Zwemangst kind

11-08-2020 14:08 127 berichten
Alle reacties Link kopieren
Mijn kind zit ondertussen al 2,5 jaar op les en heeft nog steeds geen diploma. Hij kan wel zwemmen overigens. Alleen de ene les raakt hij compleet in paniek en klampt hij zich alleen nog maar aan de juf vast en bij de andere les zwemt hij met gemak het bad op en neer.

Nu was het advies al voor Corona om lekker met hem te gaan zwemmen ( vrij) dus een beetje van de glijbanen af en lol in het water. En tussendoor natuurlijk ook zwemmen.

We hadden voor Corona een zwembad waar we dit deden of in geval waren begonnen. Mijn man is afgelopen week ook met hem geweest en doordat hij een tijd niet heeft gezwommen ( door Corona ) zijn we qua angst weer terug bij af.

En in onze ogen nog een bijkomend probleem. Ze hebben totaal geen Corona maatregelen getroffen. Iedereen mag het zwembad in. De laatste keer kon er nog geen eens gezwommen worden zo druk was het in het water en dat met oplopende besmettingen zorgde dat het niet veilig voelde.

Nu hebben we twee andere baden in de buurt. Met Corona maatregelen. Er mogen maar een x aantal mensen naar binnen, vooraf reserveren enz enz. Allemaal heel netjes. Alleen bij alle twee deze baden mag hij dus niet zwemmen. Hij moet vleugels aan. Zelfs in het ondiepe. Het ondiepe is overigens het enigste bad dat open is en waar we voor gereserveerd hebben. Terwijl hij gewoon kan zwemmen dus en daar moet hij zwemvleugels aan. Hij is ook al bijna 8.

Nu kan ik natuurlijk zeggen dat hij a heeft. Maar dat is denk ik niet geloofwaardig als hij angstig uit z’n ogen kijkt.

Weet iemand van jullie hoe ik hem misschien kan helpen qua zwemmen. Ik vind het echt heel belangrijk namelijk. We wonen aan het water en we zijn ook z’n beetje omgeven door water.
Alle reacties Link kopieren
Karl_Marx schreef:
11-08-2020 15:02
'per ongeluk' duwen in het water?
Nou, dan ben je het vertrouwen voor altijd kwijt bij je kind. Die vertrouwt je never nooit meer.
Je kunt het leven ook met een vrolijk gezicht serieus nemen - Irmgard Erath
Alle reacties Link kopieren
Doreia* schreef:
11-08-2020 15:00
Omdat hij hier aanloopt tegen het niet in een keer kunnen van iets. En dus krijgt hij weerstand en wil niet meer. Want het kost moeite en dat is hij niet gewend. Hij is gewend dat het hem allemaal makkelijk afgaat. Dit is je signaal.
Dat zou ook kunnen!

Even reagerend op je eerdere post.

We zijn voor de zomervakantie gewisseld van school en hier krijgt hij nu verplicht een vreemde taal. Daarnaast kan hij ook nog Spaans krijgen. Schaken kan hij al :biggrin: maar dat speelt hij nu met een vast kindje uit z’n plus klas die ook zometeen in z’n gewone klas zal zitten.

Ik zal ook eens informeren bij familie leden van mijn man. Hij heeft 5 nichtjes neefjes die hoogbegaafd zijn. Van de meeste ouders weet ik dat zij 1 of 2 klassen overslaan en dat ze in een bovenschoolse plus klas zitten.

We praten er eigenlijk nooit over.
Alle reacties Link kopieren
Karl_Marx schreef:
11-08-2020 15:02
'per ongeluk' duwen in het water?
Dan hebben we een groter probleem verwacht ik. Waarschijnlijk krijg ik hem dan ook niet meer op de rand. Of misschien zelfs überhaupt het zwembad niet meer in.
Alle reacties Link kopieren
Green17 schreef:
11-08-2020 14:19
Wel als je een kind niet in het water durft te springen en wij hem staan aan te moedigen :biggrin: of wanneer hij de glijbaan spannend vindt, want dan krijgt hij spetters in z’n gezicht.

Dat kun je natuurlijk prima oefenen mét vleugels. Gewoon doen dus, voor zover hij plezier beleeft aan het water.
lilalinda schreef:
11-08-2020 14:29
In Nederland gaan kinderen vaak rond hun 4e op zwemles. Heerlijk voor de zwembaden, die kinderen doen lekker ruim een jaar, wel 1,5 jaar over A&B (de kassa rinkelt wel)
Als een kind 6 is, als het begint, heeft het met een maand of 9 A&B
Later beginnen en vrijwel gelijk klaar
In 9 maanden A en B is wel heel rooskleurig, ook voor een 6-jarige.
Alle reacties Link kopieren
Green17 schreef:
11-08-2020 14:17
Nee , dat mag absoluut niet. Alleen met vlinders. Als hij gewoon een drijf vestje aan mag is het probleem ook opgelost. Maar het moeten perse vlinders zijn. Dus dan is de zwemslag niet te oefenen. En hij raakt z’n angst niet kwijt. Want met vlinders is er niets aan de hand.
De bedoeling is dat hij zijn angst kwijtraakt, dat kan dus goed met vlinders. Hij hoeft toch niet perse de slagen te oefenen, dat leert hij wel op zwemles.
Ga gewoon met vlinders zwemmen en probeer zo de angst kwijt te raken. Als hij nog steeds bang is voor spetters in zijn gezicht dan begin met spelletjes waarbij hij spettert.
Vraag ook eens in het water waarvoor hij nu precies bang is. Hij is hoogbegaafd zeg je dan zou je hij dat goed moeten kunnen uitleggen. Is hij bang om te verdrinken dan is daar juist de zwemles voor. Tijdens zwemles kan niets gebeuren. Waarvoor is hij bang voor spetters, wat voelt hij als hij die in het gezicht krijgt. Is er ooit iets gebeurt waardoor hij bang is geworden. Hoe vond hij het badje als baby van 1 week oud. Heb je daar misschien nog leuke ontspannen foto's van die je hem kunt laten zien. Hoe zijn jullie zelf, je man gaat met hem zwemmen zeg je hoe vind jij zwemmen. Als jullie samen gaan laat dan ook zien dat water niet eng is, doe samen spelletjes, ga ook onder water zodat hij ziet dat het niet erg is om helemaal onder te gaan als je kunt zwemmen, je komt dan gewoon weer boven. Er zijn mensen die zelf nooit onder water gaan maar het dan wel van hun kind verwachten. Ik zeg niet dat het bij jullie zo is maar ik kan me voorstellen dat een kind dat akelig vind.
Alle reacties Link kopieren
Heel herkenbaar allemaal. Wij zijn 4,5 jaar bezig geweest voor A en B. Zelfde type jongetje. Fietsen kon hij al heel vroeg totdat hij eens met een pedaal bleef hangen aan een stoeprand in de bocht. Toen heeft hij twee jaar niet meer gefietst.

Wij hebben les afgenomen in piepkleine groepjes voor angstige zwemmers in een klein zwembad (van een fysiotherapeutisch centrum), zwemschool met beloningssysteem, etc. Uiteindelijk vond ik een mevrouw die privéles gaf en die bekend stond om haar onorthodoxe aanpak (zeg maar de DDR manier). Toen had hij binnen twee maanden A-diploma. Het B-diploma heeft hij onder begeleiding van diezelfde mevrouw gedaan maar dan in groepjes (met allemaal van die moeizame zwemmers :)).

Voor ons was stoppen geen optie. Dan had hij nu met negen jaar nog niet kunnen zwemmen. Ik heb echt een bulldozermentaliteit gehad om ‘sommige dingen moeten gewoon gedaan worden’ aanschouwelijk te maken. De eerste zwemfeestjes heeft hij moeten overslaan en dat vond hij heel erg. Nu met die hittegolf zei hij vorige week nog: “Toch fijn dat ik nu kan zwemmen en van de hoge glijbaan mag”. De meeste badmeesters halen hem er wel tussenuit en laten hem een baantje op en neer zwemmen om te kijken of hij wel goed kan zwemmen (erg ondermaats en mager). Daarna krijgt hij een rubber bandje om (in onze omgeving werken ze met kleurcodering zodat toezichthouders kunnen zien of een kind het A en/of B diploma heeft).
Nee heb je, ja kun je krijgen
Alle reacties Link kopieren
Pak het echt serieus op. Dat zou je ( grof gezegd) ook doen als hij minder begaafd zou zijn. Nu moet je eerder een stap harder zetten. Laat het niet van anderen, die niet gespecialiseerd zijn in HB afhangen, want die heeft hij zo onder de tafel geluld.

Je bent al goed bezig!
Je kunt het leven ook met een vrolijk gezicht serieus nemen - Irmgard Erath
Bij een kind dat al zo lang bezig is, zou ik minimaal een jaar stoppen met zwemles. In de tussentijd wel gewoon blijven vrijzwemmen (dan maar met vleugels). Al zo vaak gehoord dat kinderen met een jaar of 10 ineens zelf wilden en dan zonder problemen hun diploma haalden.
Alle reacties Link kopieren
Ik herken wel van mijn dochter dat ze dingen pas doet als ze daar het nut van inziet.
Blijkbaar zit het vooral in zijn hoofd en op dat niveau zou ik het dan ook aanpakken.

Zijn angst is in principe terecht, want er kunnen best een hoop dingen misgaan in het water als hij niet kan zwemmen. Daarin heeft hij gewoon helemaal gelijk.
Ik zou dan ook niet met hem in discussie gaan over al zijn argumenten, dat de kans heel klein is dat het misgaat, dat het echt niet gevaarlijk is en dat zwemmen zo leuk is, etcetera. Want hij heeft gewoon een punt, het is voor hem wel eng en hij hoeft zwemmen ook helemaal niet leuk te vinden en spetters water in je gezicht zijn voor hem ook echt vervelend. Luister naar hem zonder meteen met tegenargumenten te komen en bevestig dat zijn gevoel helemaal klopt. Het kan al veel zelfvertrouwen geven als hij zich in ieder geval begrepen voelt.

Maar het is wel nuttig als hij leert zwemmen, zodat als hij een keer per ongeluk in het water belandt, hij zich kan redden. Dat kun je ook gewoon aan hem uitleggen. Je begrijpt dat hij het eng en niet leuk vindt, maar hij moet ook begrijpen dat het wel nodig is. Juist voor zijn veiligheid.
En dan kan hij met zijn verstand misschien die keuze maken en omschakelen in zijn hoofd van 'ik zwem niet omdat water eng is' naar 'ik leer zwemmen omdat water eng is'.

Zou het nog helpen als je zelf tijdens de zwemles ook direct aan het bad mag zitten, zodat hij weet dat er iemand is die hem de hele tijd in de gaten houdt en dat er dus echt niets mis kan gaan? Als dat mag van het zwembad natuurlijk. Of anders vooraf een gesprekje met de zweminstructeur dat ze beloven om hem extra goed in de gaten te houden.
Alle reacties Link kopieren
dubbel
ijstaart wijzigde dit bericht op 11-08-2020 15:41
99.29% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Alecta schreef:
11-08-2020 15:17
In 9 maanden A en B is wel heel rooskleurig, ook voor een 6-jarige.
Zal het haar zo vertellen 👍🏻
Alle reacties Link kopieren
Hij is 8 en hoogbegaafd. Wat zegt hij er zelf van als je dit vraagstuk met hem bespreekt op een moment dat hij niet gestresst is?

Ben je al eens met hem gaan zitten en heb je met hem besproken hoe nu verder?
lilalinda schreef:
11-08-2020 15:25
Zal het haar zo vertellen 👍🏻
Er zijn natuurlijk altijd snelle kinderen, maar het is zeker niet gemiddeld.
Alle reacties Link kopieren
lemoos2 schreef:
11-08-2020 15:23
Heel herkenbaar allemaal. Wij zijn 4,5 jaar bezig geweest voor A en B. Zelfde type jongetje. Fietsen kon hij al heel vroeg totdat hij eens met een pedaal bleef hangen aan een stoeprand in de bocht. Toen heeft hij twee jaar niet meer gefietst.

Wij hebben les afgenomen in piepkleine groepjes voor angstige zwemmers in een klein zwembad (van een fysiotherapeutisch centrum), zwemschool met beloningssysteem, etc. Uiteindelijk vond ik een mevrouw die privéles gaf en die bekend stond om haar onorthodoxe aanpak (zeg maar de DDR manier). Toen had hij binnen twee maanden A-diploma. Het B-diploma heeft hij onder begeleiding van diezelfde mevrouw gedaan maar dan in groepjes (met allemaal van die moeizame zwemmers :)).

Voor ons was stoppen geen optie. Dan had hij nu met negen jaar nog niet kunnen zwemmen. Ik heb echt een bulldozermentaliteit gehad om ‘sommige dingen moeten gewoon gedaan worden’ aanschouwelijk te maken. De eerste zwemfeestjes heeft hij moeten overslaan en dat vond hij heel erg. Nu met die hittegolf zei hij vorige week nog: “Toch fijn dat ik nu kan zwemmen en van de hoge glijbaan mag”. De meeste badmeesters halen hem er wel tussenuit en laten hem een baantje op en neer zwemmen om te kijken of hij wel goed kan zwemmen (erg ondermaats en mager). Daarna krijgt hij een rubber bandje om (in onze omgeving werken ze met kleurcodering zodat toezichthouders kunnen zien of een kind het A en/of B diploma heeft).
Ik zie dat bij ons ook gebeuren. Hij verwacht echt nog geen diploma binnen een jaar. En eigenlijk vind ik zelf het diploma nog geen eens zo boeiend. Ik wil gewoon dat hij kan zwemmen en niet in paniek raakt. En dat hij bijv in het water kan vallen en er weer uit kan komen.

Ik denk dat zwemles op de DDR manier ook niet gaat werken bij hem :P
Alle reacties Link kopieren
lilalinda schreef:
11-08-2020 14:36
Maar het grote voordeel van slimme kinderen, is dat je ze op een bepaald moment kunt uitleggen waarom ze een diploma nodig hebben


Dit wilde ik ook zeggen inderdaad. Ze staan vaak wel open voor argumenten.

Mijn slimme jongste vond zwemles geen zak aan, dus deed niet haar best, moest allemaal extra lessen krijgen enzovoort. Toen ik haar aangaf dat dat betekende dat ze de komende zomer dan toch echt bandjes om moest bij het zwembad, en wij altijd er bij moesten zijn, toen schrok ze heel erg, dat was duidelijk te zien. Binnen 3 weken was ze ineens klaar voor A. De juf was hoogst verbaasd over de plotselinge progressie.

Je zou als argument kunnen aandragen, dat het zwembad misschien gevaarlijk lijkt, maar dat er nu tenminste volwassenen in de buurt zijn die op hem letten, terwijl als hij buiten speelt en in een sloot valt, het veel gevaarlijker is dat hij niet kan zwemmen.

Je zou hem misschien ook kunnen uitleggen dat hij als hij de knop in zijn hoofd niet omzet, hij straks zwemfeestjes van vriendjes moet missen. Of dat als hij zijn diploma heeft, hij tijd over heeft om op een sport te gaan oid.
Alle reacties Link kopieren
En dan kan hij met zijn verstand misschien die keuze maken en omschakelen in zijn hoofd van 'ik zwem niet omdat water eng is' naar 'ik leer zwemmen omdat water eng is'.

Ik denk dat dit de oplossing is voor zijn angst. En dat dit is wat ik bedoel je zeggen. Hiermee heb je hem.
Je kunt het leven ook met een vrolijk gezicht serieus nemen - Irmgard Erath
Alle reacties Link kopieren
Doreia* schreef:
11-08-2020 15:24
Pak het echt serieus op. Dat zou je ( grof gezegd) ook doen als hij minder begaafd zou zijn. Nu moet je eerder een stap harder zetten. Laat het niet van anderen, die niet gespecialiseerd zijn in HB afhangen, want die heeft hij zo onder de tafel geluld.

Je bent al goed bezig!

:biggrin: :biggrin: Nou zelfs dat doet hij niet. Als iemand iets doms zegt lacht hij vaak lief en als we dan thuis zijn gaat hij los :rofl: vaak ook met de woorden. Ik ben de discussie maar niet aangegaan, want ze snappen het toch niet, maar...

Toen hij in groep 1 zat kwam er eens een vrouw naar hem toe. Ze begon een heel verhaal waar geen touw aan vast te knopen was. Ze stopte met praten en keek hem verwachtingsvol aan en zijn reactie “ Pff het is wel koud buiten, vindt je ook niet?”

:rofl:

Het is vaak wel een schat! En ook vrij sociaal
Alle reacties Link kopieren
Doreia* schreef:
11-08-2020 15:32
En dan kan hij met zijn verstand misschien die keuze maken en omschakelen in zijn hoofd van 'ik zwem niet omdat water eng is' naar 'ik leer zwemmen omdat water eng is'.

Ik denk dat dit de oplossing is voor zijn angst. En dat dit is wat ik bedoel je zeggen. Hiermee heb je hem.
Ja! Dat verwacht ik ook.

Ik ga eerst eens met familieleden praten en met andere ouders Van hoogbegaafde kinderen om te kijken of ze het herkennen en hoe zij dit hebben aangepakt. En daarna ga ik met mijn man een plan opstellen in wat we tegen hem kunnen zeggen.
Alle reacties Link kopieren
Green17 schreef:
11-08-2020 15:30
Ik zie dat bij ons ook gebeuren. Hij verwacht echt nog geen diploma binnen een jaar. En eigenlijk vind ik zelf het diploma nog geen eens zo boeiend. Ik wil gewoon dat hij kan zwemmen en niet in paniek raakt. En dat hij bijv in het water kan vallen en er weer uit kan komen.

Ik denk dat zwemles op de DDR manier ook niet gaat werken bij hem :P
Ja dat wilde ik ook. De DDR-manier was overigens niet zo heel spannend. De juf sprak met een zwaar Oost-Europees accent en deed gewoon alsof alsof ze zoon niet verstond of begreep als hij begon met zijn vluchttechnieken. De andere zwemjufffen- en meesters lieten zich van de slippers lullen door hem. En hij was heel effectief in derden erbij betrekken van zo’n zwembad omdat meneer zich zorgen maakte over het chloor/zoutgehalte, meende hij weer een los filter te zien, enz. Of ze gingen erin mee en kwamen hem tegemoet en dan mocht hij ineens een duikbril dragen of een neusklemmetje.
Ik heb ook heel lang gedacht dat het verkapte faalangst was. Ik vond het zelf ook lastig, het ging op zoveel vlakken ‘niet vanzelf’, ik wilde van ‘thuis’ (moeder-zoon) ook niet nog eens een half therapeutische setting maken. Het gaf mij vooral wat meer lucht :-)
Nee heb je, ja kun je krijgen
Alle reacties Link kopieren
Fiorah schreef:
11-08-2020 15:27
Hij is 8 en hoogbegaafd. Wat zegt hij er zelf van als je dit vraagstuk met hem bespreekt op een moment dat hij niet gestresst is?

Ben je al eens met hem gaan zitten en heb je met hem besproken hoe nu verder?
Dat valt niet mee. Hij gaat vaak op een ander onderwerp over of houdt z’n mond.

Naast de angsten die hij al aangegeven heeft.

Bijv de zwembadroosters. Deze kunnen een te sterke zuigkracht hebben waardoor hij vast gezogen wordt aan de bodem.

De kans is natuurlijk klein dat dit gebeurd in een zwembad wat goed onderhouden is, maar dan zegt hij. “ misschien is hij net kapot gegaan of het bescherm kapje is eraf gegaan”
Alle reacties Link kopieren
Geeft je zwemschool les volgens het aloude ABC principe? Zoja, kijk dan eens bij een zwemschool die KNZB Super Spetters ondersteunt. Dat is veel toegankelijker en kleinschaliger.
Alle reacties Link kopieren
lemoos2 schreef:
11-08-2020 15:41
Ja dat wilde ik ook. De DDR-manier was overigens niet zo heel spannend. De juf sprak met een zwaar Oost-Europees accent en deed gewoon alsof alsof ze zoon niet verstond of begreep als hij begon met zijn vluchttechnieken. De andere zwemjufffen- en meesters lieten zich van de slippers lullen door hem. En hij was heel effectief in derden erbij betrekken van zo’n zwembad omdat meneer zich zorgen maakte over het chloor/zoutgehalte, meende hij weer een los filter te zien, enz. Of ze gingen erin mee en kwamen hem tegemoet en dan mocht hij ineens een duikbril dragen of een neusklemmetje.
Ik heb ook heel lang gedacht dat het verkapte faalangst was. Ik vond het zelf ook lastig, het ging op zoveel vlakken ‘niet vanzelf’, ik wilde van ‘thuis’ (moeder-zoon) ook niet nog eens een half therapeutische setting maken. Het gaf mij vooral wat meer lucht :-)
Dit is dus heel herkenbaar !!
Misschien heeft hij dan toch een DDR -zwemjuf nodig.
Alle reacties Link kopieren
Green17 schreef:
11-08-2020 15:41
Dat valt niet mee. Hij gaat vaak op een ander onderwerp over of houdt z’n mond.

Naast de angsten die hij al aangegeven heeft.

Bijv de zwembadroosters. Deze kunnen een te sterke zuigkracht hebben waardoor hij vast gezogen wordt aan de bodem.

De kans is natuurlijk klein dat dit gebeurd in een zwembad wat goed onderhouden is, maar dan zegt hij. “ misschien is hij net kapot gegaan of het bescherm kapje is eraf gegaan”
Hij heeft geen vertrouwen in de wereld om hem heen. En hij weet dat hij niet alles kan controleren en in de gaten kan houden. Zijn hoofd draait overuren voor alle 'wat nu als...'
Je kunt het leven ook met een vrolijk gezicht serieus nemen - Irmgard Erath
Alle reacties Link kopieren
Green17 schreef:
11-08-2020 15:41
Dat valt niet mee. Hij gaat vaak op een ander onderwerp over of houdt z’n mond.

Naast de angsten die hij al aangegeven heeft.

Bijv de zwembadroosters. Deze kunnen een te sterke zuigkracht hebben waardoor hij vast gezogen wordt aan de bodem.

De kans is natuurlijk klein dat dit gebeurd in een zwembad wat goed onderhouden is, maar dan zegt hij. “ misschien is hij net kapot gegaan of het bescherm kapje is eraf gegaan”
Herkenbaar, in de zin van dat mijn veel jongere dochter ook zeker niet wil praten over dit soort dingen.
Het lastige is natuurlijk dat je hem met argumenten nooit zo ver krijgt. Zijn argumenten zijn valide, zij het met een minimale kans. Dus hem overtuigen dat het écht niet onveilig is, lijkt me lastig. Want je loopt risico. Wat hierboven gezegd wordt, hem overtuigen dat je juist leert zwemmen omdát het veiliger is, is misschien een betere ingang (hoewel hij ook daar natuurlijk kan denken 'dan ga ik er gewoon überhaupt niet in en dan ben ik ook niet onveilig'). Ik hoop dat ervaringen van andere ervaringsdeskundigen je verder gaan helpen!

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven