zware dyslect naar het VO-ervaringen gevraagd

24-02-2021 11:13 31 berichten
Alle reacties Link kopieren
Onze zoon zit nu in groep 7, maar op advies van de BAO kijken we al voorzichtig naar het VO, omdat zoon een 'lastig dossier' is. Hij heeft een prima intelligentie (VWO passend), begrijpend lezen (voorgelezen) een A/I, rekenen is meestal een B (soms C), maar maakt nog altijd omkeringsfouten (36-63)/fouten in de tafels. Zijn inzicht is echt wel goed, snapt wat hij moet doen bij de (Cito)opgaven.
Spelling en woordjes lezen een E, niveau groep 4/5. Hij kan ondertiteling niet bijhouden, dus kijkt geen engelse tv. Hij verstaat engels ook heel slecht; heeft er een grote afkeer van en de dag dat hij engels op de basisschool heeft, is zijn stomste dag van de week.
Hij is bijzonder computervaardig: heeft zijn typediploma, kent (alles?) sneltoetsen, maakt gebruik van voorleessoftware, spellingscontrole; naar mijn idee alles wat er is op dit gebied. Ook heeft hij schrijftraining om in zinnen te schrijven die een ander begrijpt; dit gaat steeds beter.

Wat is nu wijsheid richting voortgezet onderwijs? Talen zullen een ongelooflijk probleem worden, verwacht ik (werkzaam in het basisonderwijs). Is een route via VMBO-TL het best passend?
Wie heeft ervaringen met zijn/haar kind(eren)? Wat ging wel/niet goed? Wat mogen we verwachten, waar liep je tegenaan? Wat maakte dat je kind wel/niet slaagde op een bepaalde school/niveau?
Voor ons maakt het echt niet uit waar zoon naar toe komt; we willen een plek waar hij een gelukkige VO tijd heeft.
Kortom, ik ben erg benieuwd naar ervaringen van ouders met hun zwaar dyslectische kind(eren), wat ons kan helpen bij het kiezen van de juiste school/niveau en ook om hem te kunnen begeleiden als hij daar eenmaal zit.
Alle reacties Link kopieren
@Blauwbloempje: Mooi verhaal! Knap!!

@Evelien: Suzyqfive zegt het precies. We steken voor zoon helemaal niet in op VWO. Dat doet oudste broer en het is voor ons echt helemaal duidelijk dat jongste daar niet blij van wordt (maar dat denkniveau/taalbegrip mondeling is er wel).
Voor Havo deel ik je zorgen qua taal/engels. En de exameneisen, waar Nellebelletje over begint, ken ik niet precies, maar is wel iets om rekening mee te houden.
TL zou voor mij echt prima zijn, liefst in een TL/HAVO om te kijken of HAVO een optie zou kunnen zijn gezien zijn interesses en toch ook denkniveau.

Zijn er VO scholen waar je op verschillende niveaus (TL/HAVO gemengd?) eindexamen kan doen? Liefst in Noord Nederland? En hoe zit dat dan met de aansluiting richting een vervolgopleiding?
Alle reacties Link kopieren
Hai Mardejo! Wat lastig! Ik word plaatsvervangend boos als ik de reactie van de 2 VO scholen lees die jullie benaderd hebben. Ik geef les in het VO en bij ons op school (havo/vwo/gymnasium) halen we alles uit de kast om dyslestische leerlingen te ondersteunen; met spraaksoftware werken op laptop, extra tijd en maatwerk. Spelfouten worden niet aangerekend; toetsen bij de talen kunnen mondeling afgenomen worden en bij zeer ernstig dyslectische leerlingen komt er zelfs in de brugklas al een alternatief programma bij Frans (in de 2e komt er bij ons pas Duits bij)
Engels is bij mijn weten wel verplicht. Als leerlingen hun profiel kiezen kunnen dyslectische leerlingen in plaats van een 2e moderne vreemde taal een ander vak kiezen.

Ik zou dus eens informeren bij andere scholen; kan me niet voorstellen dat er in de regio geen scholen zijn bij mee willen denken. Succes!
Alle reacties Link kopieren
Eva, dank je wel voor je bericht. Soms begin ik dan aan mezelf te twijfelen, of ik irreele verwachtingen of wensen heb... Goed om de alternatieven die jij benoemt, mee te nemen in gesprek, want het kán dus wel.
We gaan zeker door met de zoektocht en zal het je tzt laten weten.
Alle reacties Link kopieren
Hier ook een ernstige dyslectische puber. Hij zit in HAVO 2, waarin hij goede begeleiding krijgt. Hij heeft een dyslexie pas waarmee hij extra tijd krijgt, toetsen voorgelezen kunnen worden, hij geen leesbeurten krijgt in de klas en spellingsfouten worden milder beoordeeld. Daarnaast heeft de school ook nog extra 1 op 1 begeleiding als hij dat nodig heeft.
Hij had altijd een hekel aan Engels, maar door het spelen op zijn PlayStation heeft hij dat erg omhoog gehaald. Met Frans heeft hij daarentegen erg veel moeite. Maar mocht het nodig zijn dan kan hij dat laten “vallen”.
Mijn advies is: zoek een middelbare school die bij jouw kind past!
Ook wij zijn vanaf groep 7 op zoek geweest en tot op heden erg tevreden. Mijn zoon gaat zelfs sinds 1,5 jaar met plezier naar school, de basisschool was voor hem een straf.
Succes met het vinden van een passende school!
Alle reacties Link kopieren
Mardejo, je hebt een pb terug. Tenminste, ik heb die verstuurd. :@@:
Je moet erop te vertrouwen dat als hij bij je weg wil, hij heus wel weggaat. En tot die tijd is hij vrijwillig bij je. (Murrmurr)
Alle reacties Link kopieren
Goed dat jullie breed kijken naar een school die maatwerk wil en kan leveren. Heeft de intern begeleider op de basisschool geen tips qua scholen of mogelijkheden? En vaak hebben basisscholen ook nog een overkoepelende vegeleidingsdienst waar ze bij zijn aangesloten. Of een landelijke belangenvereniging voor dyslectici.

Een dubbele brugklas tl/havo zou het mooiste zijn. Maar zover ik weet haal je het eindexamen op 1 niveau. Wat heeft hij aan een paar vakken op havo als de rest TL is? Dan heb je nog steeds geen volwaardige havo diploma. Tenzij je daarna staatsexamen of vavo wilt doen voor de overige vakken.

En als hij bijvoorbeeld naar het hbo wil kan hij met 21 de 21+ toest doen voor toelating zonder diploma.

Zijn jullie wel bezig met bijles voor vakken die lastig zijn? En blijvende ondersteuning voor dyslectie?

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven