Wie kan mij op weg helpen?

20-11-2024 11:47 65 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
Hoi allemaal,

Ik zit met een ontzettende knoop in mijn maag. Mijn moeder heeft vorige week een TIA gehad en is helaas halfzijdig verlamd geraakt. Ik ben 23 jaar en nog inwonend bij haar omdat ik geen huis kan vinden. Ik sta wel al 5 jaar ingeschreven.

Mijn moeder heeft een huurhuis en er is besloten (vanuit het ziekenhuis) dat zij naar een aanleunwoning of seniorenwoning moet verhuizen. Een eensgezinswoning is voor haar te groot en gevaarlijk.

Ik sta al bol van de stress vanwege mijn moeder haar toestand, ik zag het allemaal gebeuren en slaap sindsdien bijna niet. Ik maak me zo'n zorgen en ben zo bang om haar te verliezen. Maar ik wordt beladen met extra stress en spanning.

Vanmorgen heb ik een gesprek gehad met de neuroloog en zij zal niet meer naar deze woning (kunnen) terugkeren. Het werd mij ook duidelijk dat jongvolwassenen, wat ik enigszins ook begrijp, niet welkom zijn in een seniorenwoning of aanleunwoning. Echter heeft mijn moeder een huurhuis via de woningbouw en vraag ik mij af waar ik dan terecht zou moeten komen. Ik heb niemand anders behalve mijn moeder waar ik terecht zou kunnen, het is altijd alleen ons 2 geweest. Ik heb zoveel angst en stress. Ik weet gewoon niet meer waar ik het zoeken moet. Ik ben zo bang om op straat te komen staan, want van de woningbouw mag ik hier niet blijven wonen en moet ik blijven reageren op woningen tot ik een keer geluk heb.

Ik weet van de stress even niet waar ik moet beginnen met stappen ondernemen en informatie in te winnen. Kunnen jullie mij op weg helpen?
ankalida schreef:
20-11-2024 16:17
Ik snap het even niet. Als ze een TIA heeft gehad, verwacht je op dit moment geen restverschijnselen. Heeft ze een CVA gehad? En waarom niet eerst naar een revalidatiecentrum?
Het is de taak van het ziekenhuis helemaal niet om aan te geven dat ze nooit meer naar huis kan. Daar gaan ze niet over.
Ze kunnen alleen maar adviseren dat ze NU niet naar huis kan, en dan moeten zij zorgen voor opname in een revalidatiecentrum of verpleeghuis.
Je verhaal klopt niet. Ergens ben je niet goed voorgelicht of gooi je dingen door elkaar. Zorg dat er iemand gaat meeluisteren met de gesprekken! Zorg dat je een gesprek krijgt met een transferverpleegkundige in het ziekenhuis.
Er komt straks een transferverpleegkundige in het spel. Die heeft een beeld van de weg die je moeder af moet gaan leggen nadat ze uit het ziekenhuis wordt ontslagen. Als ze niet naar huis kan zijn er 2 mogelijkheden; revalidatie of verpleging. En dat zijn beide geen definitieve woonvormen (in dit geval). Al die tijd moet je moeder gewoon haar huis nog aanhouden en kun jij er blijven wonen.
Wanneer in het verpleeghuis of revalidatiecentrum blijkt dat ze in een aangepaste woning moet gaan wonen, komt de vraag op tafel of ze moet verhuizen, of dat haar eigen huis aangepast kan worden. Voor die tijd nog niet hoor. Echt niet!
Alle reacties Link kopieren Quote
Het ziekenhuis loopt wel erg hard van stapel. Ik snap wel dat ze je geen valse hoop willen geven of niet iets willen zeggen wat ze later niet waar kunnen maken maar vind wel dat ze wat meer empathie mogen tonen. Ik zou voor nu helemaal geen grote en overhaaste beslissingen nemen. Lijkt me niet dat je voor de kerst op straat komt te staan of iets dergelijks, er is ook veel mogelijk qua aanpassingen in jullie huidige huis. De zorg is ingericht op het feit dat mensen zo lang mogelijk met hulp thuis moeten kunnen blijven wonen, dus echt niet dat je moeder de komende maanden gaat verhuizen zonder dat er eerst is gekeken naar de mogelijkheden om thuis te kunnen blijven wonen. Dat ze tijdelijk ergens anders gaat wonen kan natuurlijk wel, de meeste verpleeg en verzorgingshuizen hebben logeerkamers en kamers waar mensen tijdelijk kunnen verblijven als dat nodig is. Ik zou me dus vooral richten op het herstel en de revalidatie van je moeder en zorg daarnaast ook goed voor jezelf.

Sterkte.
Alle reacties Link kopieren Quote
(niet alle reacties gelezen)
Ik zou met de woningbouw in gesprek gaan en aangeven dat je moeder dagelijks zorg nodig heeft om zelfstandig te kunnen leven. Dat jij daarvoor de aangewezen mantelzorger bent en dat er dus een woning nodig is waar jullie beide in kunnen wonen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Valentijn101 schreef:
20-11-2024 17:58
(niet alle reacties gelezen)
Ik zou met de woningbouw in gesprek gaan en aangeven dat je moeder dagelijks zorg nodig heeft om zelfstandig te kunnen leven. Dat jij daarvoor de aangewezen mantelzorger bent en dat er dus een woning nodig is waar jullie beide in kunnen wonen.
Dit iig niet doen TO. Vooral niet de woningbouw op de hoogte stellen in dit stadium. Eerst even afwachten waar je moeder uiteindelijk terecht komt.
Alle reacties Link kopieren Quote
Maak een afspraak met een onafhankelijk cliëntondersteuner. Zij kunnen je op weg helpen en verder begeleiden.

https://www.regelhulp.nl/onderwerpen/c ... r-gemeente
Alle reacties Link kopieren Quote
Hoi Mirthe,

Ik raad je aan om te kijken of stichting Mee bij jou in de buurt zit en eerst daar eens een gesprek aangaan. Mee biedt maatschappelijk werk en kan jou en je moeder verder helpen in het contact met instanties.

Ik woon zelf in een woning die geschikt is voor senioren terwijl ik geen 50 plus ben en ik heb ook geen beperking waarvoor ik dit nodig heb (is wel koop). Ik denk dat er mee mogelijk is dan je denkt.
Alle reacties Link kopieren Quote
Wat is precies de bevoegdheid van het ziekenhuis om te bepalen dat je moeder niet terugkan? Ze is zo te lezen gewoon wilsbekwaam. Als zij terug naar huis wil, is er toch in principe niets of niemand die haar tegenhoudt? Is er een gevolmachtigde die namens haar mag optreden? Slapen en wassen en toiletteren kan met aanpassingen ook wel beneden, op zijn minst tijdelijk. Er zal hoe dan ook wel veel op jou terechtkomen als mantelzorger. En de vraag of je dat op termijn wil, is natuurlijk relevant, maar het gaat nu wel heel snel allemaal, zonder enig besef van de consequenties voor jou en je moeder, lijkt het wel.

Heel veel sterkte, maar laat je alsjeblieft niet zomaar wegsturen, je moeder of een eventuele gevolmachtigde moet de regie houden!
Gecompartimenteerde troep is ook een vorm van opruimen.
ninanoname schreef:
20-11-2024 16:08
Wat is de reden dat ze niet meer in haar huis zou kunnen wonen? Jij woont er ook, dus alleen is ze niet, niet alleener dan wanneer ze in een aanleunwoning zou wonen.
Ik zou denken: alarmketting om haar nek, traplift naar boven, evt. toilet of sanibroyeur installeren en lekker blijven wonen, samen met jou.
En kijk of je als medehuurder op het contract kunt komen.
Als ze in een appartement op 4-hoog wonen kan het wel lastig worden. Maar ik lees eengezinswoning.
Alle reacties Link kopieren Quote
Hummingbird07 schreef:
20-11-2024 16:00
Geen antwoord op je vraag, maar niet muggezifterig bedoeld. Wellicht belangrijk in de communicatie met andere partijen. Een TIA is zuurstoftekort in de hersenen, maar met tijdelijke uitval/symptomen, dus geen (of minimale) restverschijnselen. Als je zegt dat je moeder halfzijdig verlamd is sindsdien, dan is het geen TIA geweest maar een CVA (herseninfarct/hersenbloeding). Een CVA heeft (bijna altijd) wel restverschijnselen en is dus ernstiger. Eens met anderen dat er in het eerste (half) jaar nog wel significante verbetering kan optreden met revalidatie.
Dit is idd mede de reden waarom ik vroeg of TO alles wel had kunnen volgen. Ze gebruikt een term die (naar ik aanneem) niet aan de orde is. Op zich geen probleem, maar wellicht zijn andere onderdelen van de informatie ook niet aangekomen. Ik kan me voorstellen dat in dit stadium veeleer de opties zijn doorgesproken. Zeker aangezien TO aangeeft dat het gesprek over revalidatie ging; "ze kan nú niet naar huis. Ze gaat revalideren. We kunnen niet voorspellen hoe het herstel verloopt. Tijdens de revalidatie zal ook hulp worden geboden bij bijvoorbeeld het aanvragen van hulpmiddelen of inschrijven voor een zorgwoning." En dat het volle hoofd alleen opvangt; ze mag niet naar huis, ze moet een zorgwoning. Oh jee, waar moet ik nu heen.

Ik heb dit meermaals met cliënten meegemaakt. Dan zeiden ze later dat ik iets gezegd had waarvan ik wist dat ik dat niet zo had gezegd. En onlangs zelf als patiënt ervaren dat ik informatie helemaal verkeerd geïnterpreteerd had met alle stress daarbij.
Alle reacties Link kopieren Quote
Wat jij zegt Yinna. De kans is groot dat TO door alle stress veel informatie verkeerd heeft opgeslagen. Dat is normaal bij zulke grote stress.

Myrthe mij advies is dan ook om je nu nog niet druk te maken over de woning. Nu eerst nogmaals naar de arts om rustig naar het behandelplan te luisteren. Gezien de verlamming vermoed ik ook dat het om een CVA gaat. Welke schade op termijn herstelt wordt verschilt per persoon. Ik denk dat je moeder naar een revalidatiecentrum gaat. Maar tijdelijke opname in een verzorgingstehuis kan ook een optie zijn. Of ze op termijn thuis kan wonen zal de tijd leren. Ik vind overigens dat er hier wel heel makkelijk wordt gepraat over even de woning aanpassen. Er is nog lang niet bekend wat de restverschijnselen zijn en welke zorgzwaarte ze dan krijgt. Lang niet iedereen die een CVA heeft gehad kan weer naar huis.
dahlia74 wijzigde dit bericht op 21-11-2024 08:35
0.12% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren Quote
Wat heftig! Hier krijg je goede tips.
Heb je iemand in je omgeving die je kan ondersteunen? Maatschappelijk werk, huisarts?
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik heb niet alle reacties gelezen dus misschien is dit dubbel. Ik weet dat er een regeling is voor kinderen van ouders die overlijden en jonger zijn dan 28 jaar. Zij kunnen dan in het ouderlijk huis blijven wonen. Ik weet niet of dit ook geldt voor mensen die niet meer kunnen terugkeren naar hun eigen woning.

Mijn advies zou zijn om voorlopig maar eens even niets te gaan regelen op dit gebied. Je moeder en jij staan gewoon nog ingeschreven op dit adres. De huur wordt nog gewoon betaalt. Mocht moeder inderdaad niet meer kunnen terugkeren naar haar huis, is het vroeg genoeg om je daar zorgen over te gaan maken.

Tot die tijd zou je eens met wat juridisch advies in kunnen gaan winnen.

Succes en sterkte met je moeder!
Alle reacties Link kopieren Quote
Lieve to,

Wat schrikken voor jullie zeg en een verdrietige situatie, veel sterkte.
Je kan hiervoor sociale raadslieden bellen, zij kunnen jou doorverwijzen naar de juiste instantie of persoon.
Ook kun je het juridisch loket bellen. Bij een minimum inkomen kan een advocaat hou gratis helpen.
Ook kan je naar de huisarts gaan om je eventueel door te verwijzen naar de praktijkondersteuner, maar dit is meer voor jouw eigen mentale stukje.
Nogmaals erg veel sterkte, geloof erin dat er echt een oplossing voor je komt!
Alle reacties Link kopieren Quote
matchaijskoffie schreef:
20-11-2024 23:13
Ik heb niet alle reacties gelezen dus misschien is dit dubbel. Ik weet dat er een regeling is voor kinderen van ouders die overlijden en jonger zijn dan 28 jaar. Zij kunnen dan in het ouderlijk huis blijven wonen. Ik weet niet of dit ook geldt voor mensen die niet meer kunnen terugkeren naar hun eigen woning.

Mijn advies zou zijn om voorlopig maar eens even niets te gaan regelen op dit gebied. Je moeder en jij staan gewoon nog ingeschreven op dit adres. De huur wordt nog gewoon betaalt. Mocht moeder inderdaad niet meer kunnen terugkeren naar haar huis, is het vroeg genoeg om je daar zorgen over te gaan maken.

Tot die tijd zou je eens met wat juridisch advies in kunnen gaan winnen.

Succes en sterkte met je moeder!

Dat is heel kort door de bocht en al eerder in dit topic gemeld. Je mag dan vaak lánger (jaar of 2) er blijven wonen, zodat je niet midden in je rouw ook nog moet verhuizen. Maar of je daarna mag blijven hangt van veel factoren af, oa of het ‘passend wonen’ is. Als single zonder kinderen mag je dan vaak niet in een eengezinswoning blijven wonen.

En dat gaat op voor wezen, niet voor mensen van wie de ouder moet verhuizen naar een zorgwoning.
himalaya wijzigde dit bericht op 21-11-2024 07:40
4.02% gewijzigd
Ik heb geen wespentaille, ik heb een bijenrompje
Alle reacties Link kopieren Quote
Lieve TO,

Wat een stress en spanning brengt dit voor jou met zich mee! Ik kan mij dat goed voorstellen, toen ik vroeger bij mijn moeder woonde, maakte ik mij ook zorgen over waar ik zou moeten gaan wonen als mijn moeder iets zou overkomen.

De reacties van forummers dat jij in jullie huis kan blijven wonen (met een beroep op medebewonerschap en de regeling voor weeskinderen) zijn natuurlijk goed bedoeld. Maar juridisch niet afdwingbaar, want niet van toepassing. Als de woningcorporatie dit zou toepassen, dan doen ze dat uit coulance, ze zijn het niet verplicht. Ook de adviezen/tips/verhalen over een traplift via de WMO zijn goed bedoeld, de praktijk is dat de meeste gemeenten kiezen voor verhuizen in plaats voor het vergoeden van een traplift.

De beste adviezen zijn om je bij te laten staan door maatschappelijk werk/sociaal raadslieden. En om af te wachten hoe het herstel van je moeder verloopt. Ik wens je heel veel sterkte!

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven