Vraag aan basisschooldocenten continurooster

02-02-2021 21:03 46 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hallo allemaal,

Bij ons op (de basis)school wordt onderzocht of we gaan overstappen op een continurooster. Nu ben ik benieuwd of hier juffen en meesters rondhangen die dit proces al hebben meegemaakt en hoe ze dit hebben ervaren.
Stel er wordt voorgesteld om vanaf het nieuwe schooljaar terug te gaan naar het klassieke model, ben je dan blij of juist niet?
Alle reacties Link kopieren
singstar schreef:
02-02-2021 23:33
Hoi Gat, deze oplossing begrijp ik ook niet. Jullie hebben toch gewoon recht op pauze? Kun je ‘t toelichten? Ben oprecht benieuwd.
De optie om ouders te laten betalen voor een verplichte overblijf korter dan 45 minuten mag echt niet.
Alle scholen waar de overblijf niet door leerkrachten gedaan wordt moeten dit ergens van betalen en dit komt overal uit zo'n potje.
De scholen die tot 14.00 uur lesgeven hebben hier in de buurt helemaal geen pauze. Die hebben op papier om 14.00 uur pauze. Maar in de praktijk is er geen pauze. Wij hebben hier als team voor gekozen en het geeft heel veel werkdrukverlichting, voor iedereen. Een half uur echt pauze.
Alle reacties Link kopieren
Nogmaals dank voor de vele reacties.

Ik lees vooral positieve verhalen/ervaringen.

Voordelen voor docenten:
- Meer tijd na school voor voorbereiding, administratie etc.
- Geen brandjes blussen die tijdens de pauze zijn ontstaan (gaat dit ook op als de pauze wordt geleid door TSO en/of ouders?)
- Afhankelijk van de variant: geen verschillende dagen meer qua tijden

Nadelen voor docenten:
- Je moet aan het begin van de dag (of de dag ervoor) alles voor de hele dag in orde maken, je hebt tussendemiddag geen tijd om de middag voor te bereiden
- Zijn er nog meer nadelen?

Voordelen voor kinderen:
- Langere middagen om te spelen/huiswerk te maken
- Geen gesleep heen en weer naar huis voor de middagpauze (minder aanwezig in het verkeer = veiliger)
- Doordat ze meer in het schoolstramien blijven, is de opstart van de middag makkelijker (kinderen hoeven dan minder 'in te komen' in vergelijking met als ze naar huis zijn geweest

Nadelen voor kinderen:
- In een korte(re) tijd je broodje moeten eten
- Afhankelijk van de variant geen échte vrije middag(en) meer
- Je hebt niet even de tijd om bij te komen/uit de schoolbubbel te komen, dagen kunnen lang aanvoelen

Mis ik nog iets in de bovenstaande rijtjes?

Zijn er hier mensen die er eerst tegenop zagen en nu niet anders meer zouden willen? (ik heb 1 iemand gelezen voor wie dat geldt, sorry even vergeten wie dat zei)
montblanc schreef:
02-02-2021 21:53
Vraag me al tijden af waar de kinderen tijdens de lunch zijn, wie er op ze let en of de leraren dan ook relaxt lunchpauze kunnen hebben.

Hier staat er een grote tafel in de klas en daar gaan ze gezellig met z'n allen aan eten, inclusief de juf. Pot thee erbij, heel gezellig.
In de hogere klassen eten ze aan hun tafeltje en juf ook.
Het gaat heel natuurlijk en ontspannen. Dat zit door de dag heen verweven. Op school de hele dag 'aan' en alleen in een echte pauze echt vrij zijn of ontspannen lijkt me niet gezond.
Ik schrik wel van de verhalen van 'softe' ouders die kinderen opvangen in de pauze. Klinkt echt heel chaotisch.
Ik realiseer me door dit topic pas hoe blij ik ben met 5 gelijke dagen en dat de kinderen gewoon bij hun eigen leerkracht zijn tijdens de lunch.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb ervaring op een school met 5-gelijke-dagen-model. Daar at iedere leerkracht met de kinderen in de klas en aansluitend was er het middagprogramma. Ik merkte dat in groep 1-2 die middag eigenlijk weinig opleverde. De kinderen waren na de lunch moe, konden zich in de kring niet meer concentreren, er waren meer conflicten etc. Als leerkracht kwam ik vaak pas om 14.00 uur toe aan mijn brood en moest daarna door met voorbereiden/ vergaderen. Ook minder contact met collega’s omdat veel gesprekken na 14.00 uur werden gepland en je daardoor niet gezamenlijk luncht. Ik vond het niet fijn werken.

Op mijn huidige school is er een lunchpauze, waarbij kinderen thuis eten (of bij grootouders of vriendje), of naar de overblijf gaan. Het geeft mij als leerkracht veel rust, omdat ik de dingen voor ‘s middags kan klaarleggen en daarna met mijn collega’s samen kan eten en bijpraten.
De kinderen die thuis eten, komen opgeladen terug. Nu moet ik zeggen dat iedereen dichtbij school woont en er zelfs nog tijd is om even buiten te spelen voor de meesten. De overblijf wordt bij ons door een organisatie gedaan die ook de BSO doet. Dat loopt lekker. Iedere klas een vaste overblijfkracht, die in het eigen lokaal eet met de kinderen en daarna met eigen groep buitenspeelt.

We hebben ook wel eens een organisatie gehad met echt waardeloze overblijfkrachten en dan was het iedere pauze ruzies, vechten en overblijfkrachten die je besprongen zodra je de teamkamer uitkwam om zich te beklagen wat Jantje of Pietje nu weer gedaan had. Of kinderen die tijdens de overblijf in hun broek hadden geplast en niet verschoond waren (want dat heb ik geen tijd voor) of zelfs overgegeven en waar dat dan niet verteld werd. Daar zijn we toen mee gestopt en we hebben een tijdlang zelf de overblijf gedraaid. Dat vond ik ook niet fijn, altijd met de kinderen eten en daarna zelf nog vlug een broodje gen, of haastig eten en daarna pleinwacht.

Zelf heb ik sterk de voorkeur voor overblijf door professionele krachten, zoals het op mijn huidige werk is.
digijuf schreef:
03-02-2021 21:15
Ik heb ervaring op een school met 5-gelijke-dagen-model. Daar at iedere leerkracht met de kinderen in de klas en aansluitend was er het middagprogramma. Ik merkte dat in groep 1-2 die middag eigenlijk weinig opleverde. De kinderen waren na de lunch moe, konden zich in de kring niet meer concentreren, er waren meer conflicten etc.
...

Maar dat zijn kleuters? Dan sluit je toch aan op de behoefte van de kinderen? Dan doe je geen kring maar leg je ze op kussens op de grond en ga je voorlezen terwijl ze rusten.
Alle reacties Link kopieren
digijuf schreef:
03-02-2021 21:15
Ik heb ervaring op een school met 5-gelijke-dagen-model. Daar at iedere leerkracht met de kinderen in de klas en aansluitend was er het middagprogramma. Ik merkte dat in groep 1-2 die middag eigenlijk weinig opleverde. De kinderen waren na de lunch moe, konden zich in de kring niet meer concentreren, er waren meer conflicten etc.
Is dat anders in het klassieke model zoals je nu op je werk hebt?
Alle reacties Link kopieren
Parella schreef:
04-02-2021 09:34
Maar dat zijn kleuters? Dan sluit je toch aan op de behoefte van de kinderen? Dan doe je geen kring maar leg je ze op kussens op de grond en ga je voorlezen terwijl ze rusten.
Klopt, maar als je het hebt over effectieve onderwijstijd (waar het ook bij kleuters helaas veel over gaat) gaat er veel verloren, terwijl ik met een middagpauze echt iets anders zie. Nu kan ik ook in de middag nog hele leuke en zinvolle dingen met mijn kleutergroep.
Alle reacties Link kopieren
Stokkie schreef:
04-02-2021 16:00
Is dat anders in het klassieke model zoals je nu op je werk hebt?
Ja, ik merk een groot verschil!
Alle reacties Link kopieren
Tiana_76 schreef:
02-02-2021 22:06
Bij mijn kinderen op school zijn speciale pleinwachten, vanuit de gemeente. Allemaal jongeren die ofwel iets van sport / welzijn studeren of al afgestudeerd zijn. Ze organiseren bewegingsactiviteiten en houden de boel in het gareel. Activiteiten organiseren doen ze iets uitgebreider ook na schooltijd, kost vaak een euro per keer.

Goed geregeld, zo kunnen leerkrachten rustig pauze houden.
Bij ‘ons’ (ik ben ouder) eten de kinderen in de klas onder leiding van de leerkracht. Daarna gaan ze een half uur naar buiten onder toezicht van een vaste pool aan ouders. Dan heeft de klasseleerkracht pauze.
Alle reacties Link kopieren
Nogmaals dank voor alle reacties.

Ik lees dat veel mensen voordelen zien in de rust die er in de klas is, vaak in tegenstelling tot wanneer de kinderen naar huis zijn geweest voor een broodje of op school zijn overgebleven met anderen dan hun eigen leerkracht.

Voor de mensen bij wie het overblijven is uitbesteed aan een andere partij (hetzij TSO, ouders, speciale pleinwachten vanuit de gemeente e.d.) ben ik benieuwd of je dan niet (juist) tegen de problemen aanloopt die men in het klassieke model benoemt. Dus brandjes blussen na de pauze waardoor je alsnog later begint en er veel onrust is. Iemand die daar iets over kan zeggen?
Alle reacties Link kopieren
Stokkige: zie mijn reactie: met een goede overblijforganisatie is dat dus niet het geval. Wij hebben pedagogisch medewerkers, die ook bij BSO werken. Dat is wel anders dan wanneer je vrijwilligers inzet.
Alle reacties Link kopieren
Even gecheckt bij zoon (10). Hij geeft aan dat er inderdaad kinderen zijn die bij de overblijfmoeders hun kans schoon zien om te gaan klieren (bal afpakken) terwijl ze dat bij buitenspelen met de eigen leerkracht niet doen. Volgens hem komt doordat de moeders geen kinderen kunnen straffen in de vorm van naar binnen sturen o.i.d. Indien nog relevant doet de eigen leerkracht dat dan na de pauze.
Bij kinderen op school is de afspraak dat de toezichthouder conflicten oplost. Nu zijn het daar dus wel allemaal betaalde/professionele krachten.

Wat gebeurt in de pauze/gymles/muziekles/handwerkles wordt direct afgehandeld en hoeft daarna niet nog eens gemanaged te worden.

Tenzij een extreem incident voorvalt natuurlijk. Maar dan zit er vaak wat scheef binnen de dynamiek van de gehele klas en moet de leerkracht de oorzaak zelf benoemen en aanpakken.
Alle reacties Link kopieren
Lariba schreef:
05-02-2021 14:41
Even gecheckt bij zoon (10). Hij geeft aan dat er inderdaad kinderen zijn die bij de overblijfmoeders hun kans schoon zien om te gaan klieren (bal afpakken) terwijl ze dat bij buitenspelen met de eigen leerkracht niet doen. Volgens hem komt doordat de moeders geen kinderen kunnen straffen in de vorm van naar binnen sturen o.i.d. Indien nog relevant doet de eigen leerkracht dat dan na de pauze.
Bij de meeste scholen zijn de overblijfmoeders meer als ondersteuning van een professionele kracht (leerkracht of TSO organisatie), dan speelt dit veel minder.

Mijn kinderen zitten allang niet meer op de basisschool maar ik vind dat thuis eten tussen de middag niet meer van deze tijd. Wat een gehaast was dat om binnen 1 uur naar huis te lopen of fietsen, eten en weer terug. Op gegeven moment moest jonger zusje ook mee want die kon niet alleen thuis blijven. Ook voor de school zelf vind ik het onrustig want 2x extra spitsuur met halende en brengende ouders, en bijbehorende verkeersdrukte.
Alle reacties Link kopieren
Turtlerain schreef:
05-02-2021 15:01
Bij de meeste scholen zijn de overblijfmoeders meer als ondersteuning van een professionele kracht (leerkracht of TSO organisatie), dan speelt dit veel minder.

Mijn kinderen zitten allang niet meer op de basisschool maar ik vind dat thuis eten tussen de middag niet meer van deze tijd. Wat een gehaast was dat om binnen 1 uur naar huis te lopen of fietsen, eten en weer terug. Op gegeven moment moest jonger zusje ook mee want die kon niet alleen thuis blijven. Ook voor de school zelf vind ik het onrustig want 2x extra spitsuur met halende en brengende ouders, en bijbehorende verkeersdrukte.
Ik ben er ook erg blij mee. Die van mij hadden idd. sowieso moeten overblijven, en dan heb ik liever dat de hele klas hetzelfde programma volgt.
Alle reacties Link kopieren
Bij mijn kinderen het 5 gelijke dagen model. Vijf dagen tot 14 uur. Wij waren eigenlijk tegen dit model, maar uiteindelijk is het altijd meegevallen. Voor hun gevoel zijn ze altijd vroeg uit. Na de middagpauze is het nog maar anderhalf uur les. Ook kinderfeestjes kunnen altijd op alle dagen. De nadelen zijn meer voor onszelf.
- De bso is bijvoorbeeld duurder omdat ze vroeger uit zijn ( inmiddels voor onze kinderen niet meer van toepassing.
- Met vriendjes en vriendinnetjes op woensdagmiddag samen eten is eraf. Nu eten ze s avonds vaker mee.
- En tijd te hebben om ergens naar toe te gaan op woensdag of vrijdagmiddag is echt wel beperkt. Maar of de kinderen dit door hebben...
- En hier in de omgeving merk je omdat wij 1 van de weinige scholen zijn die dit hebben dat extra activiteiten die ergens georganiseerd worden in de stad vaak op woensdag om 13 uur beginnen. Bijvoorbeeld Sint in het winkelcentrum en dat is dan van 13-14.30. Of een dansles ofzo, daar moet je wel echt op letten.

Maar verder vinden wij het echt wel fijn. Zeker toen mijn jongste nog twee keer sliep, die kon gewoon rustig slapen zonder op de klok te moeten kijken.
digijuf schreef:
04-02-2021 21:06
Klopt, maar als je het hebt over effectieve onderwijstijd (waar het ook bij kleuters helaas veel over gaat) gaat er veel verloren, terwijl ik met een middagpauze echt iets anders zie. Nu kan ik ook in de middag nog hele leuke en zinvolle dingen met mijn kleutergroep.

Want samen rusten en een kwalitatief goed boek voorlezen is niet zinvol?
volgens mij is je taak om kinderen tot wasdom en optimaal in hun natuurlijke ontwikkeling te brengen, met tegenzin en energieloos 'effectief onderwijs' zitten doen werkt dan averechts lijkt me. Kunnen ze later allemaal op mindfulnesscursus of met een stresscoach praten. Ik ben blij dat de juf van mijn kind dat heel anders ziet.
Alle reacties Link kopieren
Nadelen: extra kosten BSO. Vaak wil n school switchen qua tijden en mag de ouder meer betalen.
Afhankelijk vd onderwijstijden is er bij n continurooster vaak n extra week vakantie tov traditioneel rooster.
*
anoniem_117397 wijzigde dit bericht op 22-06-2021 14:19
0.00% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Parella schreef:
06-02-2021 12:48
Want samen rusten en een kwalitatief goed boek voorlezen is niet zinvol?
volgens mij is je taak om kinderen tot wasdom en optimaal in hun natuurlijke ontwikkeling te brengen, met tegenzin en energieloos 'effectief onderwijs' zitten doen werkt dan averechts lijkt me. Kunnen ze later allemaal op mindfulnesscursus of met een stresscoach praten. Ik ben blij dat de juf van mijn kind dat heel anders ziet.
Ik zeg niet dat dit mijn visie of keuze is. Maar niet op iedere school is er evenveel ruimte voor de leerkracht om en eigen invulling aan het programma te geven. Op mijn huidige school is dat gelukkig anders.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven