Thuisonderwijs kleuters (wat biedt school?)

16-01-2021 09:34 157 berichten
Alle reacties Link kopieren
Wat biedt de school van jullie kinderen voor het thuisonderwijs van kleuters?

Ik vraag dit omdat ik vind dat er vanuit de school van mijn kind niet genoeg wordt geboden. Ik wil met de leerkracht of directie hierover in gesprek, maar lijkt me handig om te weten wat er op andere scholen geboden wordt.

Ik kan prima een dagbesteding bedenken voor mijn kind, maar we zijn natuurlijk ook gewoon aan het werk dus het zou helpen om wat materiaal te krijgen dat minder creativiteit van ons vraagt. Daarnaast weet ik niet wat ze precies horen te leren op deze leeftijd (hoe ontwikkelen ze ruimtelijk inzicht, letters, cijfers etc.) dus ook daarin zou hulp welkom zijn.

Situatie bij ons:

Een keer in de week videobelt de juf een half uur met de klas en zingen ze liedjes, leest ze wat voor etc. Ik merk dat mijn kind dit heel fijn vindt om de juf en klasgenootjes te zien, zou wat mij betreft vaker mogen, maar weet niet of ik dat kan vragen.

Daarnaast post de juf links van filmpjes van school tv en dat soort zaken. Prima op zich maar kan ik zelf ook wel vinden.

En verder posten ze opdrachten zoals “teken een egel” of “knutsel een seizoenen klok”. Prima opdrachten en die doen we ook wel, maar het vereist wel veel creativiteit van de ouders (wederom, dat is okay, maar iets meer input van school zou welkom zijn).

Hoe gaat dit bij jullie?
Mevrouw75 schreef:
17-01-2021 17:47
Je moet gewoon helemaal niet met de vinger wijzen.
Nee, eigenlijk niet. Je hebt gelijk, ik liet me even gaan. Vind het gewoon zo vervelend voor de leerkrachten. Heb zelf veel vrienden in het onderwijs en ik zie hoe zwaar ze het hebben. En dan moeten ze zich ook nog gaan verantwoorden, want omdat men niet ziet wat ze doen, zullen ze wel niet hard genoeg werken
TijdvoorTaart schreef:
17-01-2021 17:45
Ik heb geen idee wat de kleuterjuffen op mijn school doen, maar ik weet dat er heel veel kinderen naar de noodopvang komen. Kind van vrienden van ons gaat naar de opvang. Hij werkt thuis. Zij bakt taarten. Taart = levensmiddel = vitaal beroep = opvang.
En zo zijn er nog tientallen, zo niet honderden kinderen die eigenlijk helemaal niet zo nodig naar de opvang hoeven, maar waarvan de ouders het gewoon best wel makkelijk vinden dat hun kind niet thuis is, waardoor meer begeleiding nodig is op de opvanggroepen en minder tijd voor kleuters.

Onze school heeft 70 noodopvang-leerlingen per dag. De risico-kinderen nog niet meegeteld, want die worden apart opgevangen om wél les te krijgen.
Als we dan toch met vingers wijzen zou ik eerst naar de andere groepen kijken en niet als eerste naar de leerkrachten.

Tja, Calvijn en Mevrouw75 roepen hier (toegejuicht door jou!) dat ze geen verantwoording schuldig zijn over hun werk als leerkracht en dat je maar moet aannemen dat ze het ontzettend druk hebben, ook al geven ze geen onderwijs.

Andersom hoeft iemand die gebruik maakt van de noodopvang ook niet aan jou te verantwoorden wat ze dagelijks doen. Sterker nog: dat is nog veel meer privé dan de werktaken van de leerkracht, als je dat niet ziet dan heb je het niet helemaal begrepen.
zecora schreef:
17-01-2021 17:22
Nou dit dus.
Dan heb je toch ook tijd voor dagelijks een half uurtje online contact, boekje lezen, ren je rot etc hoor ik van andere scholen.
Dus ja ik vind nog steeds dat ze zich er hier op school makkelijk vanaf maken.

Maar.goed, school is hier echt raar. 1e week na de kerst was er nog geen les/opdrachten.
Omdat (na navraag waarom). Ik te horen kreeg dat de leerkrachten behoefte aan rust hadden.
Sorry toen koen ik alleen maar lachen. Ik denk dat iedereen die behoefte wel heeft, de meeste van mijn collega's in de zorg wel. Maar dan maar een week extra vakantie nemen. Tja dat maakt mij idd wel.achterdochtig over hoe 'druk ze het hebben.
Ik zou echt een andere school kiezen. Dit is niet normaal en zegt wel iets over de algehele instelling van de leraren en de directie.

Je kind heeft nog niet veel binding nu met de klas, toch? Hoe langer je wacht des te moeilijker om te switchen.
Majime schreef:
17-01-2021 18:20
Ik zou echt een andere school kiezen. Dit is niet normaal en zegt wel iets over de algehele instelling van de leraren en de directie.

Je kind heeft nog niet veel binding nu met de klas, toch? Hoe langer je wacht des te moeilijker om te switchen.
Mijn kind is geen kleuter meer 😉.
Docenten moeten zich verantwoorden: doen ze wel genoeg?
Ouders die hun kinderen naar de noodopvang brengen moeten zich verantwoorden: is het écht, écht nodig?

Laat anderen daar lekker over gaan. De directeur, in deze gevallen.
Alle reacties Link kopieren
Parella schreef:
17-01-2021 17:37
Díe zitten niet in een topic op een openbaar forum te roepen dat ze beledigd zijn en zo ontzettend druk zijn. Nog meer dan normaal!, riep Calvijn.

Tja, als dat volledig onzichtbaar is voor de meeste ouders dan krijg je terecht de vraag: "wat doe je dan want wij zien het niet terug in online onderwijs".
Over de brandweer wordt ook niet gevraagd wat die de godganse dag doen.
"I'd like a coke". " Is Pepsi ok?" " Is Monopolymoney ok?"
Alle reacties Link kopieren
Parella schreef:
17-01-2021 17:58
Tja, Calvijn en Mevrouw75 roepen hier (toegejuicht door jou!) dat ze geen verantwoording schuldig zijn over hun werk als leerkracht en dat je maar moet aannemen dat ze het ontzettend druk hebben, ook al geven ze geen onderwijs.

Andersom hoeft iemand die gebruik maakt van de noodopvang ook niet aan jou te verantwoorden wat ze dagelijks doen. Sterker nog: dat is nog veel meer privé dan de werktaken van de leerkracht, als je dat niet ziet dan heb je het niet helemaal begrepen.
Nou ja, ik werk helemaal niet in het basisonderwijs, dus mijn werkdagen neerplempen heeft al helemaal geen zin;)
Alle reacties Link kopieren
Ik ben geen kleuterjuf, maar heb ook een lagere groep. Wat ik deze week zoal doe. Ik werk 3 dagen in de week.

Maandag: nieuwe werkpakketjes worden opgehaald dus ik van van 9 tot 11 op school. Duo staat in de noodopvang op maandag en we willen naast het werk meegeven wel polsen hoe het thuis gaat.

Dinsdag: ik werk aan het thuiswerkplan voor de week daarop. Ik wil dat ze thuis ook op een creatieve manier kunnen verwerken, of bewegend kunnen leren dus zoek werkvormen die ik aan het methodewerk kan toevoegen. Ik zoek materiaal voor de snelle henkies op die geen pluswerk aankunnen . En voor de echte plusleerlingen pluswerk. "Aan de onderkant" differentieer ik ook. Thuisonderwijs vraagt nog meer om maatwerk.
Als ik voor mezelf een plan heb gemaakt (met te printen linkjes en verzameld werk) en feedback van duo heb gekregen vertaal ik dit naar een begrijpelijk schema voor ouders.

Ik maak mijn lesvoorbereiding voor woensdag en zet deze in de drive.

Woensdag: officiële werkdag. Om 8.30 start de hangout met de kinderen. Om 9.30 met een kleiner groepje verlengde instructie. 10.15 de plusgroep.
Daarna schrijf ik de overdracht.
Ik beantwoord mails van ouders (veelal type "hierom was kind niet in de hangout, sorry dat kind halverwege eruitviel hebben we iets gemist, mijn kind heeft deze boekjes gelezen wat zal zij nog meer leuk vinden, kind was wel erg snel klaar, maar vindt t zo leuk, heb je mee van dit soort werkjes". Ik zoek dus meet van dat soort werkjes online (Want de map ligt op school). Ik stuur bijv. zelf een mail want kind X was wel erg stil en leek overstuur, chat met ouderen maak afspraak voor een extra hangout 1 op 1 (Was vorige week zo)

Nou had ik vorige week de pech dat ik ook nog scholing had in de middag, dus zat tot 17.00 achter de pc. Deze week heb ik een oudergesprek.

Dan ga ik filmpjes maken. Ik bouw een stellage zodat het beeld dat ik wil hebben klopt, want professionele filmequipment heb ik niet. Voor en voorleesfilmpje van 8 minuten ben ik zo ruim een half uur verder want een prachtige actrice ben ik niet en je voelt ogen van kritische ouders priemen. Dat filmpje gaat dus 4 x over. Lekker uit mijn comfort zone, maar kinderen willen HUN juf zien.

Donderdag: hangouts, geen plusgroep wel 2 instructiegroepjes ernaast.
Ik schrijf weer voorbereidingen, evaluaties en ik heb een overleg met IB, en externe instantie over zorgleerling. Ik fiets naar school en ga daar al het materiaal voor de pakketten van volgende week kopiëren. Tussendoor check ik of ik geen mail moet beantwoorden. Uiteraard wel.

In de middag heb ik er teamoverleg (wekelijks) staan.

Vrijdag: ik doe noodopvang en spreek met collega's af dat ze mij even overnemen als ik hangouts doe. In de opvang ga ik met mijn zorglln aan de slag.alsdatom 14.00 jaar is beantwoord ik weer mails, schrijf een grote overdracht, ik zorg dat het lokaal weer netjes is. Sorteer de werkpakketten. Ik maak filmpjes in het lokaal voor de week daarop, nu ik er toch ben.

Dit is wat ik heb voorbereid. Ik weet dat er vragen komen van ouders waar ik op anticipeer, dat ik 1 op 1 hangouts heb met kinderen, da is iemand op school zijn werk kwijten probeer ik te achterhalen op welke plek in de noodopvang het wellicht kan zijn door veel te appen en bellen. Ik bel.met ouders. Ik app enorm veel met mijn duo. Etc.

En dit is geen klaagzang. Dit is wat het nu is. Ik haal er geen energie uit. Ik maak mn uren. Ik vreet niet uit mn neus. Ook al zien sommige ouders alleen die ochtebd hangout
"I'd like a coke". " Is Pepsi ok?" " Is Monopolymoney ok?"
Alle reacties Link kopieren
De juf van mijn kind (groep 7/8) is elke dag tussen 9-10 instructies aan het geven via Google Meets. Daarna modereert ze Classroom voor extra vragen etc. Vervolgens heeft ze om 11 uur een online instructie voor kinderen met een eigen leerlijn. Vervolgens checkt ze hoever iedereen is in Snappet en stuurt tips, tops, opmerkingen etc. naar de kinderen. Ze heeft ook groep 8 en probeert hen te begeleiden met de schoolkeuze zover dat gaat. Daar heeft ze ook nog een extra moment voor ingepland, overleg met de scholen etc. In de middag zet ze de nieuwe dagtaak online. Ik denk niet dat ze veel tijd heeft voor de opvang. Idem voor de juffen van groep 4/5 en 6. De noodopvang wordt gedraaid door de kleuterjuffen en onderwijsassistenten. Wanneer het tijd voor instructie is, loggen kinderen in bij de noodopvang en kunnen ondersteuning vragen bij de onderwijsassistent. Ik heb hier nu niet echt het idee dat de juffen niets aan het doen zijn.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb trouwens ook een kleuter thuis. Daarvoor hebben ze een site gebouwd met allemaal links en werkjes e.d. Ik heb geen tijd om dat allemaal te begeleiden, en kleuter heeft een fikse voorsprong EN is oudste kleuter, dus die doet wat werkbladen en dingen op squla (kan ik mooi een hangout doen) en verder speelt hij met zijn zus die snel door t werk heen is.

1 x per week videobellen ze.
"I'd like a coke". " Is Pepsi ok?" " Is Monopolymoney ok?"
Alle reacties Link kopieren
Parella schreef:
17-01-2021 17:37
Díe zitten niet in een topic op een openbaar forum te roepen dat ze beledigd zijn en zo ontzettend druk zijn. Nog meer dan normaal!, riep Calvijn.

Tja, als dat volledig onzichtbaar is voor de meeste ouders dan krijg je terecht de vraag: "wat doe je dan want wij zien het niet terug in online onderwijs".
Euh....ik werk drie dagen
Ik werk op een 'zwarte' school in een probleemwijk.
Wij zijn maar een klein gebouwtje, dus vangen de kinderen zelf op.
Onze school heeft veel kinderen toegelaten tot de noodopvang (helaas)
Morgen bijv. heb ik een klasje van 8, waarvan 2 zorgleerlingen
De kinderen spelen, doen spelletjes uit de ontwikkelingskast en ondertussen begeleid ik per 2tal de kinderen met KleuterPlein. De kinderen kunnen dat echt nog niet zelfstandig.
De zorgleerlingen volgen een apart programma, maar zijn erg moeilijk bij de les te houden.
Ondertussen zoekt ik nieuwe taakjes, bel ik ouders, heb overleg met de IB-er.
Om 1200 gaan 6 kinderen naar huis, om 1400 de zorgleerlingen.
Na 1400 maak ik filmpjes en heb ik teammeeting met collega's van de andere locaties.

De andere 2 dagen doet mijn collega hetzelfde

Ik vind het allemaal prima, maar doe aub niet alsof ik op mijne luie reet zit te Netflixen in het lokaal
Hoe andere scholen/juffen het doen kan ik niet beoordelen
Frankly my dear, I don"t give a damn
Alle reacties Link kopieren
Ik kom even binnenvallen, als buitenstaander. Ik heb een collumn gelezen, en daarin stond dat ook het thuisonderwijs voornamelijk gedaan werd door moeders, en niet door de vaders, ook al werken die ook thuis.

Hoe is dat bij jullie? Komt ook het thuisonderwijs, naast het huishouden voornamelijk op jullie als moeder neer?
iones schreef:
17-01-2021 19:21
Ik kom even binnenvallen, als buitenstaander. Ik heb een collumn gelezen, en daarin stond dat ook het thuisonderwijs voornamelijk gedaan werd door moeders, en niet door de vaders, ook al werken die ook thuis.

Hoe is dat bij jullie? Komt ook het thuisonderwijs, naast het huishouden voornamelijk op jullie als moeder neer?
Bij ons niet. Wij werken nu allebei 7x6 uur, dus allebei 6 uur op een dag afwisselend, van 6 tot 6.

De uren dat we niet aan het werk zijn zorgen we voor de kinderen en verzorgen we het thuisonderwijs.
Alle reacties Link kopieren
iones schreef:
17-01-2021 19:21
Ik kom even binnenvallen, als buitenstaander. Ik heb een collumn gelezen, en daarin stond dat ook het thuisonderwijs voornamelijk gedaan werd door moeders, en niet door de vaders, ook al werken die ook thuis.

Hoe is dat bij jullie? Komt ook het thuisonderwijs, naast het huishouden voornamelijk op jullie als moeder neer?
Mijn man doet onze kinderen op de dagen dat ik werk :yes:
Ik op de andere 2 dagen.


In mijn klasje zijn het vnl de moeders, als er al begeleiding is :-[
Frankly my dear, I don"t give a damn
Alle reacties Link kopieren
iones schreef:
17-01-2021 19:21
Ik kom even binnenvallen, als buitenstaander. Ik heb een collumn gelezen, en daarin stond dat ook het thuisonderwijs voornamelijk gedaan werd door moeders, en niet door de vaders, ook al werken die ook thuis.

Hoe is dat bij jullie? Komt ook het thuisonderwijs, naast het huishouden voornamelijk op jullie als moeder neer?
Oh zeker niet. Man werkt 3 dagen en ik werk 3 dagen in de 7 dagen van de week. Man heeft 2 schooldagen, ik heb 3 schooldagen. Dat is omdat het voor mij totaal niet uitmaakt wannéér ik werk en man heeft vergaderingen. Op schooldagen kookt, wast, stofzuigt en schoonmaakt de juf/meester hier ook. We hebben elk gewoon momenteel 2 parttime banen tot zolang de scholen dicht zijn.
Je kunt het leven ook met een vrolijk gezicht serieus nemen - Irmgard Erath
Alle reacties Link kopieren
iones schreef:
17-01-2021 19:21
Ik kom even binnenvallen, als buitenstaander. Ik heb een collumn gelezen, en daarin stond dat ook het thuisonderwijs voornamelijk gedaan werd door moeders, en niet door de vaders, ook al werken die ook thuis.

Hoe is dat bij jullie? Komt ook het thuisonderwijs, naast het huishouden voornamelijk op jullie als moeder neer?
Hier wisselt het, maar ik denk dat het 90% de moeders zijn in de klas van dochter..

Hier zit dochter in groep 1. Ze hebben dagelijks een online contactmoment en een dagtaak. Soms moeten ze ook iets voorbereiden voor het contactmoment. Verder nog wat optionele werkboekjes a la winter boekje / kerst boekje, squla, reken/taaltuin/123zing/bewegen met meester Sander.

Daarnaast nog 1 online contactmoment in de week met groepje kindjes en juf om gewoon te kletsen.
Alle reacties Link kopieren
Dus de viva moeders lijken het tot dusver beter te doen dan de gemiddelde moeder in Nederland, qua taak verdeling.
Alle reacties Link kopieren
iones schreef:
17-01-2021 19:21
Ik kom even binnenvallen, als buitenstaander. Ik heb een collumn gelezen, en daarin stond dat ook het thuisonderwijs voornamelijk gedaan werd door moeders, en niet door de vaders, ook al werken die ook thuis.

Hoe is dat bij jullie? Komt ook het thuisonderwijs, naast het huishouden voornamelijk op jullie als moeder neer?
gedeeltelijk. De dag dat ik thuiswerk begeleid ik die dag. De andere dag dat kind niet op de opvang is doet vader wel die google meet. Verder laten we allebei kind eerst lezen voor we zelf gaan voorlezen. Maar het initiatief daarvan komt wel van mij.

Nu geef ik zelf les en school dus ook meer mijn ding en vind ik het belangrijk dat kind door blijft ontwikkelen wat dat betreft. Haar vader kan het niet zo heel veel schelen. Als ze het maar leuk vind op school enzo. Op normale schooldagen heeft vader wel meer contact op school.
Alle reacties Link kopieren
TijdvoorTaart schreef:
17-01-2021 17:26
Oh, waar las je dat?
In het nieuws.
'How you love yourself is how you teach others to love you.´
Alle reacties Link kopieren
iones schreef:
17-01-2021 19:21
Ik kom even binnenvallen, als buitenstaander. Ik heb een collumn gelezen, en daarin stond dat ook het thuisonderwijs voornamelijk gedaan werd door moeders, en niet door de vaders, ook al werken die ook thuis.

Hoe is dat bij jullie? Komt ook het thuisonderwijs, naast het huishouden voornamelijk op jullie als moeder neer?
Bij ons wel ja. Alleen wel mijn eigen keuze. Partner en ik hebben voor een ochtend-middag verdeling gekozen. Hij heeft geen verplichte meetings; ik wel volop en dan vooral in de middag.
Dus ik heb besloten de ochtend met de kinderen voor rekening te nemen. En partner doet dan de middag.

Nu vinden we het wel het handigst om de ochtend het huiswerk te doen zodat de middag gespeeld kan worden. In de praktijk begeleid ik het huiswerk dus, behalve op zijn vrije dag.

Het videobellen is tijdens de lunch, dus dat doen we samen (eentje helpt het kind, de ander blijft lunchen met de andere kinderen).
Alle reacties Link kopieren
De juf van onze school gaf aan dat het bij hen top geregeld is trouwens. Ze vangen de noodopvang kinderen van 3 groepen op sommige dagen in 1 klas op. (2 klassen op de drukkere dagen) Daardoor zijn er meestal twee juffen vrij gespeeld voor het voorbereiden van de online lessen, extra instructie bieden, werkjes voorbereiden voor volgende week, vergaderingen, etc.
Ze vond het goed behapbaar maar alsnog had ik niet het idee dat ze helemaal niks te doen had (helaas, ik gun haar dat best).
Ik realiseer me wel dat alles er anders uit ziet als je niet de last met twee andere groepen kan dragen. Of als je veel meer noodopvang kinderen hebt. Of bij veel zorg overleggen moet zijn. Etc etc.
Scholen laten zich moeilijk vergelijken denk ik.
Alle reacties Link kopieren
Vraag anders of je via school inlogcodes kan krijgen voor Onderbouwd of Squla.
Mijn kleuter vind Onderbouwd heel leuk, zijn taal en reken oefeneningen, én hij kan ze zelfstandig doen op de iPad want het wordt heel simpel en duidelijk uitgelegd.

Verder heb ik tijdens de eerste lockdown zelf bij de boekhandel werkboekjes gehaald (volgens mij van Deltas). Dit vond kind ook erg leuk om te doen. Zijn er ik heel veel verschillende varianten (taal, lezen, schrijven, rekenen).

Wat er nu aangeboden wordt via school;
- paar keer per week een filmpje met een (voorgelezen) verhaal
- 1x per week een half uur videobellen
- 1x per week op school (coronaproof) werkbladen, knutselspullen etc ophalen met daarbij een planning/beschrijving voor komende week
- taal en/of reken oefeningen/spelletjes via de methode van Onderbouwd
- inlogcodes voor de app van Onderbouwd

En soms wat creatieve opdrachten;
Maak een iglo van suikerklontjes
Maak een pinguïn van wc rolletjes
Iets uitknippen en plakken
Iets vouwen
Spelletjes met vormen/kleuren

Eerlijk? Ik doe niet braaf alles via het schema van juf.
Soms dagenlang niks. En soms gaan we er even goed voor zitten en hebben we ineens 3 dagen huiswerk in 1x gemaakt.

Vooral voor kleintjes was gewoon lekker veel (buiten) spelen ook goed.
Alle reacties Link kopieren
Je moet het los laten vind ik.

Hoe frustrerend is het als je hier aan stoort? Wie heb je er mee en wat heb je tenslotte bereikt?

In deze tijd vind ik niet dat je kan wijzen. En denken dat ze niets doen vind ik echt uit ten boze. Dat zeggen we namelijk ook niet van jouw als ouder. Want dat had ook zo gekund.

Nu heb je hier wel veel ideeën kunnen op doen en je inspiratie uit kunnen halen. Maak voor jezelf een korte planning voor die week en wees creatief in de kleinste dingen.

Ideaal beeld is voor iedereen anders zoals je ziet. Persoonlijk ben ik eens dat ze wat meer mogen doen maar voor een ander moeder is er juist meer rust.

Ik wil niet voor je praten maar het voelt alsof je niet weet waar je moet beginnen. Dat dat vooral het probleem is. Wellicht kun je rond vragen in de klas of vriendinnen hoe zij het aan pakken.

Ik ben zeer een voorstander van stoep- bezoek 1 op 1. Ouders kunnen gelijk hun verhaal en zorgen kwijt en voor het kind erg prettig. En waar ik vooral een voorstander van ben is dat er meteen 'gecheakt' wordt bij (zorg)gezinnen. Dat mis ik wel in de meeste gevallen.

Succes!! Ga vanuit dat niemand je extra 'tegen' zit in deze tijd.
Alle reacties Link kopieren
Mijn kleuter krijgt niets van school. Dus heb ik werkboekjes besteld via een tweedehands schoolboekensite. Hij heeft nu (veilig) leren lezen en doet momenteel een Zon boekje 2. Ach, dan kan hij straks zijn eigen Donald Ducks voorlezen.
iones schreef:
17-01-2021 20:20
Dus de viva moeders lijken het tot dusver beter te doen dan de gemiddelde moeder in Nederland, qua taak verdeling.

Deze viva moeder niet hoor! :-(
Ik werk nu bewust de zaterdagen en zondagen en e.v.t s'avonds, om tijdens de schooltijden thuis te kunnen zijn en vooral de jongste te begeleiden. Morgen start ik bijvoorbeeld pas om 15:00 uur zodat ik eerst thuis alles in goede banen kan leiden.
Mijn man is een schat en hij werkt hard, maar als het om thuisscholing gaat,, daar bakt hij echt niks van.
Ik moet ook eigenlijk hoog nodig naar bed gaan nu, want morgen begint het hele riedeltje weer. Maar ik heb deze ontspanning ook wel weer even nodig, iedereen al in diepe rust en ik hang nog op de bank.
Verder heb ik niet echt meer een leven! ;-)

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven