welk zakgeldsysteem voor een 13-jarige?

28-09-2021 23:22 8 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hallo

Ik ben op zoek naar een nieuw zakgeldsysteem voor m’n kind van 13 jaar. Momenteel wordt er 5 euro per week gegeven, daarbij kan er 1 euro extra verdiend worden wanneer er op eigen initiatief een extra speciaal klusje gedaan wordt. Het zakgeld zelf wordt momenteel ongeveer aan niets uitgegeven, heel uitzonderlijk eens een boek. Tot nu toe worden zaken als een telefoniebundel, schoolrestaurantkaart en kledij daarvan niet betaald.

Graag zou ik naar een nieuw systeem willen gaan waarbij het bedrag wordt opgetrokken (hoeveel dan?) maar er ook meer door het kind zelf moet worden van betaald, met dus de nadruk op leren plannen en toekomen met de centen, en bijkomend ook enkele wekelijks terugkerende klussen zoals stofzuigen, kamer poetsen en onkruid trekken. Velen geven meer uit dan ze hebben, hier is het tegenovergestelde, wat op zich ook een uitdaging is.

Alle tips en suggesties zijn welkom!
Alle reacties Link kopieren
Wil je dan ook gaan betalen voor die extra klussen?
Ik heb met mijn 16-jarige een begroting per jaar gemaakt, uitgaand van een paar keer per maand iets leuks doen, cadeautjes voor ouders, zussen en vrienden, noodzakelijkheden, en dat gedeeld door 12. Het wordt elke eerste van de maand op haar rekening gestort. Telefoon en OV betaalt haar vader.
Alle reacties Link kopieren
Hoeveel?? Wat wil je dat je kind ervan betaalt en hoeveel kost dat?

Kijk, mijn dochter kreeg op die leeftijd rond de 100 euro per maand. Als ik dat zo zeg, klinkt dat als heel veel geld.
Maar zij moest dus regelmatig geld gaan pinnen om de paardrijlessen te betalen. Dat zat daarbij. Cadeautjes ook. Telefoonabonnement dan weer niet.

Extra klussen werden hier thuis nooit betaald, daar staan andere dingen tegenover. Sorry, maar uitstapjes, kapper, hebbedingetjes, de verf als ze weer eens een muur van haar kamer een ander kleurtje wilde geven, netflex, spotify enzovoorts. Zij moest vanaf haar 14de gewoon tweewekelijks de badkamer poetsen. De haren die daar op de grond lagen waren doorgaans niet van mij.

Maar goed. Het gaat er om: wat kosten de dingen die jouw kind van dat bedrag moet gaan betalen, plus zakgeld.
De tand des tijds kan een antieke kast nou juist nét dat karakter geven. Zonde om over te schilderen. Avena.
Hier vanaf tien jaar zakgeld gebaseerd op de uitgaven. Elk jaar kwam daar een verantwoordelijkheid bij een ging het bedrag omhoog zodat de begroting sluitend bleef.

Klusjes doen ze hier weinig. Tafeldekken/afruimen, vaatwasser uitruimen, wasje ophangen, boodschapje doen etc.

Wel zijn ze verantwoordelijk voor hun eigen zooi. Maken zelf hun kamer schoon en vinden hun schone was in de bijkeuken.

Klusjes krijgen ze niks voor, ze wonen, leven en gebruiken immers mee in dit huishouden. Vanaf dertien een folderwijk en daarna een bijbaan. School, sport en bijbaan vinden wij belangrijker dan taken in huis. In die bijbaan leren ze toevallig ook alle drie schoonmaken.
Alle reacties Link kopieren
Bedenk wat ze er van moet betalen en tel dat erbij op.
Hier:

Kapper ‘zelf’ betalen (wij betalen dus extra bij het zakgeld)
Cadeautjes voor directe familieleden, kerst cadeautjes,

Je kunt ook denken aan deodorant/verzorgingsproducten zelf kopen.
Op die leeftijd moest ik zelf de cadeautjes voor vrienden en familie betalen en zat er in de 'begroting' geld om elke dag een bekertje melk op school te kopen. Of, als ik ipv melk water dronk, kon ik aan het eind van de week een lekker broodje of een mars ofzo kopen ;)
Een paar jaar later kwam daar kleedgeld bij.
Klusjes in huis moesten ook, maar daar stond geen extra beloning tegenover.
Tenzij het echt iets heel groots was, maar dat heb ik nooit echt gedaan. Mijn broertje wel, en dan kan je denken aan de hele auto wassen en uitzuigen/van binnen poetsen, een grote klus in de tuin etc. Maar over het algemeen werd er gewoon verwacht dat je je steentje bij droeg.
Alle reacties Link kopieren
Je geeft zelf het antwoord eigenlijk al…

Je weet wat die dingen die je wil dat hij zelf gaat betalen kosten. Dus geef hem dat bedrag erbij.

Voor klusjes in huis zou ik niet betalen. Ik vind dat dat erbij hoort als onderdeel van een gezin. Het voelt wel apart als iemand voor vele honderden euro’s per maand in je huis woont en je diegene dan een euro moet betalen als die eens de tafel uit zichzelf afruimt.
Alle reacties Link kopieren
Bedankt voor jullie tips, ik ga ermee aan de slag!

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven