Zwanger en tillen

06-10-2007 12:49 17 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hallo,



Ik ben sinds kort zwanger, nu bijna zeven weken, en vroeg me af tot welke week je gewoon alles mag tillen.

Ik werk namelijk op een kinderdagverblijf en til dus veel. Op mijn groep zitten kindjes van 3 maanden tot 2 jaar. De kleintjes zijn nog niet zo zwaar, maar die ouderen dus wel al.
Alle reacties Link kopieren
Tsja, dat zou ik zo ook niet precies weten maar soms kun je dr niet onderuit..

Wij hebben een dochter van 9,5 maand en ik ben inmiddels alweer ruim 31 weken zwanger aangezien onze meid nog niet loopt oid, moet ik dr wel tillen (weegt nu 10,6 kilo)

Ik geloof dat het belangrijkste is dat je oplet hóe je tilt, de last dicht tegen je aan houden, door je knieën ect.



Succes dr mee en nog gefeliciteerd trouwens!!



xx
Alle reacties Link kopieren
Van de website van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid:



-----



Waar moet u op letten als u zwanger bent en werkt? Documentindex





Als u zwanger bent of borstvoeding geeft, moet u veilig en gezond kunnen werken. In de RI&E staan de specifieke risico’s beschreven. Informeer hiernaar bij uw werkgever.



In het algemeen geldt dat u voorzichtig moet zijn met lichamelijk zwaar werk, stress, werk met chemische stoffen of straling en werk waarbij er een risico op infectie is.



Lichamelijke belasting en zwanger

Tijdens uw zwangerschap mag u niet worden verplicht zwaar lichamelijk werk te doen. Tijdens de hele zwangerschap moet u bukken, hurken en knielen zoveel mogelijk voorkomen. Tijdens de laatste drie maanden van de zwangerschap mag u per dag niet vaker dan eenmaal per uur bukken, hurken, knielen en staande voetpedalen bedienen.



Regels voor tillen tijdens de zwangerschap

Als u in uw werk moet tillen, zijn er de volgende regels:



Tijdens de zwangerschap en tot drie maanden na de bevalling: handmatig tillen van gewichten zoveel mogelijk beperken.

Is tillen toch nodig, dan moet het in één handeling te tillen gewicht minder zijn dan tien kilo.

Vanaf de twintigste week van de zwangerschap mag u niet vaker dan tien keer per dag maximaal vijf kilo tillen.

Vanaf de dertigste zwangerschapsweek mag u niet vaker dan vijf keer per dag maximaal vijf kilo tillen.

Andere zaken waar u op moet letten als u zwanger bent



Stress kan ook schadelijk zijn voor u en uw ongeboren kind. Overleg met uw werkgever over het verminderen van de werkdruk.

Het is niet verstandig om tijdens de zwangerschap en periode van borstvoeding onder extreme kou of hitte te werken.

Tijdens de zwangerschap mag u niet worden blootgesteld aan schadelijk geluid (80dB maximaal gedurende acht uur per dag).

Tijdens de zwangerschap bent u niet verplicht om onder overdruk te werken (bijvoorbeeld duikarbeid en caissonarbeid).

U mag tijdens de zwangerschap niet worden blootgesteld aan sterke lichaamstrillingen of schokken.

Chemische stoffen, straling en infectierisico en zwanger

Als u werkt met chemische stoffen of straling moet u voorzichtig zijn. Ook infecties kunnen schadelijk zijn voor uw ongeboren kind. Meer informatie vindt u hier (link naar volgende vraag).
Alle reacties Link kopieren
Maar, ik kan me voorstellen als ik dit zo lees dat het praktisch niet echt haalbaar is. Dan zou ik zeggen: de oudere kinderen zoveel mogelijk zelf laten klimmen (onder begeleiding natuurlijk), en de kleintjes wel tillen.
Alle reacties Link kopieren
@Tieger;

Hmm.. nee, is bij ons niet echt haalbaar haha!
Alle reacties Link kopieren
Heb het zelfde probleem gehad,ik werk ook met jonge kinderen met een handicap en bij mij moest er ook veel getild worden. Helaas was het best moeilijk om hier een goede oplossing voor te vinden op de werkvloer. Ik heb alle kinderen getild tot dat m´n lichaam aan gaf dat het te zwaar werd (rond week 20) daarna zijn mijn collega´s de zwaardere kinderen gaan tillen en zijn de oudere kinderen veel gestimuleerd zoveel mogelijk zelf te doen. Toen ik ook de lichtere kinderen niet goed meer kon tillen ben ik gedeeltelijk de ziektewet in gegaan omdat er niet direct vervangend werk was voor mij en ik voor mijn eigen werk niet meer arbeidsgeschikt was. 1 tip luister naar je lichaam, mijn ervaring is dat overdag alles nog wel gaat en dat je makkelijk in de hectiek van de dag meer doet dan je zou willen, hiervoor wordt je thuis vaak uiteindelijk gestrafd en zit je dan met de rugpijn en harde buiken.Verloskundige kunnen je ook tips geven en steunen je vaak ook in je keuze minder te werken of meer rust te nemen. Je hebt ook recht op een uur extra rust op je werk per dag. En respect voor alle mama´s die zwanger zijn van nr 2,3 etc. Ik was erg blij dat als ik thuis kwam ik niet meer hoefde te tillen.
.
Alle reacties Link kopieren
Ik begrijp je vraag prima, maar er ontstaat wel een andere vraag bij mij. Wat nou als je over zeg maar 2 jaar nog een kindje mag krijgen. Wie gaat dat dan steeds voor je tillen?



Maar even on-topic. Zwanger zijn is geen ziekte en je kan gewoon alles blijven doen, dus ook tillen. ALs je iets te zwaar vindt (geldt ook voor niet zwangeren natuurlijk ;-0 ) dan til je het niet. En ik mag aannemen dat wanneer je verder bent in je zwangersachp je collegae wel rekening met je gaan houden?
Ruil hem in voor een ED! Veilig en warm. Dat is wat je nodig hebt!
Alle reacties Link kopieren
Ik heb ook altijd veel getild met de zwangerschap van mijn dochter van nu bijna 4 jaar.

Er waren toe ook mensen die zeiden van dat moet je niet doen enz.

Ik weet niet wat wel mag of niet mag maar sommige gevallen moet je wel vooral als je een klein hummeltje thuis lopen hebt.
Alle reacties Link kopieren
Het komt bij mij nu niet zo vaak voor, maar ik moet ook wel eens dozen optillen (tot 20 kg) en dat gaat gewoon goed als je goed tilt. En als het achteraf gezien iets te zwaar was, je rust daarna nemen. De kinderen die kunnen lopen hoef je over het algemeen natuurlijk niet op te tillen, de kinderen die nog niet kunnen lopen zijn nog niet zo heel zwaar, dus waarschijnlijk kan je het wel lang volhouden. (ik ben nu trouwens 29 weken)
Tja... lastig. Je ontkomt er niet echt aan. De boodschappen moeten toch echt thuiskomen. Je voelt zelf wel aan of het te veel wordt.. tenminste.. mijn lijf protesteert als ik teveel til.
Alle reacties Link kopieren
Volgens mij kan je gewoon tillen tot je lichaam aangeeft dat het gewoon niet meer gaat. Ik ben verpleegkundige en dan ontkom je ook niet aan tillen. Ik heb tot 31 weken zwangerschap volledig gewerkt(36 uur) en dan red je het echt niet met max. 1 keer per uur tillen/bukken/hurken zoals de wetgeving zegt. Dat is niet haalbaar(hoe goed die regels ook bedoeld zijn).



Na de 31 ste week heb ik nog een aantal weken alleen administratief werk gedaan, dat was prima te doen.



Wat fysiek niet lukt, dat lukt niet! Je bent maar 1(of wellicht meerdere malen) keer in je leven zwanger. Wees zuinig op je lijf en luister er goed naar.



Fijne zwangerschap!



Josje
Alle reacties Link kopieren
Ik probeer wel zo min mogelijk te tillen, maar dus wel goed op je houding letten. De boodschappen doe ik, maar mijn vriend sjouwt ze vanuit de auto naar binnen. Mocht het over een tijdje echt lastig worden dan vraag ik bij de supermarkt wel of iemand wil helpen. Ik vind het nu vooral lastig dat ik dingen die ik vaak tegen mijn buik aan droeg, nu niet meer op die manier kunnen (bv. dus de boodschappenkrat). Maar kinderen dragen is met buik eigenlijk wel weer makkelijker :-)
Alle reacties Link kopieren
Hmmm, dat vind ik anders behoorlijk tegenvallen hoor... Zoon de trap op sjouwen met dikke buik is hier geen succes :-( Zit ie met z´n knietjes in m´n buik te porren :)



Ik denk dat het het meest verstandig is om bij het tillen goed op je houding te letten, dus door je knieën te zakken en hetgene dat je tilt zo dicht mogelijk bij je lichaam te hebben. En er vooral voor te zorgen dat je recht tilt: alle neuzen dezelfde kant op, en geen draaibeweging te maken met je bovenlijf omdat dat minder prettig is voor je bekken. Dus kinderen vanaf de achterkant in de kinderstoel tillen in plaats van dat je ernaast staat bijvoorbeeld.



En de kinderen zoveel mogelijk zelf laten doen, dat kunnen ze best. Zo maak je het jezelf makkelijk. En informeer tzt anders eens bij je collega´s met kinderen, die hebben vast ook nog wel tips voor je waar je op moet letten.
Alle reacties Link kopieren
Ik vind het nu vooral lastig dat ik dingen die ik vaak tegen mijn buik aan droeg, nu niet meer op die manier kunnen (bv. dus de boodschappenkrat). [/quote]



Je kunt de boodschappen beter gelijkmatig over twee tassen verdelen, zodat je in evenwicht loopt. Kun je ze ook zo in de achterbak tillen. En anders Albert.nl?
Alle reacties Link kopieren
Ik vind kinderen tillen met dikke buik dus wel makkelijker, maar ik hoef het ook niet elke dag te doen...



Tja, ik vind tassen dus helemaal niet handig met boodschappen doen ;-) Mocht het niet meer lukken, dan vraag ik dus wel iemand om even de krat in de auto te zetten. En zodra Albert in beeld komt, moet mijn vriend eventueel maar mee gaan met boodschappen doen.
Alle reacties Link kopieren
Hoi hoi,

Wat grappig...ik werk ook op een kinderdagverblijf. Maar dan verticaal met kids van 2,5 maand tot 4 jaar. Het is inderdaad wel zo dat de wat grotere kinderen, vanaf dat ze lopen, zelf kunt laten klimmen en je ook zittend een plasluier kunt verschonen. Natuurlijk is je houding erg belangrijk, maar das ook zo als je niet zwanger wordt (bij ons wordt je gek van de ergonomieregels! Bij jullie ook?) Ik ben zelf nu 10 weken zwanger; heb mijn collega's ingelicht over het feit dat ik zwanger ben (ben ook heel beroerd) en dat ik wel wat voorzichtiger wil gaan doen als ik straks echt begin uit te buiken... Ik denk dat je zelf heel goed voelt hoever je kunt gaan! En met een toeter aan het eind van je zwangerschap, krijg je vaak al rugpijn, dus dat betekent gewoon niet meer tillen dan nodig!



Verder wens ik je een hele fijne zwangerschap en wie weet spreek ik je nog eens op het forum!



Groetjes Ingeding :rolling:

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven