Vloerverwarming uitzetten in de winter?

04-12-2020 14:07 32 berichten
Alle reacties Link kopieren
Wij hebben net een nieuwbouwhuis gekocht. De stukadoor is nu bezig, daarna komt de tegelzetter.

We hebben overal vloerverwarming, dit is dus de hoofdverwarming. Nergens radiatoren. Op dit moment staat de vloerverwarming aan, dit is goed voor het drogen van het stucwerk.

Als de tegels gelegd gaan worden, moet de vloerverwarming helemaal uit en op advies van de tegelzetter mogen we hem pas weer na 6 weken aandoen. Dit ivm het risico op scheuren/loslaten van de tegels.

Maar: hoe zetten we de vloerverwarming uit en kan dat zomaar in de winter met kans op vorst? En waar zetten we de thermostaten (hoofd- en naregeling) op?

Ik heb er op internet al het een en ander over gelezen en dan vind ik opstook- en afkoelprotocollen. En tips om de vloerverwarming nooit langdurig uit te zetten en al helemaal niet bij kans op vorst. En iets over de circulatiepomp.

We weten echt helemaal niet hoe e.e.a. werkt en waar we wel en niet goed aan doen. De informatie vanuit de installateur over het verwarmingssysteem is minimaal en ze doen ook niets met particulieren.

Iemand tips? We wilden toch wel over een paar maanden intrekken namelijk...
Je kunt niet meer worden dan jezelf.
Je kunt wel meer jezelf worden.
Alle reacties Link kopieren
-Shifty- schreef:
05-12-2020 13:23
Kijk dat is zinvolle informatie. Stom dat hun aannemer daar niet mee komt. Maar ook niet handig dat ze de aannemer daarmee laten wegkomen. En ze hebben van de installateur ook aanwijzingen nodig hoe je de watertemperatuur op een vaste waarde kan instellen; dat is ook zeker niet gebruikelijk/standaard dat een eindgebruiker daar mee om kan gaan. En heeft ook niks met een onderhoudscontract te maken. Dat is gewoon onderdeel van de oplevering. Tenslotte gaat het om de samenhang van de dekvloer in samenspel met de vloerverwarming.

Mailtje aan de aannemer:
Aangezien u en uw installateur na ons verzoek weigeren enige aanwijzing te geven over een te volgen protocol bij de in gebruik name van de woning, ga ik er van uit dat er geen bijzonderheden zijn. En indien er achteraf toch problemen ontstaan doordat wel een specifieke in gebruik name gewenst was, ga ik er van uit dat u garant staat voor herstel en de gevolgschade. Mocht dit anders gewenst zijn verzoek ik binnen een week dit te corrigeren.
We hebben 3 A4'tjes van de installateur gekregen (zat tussen de handleidingen van o.a. de warmtepomp e.d.) waarop summiere informatie over de vloerverwarming staat. O.a. over de ingebruikname ervan. Maar daarin gaat het alleen over de kamerthermostaat en bovendien was de vloerverwarming al aan vóór de oplevering.

We hebben geen info over hoe de verdeler en de naregeling werkt en dus ook niks over hoe je de watertemperatuur kunt aanpassen.

Niks over verteld, niks over op papier, inderdaad hebben we er ook niks over gevraagd, maar we hadden die vragen toen ook niet. Die kwamen pas nadat de tegelzetter zei dat de vloerverwarming uit moest... Toen zijn we alles gaan lezen en bekijken en kwamen we erachter dat er die informatie niet hebben en dan geeft de installateur ook nog eens niet thuis.
Je kunt niet meer worden dan jezelf.
Je kunt wel meer jezelf worden.
De basis kan je in elk geval lezen in het opstookprotocol. En wat dat betreft scheelt het ook dat je een warmtepomp hebt; die stookt sowieso niet met hoge temperaturen.

Misschien kan je eens in de instellingen duiken van de warmtepomp?
Alle reacties Link kopieren
Wij moesten gewoon via onze thermostaat langzaam aan beginnen verwarmen. Eerst naar 10 graden en dan langzaam aan opbouwen.
Alle reacties Link kopieren
FarFarAway schreef:
07-12-2020 09:08
Wij moesten gewoon via onze thermostaat langzaam aan beginnen verwarmen. Eerst naar 10 graden en dan langzaam aan opbouwen.

Dat gaat dus niet helpen.... Op het moment dat de thermostaat constateert dat het te koud wordt gaat de warmtepomp verwarmen met een watertemperatuur waarmee hij denkt het huis warm te kunnen krijgen.
Dit is afhankelijk van de buitentemperatuur. Als het buiten vriest zal de warmtepomp op een hogere watertemperatuur gaan stoken dan wanneer het buiten zacht weer is.

Nogmaals... De kamerthermostaat heeft geen invloed op de temperatuur van de vloer, alleen op de temperatuur van de ruimte.
Alle reacties Link kopieren
@ Forgotten: inderdaad! Daar was ik na heel veel lezen op internet en daarna in alle handleidingen die we wel hebben ook achter.

Maar: het is nu opgelost :-]
We hebben gisteren nog een installateur kunnen vinden die onze installatie kent en hij kon zo waar nog langskomen ook. Daar hadden we wel mazzel mee zei hij, want ook hij komt momenteel om in het werk.

De vloerverwarming staat nu uit en over 6 weken komt hij terug om het vloerdroogprogramma in te stellen én ons uit te leggen hoe alles werkt. We hoeven niet bang te zijn voor bevriezing want het warmwater circuit staat nog gewoon aan.

Hij zei dat wij er goed aan hadden gedaan om niet met lage thermostaat de vloer te laten leggen, omdat er dan nog steeds water met een te hoge temperatuur door de leidingen stroomt. Het is echt een risico voor de vloer; de eerste jaren merk je nog niks, maar die kan na een jaar of 5 alsnog loslaten of gaan scheuren, zei hij.

Hij zei ook dat we de droogtijd die de tegelzetter aangeeft, echt moeten aanhouden. Dat dat heel belangrijk is.

We zijn heel blij dat we last minute nog een bedrijf gevonden hebben dat echt verstand van zaken heeft. En gelukkig voor ons kan onze planning nu ook gewoon doorgaan.

Bedankt voor alle adviezen!
Je kunt niet meer worden dan jezelf.
Je kunt wel meer jezelf worden.
Ah fijn zeg!
:cheer2:
Alle reacties Link kopieren
-Shifty- schreef:
09-12-2020 17:48
Ah fijn zeg!
:cheer2:

Ja, heel fijn!
Hij zei ook dat we van het bedrijf dat de boel aangelegd heeft echt niks hoeven te verwachten. Daar waren we zelf ook al achter.

De stukadoor is nu klaar en morgen worden de vloertegels geleverd. We lopen lekker op planning. :high5:
Je kunt niet meer worden dan jezelf.
Je kunt wel meer jezelf worden.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven