag 27 maart 2022 om 12:26
Ik vind 't raar dat er bij een vraag om hulp bij pesterijen zo gereageerd wordt.
Ik neem aan dat een club geen 10 ouders in de kleedkamer wil. Dus als er pesterijen zijn dan lijkt mij 't inderdaad handig dat de trainer meekijkt. Het lijkt mij verre van handig dat daar ineens de ouder van 't gepeste kind staat.
Zeker bij kinderen mag ik toch hopen dat een club veiligheid voorop zet. Ongeacht of moeder een bardienst draait of niet.
Ik neem aan dat een club geen 10 ouders in de kleedkamer wil. Dus als er pesterijen zijn dan lijkt mij 't inderdaad handig dat de trainer meekijkt. Het lijkt mij verre van handig dat daar ineens de ouder van 't gepeste kind staat.
Zeker bij kinderen mag ik toch hopen dat een club veiligheid voorop zet. Ongeacht of moeder een bardienst draait of niet.
Misschien klopt het niet allemaal, maar het is wel waar
zondag 27 maart 2022 om 12:30
zondag 27 maart 2022 om 12:31
zondag 27 maart 2022 om 12:41
Dat. En daarnaast is prestatiedruk een algemeen voorkomend iets in onze maatschappij. Je ontkomt er niet aan wanneer je je kind niet laat meedoen aan teamsporten. Sterker nog, ik denk dat het zelfs heel goed is om ze op speelse wijze via een teamsport daarmee te laten oefenen. Wij zijn voorstander van een teamsport. Tenzij een club dermate doorslaat uiteraard.
zondag 27 maart 2022 om 12:56
Mijn zoon en dochter voetballen bij dezelfde club. Zoon selectie (divisie) en dochter niet. Man is coach en coördinator bij de meiden/vrouwen, maar heeft echt nul invloed op teamindeling van dochter hoor. Dochter zit trouwens helemaal op haar plek in het 2e team.
En ook bij zoon hebben ouders echt geen invloed bij de selectieteams. Verder kun je als kind natuurlijk ook zelf kiezen om bij vrienden te voetballen, maar in de basis wordt het ingedeeld op niveau. Maar lager spelen mag natuurlijk altijd.
Verder betaal je bij ons wel een selectietoeslag. Dus dezelfde contributie is niet waar.
En elk jaar halen spelers uit de breedtesport nog om bij de selectie te komen. Dus het is zeker niet zo, geen selectie bij de F is nooit meer selectie. En andersom gebeurt natuurlijk ook.
En ook bij zoon hebben ouders echt geen invloed bij de selectieteams. Verder kun je als kind natuurlijk ook zelf kiezen om bij vrienden te voetballen, maar in de basis wordt het ingedeeld op niveau. Maar lager spelen mag natuurlijk altijd.
Verder betaal je bij ons wel een selectietoeslag. Dus dezelfde contributie is niet waar.
En elk jaar halen spelers uit de breedtesport nog om bij de selectie te komen. Dus het is zeker niet zo, geen selectie bij de F is nooit meer selectie. En andersom gebeurt natuurlijk ook.
zondag 27 maart 2022 om 12:58
Wij hebben 15 teams in de E, dus dan gaat gezamenlijk trainen niet op.Mugske schreef: ↑27-03-2022 09:50Bij mijn dochters club trainen ze 2x per week. Een training is met alle e-tjes. Dan oefenen ze vooral techniek. De andere training starten ze samen, daarna trainen ze in eigen team vooral op samenspel en eindigen ze vaak met partijtjes tegen ander team. De trainers van alle teams zijn bij die trainingen.