Wasbare luiers, wie gebruikt ze?

02-04-2008 09:26 22 berichten
Wie gebruikt er hier luiers van Bamboozle, Bambino Mio of zoiets? Ik zit er al een tijdje aan te denken, maar het is zo'n duur grapje om alles aan te schaffen en vervolgens alles in de kast te laten als het onhandig in het gebruik is.



Ervaringen gevraagd dus...
Alle reacties Link kopieren
Mijn moeder gebruikt wasbare luiers... als poetslap ;-)
Alle reacties Link kopieren
Ik hoorde laatst op de radio iemand van milieu defensie zeggen dat het voor het milieu niet veel uitmaakt, omdat wasbare luiers gewassen moeten worden. Dus als je het daarom doet, kun je het net zo goed laten.
Freedom is just another word for nothing left to lose - Janis Joplin
Alle reacties Link kopieren
Ik heb ze gebruikt en ga ze binnenkort weer gebruiken.

Bij kleine bay's is het echt een hoop werk om katoenen luiers te gebruiken, veel wassen en drogen, bij mijn oudste dochter had ik daar na een maand of 7 geen zin meer in.

Toen heb ik als alternatief, om mezelf toch nog een beetje milieubewust te vinden, vanaf dat ze 2 werd de draad weer opgepakt. Katoenen luiers voelen heel vies als ze nat zijn, dus ze was voor de 2,5 jaar was al zindelijk. Bij mijn andere kinderen heb ik dezelfde truc toegepast, ook zindelijk met 2,5 jaar. Nu de jongste nog....

Ik had trouwens geen voorgevormde luiers gekocht, maar ik had ze zelfgemaakt van oude handdoeken, lakens, moltons, dekbedhoezen, nou ja, alles wat maar vocht opneemt. De buitenkant is van gekleurde katoen, dat staat heel gezellig en het kostte haast niets.
Net zo slecht voor het milieu als eigen mokken op het werk. Hoewel allebei goed bedoeld.
Slecht voor het milieu, tja die luiers van vroeger wel ja. Maar ik bedoel dus van die luierbroekjes van fleece of bamboe met een inlegvelletje erin. Dat velletje vervang je bij een verschoonbeurt, kan gewoon als wc-papier in de plee. Da's toch niet zo slecht als luiers die in de wasmachine moeten?



Ik wil dus geen katoenen luiers.
Alle reacties Link kopieren
Ik kan me haast niet voorstellen dat katoenen luiers, die gemaakt zijn van gerecycelde matrerialen evenveel het milieu belasten als wegwerpgevallen, maar dat terzijde.



Goedkoper is het in ieder geval wel.
Ah ok, ik dacht dat je echt katoenen luiers bedoelde.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb me er ook in verdiept omdat ik gewone wergwerpluiers zo slecht voor het milieu vindt en ben uiteindelijk op de Nature Care luiers van de Etos uitgekomen.

Die zijn o.a. van mais gemaakt en zijn voor het grootste deel afbreekbaar. Je hebt dan wel het gemak van wegwerpluiers.

Normaal gesproken zijn ze volgens mij iets goedkoper dan Pampers en op het moment is er zelfs 3 halen, 2 betalen actie. Dat is alleen niet heel vaak dus ik ben weer flink aan het inslaan.

Ze bevallen trouwens net zo goed als de Pampers, Kruidvat, Bumblies luiers die ik ook heb geprobeerd.



Die katoenen broekjes vind ik wel een goed idee voor als ze al gedeeltelijk zindelijk is.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb ze gebruikt. Een hele zwik zelfgemaakte katoenen luiers. Gemaakt van oude T-shirts, dekbedovertrekken, uit de gratie geraakte handdoeken etc. Kosten: wat garen en klittenband. Ze gaan om precies als wegwerpluiers. Daarnaast heb ik destijds op marktplaats een berg katoenen luiers gekocht voor weinig.



Ik was er toen erg blij mee; ik had 2 kinderen in de luiers: 1 zoon van anderhalf en een van 3 maanden. Dat kostte mij aan wegwerpluiers zo'n ¤ 50 per maand. Zo'n anderhalf jaar lang hebben beide heren hier in katoentjes gelopen, totdat oudste zoon zindelijk werd. Jongste zoon is toen nog een tijd doorgegaan met katoenen luiers. Al met al was ik voor de katoenen luiers (en de overbroekjes en inlegvelletjes) ongeveer 250 à 300 euro kwijt. Ik had dus in een half jaar tijd mijn katoenen luiers er al weer uit.



En ja: het spoelen van die vieze poepluiers, dat was nou niet bepaald mijn favoriete bezigheid, maar dat had ik wel over voor zo'n besparing.



Voor mij was vooral de kostenbesparing doorslaggevend. Ik had ook al gelezen dat het voor het milieu weinig uitmaakt of je wegwerp of katoen gebruikt, dus ik heb vooral uit financiële overwegingen voor katoen gekozen.



Ik gebruikte overbroekjes van Kaatje Katoen, die vond ik erg prettig, soepel en er kwam niks doorheen.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben pas overgestapt op katoenen luiers, omdat alle papieren luiers die ik probeerde altijd doorlekten. Daar heb ik nu geen last meer van :)

Maar Ibbeltje, ik snap niet dat je zegt dat je geen katoenen luiers wilt. Die bambino mio zijn wel van katoen, de bamboozle is van bamboe, maar ze moeten allebei wel in de wasmachine. De inlegvelletjes zijn ervoor zodat de ontlasting met inlegvelletje en al door de wc gespoeld kan worden. Plas gaat daar gewoon doorheen en komt in de luier terecht die toch echt om de drie uur vervangen en vervolgens gewassen moet worden ;)

Volgens mij zijn katoenen luiers alleen niet beter voor het milieu als je ze in de droger droogt. Als je ze gewoon aan de lijn laat drogen en ze voor meer dan een kind gebruikt, zijn ze wel beter voor het milieu.
Bedankt voor de tips tot zover!



Hazeltje, ik had zo'n beeld van hoe ik vroeger in een hydrofiel- of oogjesluier gevouwen zat en dichtgehouden met veiligheidsspelden voor me... Zo heb jij ze dus niet gebruikt...



Hoeveel broekjes en luiers heb je dan nodig ongeveer?
Alle reacties Link kopieren
Voor mijn eerste kind gebruikte ik ook katoenen luierers, van bambino mio (of id) en gewone lappen zeg maar. Wat hazeltje zeht, die inlegvelletjes zijn eigenlijk alleen voor de ontlasting, als je kindje plast zal je toch de hele luier moeten vervangen. In die tijd had ik altijd een grote pan (met deksel!!!) met luiers en biologisch afbreekbaar wasmiddel op de dieselpotkachel staan. Na een paar uur kon ik ze gewoon uitspoelen en te drogen hangen.

Hier ook weinig last van doorlekken bij de katoenen luiers.

Nu, met mijn 2e kindje gebruik, vnl vanwege het gemak, wegwerpluiers. Heb wel een tijdje die nature care luiers geprobeerd, maar die lekte hier altijd door.



Je kan er toch ook gewoon 2 aanschaffen en dan kijken of je het wat vindt?

(Bedenk me dat ik ergens op zolder nog een doos met katoenen luiers heb staan, ook maar eens op MP zetten...)
Alle reacties Link kopieren
Ibbeltje, in die luiers die jij omschrijft gebruikte ik ook gewoon een inlegvelletje. En geen veiligheidsspeld, maar een soort plastic sluiting waarvan ik echt niet meer weet hoe die heet!

Wat ik mee ook nog bedenk, dat ik toendertijd ook veel vaker de luier verschoonde, omdat het toch een stuk meer gaat broeien daaronder met een natte katoenen luier in een plastic overbroekje.
Alle reacties Link kopieren
Bambino mio zijn volgens mij wel gewone rechte doeken. Maar er zijn ook heel veel merken katoenen luiers met klittenbandsluiting te koop die net zo werken als een papieren luier. Ik heb nu 16 luiers en 4 overbroekjes, daar kan ik zo'n 4 dagen mee doen voordat het in de was moet. Maar snachts gebruik ik wel gewoon wegwerp, want het stinkt echt verschrikkelijk als ze zo'n luier de hele nacht aan heeft gehad en ik vind dat ook een beetje zielig, de hele nacht in een natte luier liggen ;)
Alle reacties Link kopieren
Beukenootje schreef op 02 april 2008 @ 10:09:

Ik kan me haast niet voorstellen dat katoenen luiers, die gemaakt zijn van gerecycelde matrerialen evenveel het milieu belasten als wegwerpgevallen, maar dat terzijde.



Goedkoper is het in ieder geval wel.






Hoewel de TO naar andere luiers informeert, wil ik toch even laten weten dat deze informatie niet uit de lucht komt vallen.

Dit staat op de website van milieucentraal: De milieubelasting van wasbare luiers en wegwerpluiers is ongeveer even groot.

(http://www.milieucentraal.nl/pagina?onderwerp=Luiers)
Freedom is just another word for nothing left to lose - Janis Joplin
Alle reacties Link kopieren
Even tussendoor:

die Nature Care luiers van Etos zag ik laatst in een foldertje staan. Mogen die ook in de groene afvalbak dan? Weet iemand dit?
..
Alle reacties Link kopieren
.
Alle reacties Link kopieren
reizigster2004 schreef op 02 april 2008 @ 12:22:

Even tussendoor:

die Nature Care luiers van Etos zag ik laatst in een foldertje staan. Mogen die ook in de groene afvalbak dan? Weet iemand dit?
Het zijn de meest milieuvriendelijke wegwerpluiers volgens mij maar volgens mij mogen ze niet in de groene bak. Volgens mij is de sluiting gemaakt van niet afbreekbaar materiaal.

Omdat katoenen luiers voor het milieu niet veel beter zou zijn door het wassen lijkt mij dit de beste optie.

Ze bevallen erg goed, het doorlekker waar iemand hiervoor het over had heb ik nog nooit last van gehad en ik gebruik ze al een jaar.

Op het moment zijn ze inderdaad in de aanbieding bij de Etos, gebeurd niet zo heel vaak.
Iemand anders nog ervaringen?
Alle reacties Link kopieren
Allereerst iets over de milieu-belasting: de consumentenbond die beweert dat de milieubelasting gelijk is aan wegwerp, maar gaat daarbij uit van wassen op 60 graden en alles in de droger. En ze gaan uit van regulier katoen (waarvoor heel veel bestrijdingsmiddelen gebruikt worden bij de teelt).



Bij wassen op 60 graden, drogen aan de lijn en hennep, bamboo of biologisch katoen is de milieubelasting wel degelijk minder groot.



Daarbij vind ik het heel naïef om bij luiers opeens te beginnen over de katoenteelt, terwijl diezelfde mensen zelf in 'gewoon' katoenen kleding lopen en zich afdrogen met handdoeken uit de reguliere katoenteelt.



Het is denk ik ook meer het gevoel dat je erbij hebt, dan dat je het echt heel goed kunt vergelijken. (wegwerpluier-fabrikanten geven bijvoorbeeld ook geen info over hoeveel middelen er nodig zijn om de luiers zo mooi wit te krijgen, dit wordt bij de vergelijkende onderzoeken dus ook buiten beschouwing gelaten.



Over het gebruik en mijn ervaring kom ik later nog wel een keer terug.



Uitgebreide site en goedkoper dan Kaatje katoen:

www.twinkleontheweb.co.uk
Mijn collega en ik hebben net een pooltje opgezet om te kijken hoe lang een mede-collega aanstaande ouder het gaat volhouden om katoen te gebruiken. ;-) Sowieso denk ik dat je oppas / opvang niet zit te wachten op katoentjes.



Ik heb tijdens een periode van tampon-moeheid wel katoenen inlegluiers gebruikt als maandverband. Uitspoelen, weken in een emmertje met Biotex en aan het einde van de periode op 60 graden wassen, mét voorwas. Na twee jaar was ik daar wel flauw van. En ik fiets tegenwoordig naar het werk (dichterbij gaan wonen), dat zat zo beroerd op het zadel, dus toch weer aan de tampons.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven