(toekomstige) kinderen en samenlevingscontract

16-09-2007 12:29 14 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hallo allemaal



Mijn vriend en ik hebben onlangs een huis gekocht en willen dus ook een samenlevingscontract afsluiten. We zijn niet van plan om ooit te trouwen dus bij dat samenlevingscontract zal het waarschijnlijk blijven. Ook zijn we aan het proberen of we een kindje kunnen krijgen. Tijdens het gesprek met de notaris is het woord "kinderen" niet gevallen, we zijn er zelf ook vergeten naar te vragen. Nu hebben al een aantal mensen in mijn omgeving aangegeven dat er in een samenlevingscontract wel iets opgenomen moet worden over eventuele kinderen. Maar wat dan? Ik dacht zelf dat het onderwerp kinderen meer iets was voor in een testament, dat we nu nog niet afsluiten. Heeft iemand hier verstand hiervan?



Groetjes



Elska
Alle reacties Link kopieren
Bij ons is indertijd gezegd dat je voor eventuele kinderen een testament moet maken. Hierover kan niets opgenomen worden in het samenlevingscontract. Als je het zeker wilt weten, bel je de notaris toch nog even? Je betaald genoeg voor zo'n contract, dan mag je zo'n kantoor best nog wel eens lastig vallen hoor! :-]
Later is nu
Alle reacties Link kopieren
Thanks Dreamer. Ja, ik zal morgen ook bellen maar vandaag is het zondag en ik hoopte even wat ervaringsdeskundigen te spreken hier ;-)
Alle reacties Link kopieren
Elska, ik neem aan dat je in je testament dat moet regelen maar volgens mij erven kinderen al, ook zonder dat er wat geregeld is. En je vriend moet natuurlijk het kindje erkennen als je zwanger bent. Lastig allemaal hé?



Ga toch leuk trouwen :-p haha.
Alle reacties Link kopieren
Ola Caro!



Nee, we willen niet trouwen!!! ;-) Maar uiteraard alles wel goed regelen. Kinderen erven inderdaad, maar we moeten eigenlijk voornamelijk zorgen dat we ELKAARS erfgenaam worden denk ik, zodat ons "bezit" niet in handen valt van een baby als 1 van de 2 overlijd... (het zal je maar overkomen tenslotte)
Alle reacties Link kopieren
Volgens mij hoeft er niets in het samenlevingscontract te staan over kinderen. Je vriend moet het ongeboren kind erkennen, als het geboren is gezag aanvragen, zodat hij ook over het kind kan beslissen, ook als jij zou komen te overlijden. Wat betreft het erfrecht, jullie kinderen erven wel van jullie, maar mochten jullie geen testament hebben, dan erft in principe het kind van de overledene en jullie dus niet van elkaar. Maar dat erven van elkaar doe je nu in principe ook niet.
Alle reacties Link kopieren
Elska, idd, wat Snoopy ook zegt..... Jullie hebben het huis samen gekocht? Dus het staat op allebei jullie naam? Ik zou wel wat regelen. Een testament is een kleine moeite en voorkomt veel problemen. Zeker als er straks kinderen in het spel zijn (daar gaan we vanuit hé!)
Alle reacties Link kopieren
In ons samenlevingscontract staat niets over kinderen. Volgens mij wel iets over erven van elkaar, of iets met verblijvingsbeding ofoz, maar dat weet ik niet uit m'n hoofd. Wij hebben namelijk wel gelijk een testament laten maken, want als je niet getrouwd bent erft (voor zover ik weet) altijd de directe familie. Dus kinderen, maar ook jouw ouders broers of zussen. Niet leuk om aan te denken, maar stel je voor dat jou iets overkomt en je vriend moet jouw ouders / broers / zussen uitkopen om in z'n eigen huis te blijven wonen. Vind het eigenlijk best vreemd dat een notaris dat niet meld bij een koophuis, het is tenlosste een groot bezit dus een testament lijkt me niet overbodig.
Alle reacties Link kopieren
Als je een samenlevingscontract hebt, is het huis (en alles) van jullie samen en kan familie dus niet erven. Ook staat er een '30 dagen regeling' in, staat me zo bij, dat, mochten jullie binnen 30 dagen van elkaar overlijden, de beide families erven. Anders zou in het geval van 5 minuten langer leven na een ongeluk de familie van de langstlevende alles krijgen...

Maar.. als er kinderen zijn, erven die weer, dus dan moet je een testament afsluiten waarin staat dat éérst de langstlevende krijgt, dan pas het kind.



Zoiets



staat me bij

het is mij mij al 10 jaar terug geregeld, dat testament dus. Ik weet nog dat bij het samenlevingscontract duidelijk gezegd werd dat zonder kinderen een testament niet nodig was, dus erft familie niets, tenzij je bepaalde (familie-erfstukken) beschrijft in een codocil.



Maar het kan best zijn dat in 10 jaar regels veranderd zijn, dus hop naar je notaris :-]
Later is nu
Alle reacties Link kopieren
Wij hebben het er ook over gehad hoe we dat nou zo goed mogelijk kunnen regelen. Daar komt wel bij, dat het huis ook nog op mijn naam staat en dat dus ook geregeld moet worden. Trouwen is voor ons de beste optie want: kost niks op woensdag ochtend trouwen en dat is bij de notaris wel even anders, daar kun je een hele mooie babykamer van inrichten! Hahaha Én alles staat erin beschreven. In een samenlevings contract kun je niet alles zó goed regelen als wanneer je trouwt. Dit is wat ik ervan begrepen heb toen m'n zus kinderen kreeg en alles goed geregeld wilde hebben. Ik weet natuurlijk niet waarom je perse niet wilt trouwen Elska, maar een samenlevingscontract stelt bijna net zoveel voor hoor! Succes!
Alle reacties Link kopieren
Hoi,

Wij hebben ook toen we het huis kochten een samenelevingscontract laten opstellen, hier kan je trouwens alles in laten zetten zoals jij het wilt! Maar dat heeft dan betrekking op je huis en je financiele zaken. Wij hadden toen nog geen kindje, maar hebben wel toen gelijk een testament laten opstellen. Als je daar toch zit...en je weet dat je dat ooit wilt...gelijk doen, anders kost het 2 keer geld. Je kunt onderhandelen over de prijs he! Dan is het allemaal gelijk goed geregeld. Vraag ook goed aan de notaris of ze het in "gewoon Nederlands" voor je willen vertalen.

Ik heb toen het concept wel 3 keer gelezen, maar poeh, het is een vak apart!

Nu is ons zoontje 4 maanden, ik zou eigenlijk het hele spul nog eens na moeten lezen om te weten hoe het precies ook al weer zit.



Succes ermee!
Alle reacties Link kopieren
Hoi Elska,



Wij hebben dit een aantal jaar geleden ook aan de hand gehad. Dit was nog net voor het geregitreerd partnerschap bestond. Bij een samenlevingsovereenkomst is het niet automatisch zo dat je ook elkaars erfgenaam bent. Hiervoor moet je altijd een testament hebben. Als het huis op jullie beiden staan ben je voor de helft eigenaar. Mocht dan bijvoorbeeld jouw partner komen te komen overlijden dan is zijn deel automatisch voor zijn ouders. IN het slechtste geval zullen zij ook dat deel opeisen en zul je het huis moeten verkopen. IN het andere geval (als ze hun erfenis niet accepteren en het jou schenken) zul je hierover belasting moeten betalen omdat je een groot geldbedrag hebt gekregen. Wij hebben toen een testament op laten maken maar hierbij geen kinderen op laten nemen omdat dat voor ons nog helemaal niet aan de orde was, wij hebben dat later alsnog moeten wijzigen. In het testament kun je eventueel ook meteen op laten nemen waar je kinderen heen gaan als jullie vroeg komen te overlijden. Dit om getouwtrek tussen familieleden te voorkomen. Jouw partner zal ook het kindje moeten erkennen tijdens de zwangerschap en na de geboorte het gezag aan moeten vragen.



Nu is er ook een geregistreerd partnerschap, goedkoper dan trouwen op sommige momenten zelfs gratis en wel dezelfde rechten en plichten als bij trouwen. Jullie zijn dan automatisch elkaars erfgenaam en ook de kinderen valen er dan onder. Voor het aanstellen van een voogd zul je dan nog wel een testament op moeten laten maken.



Een lastige beslissing maar zeker de moeite waard er goed overna te denken!



groetjes Esther
Alle reacties Link kopieren
Je moet een samenlevingscontract hebben om recht te hebben op elkaars pensioen. Als je partner komt te overlijden is het handig als jij zijn pensioen krijgt, zodat je goed voor jullie kindje kunt zorgen.
Alle reacties Link kopieren
Dat is ook zo ja maar dit moet je ondanks dat je een samenlevingscontract hebt ook doorgeven bij je werkgever en pensioenfonds.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven