Lijf & Lijn alle pijlers

Thaiboksen + criminaliteit

25-04-2008 04:38 25 berichten
Alle reacties Link kopieren
Mijn zoon van 15 wil graag Thaiboksen.

Volgens mijn man is dit een broedplaats voor criminaliteit, en is het een zeer agressieve sport.

Heeft iemand hier ervaring mee?
Alle reacties Link kopieren
Mijn ervaring met vechtsporten is dat er juist ontzettend veel aandacht word geschonken aan zelfbeheersing.

de sport is de sport en buiten de ring dien je je kennis niet te gebruiken voor de straat.

(uiteraard kun je in geval van nood wel het als zelf verdediging gebruiken.)

uiteraard is er wel eens een thaiboxer in het nieuws geweest, met foute praktijken, maar om dan meteen de hele sport af te schrijven als een broedplaats voor criminaliteit .... vind ik wat ver gaan.

ik denk juist dat een jonge bink van 15 heel veel heeft aan een sport als kickboxen of thai boxen, daar kan hij veel frustratie in kwijt, een gezonde manier om zijn lijf te trainen, en een goede leerplek voor een mooie dosis beheersing.
Ik ken wel een thaiboxer die een paar jaar geleden is doodgeschoten, maar of dat nou een maatstaf is...
Tja... laat ik het zo zeggen: er komt een ander soort mensen op af dan op hockey of korfbal ;) . Maar dat betekent niet dat het allemaal criminelen zijn.



De aggressiviteit valt denk ik wel mee. Tuurlijk, het is een vechtsport, maar ik geloof wel dat dat buiten de ring meteen ophoudt. Het 'wereldje' op zich is niet buitensporig aggressief volgens mij. Er lopen nogal wat mensen in rond die er andere normen en waarden op na houden dan de meeste van ons, maar en dat zullen ze echt niet allemaal zijn, maar wel meer dan bij andere sporten.
Alle reacties Link kopieren
......en dan nog....ik neem aan dat je zoon eerst es een hele poos moet gaan trainen (en dat is inderdaad gewoon op een sportschool waar normaliter inderdaad zelfbeheersing én respect van groot belang zijn) voor ie uberhaupt in aanraking zou komen met ''het wereldje'' waarin wedstrijden gevochten worden (en ook dan valt t allemaal nog mee hoor).



Misschien wel even goed kijken naar de sportschool waar ie gaat trainen (waar dus respect etc belangrijker is als 'haantjesgedrag')





(en die Thaiboxer die een paar jaar terug is doodgeschoten is niet vermoord om zijn sport, zeg maar )
Alle reacties Link kopieren
De ene sportschool is de andere niet , een kijkje nemen her en der kan geen kwaad lijkt mij .

Maar dat er andere types op af komen dan op polsstokhoogspringen dat kan je moeilijk ontkennen .
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
Alle reacties Link kopieren
Heb het zelf jaren beoefend bij verschillende sportscholen.En wat Yamuna ook schrijft,bij al die scholen stond zelfbeheersing en respect voor elkaar voorop.Vergeet niet dat die scholen gewoon ondernemers zijn die ervan moeten leven.Een slechte naam betekent minder of geen inkomsten.En over de mensen die er kwamen ,dat varieerde van scholieren tot academici.Zelf heb ik een tijd terug nog een groepje les gegeven en dat waren allemaal brave studenten.

Overigens had de sport vooral in het verleden een discutabele naam bv door wat er met Andre Brilleman en Peter Smit en nog wat mensen is gebeurd.Maar als je kijkt naar de grote jongens van nu is dat allang niet meer. Voorbeelden zijn Ernesto Hoost (bijnaam Mr Perfect),Remon Bonjasky (laatst te gast bij Ali B op tv) ,Peter Aerts en Sem Schilt ( die voorlees middagen op kleuterscholen gaf hier in het noorden).Allemaal rustige en sympathieke professionals die met deze sport hun gezin onderhouden.Ik denk zelf dat je meer ongecontroleerde agressie op een voetbalveld tegenkomt dan op een kickboksschool.

Ik zou als ouder gewoon een keer in zo'n school gaan kijken en je zoon bv een proefles laten nemen.Meestal kan dat wel hoor.En als je twijfelt gewoon even verder kijken.
Hey Lord,don't ask me questions
Veel thaiboxers komen uiteindelijk in het wereldje van uitsmijters ed terecht. Of nou ja, veel.... Het gebeurt gewoon en dat heb je idd niet bij hockey of korfbal.
Alle reacties Link kopieren
quote:fleurtje schreef op 25 april 2008 @ 08:47:

Veel thaiboxers komen uiteindelijk in het wereldje van uitsmijters ed terecht. Of nou ja, veel.... Het gebeurt gewoon en dat heb je idd niet bij hockey of korfbal.



dat komt omdat ze een (meestal )goede beheersing hebben.

rust uitstralen. en als het er op aan komt kennis van zaken hebben.



mijn partner heeft eenmaal met oud en nieuw een verdwaalde klap opgevangen van een Freefighter. hij bedoelde iemand anders neer te hoeken maar die bukte . pof zo op het snoetje van mijn yamman. gekneusde kaak. aangifte gedaan en de freefighter mag geen wedstrijden meer doen.

zijn ze best streng in !
De thaiboksers/ kickboksers en dat wat er op lijkt die ik ken, zijn allemaal juist heel beheerste mensen qua vechten. Vinden ze zelf ook heel belangrijk. Een vriend van mij is er zelfs juist veel rustiger door geworden. Als ik hem nu vergelijk met een jaar of 5 terug (toen hij begon), issie echt veel minder impulsief en veel meer bewust van zijn kracht en het respect dat je voor anderen moet hebben. De anderen die ik ken, kende ik niet voor het vechten, dus kan ik niet vergelijken.



Robin, waar in het noorden kan ik leuk een beetje kickboksen? Ik zou wel eens een cursusje willen doen (niet echt jaaaren , ik wil gewoon wat technieken beter leren beheersen en zo), ik ben een beetje bang ergens terug te komen waar ik nogal hard wordt neergehoekt Durf in m'n eentje niet zomaar ergens mee te doen....
Alle reacties Link kopieren
Ik ben zelf thaibokser en in opleiding tot assistent-trainer en ik vind het erg goed dat jij als ouder je hierin verdiept en dingen aan het uitzoeken bent!



Er zijn een aantal onderzoeken gedaan door de Koninklijke Nederlandse Krachtsport en Fitnessfederatie en het NCO/NSF. Gewoon met wat googelen te vinden hoor. Die onderzoeken waren unaniem in de uitkomst dat het beoefenen van vechtsport van sterke invloed is op de mentale weerbaarheid van jongeren, waardoor er in conflictsituaties juist minder fysieke confrontatie werd gezocht.Verder bleek ook uit het onderzoek dat de trainer in grote mate bepalend is voor de wijze waarop vechtsport door jongeren wordt beleefd. Met andere woorden, veel hangt af van de kwaliteit van de trainer in het overbrengen van normen en waarden, die onlosmakelijk met de vaak traditionele vechtsporten zijn verbonden.



Ik zou dus vooral een aantal sportscholen langs gaan om te kijken hoe ze daar lesgeven en hoe de sfeer is.



Als je nog vragen hebt, dan hoor ik het wel. Mocht je in de buurt van Den Haag wonen dan zijn jullie zelfs van harte welkom om op mijn sportschool te komen kijken :-)
Alle reacties Link kopieren
Ja inderdaad, ga langs bij sportscholen. Nu is het de vraag of je met een proeflesje de sportschool goed kan inschatten, maar het is iig een begin.

Mijn ervaring is dat er bij krachtsport (bodybuilding vooral) een actief crimineel circuit is. Maar lang niet alle sportscholen bieden een actief krachtsportprogramma aan. En jouw zoon hoeft hier dan ook niet mee in aanraking te komen wanneer hij een vechtsport wil beoefenen.
Alle reacties Link kopieren
En trouwens; ik zat vroeger op hockey en ik heb nog nooit zoveel ehbo's van binnen gezien als in die tijd! Geef 22 meiden in de pubertijd een houten stok, moet je kijken wat er

gebeurt :-S
Alle reacties Link kopieren
@Darly,volledig eens met je verhaal,zo heb ik het ook ervaren.Tangerine,je hebt meel..
Hey Lord,don't ask me questions
Alle reacties Link kopieren
TO???
Alle reacties Link kopieren
Ik zou eerder voor een vechtsport gaan waarbij je niet op het hoofd geslagen mag worden. Slecht voor de hersenen.
Alle reacties Link kopieren
Hoofdletsel kan bij iedere sport voorkomen, Selmeetje. Bij voetbal ligt het aantal slachtoffers van hersenletsel bijvoorbeeld heel hoog. Maar ik zal niet ontkennen dat het zeker ook bij thaiboksen voorkomt. Voornamelijk dan wel bij profvechters die heel veel zware wedstrijden draaien en die, en dit komt steeds weer terug, slecht worden begeleid door hun trainers en verzorgers.



Maar het is een goed punt wat je aansnijdt. Kinderen onder de 16 jaar zijn verplicht om hoofdbeschermers te dragen bij wedstrijden of bepaalde trainingssituaties. Dit is voor ouders een belangrijk om op te letten bij het uitkiezen van een sportschool.
Robin! Dat is ook zo! Leuk hoor, je mailtje! Jammer dat je geen tips hebt, maar ach, ik heb het ook weer eens op de lange baan geschoven

Blijft geloof ik eeuwig een kwestie van 'ooooooit'...... uiteindelijk met een N ervoor?
Alle reacties Link kopieren
Sorry voor de lap tekst.



Een advies van de Gezondheidsraad aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport staat online: rapport.



Uit de aanbevelingen:



* De commissie bepleit een verbod voor het deelnemen aan boks- en andere vechtsportwedstrijden waarbij kans op hersenletsel bestaat door jongeren onder de 16 jaar. Dit is in lijn met de aanbeveling dat bij voetballers onder deze leeftijd geen koptraining wordt gegeven.



* Het moet verplicht worden dat boksers en beoefenaars van andere vechtsporten waarbij kans op hersenletsel bestaat, zo goed mogelijk worden geïnformeerd over de gezondheidsrisico’s die aan hun sportbeoefening verbonden zijn. Het is vooral van belang dat zij gewezen worden op de kans op chronisch hersenletsel. Pas als men deze risico’s kent en accepteert (informed consent), zou deelname aan wedstrijden toegestaan moeten zijn.



* Er dienen strengere eisen gesteld worden aan de jaarlijkse keuring. Deze zou ook voor niet-wedstrijdboksers en voor alle vechtsporters verplicht moeten worden en als standaard onderdeel een neuropsychologische test moeten bevatten. Bij constatering van type 1 cognitieve afwijkingen moet een dringend advies gegeven worden af te zien van verdere sportactiviteiten waarbij hersenletsel kan ontstaan. Waar mogelijk (wanneer er een toezichthoudende medische commissie is) zou er in zo’n geval een permanent boksen vechtsportverbod gegeven moeten worden.



* Mochten genoemde maatregelen niet op redelijke termijn te realiseren zijn of mochten de regelaanpassingen naar verwachting weinig of geen effect sorteren op het ontstaan van hersenletsel, dan beveelt de commissie aan te komen tot een verbod op in ieder geval profboksen in Nederland. ... Een verbod op (amateur en professionele) beoefening van andere vechtsporten waarbij hersenletsel binnen de regels kan worden toegebracht, valt eveneens te overwegen. Bij gebrek aan wetenschappelijke gegevens over de risico’s van deze sporten zal daarbij een inschatting van die risico’s door deskundigen moeten worden gemaakt.
Alle reacties Link kopieren
Verder ...



* De British Medical Association argumenteert dat veranderingen in de spelregels, zoals kortere rondes en het dragen van hoofd- en mondbescherming, niets veranderen aan het ultieme doel van boksen om de tegenstander buiten westen te slaan. [Een KO zorgt niet voor hersenschade, maar IS een vorm van herschade (zie E.J. Matser]



* Bij boksen zijn vooral de chronische letsels het probleem. Bij andere vechtsporten zijn deze, zoals elders in dit advies aangegeven, niet aangetoond [onvoldoende wetenschappelijke gegevens]. Maar te verwachten valt dat bij een met boksen te vergelijken intensiteit van slagen of trappen op het hoofd, chronische letsels ook bij beoefenaars van deze sporten op zullen kunnen treden.



* In vergelijking met andere risicovolle sporten nemen relatief weinig individuen aan de bokssport deel (in Nederland volgens opgave van de NBB circa 1000 amateurs en 25 profs). Hierdoor is de absolute hoeveelheid sportletsels weliswaar lager, maar het relatieve aantal is aanmerkelijk hoger (16). De sport is dan ook per speel- en trainingstijd aanmerkelijk risicovoller dan activiteiten als rugby, American football of ijshockey. [Volgens Matser is mate van hersenschade bij gewoon voetbal gelijk aan American football]



* De weinige wetenschappelijke gegevens over de effectiviteit van hoofdbeschermers in de bokssport en in het voetbal wijzen niet op bescherming tegen hersenschade. Wel is de effectiviteit van helmen in de preventie van acuut, ernstig hersenletsel bewezen. Recent is ook aangetoond dat helmen bescherming bieden tegen minder ernstige hersenletsels ... De effectiviteit van helmen bij het voorkomen van chronisch letsel is vooralsnog onbekend, hoewel het voor de hand ligt dat het verminderen van de kans op acuut letsel ook een preventief effect zal hebben op angetermijneffecten."



* De verplichting voor het dragen van beschermingsmiddelen is niet van toepassing op het sparren. Het is niet bekend in hoeverre er daarbij toch van die middelen gebruik wordt gemaakt.



* Uit diverse onderzoeken is gebleken dat de kans op het optreden van deze chronische ziektebeelden toeneemt naarmate de bokser vaker acuut letsel – zoals een hersenschudding of een knock-out – heeft opgelopen. Ook speelt het aantal trainingen een bepalende rol (met name de intensiteit en de duur van sparringsessies).
Alle reacties Link kopieren
In het advies zijn ze overigens ook niet voor het afschaffen van trappen en slagen naar het hoofd, omdat letsel dan verschuift naar de rest van het lichaam. Aan de andere kant merken ze hersenletsel aan als één van ergste vormen van letsel.



Naja, doe ermee wat je wilt.
Alle reacties Link kopieren
Ik ken het rapport ja, het is alweer een jaar of 6 oud. Gelukkig wordt er de laatste jaren steeds meer en meer op veiligheid gelet. Maar wedstrijdvechters die veel partijen draaien lopen inderdaad een zeker risico. En tuurlijk: ieder zijn mening :-)



Maar goed, feit is zeker dat het geen zachtaardige sport is, de kans op blessures is altijd aanwezig. Daarom moet je er goed geinformeerd en bewust voor kiezen.



Ik ben trouwens wel erg benieuwd wat TO met al onze verhalen en meningen doet???
Alle reacties Link kopieren
quote:Selmeetje schreef op 08 mei 2008 @ 14:59:

Ik zou eerder voor een vechtsport gaan waarbij je niet op het hoofd geslagen mag worden. Slecht voor de hersenen.



Dat dacht ik ook meteen, ik zou daar zeker mee wachten tot iemand volgroeid is!!!

En inderdaad is bij elke sport kans op (hersen)letsel, ik heb zelf bv. jaren paard gereden en twee keer een hersenschudding opgelopen daardoor, maar bij de meestse sporten is het een collateral damage, en het niet doel. Bij boksen wordt gericht op je hoofd gemikt, dus de kans is wel íets groter en 't is ook wel íets frequenter dat je daar geraakt wordt, toch?
Alle reacties Link kopieren
Ja dat klopt, maar je draagt handschoenen en je hebt een gebitsbeschermer in. En kinderen dus een hoofdbeschermer. Bovendien leren ze je ook hoe je jezelf moet verdedigen dus 9 van de 10 keer komen stoten richting het hoofd niet eens aan. Voor mij persoonlijk; ik ben een grote hypochonder en ik kan me vreselijk aanstellen maar ik vind het allemaal wel meevallen :-)



Bij een goede sportschool accepteren ze het overigens sowieso niet dat mensen tijdens de training op volle kracht als een malloot naar elkaars hoofd gaan schoppen en slaan :-)
Alle reacties Link kopieren
Ik heb jaren aan kickboxen gedaan, veel trainen en ook best veel wedstrijden geboxed.

Ik vind het allemaal wat overdreven, tuurlijk zijn er jongens die dingen doen die niet helemaal door de beugel kunnen maar die heb je overal, ook bij het voetbal.

Ik vind het juist heel positief dat een jongen van 15 jaar wil sporten, zichzelf leert te verdedigen en zijn zelfbeheersing traint.

Ik zou het mijn kinderen in iedergeval stimuleren wanneer ze aan kick- of thaiboxen willen doen.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven