Lijf & Lijn
alle pijlers
Body positivity is dat wel gezond.
maandag 20 juli 2020 om 15:35
Linda de mol staat in bikini op de cover van haar blad
Miljuschka witzenhausen showt haar vetrollen op instagram.
Tegenwoordig gaat het heel veel over body positivity
Alle lijven zijn mooi.
Maar is het ook niet verkeerd?
Dik zijn brengt ook gezondheid risico’s met zich mee.
Steeds meer mensen worden te zwaar.
Stelling : moeten we niet aan gezondheidpreventie doen?
Zonder vetrollen op de foto?
Of juist meer dikke lijven laten zien? Omdat dat dat ook mooi is?
Ik ben heel erg voor body positivity.
Maar er zijn grenzen, het moet wel gezond blijven.
We moeten sowieso van die hele dunne modellen af, dat is het andere uiterste.
Ik vind het knap als je helemaal blij bent met je lijf als je flink overgewicht hebt, maar gezond is anders.
Aan de ene kant zeggen we hou van je lijf zoals het is, aan de andere kant zeggen we je moet gezonder leven en eten want te veel mensen hebben tegenwoordig overgewicht.
Miljuschka witzenhausen showt haar vetrollen op instagram.
Tegenwoordig gaat het heel veel over body positivity
Alle lijven zijn mooi.
Maar is het ook niet verkeerd?
Dik zijn brengt ook gezondheid risico’s met zich mee.
Steeds meer mensen worden te zwaar.
Stelling : moeten we niet aan gezondheidpreventie doen?
Zonder vetrollen op de foto?
Of juist meer dikke lijven laten zien? Omdat dat dat ook mooi is?
Ik ben heel erg voor body positivity.
Maar er zijn grenzen, het moet wel gezond blijven.
We moeten sowieso van die hele dunne modellen af, dat is het andere uiterste.
Ik vind het knap als je helemaal blij bent met je lijf als je flink overgewicht hebt, maar gezond is anders.
Aan de ene kant zeggen we hou van je lijf zoals het is, aan de andere kant zeggen we je moet gezonder leven en eten want te veel mensen hebben tegenwoordig overgewicht.
Het is beter om een kaars aan te steken dan de duisternis te vervloeken.
woensdag 22 juli 2020 om 20:52
Ik heb weleens geroepen vroeger dat ik graag in Suriname wilde wonen, omdat men daar houdt van vollere vrouwen. Gekscherend natuurlijk, maar ik geloof absoluut dat je omgeving veel invloed heeft. Op mijn zelfbeeld in ieder geval wel. Mijn moeder heeft altijd willen afvallen, was vroeger dik en ging toen naar bijna anorexia. Er was altijd lekker eten in huis, wij aten gezond ( ik sportte veel in mijn jeugd) maar er was ook altijd ruimte voor snoek, koekjes, chips of friet. In die zin werd ons nooit iets verboden, maar mijn moeder nam het vaak niet of deed er een beetje moeilijk over. Als kind zag ik dat, ik denk dat ze buiten ons zicht veel at ofzo want ze is een tijd behoorlijk dik geweest.Lotus90 schreef: ↑22-07-2020 17:48Ik zei altijd heel stoer: omdat het me niet uitmaakt wat een ander van mij vindt. Maar dat is maar deels waar.
In mijn omgeving werd absoluut niet gedieet. Mijn moeder had zeker wel haar onzekerheden, maar ze is in mijn jeugd echt nooit bezig geweest met lijnen/heftig sporten/bizar weinig eten/afvallen. We aten altijd biologisch en gezond thuis, dronken alleen water en kruidenthee, er was nooit frisdrank in huis. Maar omdat dat gezond en beter voor je tanden is, niet om op gewicht te blijven. We kregen wel elke dag een koekje/chocolaatje/chippie. Nooit heeft iemand me het idee gegeven dat dat slecht is.
Als tiener was ik juist super slank (wel toen al een veel ronder figuur -ronde heupen, smalle taille, dikke billen- dan de meeste meisjes). Ik at alles wat ik maar wilde, maar ging ook elke dag paardrijden en stallen uitmesten dus ik kón ook veel eten zonder een gram aan te komen. Toen ik 17 was kreeg ik mijn eerste vriendje, een Surinaamse jongen, die alles aan mijn lichaam perfect vond. Hij zei dat ie liever zag dat ik zou aankomen, dan afvallen, áls ik al zou moeten veranderen. Daarna ook alleen maar donkere mannen gedate die een ronder/voller figuur juist prachtig vinden. Dus ik ben nooit blootgesteld aan jongens/mannen die vinden dat ik slank hoor te zijn. Mijn vriendinnen (ook van andere afkomsten en culturen) zijn overigens ook van mening dat mijn figuur mooi is. Dat zal allemaal vast bijgedragen hebben aan mijn zelfbeeld en eigenwaarde.
Nu ik (broek) maat 42 heb, ben ik nog steeds tevreden. Ik vind dat mijn vet goed verdeeld is, op de juiste plekken zit, dat ik weinig/geen cellulite heb. Soms zou ik wel een plattere buik willen. Maar daar ben ik niet onzeker over. Mijn (veelal) Nederlandse vrouwelijke collega’s zijn extreem bezig met sporten, dieet en calorieën. Dus pas sinds ik werk, merk ik eigenlijk de druk die vrouwen zichzelf en elkaar opleggen.
Anyway, het ging in mijn familie altijd over afvallen, hoe goed iemand er wel niet uitzag na een dieet of mijn opa die tegen me zei dat ik veel mooier zou zijn als ik slanker was. Als ik foto's terug zie dan valt mn bek open, want ik was heel lang gewoon wat voller, maar dat is mijn bouw, ik was absoluut niet dik. Als we bij familie waren werd er bij een stuk taart of koekje altijd geroepen ''vanaf morgen gaan we weer opletten hoor''. Het was heel vaak onderwerp van gesprek, ik weet gewoon niet beter dan dat dit erbij hoorde. Ik kon me nooit voorstellen dat dit bij andere mensen niet zo was, het ging en gaat in mijn ogen nog steeds teveel over gewicht, afvallen etc.
Nu ik hier hulp voor krijg en me er al een tijd in aan het verdiepen ben zie ik in hoe raar dat is. Toen mijn moeder tegen anorexia aan zat was ze trots op zichzelf, ze het eindelijk geflikt, maar jee wat zag ze er slecht uit. Andere mensen zeiden ook dat ze het zo knap vonden dat ze zoveel was afgevallen en dat ze er goed uit zag...allemaal bullshit, want ze was een hoopje ellende.
Ik zelf heb altijd gedacht dat als ik 10 kilo af zou vallen mijn leven veel leuker zou zijn, ik niet meer zo onzeker was en me ook niet meer druk hoefde te maken ove rmn uiterlijk & gewicht. Ik was het dan immers kwijt en dan werd alles anders. Ik viel 2 jr geleden 18 kilo af, iedereen zei dat ik er zo goed uitzag maar ik voelde me niks beter dan daarvoor. Het enige fijne was dat ik nu in elke winkel kleding kon kopen en niet meer standaard naar zwart/xxl hoefde. Dat vond ik erg leuk, maar verder voelde ik me ellendig. Want...ik had mijn doel bereikt, nog meer zelfs en er veranderde niets aan hoe ik over mezelf dacht. Dat was het moment dat ik besefte dat er meer achter zat en ben ik hulp gaan zoeken.
Ik kwam erachter dat het eten niet mijn probleem was (ik was volgens bmi echt wel te zwaar voordat ik 18 kilo afviel) maar het idee dat ik nooit voldeed, het was nooit goed genoeg. Voor wie? Ik denk voor mezelf, maar ook de buitenwereld die in al die jaren daarvoor mij zo had wijsgemaakt dat gewicht en uiterlijk zo belangrijk was. Daarnaast gebruikte ik eten ook om niet te voelen, o.a. traumatische gebeurtenissen uit mijn jeugd. Daardoor werd ik ook echt dikker, doordat ik lang ben bleef het meestal wel redelijk in proportie gelukkig.
Ik kom nu steeds kleine stapjes verder naar een positiever beeld en ben al een tijdje gestopt met diëten en ben aan het leren vertrouwen op mijn lijf. Ik weet immers uit ervaring dat diëten niet werkt op de lange termijn. Als ik heel eerlijk ben voel ik oprecht niet dat mijn lijf goed is zoals het is. Rationeel weet ik dat wel, rationeel weet ik echt dat mijn lijf ok is, het is gezond, het doet veel voor me, heb gezonde kinderen gebaard, heb maat 42 en dat is helemaal ok. Maar ik voel dat niet. Het loslaten van de dieetmentaliteit en eten op intuïtie voelt alsof ik in een nieuw leven moet stappen en mijn oude vertrouwde leven moet loslaten. Dat is eng en alles wankelt, want hoezeer ik ook weet dat die strijd met eten/afvallen niet goed voor me is, het is tegelijkertijd het enige wat ik ken en daardoor vertrouwd. Maar goed, daar zijn therapeuten voor
woensdag 22 juli 2020 om 20:54
Dit is eigenlijk wat ik ook bedoelde in mijn eerdere posts over Linda op de cover en body positivity. Ik ben het hierin dus met je eensrozemarijn123 schreef: ↑22-07-2020 19:01Linda is iemand die ik helemaal niet associeer met body positivity, als ik even het gezicht reken als onderdeel van het lichaam. Dit omdat zij zoveel cosmetische chirurgie heeft ondergaan. Dan ben je toch iemand die bij uitstek laat zien niet blij te zijn met hoe het er voorstaat?
En wat als zij net zoveel heeft laten sleutelen aan haar lichaam? Is dat dan nog onder de noemer van body positivity op een cover te zetten?
Wat ik echt mooi vind waar het gaat om body positivity is een foto die ik zag van Sacha de Boer, van iemand met albino. Maar die foto kan ik niet terugvinden op het internet. Zij heeft een paar jaar geleden al een heel project in Tanzania gedaan hierover, ook een boek van, in samenwerking met onder meer het Lilianefonds en Human Rights Watch. https://debalie.nl/expositie/life-in-the-shadows/
Of dit verhaal:
https://www.funx.nl/news/lifestyle/4506 ... ige-foto-s
woensdag 22 juli 2020 om 20:56
Heb jouw post een aantal keer gelezen. Voor mij heel waardevol die ik zeker onthoud. Ik hoop zo dat ik datzelfde gevoel mag gaan ervaren in de rest van mijn leven. Lijkt me echt heerlijk om je aandacht zo te kunnen verleggen en je gewoon tevreden bent met je lijf-jolijn- schreef: ↑22-07-2020 15:36Je vroeg het niet aan mij, maar bij mij was het zo dat ik meerdere episodes heb gehad waarbij ik heel veel kilo ben kwijtgeraakt met een heel erg ongezond dieet - en dat ik vervolgens bedolven werd onder de complimenten.
Toen dacht ik: volgens de norm ben ik alleen maar goed genoeg als ik een mono-focus op afvallen heb en de rest van mijn leven er niet meer laat toe doen. En dan is er nog steeds van alles mis met mijn lichaam - maar ik vind mezelf ook helemaal niks meer aan. Ik ben dan ronduit labiel, ik stink en ik ben 100% van de tijd bezig met niet-eten.
Waarop ik besloot om me te richten waar ik wél goed in ben. Mijn werk, mijn gezin, creativiteit, humor, etc.
Betekent dat dat ik trots ben op mijn lijf? Welnee. Ik zie mijn lijf als een vervoersmiddel om van A naar B te gaan, meer is het niet.
Haat ik mijn lijf? Nee, ik haat mijn vervoersmiddel niet, want het brengt me van A naar B.
Had ik liever de helft van mijn gewicht gehad, als ik daarbij de helft van mijn humor, intelligentie, verdiencapaciteit en andere aangeboren talenten zou moeten inleveren? Nee, absoluut niet.
Ben ik blij met het gehele pakket dat ik ben? Ja, absoluut.
donderdag 23 juli 2020 om 06:53
Ik vind Miljuska prachtig maar die is toch gewoon te dik ? Ze heeft zelf wel eens ergens op insta geschreven wat haar gewicht is , iets van 80 kg bij een lengte van 1.65m. Ze wilde toen 5 kg afvallen , 75kg is haar ideale gewicht vindt ze zelf. Ook 75 kg is bij haar lengte gewoon te zwaar.
En die foto van Linda is hartstikke gefotoshopt lijkt me.
donderdag 23 juli 2020 om 06:59
Body positivity zou ieder vrouwelijke met een gezond gewicht/ BMI moeten omarmen.
Dus een BMI tussen 18-25.
Van slank tot volslank.
Nu is het echter zo dat body positivity voor obese met name vrouwen lijkt te zijn.
Neem nu Rebel Wilson
https://www.yourtango.com/2019326286/be ... at-shaming
"Wilson is the perfect example of a healthy woman, even though her body type doesn't necessarily reflect our current societal "norms". She defies the stigma that bigger sized women are unhealthy"
Obesitas is gewoon ongezond, meer valt er niet over te zeggen toch? Het zegt natuurlijk niet over de schoonheid van een vrouw, iedere vrouw moet zich prachtig kunnen voelen,ongeacht de gezondheid .
Dus een BMI tussen 18-25.
Van slank tot volslank.
Nu is het echter zo dat body positivity voor obese met name vrouwen lijkt te zijn.
Neem nu Rebel Wilson
https://www.yourtango.com/2019326286/be ... at-shaming
"Wilson is the perfect example of a healthy woman, even though her body type doesn't necessarily reflect our current societal "norms". She defies the stigma that bigger sized women are unhealthy"
Obesitas is gewoon ongezond, meer valt er niet over te zeggen toch? Het zegt natuurlijk niet over de schoonheid van een vrouw, iedere vrouw moet zich prachtig kunnen voelen,ongeacht de gezondheid .
donderdag 23 juli 2020 om 07:02
Vind jij Miljuska echt te dik? Ik vind dat serieus heel raar. Zij is toch allesbehalve dik. Op geen enkele foto die ik van haar kan zien is zij dikrascalles schreef: ↑23-07-2020 06:53Ik vind Miljuska prachtig maar die is toch gewoon te dik ? Ze heeft zelf wel eens ergens op insta geschreven wat haar gewicht is , iets van 80 kg bij een lengte van 1.65m. Ze wilde toen 5 kg afvallen , 75kg is haar ideale gewicht vindt ze zelf. Ook 75 kg is bij haar lengte gewoon te zwaar.
En die foto van Linda is hartstikke gefotoshopt lijkt me.
donderdag 23 juli 2020 om 07:11
Zoiets.rosepudding schreef: ↑20-07-2020 15:46Er wordt niet gezegd dat dik zijn 'niet erg' is. Body positivity gaat erom dat iemand die dikker is dan de norm er ook mag zijn, zich niet hoeft te verstoppen/schamen of gediscrimineerd word om zijn of haar lijf.
Het heeft niets met gezondheid te maken.
En als ik mensen met vetrollen in bikini zie ga ik niet denken ‘oh dat wil ik ook, vanaf vandaag ga ik minder gezond eten’. Op mij hebben zo’n foto’s geen invloed, ik vind er gewoon niets van, leven en laten leven.
donderdag 23 juli 2020 om 07:11
Ja ik vind haar echt te dik. Ergens aan het begin van dit topic werd er een plaatje van haar gepost in zwart ondergoed, ik zie daar gewoon een best wel veel te dikke vrouw en ben oprecht verbaasd dat mensen hier zeggen haar niet dik te vinden, zelfs wanneer haar maten ( en dus feiten) genoemd worden die duidelijk een te hoog bmi geven . Hoe kun je dan nog vinden dat ze niet te dik is ? Ik vind haar heel leuk hoor én bloedmooi ook maar ze is te dik .
Ben het ook eens met to. Ik vind het hele body positivity gebeuren ook meer een goedpraten van te zwaar en dus ongezond zijn. Lijkt me geen goeie ontwilkeling .
Dit gezegd hebbende , ik ben zelf ook te zwaar ( bmi 27 ) en weet ook hoe lastig het is om af te vallen. Maar het dan omgooien in vooral blij zijn met je overtollige kilos lijkt me niet gezond.
donderdag 23 juli 2020 om 07:14
Wat is te dik?rascalles schreef: ↑23-07-2020 06:53Ik vind Miljuska prachtig maar die is toch gewoon te dik ? Ze heeft zelf wel eens ergens op insta geschreven wat haar gewicht is , iets van 80 kg bij een lengte van 1.65m. Ze wilde toen 5 kg afvallen , 75kg is haar ideale gewicht vindt ze zelf. Ook 75 kg is bij haar lengte gewoon te zwaar.
En die foto van Linda is hartstikke gefotoshopt lijkt me.
En Linda is irl ook gefotoshopt.
donderdag 23 juli 2020 om 07:14
Ja, ik vind het afwijzen van lichamen waar wel wat aan is gedaan dan weer tegenovergesteld aan body positivity.rozemarijn123 schreef: ↑22-07-2020 19:01Linda is iemand die ik helemaal niet associeer met body positivity, als ik even het gezicht reken als onderdeel van het lichaam. Dit omdat zij zoveel cosmetische chirurgie heeft ondergaan. Dan ben je toch iemand die bij uitstek laat zien niet blij te zijn met hoe het er voorstaat?
En wat als zij net zoveel heeft laten sleutelen aan haar lichaam? Is dat dan nog onder de noemer van body positivity op een cover te zetten?
Wat ik echt mooi vind waar het gaat om body positivity is een foto die ik zag van Sacha de Boer, van iemand met albino. Maar die foto kan ik niet terugvinden op het internet. Zij heeft een paar jaar geleden al een heel project in Tanzania gedaan hierover, ook een boek van, in samenwerking met onder meer het Lilianefonds en Human Rights Watch. https://debalie.nl/expositie/life-in-the-shadows/
Of dit verhaal:
https://www.funx.nl/news/lifestyle/4506 ... ige-foto-s
donderdag 23 juli 2020 om 07:18
En ik vind het dus raar dat je denkt dat je er niet perfect uit moet zien om bodypositief te kunnen zijn.lady_lovelylocks schreef: ↑22-07-2020 19:04Ik weet ook niet precies hoe het zat. Volgens mij omdat ze een beetje deed alsof ze het zelf had uitgevonden ipv erkenning te geven aan de groep die body positivity heeft gestart. Of uitleg te geven waar het voor staat. Én omdat verder in dat blad altijd dieet tips enzo staan, en uitspraken als 'maak je lijf zomer klaar'.
Natuurlijk is body positivity voor iedereen. Maar niet iedereen heeft het nodig.
Ik zag bijvoorbeeld ook een post van Victoria Koblenko. Die vertelde dat ze voor het eerst een foto postte zonder photoshop. Ze zag er perfect uit, ik zag geen imperfectie. Maar zij blijkbaar wel. En ze gebruikte de hashtag lekker bodypositief. Probeerde tegelijk haar bikini te verkopen die tot maat 44 ging. Wat ze 'heel groot' noemde.
donderdag 23 juli 2020 om 07:23
Ik denk dat mensen die constant hun gezicht en lichaam laten verbouwen voorbeelden van mensen die de training body positivity volledig hebben gemist of genegeerd.
donderdag 23 juli 2020 om 07:24
Nogmaals: body positivity gaat over iets heel anders.
Dat overgewicht risico's met zich meebrengt is duidelijk, dat weet ook echt iedereen met overgewicht hoor, dat wordt er overal ingewreven.
Maar dan nog hoef je je lijf niet te verstoppen.
Those who choose the lesser evil forget quickly that they chose evil.
Hannah Arendt
Hannah Arendt
donderdag 23 juli 2020 om 07:29
[i]De BMI kan niet gebruikt worden als betrouwbare maat voor overgewicht bij een individu, aangezien individuele verschillen in lichaamsbouw niet in de berekening worden meegewogen (verhouding van spier-, bot- en vetweefsel). Een bodybuilder kan veel spiermassa hebben en zeer weinig vet, waardoor een berekening van de verhouding van lengte en gewicht een hoog BMI kan geven, terwijl veel bodybuilders weinig vet hebben en men volgens de standaardberekening overgewicht zou hebben. In de geneeskunde wordt desondanks de BMI wel veel gebruikt. In de dagelijkse medische praktijk is de BMI goed bruikbaar en voldoende betrouwbaar. Dit geldt met name bij grotere afwijkingen zoals ondergewicht en overgewicht. Afhankelijk van geslacht en leeftijd gelden er verschillende richtlijnen.[/i]
donderdag 23 juli 2020 om 07:33
Ik snap dat body positivity in de basis over iets anders gaat maar krijg vaak de indruk dat mensen er ook hun extra kilos mee goed praten. Ik zie een Miljuska nml nooit bij haar body positivity fotos schrijven dat ze zich bewust is van het feit dat haar overgewicht ongezond is. Nu worden er vetrollen geshowed en roepen haar vele vele volgers op instagram dat ze zo blij zijn dat ze eindelijk een normaal Hollands vrouwenlichaam zien . Terwijl overgewicht natuurlijk helemaal niet de norm zou moeten zijn.
donderdag 23 juli 2020 om 07:37
donderdag 23 juli 2020 om 07:38
In de medische praktijk is de bmi goed bruikbaar. Dat lijkt me voor het gros belangrijk genoeg om te zorgen voor een gezond bmi. Miljuska en Linda zijn met hun body positivity nou niet de body builders die je er bij haalt.Hunebed schreef: ↑23-07-2020 07:29[i]De BMI kan niet gebruikt worden als betrouwbare maat voor overgewicht bij een individu, aangezien individuele verschillen in lichaamsbouw niet in de berekening worden meegewogen (verhouding van spier-, bot- en vetweefsel). Een bodybuilder kan veel spiermassa hebben en zeer weinig vet, waardoor een berekening van de verhouding van lengte en gewicht een hoog BMI kan geven, terwijl veel bodybuilders weinig vet hebben en men volgens de standaardberekening overgewicht zou hebben. In de geneeskunde wordt desondanks de BMI wel veel gebruikt. In de dagelijkse medische praktijk is de BMI goed bruikbaar en voldoende betrouwbaar. Dit geldt met name bij grotere afwijkingen zoals ondergewicht en overgewicht. Afhankelijk van geslacht en leeftijd gelden er verschillende richtlijnen.[/i]
donderdag 23 juli 2020 om 07:56
De norm zou wat mij betreft moeten zijn dat iedereen es ophoudt met dat gezanik over overgewicht.rascalles schreef: ↑23-07-2020 07:33Ik snap dat body positivity in de basis over iets anders gaat maar krijg vaak de indruk dat mensen er ook hun extra kilos mee goed praten. Ik zie een Miljuska nml nooit bij haar body positivity fotos schrijven dat ze zich bewust is van het feit dat haar overgewicht ongezond is. Nu worden er vetrollen geshowed en roepen haar vele vele volgers op instagram dat ze zo blij zijn dat ze eindelijk een normaal Hollands vrouwenlichaam zien . Terwijl overgewicht natuurlijk helemaal niet de norm zou moeten zijn.
Niet om overgewicht goed te praten, maar om het tegenovergestelde: het lijkt er nu op alsof overgewicht tot een wisse dood leidt voor je 50e.
Maar overgewicht geeft verhoogd risico op aandoeningen, net zoals honderden andere 'riskante' dingen.
Wat mij betreft komt overgewicht gewoon in het rijtje: roken, alcohol, (extreem) sporten, stress, type-A-gedragskenmerken, workaholisme, enz.
Allemaal zaken die extra gezondheidsrisico's met zich meebrengen.
Those who choose the lesser evil forget quickly that they chose evil.
Hannah Arendt
Hannah Arendt
donderdag 23 juli 2020 om 07:59
Ik vind Miljuschka dus ook echt niet te dik. Ondanks dat ik weet dat haar bmi 27,5 is en ze dus echt wel overgewicht heeft. Lengte en gewicht an sich zeggen mij dus weinig. Ik moet echt het “plaatje” erbij hebben en dan nog, lekker boeiend wat ik ervan vind.rascalles schreef: ↑23-07-2020 07:11Ja ik vind haar echt te dik. Ergens aan het begin van dit topic werd er een plaatje van haar gepost in zwart ondergoed, ik zie daar gewoon een best wel veel te dikke vrouw en ben oprecht verbaasd dat mensen hier zeggen haar niet dik te vinden, zelfs wanneer haar maten ( en dus feiten) genoemd worden die duidelijk een te hoog bmi geven . Hoe kun je dan nog vinden dat ze niet te dik is ? Ik vind haar heel leuk hoor én bloedmooi ook maar ze is te dik .
donderdag 23 juli 2020 om 08:02
Maar om nou te zeggen dat een BMI van 28 zo enorm ongezond is. Een BMI van 40 is niet goed. Dat weten mensen die dat hebben ook heus wel. Ik denk dat bv stress veel ongezonder is.
donderdag 23 juli 2020 om 08:04
Body positivity is toch dat alle lichamen ok zijn?
Waarom dan niet ook lichamen die niet 100% puur natuur zijn?