Verhuizen, na jou kind het dialect of accent over????

10-09-2007 10:24 15 berichten
Alle reacties Link kopieren
De planning is om te gaan verhuizen naar de Achterhoek maar we komen uit brabant. Mijn vriend woont er nl. Ik ben eigenlijk bang dat mijn dochter dadelijk net zo gaat praten en ik wil eigenlijk niet dat ze haar identiteit verliest want zo voelt het wel.

Ze is nu bijna 4,5 jaar en heeft dus duidelijk een brabants accent...

Je hoort vaak dat kinderen het gaan overnemen maar is dat ook zo???
Alle reacties Link kopieren
Ja, dat is zo.......
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
Meestal wel. Sinds mijn dochter naar school gaat spreekt ze hier en daar wat vlaams.

(Ik woon in Belgie, maar kind is altijd thuis geweest, vandaar dat ze NL sprak ipv vlaams)



Maar met een accent verlies je je identiteit niet hoor, dat valt erg mee.
Alle reacties Link kopieren
Nou, dat Brabantse accent heeft ze al overgenomen, dus als ze veel Achterhoeks hoort, zal ze daar ook wel wat van meekrijgen lijkt me. Maar is dat zo vreselijk dan, als ze een Achterhoeks accent krijgt? Als ze 4,5 is zal het met die Brabantse identiteit nog wel een beetje meevallen.
Ik kom uit Friesland en ben 5 jaar geleden verhuisd naar Brabant. Nu spreek ik van huisuit geen Fries maar je kunt wel goed horen dat ik niet uit het zuiden kom. Mijn 2 oudsten waren toen 7 en 10 en nu dus 12 en 15 en ja, vooral mijn dochter begint van hier te lijken maar tóch kun je nog horen dat ze oorspronkelijk niet hier vandaan komen. Ik maak me er niet druk om, weet alleen zeker dat ik mijn accent never nooit meer kwijtraak
Alle reacties Link kopieren
ik kom oorspronkelijk uit West-Friesland maar heb gelukkig geen dialect of accent overgenomen, maar nu komen mijn ouders beide uit de Randstad en mijn moeder heeft altijd gehamerd op onze uitspraak.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben zelf een noordeling , toen ik op mijn 20e ging verhuizen naar Amsterdam.. Verstond niemand mij , ik praatte zo plat als een dubbeltje.. Natuurlijk had ik wel nederlands geleerd thuis en op school. Maar al mijn vrienden spraken ook plat.

In Amsterdam moest ik wel nederlands spreken en niemand hoort eigenlijk nog dat ik uit t noorden van het land kom.

(behalve dan dat ik zeg de deur staat los ipv open)



Ik denk dat het belangrijk is dat je je kind ook gewoon ABN meegeeft. Wat het op school op het plein en in de speeltuin spreekt moet je je niet druk over maken. Als het in de klas en tegen vreemden maar nederlands spreekt.

Het is heel makkelijk omschakelen voor een kind , als je je kind nu 4 weken naar Spanje doet , komt het spaanstalig terug..
Alle reacties Link kopieren
Ligt er ook aan of jullie zelf een brabants accent hebben, hoe wordt er thuis gesproken? Die zachte g raak je moeilijk kwijt, maar ze is nog wel klein en als haar vriendjes achterhoeks praten en op school wordt er ook achterhoeks gepraat, dan zal zij dat bijna zeker wel overnemen

Ik ben ook in brabant geboren en heb brabantse ouders, daarna veel verhuisd. ik ben begonnen met een zachte g, maar dit ben ik in de loop der jaren wel kwijtgeraakt! Mijn vriend is op z'n 6e vanuit noordwijk naar friesland verhuisd en had al snel een fries accent!
Alle reacties Link kopieren
Ik heb een brabants accent en mijn vriend een achterhoeks accent. Al is hij veel klank verloren door het ABN praten op het werk. Maar je hoort het nog wel aan de "o" en de "a".

Ja ik weet niet mss is het dan mijn rariteit dat ik dat niet zou willen maar zo te lezen ontkom ik er niet aan...hmmmm...
EEn oom van mij is nogal van het verhuizerige. oudstek ind is geboren in Limburg, de tweede in groningen en de jongste in de achterhoek. En idd allemaal een ander dialect.
Alle reacties Link kopieren
als je niet wilt dat je kind een dialcet overneemt dan zul je het kind thuis moeten houden vrees ik. Kinderen nemen snel een dialect over is mijn ervaring. maar dat heeft toch niks met haar identiteit te maken?
een kind van 4,5 zal zeer zeker het dialect overnemen! want die gaat toch spreken naar hetgeen wat ze het meest hoort, en dat is achterhoeks.

ik merkte het zelfs al bij mijn oude klasgenoten toen we in allemaal andere steden gingen studeren. ook zei namen de accenten over van de stad waar ze in gingen wonen.



en verder denk ik ook dat het alleen maar goed is als je kind het overneemt. want vaak worden kinderen toch geplaagd/gepest als ze een heel ander accent hebben dan de rest.
Alle reacties Link kopieren
Ik kom uit Noord-Holland (mijn man ook) en woon sinds tien jaar in Brabant. Wij praten absoluut niet brabants.Mijn 3 kinderen zijn hier geboren. De oudste twee praten heel duidelijk met een brabants accent ja, een zachte g ook. De middelste begon daar al mee voordat ze naar school ging. Ik denk dat jonge kinderen gewoon snel het accent van de omgeving zullen oppikken.
Alle reacties Link kopieren
ik kom uit limburg en merk dat nederlandstalige kinderen (met de harde g) hun nederlands niet verliezen, maar wel de melodie van spreken een beetje verandert in het limburgse zeg maar...de intonatie wordt iets anders, maar ze gaan echt niet ineens dialect en met een zaggggggte g praten, dus maak je niet teveel zorgen.
Alle reacties Link kopieren
Ik denk ook dat het met het echte platte achterhoeks wel mee zal vallen, zeker als jullie thuis ook niet plat praten. Zelf kom ik oorspronkelijk uit Twente en natuurlijk hebben de meeste mensen wel een 'o' en 'a', maar de kinderen waar thuis niet plat werd gesproken of waarvan de ouders niet uit Twente kwamen, spraken gewoon Nederlands.

Vwb haar identiteit: ik krijg het gevoel dat jij een echte brabantse bent en dat dus als je identiteit ziet. Dat kan, maar dat is bij haar natuurlijk anders. Als jullie van plan zijn daar te blijven wonen, woont zij straks vanaf haar 4e in de achterhoek. Dikke kans dat ze zichzelf dan dus beschouwt als een achterhoeker ipv een brabantse :rolling:
Dat zeg ik....

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven